maanantai 2. huhtikuuta 2018

Maaliskuun kylvöt (ja muistutus Kevätmessujen lippuarvonnasta)

Kun helmikuu painottui osaltani pelkkiin hyötykasveihin, maaliskuussa kylvin myös perennoja ja kesäkukkia. Maaliskuussa oli jo niin paljon kylvettävää, että jaoin kylvöt usealle eri päivälle. Osaa kesäkukista, esim. petuniaa, tarhakukonkannusta ja hopeavillakkoa, jouduin kylvämään toisen erän, kun ensimmäinen ei itänyt. Nyt toisella kerralla ainakin tarhakukonkannus lähti hyvin itämään. Lisäksi purjo ei itänyt taaskaan, joten taidan luovuttaa sen suhteen ainakin toistaiseksi. Toisaalta siemenetkin olivat vanhoja, joten ehkä joku kevät kokeilen uudella siemenpussilla. Muut maaliskuussa kylvetyt siemenet lähtivät kuitenkin kohtalaisen hyvin kasvuun, ja esikasvatustilan puutekin ehti jo yllättää, kunnes ostimme pari pikkuista kasvihuonetta vierashuoneeseen. Näistä kasvihuoneista toinen on vielä kasaamatta, mutta parin viikon sisällä olisi tarkoitus siihen siirtää loput maaliskuun taimet keittiön ikkunalta, jotta tilaa tulee huhtikuun kylvöille.

Punakosmoskukka "Sensation"

Tässäpä listausta maaliskuussa kylvetyistä:
- kirsikkatomaatti "Sweet Million F1", "Gardener´s Delight" ja "Tiny Tim"
- pihvitomaatti "Marmande"
- kasvihuonetomaatti "Striped Stuffer", "Golden Sunrise", "Indigo Rose" ja "Tigerella"
- basilika "tavallinen", "Emily", "Large Leafed", "Dark Opal", "Bascuro", sitruuna- ja kanelibasilika
- rukola
- sitruunamelissa
- ruohosipuli
- ananaskirsikka (karviaiskoiso)
- mukulaselleri "Dolvi"
- kiinansipuli
- purjo "Autumn Giant"
- aitoelämänlanka, sekoitus
- päivänsini
- hopeavillakko
- riippapetunia, sekoitus
- ahkeraliisa
- isosamettikukka "Vanilla F1"
- tarhakukonkannus
- punakosmoskukka "Sensation"
- ryhmäsamettikukka "Bonita", sekoitus
- idänunikko "Coral Reef"
- puistolemmikki 
- kivikkokukka-sekoitus (pussin mukaan seoksessa on n. 30 eri lajia, mm. saippoja, kivikkokilpiruohoa ja kaukasianpitkäpalkoa)
- karpaattienkello, sininen

Basilikat

Kivikkokukkia, punakosmoskukkaa, iso- ja ryhmäsamettikukkaa, mukulaselleriä, puistolemmikkiä ja sitruunamelissaa.

Päivänsini

Ananaskirsikoista iti vain yksi siemen, ja sitä vaalin nyt. Kylvin muutama päivä sitten vielä toisen erän, jos saisin siitä pari taimea lisää. Ananaskirsikkaa kylvin itse asiassa siksi, että sitä teistä lukijoista suositteli minulle viime syksynä useampikin. Kiitos vielä vinkistä teille! Toivottavasti saamme satoa maisteltavaksi. :)

Tomaatit on jo koulittu ja ne ovat päässeet pienoiskasvihuoneen suojiin.

Kasvihuonetomaatti "Tigerella"

Lopuksi kurkkaus vielä helmikuun kylvöjen pariin. Paprikat ja chilit kasvavat kasvilampun alla silmissä. Vein ne toiseen aiemmin mainitsemistani pikkukasvihuoneista, ja siellä olleet ovat kasvaneet paljon nopeammin, kun pari keittiön pöytätasolle kasvilampun alle jäänyttä kaveria. Mansikantaimetkin alkavat jo olla tunnistettavissa ja jättisipuli on vahvistunut selvästi muutaman viikon takaiseen verrattuna.

