tiistai 25. huhtikuuta 2023

Viime päivien puutarhapuuhia

Viime päivinä olemme päässeet puuhastelemaan puutarhassa jo monenlaista. Aina talven jälkeen into pihatöihin on suurimmillaan, vaikka mielellämme teemmekin niitä läpi kasvukauden aina seuraavaan talveen asti. Minä olen viime päivinä siistinyt kukkapenkkejä eli oikeastaan silpunnut talventörröttäjistä jäljellä olleet kasvinosat penkkeihin maatumaan. Enää Pisara, Liljarinteen alaosa ja etupihan istutusalueet ovat siistimättä, sillä niiltä lumet sulivat viimeisinä. Myös puuvartisten kevätleikkauksia jatkoin viikonloppuna, mutta tämä homma on minulla vielä pahasti kesken ja aionkin leikellä loput pensaat lähipäivien aikana.

Talvesta jäljellä olleet perennanvarret silppusin taas kukkapenkkeihin maatumaan. Koko puutarhan yleisilme siistiytyy kummasti, kun talventörröttäjät ovat poissa. Kuvassa Kaaripenkin keväistä ilmettä.

Syksyllä minulta oli yksi kukkasipulipussi pudonnut muiden joukosta varastoon hyllykön alle ja löysimme sen talvella, kun maa oli jo jäässä ja lumen alla. Säilytin valkoisten kääpiötulppaanien sipulit talven yli jääkaapissa ja istutin ne nyt ruukkuun etupihalle. Aion siirtää sipulit kukinnan jälkeen kukkapenkkiin, mutta niiden tarkempaa paikkaa mietin vielä, kunhan kevätkukinnan edetessä näen, missä niille olisi tarvetta. Lisäksi etupihan korkeisiin ruukkuihiin istutin erivärisiä orvokkeja.

Valkoisen kääpiötulppaanin sipulit istutin ruukkuun etupihalle. Kuvanottohetkellä sipulit ovat vasta sikin sokin mullan päällä kaadettuani ensin koko pussin sisällön ruukkuun.

Mies pääsi jo jatkamaan uima-altaan perustusten kaivamista ja homma onkin edennyt nyt nopeasti, kun maa on kosteaa ja pehmeää. Kaivamisesta tulevilla maamassoilla olemme jatkaneet pienen maakellarin peittämistä, joten nämä molemmat projektit etenevät mukavasti yhtä aikaa.

Uima-altaan kuoppa laajenee ja syvenee nyt hyvää vauhtia, kun maa on pehmeää.

Kesäkeittiön terassille johtavaa puutarhaporttia suunnittelimme myös tarkemmin, ja todennäköisesti ensi viikonloppuna aloitamme sen rakentamisen. Kärhöt, jotka kiipeilevät jatkossa portin pielessä, istutinkin jo syksyllä valmiiksi Pikkukaareen ja Patiokaareen. Myös lasten leikkialueen suunnalle on tulossa päivitystä, johon meillä olisi loppuviikosta tarkoitus paneutua tarkemmin.

Mukavaa tiistaita!

2 kommenttia:

  1. Huh, suuria projekteja teillä meneillään. Mutta ilmeisesti oikealla periaatteella; pikkuhiljaa etenee ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa! Jos jotain ei tänä vuonna saada valmiiksi, jatketaan sitä sitten ensi vuonna.:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...