torstai 13. huhtikuuta 2023

Ideoita nuotiopaikkoihin ja ulkotulisijoihin

Puutarhassamme on nuotiopaikka, jota olemme lähivuosina ehostamassa uuteen uskoon. Nuotiopaikka koki jo pienen muutoksen viime kesänä, kun vaihdoimme vanhojen penkkien tilalle uudet koivupöllit. Ne ovat kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, ja jatkossa penkit on tarkoitus tehdä kestävämmästä materiaalista. Koska nuotiopaikan uudistus on meillä tehtävälistalla, olenkin etsinyt inspiraatiota sitä varten myös niistä kuvista, joita olen kuvannut puutarhamatkoiltamme. Tässäpä siis ideakuvia erilaisiin nuotiopaikkoihin ja ulkotulisijoihin!

Mikkelipuistossa nuotiopaikalta löytyy pieni laavu ja kivistä tehty rengas tulisijana.

Espoon Marketanpuistossa tulet voi tehdä melko perinteiseen kiviharkoista tehtyyn pihagrilliin.

Lahden Pihapiirimessuilla muutama vuosi sitten perinteinen nuotiopaikka on korvattu kolmijalkagrillillä, jonka ääressä voi istua puisilla penkeillä.

Myös tämä kuva on samoilta Lahden Pihapiirimessuilta. Kivikorista on tehty näppärä tulisija, johon on asennettu myös nuotiotelineet mm. parilan ja pannun kera.

Meidän kivimurskeella peitetyllä alueella olevan nuotiopaikkamme tulisija on tehty perinteiseen tapaan isoista kivistä. Koivuista tehdyt penkit muodostavat kahdeksankulmion.

Viime kesänä vanhat lahot penkit päätyivät osin polttopuiksi, osin materiaaliksi kantopuutarhaan. Tilalle tulivat miehen pihaltamme kaatamista koivusta sahaamat pöllit, jotka tosin nekin ovat vain väliaikaisratkaisu.

Yksinkertainen ratkaisu nuotiopaikaksi löytyy mökkipalstaltamme, jossa tulisijana on kaivonrengas ja sen ääressä puinen penkki.

Odotan innolla, että pääsemme uudistamaan kotipihamme nuotiopaikkaa, joka on tosiaan kokemassa suuren muodonmuutoksen. Mies aikoo nimittäin veistää metsäpalstamme männyistä sinne pienen laavun ja penkin virkaa toimittavien pöllien tilalle on tarkoitus tehdä kunnolliset, kestävät penkit ja hankkia myös pari siirreltävää tuolia. Murskekin on tarkoitus vaihtaa toisenlaiseen katemateriaaliin ja itse tulisijaakin aiomme monipuolistaa mm. nuotiotelineillä. Kunhan pääsemme tänä tai ensi kesänä asian kanssa eteenpäin, luvassa on runsaasti kuvia nuotiopaikan uudesta ilmeestä!

Hauskaa loppuviikkoa!

1 kommentti:

  1. Pidän tavasta, jolla olette rakentaneet nuotiopaikan, ihanan perinteinen ja kotoisa. Meillä on kohta myös tulossa tontin kivimursketta pihan täydeltä mökille, että päästään aloittamaan osassa pihaa pihan viimeistely. Täytyypä kurkata, miltä teidän uusi nuotiopaikka näyttää. https://www.sepelijamultaturku.fi/sepeli-ja-murske

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...