Ylähyllyllä vasemmalla tomaatit, muutama kivikkokukka, ananaskirsikka ja jättisipulit, oikealla chilit, paprikat ja kuukausimansikat. Alahyllyllä vasemmalla kivikkokukkia ja oikealla aitoelämänlankaa, kivikkokukkia ja punakosmoskukkaa.

Chilit ja paprikat sekä kuukausimansikka "Rügen"

Postasin tammikuussa kylvökalenterin, josta pääset kätevästi tarkistamaan eri kasvien suuntaa antavia kylvöajankohtia, jos sinulla on vielä kylvöjä suunnitteilla. Kylvitkö maaliskuussa jotakin, ja jos kyllä, niin mitä? Onko sinulla huhtikuulle kylvösuunnitelmia?

Ihanaa huhtikuun ensimmäistä viikkoa! 

P.s. blogissani on käynnissä Helsingin Kevätmessujen pääsylippuarvonta. Vielä ehtii osallistumaan.:)

50 kommenttia:

 1. Upea taimet sinulla, ja lajeja vaikka kuinka. Eikö sinullakaan onnistunut hopeavillakko, minä kylvin kertaan ja sitten luovutin, kuten viime vuonnakin. Kun ei niin ei. Tuommoinen pienoiskasvihuone on kyllä kätevä ja sinulla se on ihan pullollaan, niinkuin pitääkin ottaa kaikki hyöty irti siitä :) tomskut ja paprikat näyttävät hyviltä myös kuten kaikki muukin.
  Huhtikuun kylvöihin kuuluu lobelia, loppukuusta sitten kesäpäivänhatut ja kosmoskukat. Kylvin suurimman osan maaliskuussa. Odottelen täällä kuukausimansikan itämistä tällä hetkellä.
  Oikein mukavia kasvatteluhetkiä sinulle, ja pääsiäisen jatkoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hopeavillakko ei lähtenyt kasvuun ekalla yrityksellä eikä toinenkaan erä ole itänyt ainakaan vielä. Kauniita kylvettäviä sinulla vielä tulossa. Minullakin on kuukausimansikkaa toinen satsi tulossa, sillä ensimmäisestä erästä iti yhdeksän siementä, mutta tarvitsisin taimia vielä muutaman lisää. Ihania kasvatteluhetkiä sinullekin ja hyvää alkanutta huhtikuuta!<3

   Poista
 2. Hyvällä mallilla sinulla on taimikasvatus. Sisäkasvihuoneet ovat oiva idea. Ihailen tuota järjestelmällisyyttäsi.
  Purjoista sen verran, että meillä oli joskus vuosia sitten sopimus tuoretukun kanssa 40 000 purjosta vuodesta. Niiden kanssa oli joka vuosi aluksi pelko pepussa, kun ne itivät epätasaisesti. Kasvatimme niitä silloin ensin sisällä, sitten muovikasvihuoneess ja lopuksi pellossa. Lokakuussa ne saattoivat olla jopa metrin pitkiä. Vakoista osaa oli isommissa 0,5 m eli koko pakkauslaatikon pituudelta. Mies sanoi purjonkasvatuksen olevan uskonasia.
  Hyvää toista pääsiäispäivää ja alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi, mikä määrä purjoja! Nostan hattua!. Itse en ole purjoista vielä koskaan onnistunut saamaan satoa. Hyvää toisen pääsiäispäivän iltaa ja alkanutta huhtikuuta!

