torstai 17. helmikuuta 2022

Puutarhamme vaikeat alueet, osa 2/6: Hyötytarhan alueen tiukka savimaa

Tänään jatkuu postaussarja puutarhamme haastellisimmista alueista. Edellisessä osassa kerroin kuivasta ja paahteisesta etupihastamme, josta kuitenkin saimme ihanan vehreän ja kukkaisan. Nyt aiheena on hyötytarhan alueen tiukka savimaa.

Meidän tonttimme on loivassa rinteessä ja muodostuu kolmesta tasosta, joista ylin on etupiha ja talon ympärys, keskimmäisellä tasolla on kasvihuone, hyötytarha, nurmikenttää sekä kesäkeittiö ja alimmalla tasolla taas on metsäpuutarhan alue. Näistä keskimmäinen taso on todella tiukkaa, kovaa, harmaata savimaata, joka luo omat haasteensa esimerkiksi istutusalueille ja hyötytarhalle.

Tämä puutarhan keskimmäinen taso on tiivistä savimaata.

Todella tiivis savimaa onkin täytynyt huomioida mm. kasveja istutettaessa. Alueella oleville omenapuille kaivoimme ensin n. 70cm leveät ja 50cm syvät kuopat, joista pari täytimme kaivamisen päätteeksi illalla vedellä nähdäksemme, miten vesi imeytyy. Seuraavana aamuna kuopat olivat edelleen täynnä vettä. Niinpä maata täytyikin parantaa ja keventää huomattavasti suuremmalta alueelta kuin muualla puutarhassamme puita istutettaessa. Lisäksi istutimme omenapuut n. 20cm:n verran koholle ympäristöön nähden ehkäistäksemme näinkin veden seisomista juuristoalueella. Tämän myötä saimme kuitenkin omenapuille kasvupaikan, jossa ne viihtyvät.

Hyötytarhan taas teimme puoli metriä korkeisiin lavoihin. Alla oleva savimaa pidättää kosteutta sen verran hyvin, että kuivinakin kesinä lavoja tarvitsee kastella suhteellisen harvoin. Myös mansikkamaan perustimme mataliin, n. 10cm korkeisiin lavoihin, joiden alta maata on parannettu 30-40 cm:n syvyyteen asti.

Hyötykasvit viihtyvät savimaalle perustetussa lavatarhassa.

Puutarhamme keskitasolla olevat kukkapenkitkin ovat pääasiassa kohopenkkejä. Pisara ja Patiokaari on reunustettu n. 30cm korkeilla luonnonkivillä ja lisäksi savimaata on parannettu penkkien alta noin 40 cm:n syvyyteen asti. Rinne- ja Pikkukaari ovat maan tasalla, mutta niissäkin maanparannusta on tehty syvälle ja kasvit istutettu omenapuiden tapaan n. 20cm:ä korkeisiin kumpuihin. 

Pisaraa reunustavat n. 30cm korkeat luonnonkivet, mutta maanpinnan tasalta kukkapenkin maata on parannettu vielä n. 40cm:n syvyyteen. Sen ansiosta myös syvälle istutettavat kärhöt viihtyvät alueella.

Savimaan olemme huomioineet myös kasvihuoneen, kesäkeittiön ja liuskekiveyksen perustuksissa estääksemme routimisen ja toisaalta veden kertymisen perustuksiin. Olemme kaivaneet perustukset noin 60cm:n syvyyteen ja routaeristyksenä näissä kaikissa on FinnFoam paksun, tärytetyn murskekerroksen alla. Myös salaojaputket olemme asentaneet kaivantoihin, jotta sadevesi pääsee valumaan pois.

Minkälaisia ovat sinun puutarhasi haasteellisimmat kohdat?

Aurinkoista torstaita!

2 kommenttia:

  1. Tässä pihassa haaste on lähes päivänvastainen kuiva hiekkamaa. Suurin haaste lienevät kuitenkin korkeuserot ja pitkä tontti joten maa-ainesten kuskaamisessa on perimmäiseen nurkkaan saanut käyttää jo vähän kekseliäisyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä rinteinen tontti tosiaan tuo varmasti haasteensa. Kiitos kommentistasi, oli kiva kuulla sinun puutarhasi haasteista!

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...