maanantai 24. huhtikuuta 2023

Toivottuja ja ei-toivottuja puutarhavierailijoita

Viime viikolla puutarhassamme pörräsi jo monenlaisia suloisia ja toivottuja puutarhavierailijoita. Sitruunaperhosia oli liikkeellä useita, ja nokkosperhosiakin oli pari. Myös yhden suruvaipan näin, mutta se oli sen verran vilkasliikkeinen, etten saanut siitä kuvaa. Kimalaiset olivat löytäneet kevätkukkijoiden pariin ja kevään ensimmäisen mehiläisenkin löysin krookuksesta siitepölylastissa. Näiden odotettujen puutarhavierailijoiden lisäksi joukkoon mahtui kuitenkin myös ei-toivottuja, sillä myyrät ovat näköjään löytäneet apajille kukkapenkkeihimme. Patiokaaressa on myyrän käytäviä ja osa tulppaaneista on syöty, sillä niiden järsittyjä kukkasipuleita löytyi mullan pinnalta. Etupihallakin Vehreän Keitaan alueella on tunneleita, mutta sieltä en silti selkeitä myyrätuhoja löytänyt ainakaan vielä.

Sitruunaperhosia lenteli loppuviikon aurinkoisina, lämpiminä päivinä puutarhassamme useita. Tämä yksilö on vierailulla isokevättähdessä.

Myös posliinihyasintit olivat sitruunaperhosten mieleen.

Nokkosperhonen kävi paistattelemassa päivää lavatarhassa, johon olimme aiemmin tyhjentäneet kompostimassaa.

Kimalaisia pörräsi niin krookusten kuin posliinihyasinttienkin parissa. Kuvan kimalainen pysähtyi hetkeksi kukkavisiittien välissä kuusenoksalle, jolla suojaan krookuksia aina yöksi jäniksiltä. Päiväksi nostan kuusenoksat pois, jotta pörriäiset löytävät kukkiin helpommin ja pääsen itsekin nauttimaan keväisestä kukkaloistosta.

Siitepölyinen mehiläinen krookuksissa

Myyrä on tehnyt tuhojaan Patiokaaressa. Onneksi en viime syksynä istuttanut tähän uusia tulppaanin sipuleita, vaan nämä olivat jo edellisvuotisia ja kukkineet yhtenä kesänä. Muuten harmittaisi vielä enemmän, jos kukinta olisi mennyt kokonaan sivu suun. Perennat toivon mukaan nousevat normaaliin tapaan ja ainakin niistä ensimmäiset kasvattelevat jo pieniä versojaan. Yleensä meillä ei ole ollut myyrätuhoja, joten toivottavasti tämä jää poikkeusvuodeksi.


Kaunista huhtikuun viimeistä viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...