   Poista
 3. Onpas paljon eri lajeja! Hyvän näköiset taimet :) Tuo minikasvihuone on varmasti näppärä. Tarvitsevatko taimet siinä lisävalaistusta vai riittääkö ikkunoista tuleva valo? Mukavaa pääsiäisen jatkoa ja alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minikasvari on kyllä tosi kätevä. Kyllä meillä kasvivalo on siinä lisänä, vaikka ikkunan edessä kasvari onkin. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Huikea määrä kylvöjä. Minulla on toistaiseksi vasta tomaatteja. Viimeisille pitäisi tehdä tänään ensimmäinen koulinta. Tuoksuhernettä taidan kylvää parin viikon päästä vaikka ikkunalla onki jo tila loppu. Ja viimeisenä sitten kesäkurpitsat ja kurkut huhtikuun lopulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt kylvöjä vasta muutaman vuoden ja tykkään vielä etsiä niitä omia suosikkikasveja, mikä näkyy kylvömäärissä.:) Minulla on huhtikuulle varsin samanlaiset kylvösuunnitelmat kuin sinulla.

   Poista
 5. Wau, miten hieno taimisto!Olipa ihanaa silmänruokaa tänne lumipyryn keskelle. :) Sai uskon kevääseen palautumaan suloisesti.
  Minulla vasta tomaattia taimikasvatuksessa.

  VastaaPoista
 6. Paljon olet kylvänyt ja hyvin on lähtenyt kasvuun!

  VastaaPoista
 7. No voi mahdoton, mikä määrä taimia. On siinä hommansa. Minä kylvin vain tomaattia ja huonostihan niille kävi, kun olimme pääsiäisen reissussa. Taidan aloittaa siis alusta. Mukavaa pääsiäismaanantaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Onnea uusille kylvöille ja mukavaa pääsiäismaanantain iltaa!:)

   Poista
 8. Hieno lista kasveja ja hyvin ovat myös kasvaneet. Chilit ja tomaatit näyttävät oikein terhakoilta.
  Tein tänään juuri osan huhtikuun kylvöistä, 11 eri kasvia/lajiketta pääsi multaan. KOhta täytyy myös alkaa pähkäillä kasvatustilan riittävyyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paljon olet kylvänyt tänään. Minäkin aloittelin tänään huhtikuun kylvöjä ja ensi viikonloppuna sitten jatkan.:) Mukavia kasvatteluhetkiä!

   Poista
 9. Napakoita taimia ja valtava määrä. Ensikertaa minullakin on päivänsineä. Tai siis oli jo viimekesänä mut jäivät talonmiehen siis mieheni hyppysiin. Harvoin koskee miun kukkaistutuksiin mut nyt nappas muutaman rikkaruohon avuksi. Hups!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Toivotaan päivänsinillesi tällä kertaa pidempää ikää!

   Poista
 10. Jopa on komeat kylvökset! Tuttuja lajikkeitakin löysin, joskus on tullu itelläki kokeiltua mut aina kaatunu kasvatustilojen puutteeseen. Nykyään ostan valmiit taimet puutarhalta.
  Mukavaa kevättä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Teija! Minä olen viime vuosina kasvattanut itse, kun pääsen kevättunnelmiin sen myötä aiemmin. Tilaa nuo kylvöt kyllä vievät ja etenkin keittiössä ovat pöytätasot olleet ahtaalla. Valmiit taimet ovat kätevä vaihtoehto. Mukavaa kevättä sinullekin!

   Poista
 11. Tuollainen pienoiskasvihuone olisikin hyvä lisä sisäkasvatukseen. Pitääpä laittaa mietintään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman viikon kokemuksella tuo vaikuttaa kyllä tosi hyvältä ratkaisulta tilanpuutteeseen ja kasvukin näyttäisi olevan parempaa sen sisällä.

