tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kesäkukkia pistokkaista ja siemenistä

Muutaman vuoden tauon jälkeen kokeilin jälleen pelargonioiden talvetusta, jossa en ole aiemmin onnistunut. Neljä pelakuuta otin syksyllä ikkunalaudalle talvehtimaan, niistä yksi selviytyi kevääseen, ja siitä päätinkin ottaa pistokkaita. Kokeilin pistokaslisäystä nyt ensimmäistä kertaa. Leikkasin pelakuusta noin kolmen nivelvälin pituisia pistokkaita, poistin alimmat lehdet ja laitoin pistokkaat vesilasiin juurtumaan. Neljästä ottamastani pistokkaasta kaikki kasvattivat hienot juuret. Tästä kokemuksesta innostuneena aion kyllä jatkossakin hyödyntää pistokaslisäystä. Sitten koitti aika siirtää pistokkaat vesilasista ruukkuihin. Sain blogiyhteistyön merkeissä Biolanilta kokeiltavaksi ihan uutta Kasvusammalta, joka on nopeasti uusiutuvasta ja ilmavasta rahkasammalesta valmistettu, kalkittu ja lannoitettu käyttövalmis kasvualusta. Kasvusammalen pitäisi pidättää hyvin vettä, mutta toisaalta ilmavuutensa ansiosta myös vähentää liikakastelun riskiä eli kuulostaa kyllä tämän puolesta mainiolta tuotteelta, sillä usein ainakin itselläni tuo kastelu on se joka joko välillä unohtuu tai sitten tulen lorauttaneeksi vettä liikaa. Pelargonian taimet näyttävät sopeutuneen ruukkuihinsa hyvin. Parin viikon kuluttua alan vähitellen lannoittaa taimia Biolanin Kesäkukkalannoitteella, jota olenkin jo käyttänyt emokasvin lannoitukseen.Olen tänä keväänä myös kylvänyt reilua kymmentä eri kesäkukkaa siemenistä, mm. tsinniaa, isoauringonkukkaa, tähtisilmää ja punakosmoskukkaa. Kylvömultana olen käyttänyt luomuviljelyynkin soveltuvaa Biolanin Kylvö- ja taimimultaa, joka sisältää kasvua edistäviä Gliocladium-hyötymikrobeja ja mykorritsaa. Nämäkin taimet ovat kasvaneet kivasti ja alkavat lähiaikoina vähitellen saamaan Kesäkukkalannoitetta.Kylvö- ja taimimultaa olen käyttänyt kesäkukkien lisäksi myös hyötykasvien kylvöihin.Ensimmäistä kertaa minulla on kesäkukkien taimia kasvamassa sellainen määrä jo omasta takaa, että todennäköisesti pärjään hyvin niillä, ellei sitten jotain aivan vastustamatonta tule puutarhaliikkeissä vastaan. :)

Oletko sinä kokeillut Biolanin kasvusammalta tai Kylvö- ja taimimultaa?

Aurinkoista alkanutta viikkoa!

Blogiyhteistyö: Biolan

22 kommenttia:

 1. Palkitsevaa kun näkee siementen itävän. Itse joudun laittamaan useamman ja sittenkin kävi huonosti, meillä ei oikein riitä valoa sisällä, vaikka paljon ikkunoita mutta aina jokin katto haittaamassa ja varjostamassa. Joten saan tyytyä suorakylvöön. Mukavaa tiistaita sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siementen itämistä on tosiaan hauska seurata. Minäkin jätin osan kesäkukista vielä suorakylvöön. Mukavaa tiistai-iltaa sinulle!:)

   Poista
 2. Paljon on taimia.. kesällä taitaa olla upea kukkaloisto:)

  VastaaPoista
 3. Hyvä idea laittaa kertismukeihin taimia, kas kun en oo oivaltanut (blondi;). Kylvä ja Taimimultaa oon nyt käyttänyt ja valtaosin taimet lähteneet hyvin kasvuun. Valoa viikkoon ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo kertismukit on näppäriä, kun ne voi sitten halkaista taimia siirtäessä isompiin ruukkuihin tai kukkapenkkiin. Puolitetut maitotölkit minulla on myös käytössä, mutta niitä ei millään riitä kaikille taimille. Valoa sinunkin viikkoosi!❤

   Poista
 4. Täällä on myös taimia istutettu ja odotetaan vaan että saadaan kasvamaan kunnon kukkaloistoon.
  Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siispä ihanaa kukkaloistoa luvassa sielläkin!:) Mukavaa tiistai-iltaa!

   Poista
 5. Sinulla on elinvoimaisen näköisiä kasveja. Se on ihana etappi, kun on omavarainen kukkienkin suhteen. Eria asia on sitten ne kesäkukkien heräteostot.
  Kevään ihania ihmeitä viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heräteostoksia tosiaan voi tulla tehtyä.:D Ihanaa kevätviikkoa sinulle!

   Poista
 6. Itse kasvatetuissa taimissa on sitä jotain. Minun kesäkukat tulvat taas valmiina taimina, hyötykasveilta ei jää tilaa muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kasvatettuihin kasveihin tosiaan suhtautuu eri tavalla, kun niitä on alusta asti omakätisesti hoivannut, mutta yhtä ihana kukinta on valmiillakin taimilla.

   Poista
 7. Ihan mahtavaa että saa nauttia itsekasvattamista taimista! Kukat on kyllä niin ihania niitä voisi olla vaikka kuinka ja paljon:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruukkuja ostin jo lisää, koska tarkoitus olisi saada kauniin rehevä ruukkupuutarha uudelle terassillekin. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!❤

   Poista
 8. Onpa sinulla jo hyvän näköisiä kukkataimia. Minulla ei ole juurikaan mahdollisuutta esikasvattaa, mutta jotain pientä kuitenkin. Muutoin kylvän suoraan penkkiin. Mukavaa tiistaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin on joitakin kesäkukkia odottamassa vielä suorakylvöä. Se on kyllä tosi helppo tapa saada näyttävää kukintaa. Mukavaa tiistai-iltaa sinulle!:)

   Poista
 9. Mukava kasvatella ihe taimia. Ovatpa kukkia tai hyötykasveja, lopputulos palakihtoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuneet kylvöt tosiaan tarjoavat usean kuukauden kestoisen ilon ja riemun.:)

   Poista
 10. Hienoa kun sait pistokkaat juurtumaan .. pitää kokeilla tuota itsekin kun en saa pelargoneja talvehtimaan hyvin.
  Täällä kanssa kukantaimet kasvamassa ja idätystäkin vielä teen :)
  Jotakin taimimultaa on käytössä,mutta taisi olla kekkilää.
  Hyvää alkuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pistokaskokeilu oli tosiaan kannustava onnistuminen. Pelargoniat ovat niin ihania, että täytyy ehdottomasti kokeilla tallettaa niitä jatkossakin. Hyvää viikkoa sinulle!:)

   Poista
 11. Hyvin on pistokkaat päässeet alkuun. Minusta pelargonia on mitä kaunein kesäkukka ja se kukkiikin niin ihanan pitkään. Minä ennen talvehditin pelargoniat kellarin ikkunalaudalla, mutta nyt olen laiskistunut. Ensi talvena taidan laittaa kukat taas kellariin :) Tuo kasvusammal onkin hyvä idea kosteuden tasaisuuteen.

  Mukavia vapun odotusaikoja sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pelakuut ovat minustakin tosi kauniita kesäkukkia. Nyt kun onnistuin talvetuksen kanssa, yritän sitä varmasti jatkossakin. Mukavaa vapun odotusta sinullekin!:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...