   Poista
 12. Oi mikä määrä taimia ja ovat kyllä niin komeasti lähteneet kasvuun, hienoa! Mukavia kasvatushetkiä:) Leppoisaa pääsiäisen loppua ja alkanutta huhtikuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Leppoisaa pääsiäismaanantain iltaa ja ihanaa alkanutta huhtikuuta sinullekin!❤

   Poista
 13. Onpa hienoja kylvöksiä, vähän kuin lupaus siitä, että kyllä se kevät sieltä tulee! :) Mukavaa ja mahdollisimman vähälumista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Saisi tosiaan se kevät jo tulla. Kovasti odotan, jos jo parin päivän päästä lämpenisi.:) Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 14. Siellä on taimi poikineen. :)
  Upeasti kasvavat.
  Mukavaa huhtikuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
 15. Mahtavat plantaasit sinulla!
  Ihailuni :-)

  VastaaPoista
 16. Vau! Aika hurja määrä erilaisia kasveja. Minulle ei mahdu kovin monia esikasvatukseen, joten olen tästä ihan mykistynyt. Saat vaikka mitä taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin odotukset minulla on korkealla, mutta saa nyt nähdä, saanko kaikki pidettyä hengissä kesään asti.:)

   Poista
 17. Wau! Sulla on kyllä kylvöt hyvällä mallilla. Toivottavasti kevät saapuu pian oikein kunnolla ja päästään kuoputtamaan pihalle ja puutarhaan.
  Mukavaa alkanutta huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti tosiaan lämpenisi lähipäivinä jo kunnolla ja lumien sulaminen lähtisi hyvin käyntiin. Mukavaa huhtikuuta sinullekin!

   Poista
 18. Wow, onpa hyvin taimia! Kyllä tämä odotus on kohta ohi ja pääse tosi toimiikin 😊 täällä on vasta amppelimansikoita, chiliä ja paria muuta taimitettu, kun satsaan isosti tuohon kasvimaahan ja aika perusruoka juttuihin.. perunaa, salaattia, punajuurta yms. Jos saisi sen verran, että syksyllä siten vähän säilöttyäkin voisi. Mahtavaa huhtikuun alkua sinne!💓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihania suunnitelmia sinulla. Oma sato on kyllä ihan parasta ja mikäs sen mukavampaa kuin maistella talvella itse säilöttyjä herkkuja. Onnea kylvöillesi ja mahtavaa huhtikuun alkua sinullekin!❤

   Poista
 19. Hienosti kasvavat ja onpa niitä paljon.
  Ihanaa alkavaa huhtikuuta sinulle💓

  VastaaPoista
 20. Hyvältä näyttää <3 Meillä myös tuollaisia minikasvareita odottelee :) Näppäriä kun ovat kevyitä siirrellä. Mukavaa viikon jatkoa teidän poppoolle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minikasvarit on tosiaan käteviä ja tilaa kivasti säästäviä. Mukavaa viikon jatkoa teillekin!<3

   Poista
 21. Upeasti vihertää! Ja näitä kuvia katsellessa taas ymmärsin, että musta on tullut ihan kädetön. Jotenkin olen unohtanut tämän jogurttitölkkien ja muiden vastaavien hyötykäytön. Kierrätystä ihan parhaimmillaan. Tässä kulttuurissa oppii heittämään kaiken roskiin, pah.

  Kiitos taas tilannekatsauksesta! Täältä saa aina uutta intoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Nuo tölkit ja tomaattirasiat yms. ovat tosiaan toimivia esikasvatuksessa. Kiva, jos innostuit!:)

   Poista
 22. huh..ei minulla sittenkään ole paljoa taimia kasvamassa kun sinun arsenaalia katselen ;) Itsellä vain kukkasia toistaiseksi kasvamassa, hyötykasvit laitan myöhemmin itämään...

  Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Tänä vuonna ajattelin kokeilla vähän laajemmin kaikenlaista, jos sitten tulevina vuosina osaisin keskittyä niihin, mitkä nyt hyväksi totean. Tai sitten en osaa.. :D Mukavia esikasvatushetkiä ja hyvää viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 23. Kyllä sinulla on taimia jos vaikka mitä. Kivaa puuhaa se on . Minä kylvin tosi vähän .

  VastaaPoista
 24. Siullahan on monenmoista jo taimella. Tuommonen pienoiskasvihuone on varmasti kätevä! Miullakin jatkuu kylyvöt tässä kuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienoiskasvari on kyllä ollut tosi hyvä ostos. Mukavia kylvöhetkiä!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...