tiistai 22. helmikuuta 2022

Metsäkauriit puutarhassa

Meillä ei aiemmin ole metsäkauriita näkynyt puutarhassamme, vaan ainoat talvituhoja silloin tällöin aiheuttaneet eläimet ovat olleet jäniksiä ja niidenkin tuhot ovat jääneet talvisuojauksen ansiosta pieniksi. Olen kuitenkin myötätunnolla kuunnellut ja lukenut muiden kokemuksia kauriiden herkuksi joutuneista puista, pensaista, kevätkukkijoiden nupuista ja kaikista muista puutarhan ihanista kasveista. Mielessä on myös käynyt näissä yhteyksissä huoli siitä, jos metsäkauriit löytävät tiensä meidänkin puutarhaamme. Mitään merkkejä niistä emme kuitenkaan ole koskaan lähistöllämme nähneet, kunnes viime viikolla huomasimme niiden käyneen puutarhassamme.

Kauriiden jäljet kiemurtelevat metsästä. Tämä kuva on otettu tonttimme takarajan luona olevan puutarhavarasto-polttopuuyhdistelmän takaa.

Tonttimme rajautuu takaosastaan metsään, ja nyt alkuvuodesta alueella oli päätehakkuu. Tonttien taakse jäi kuitenkin onneksi kapea metsäkaistale. En tiedä, oliko hakkuulla mitään tekemistä kauriiden liikkeiden kanssa, mutta sen jälkeen kauriit tosiaan ovat ilmestyneet puutarhaamme. Ne olivat tulleet metsän puolelta ja kierrelleet ja tutkineet läpi koko metsäpuutarhan alueen ja käyneet myös kasvihuoneen vieressä omenapuiden luona. Jäljistä päätellen eläimiä oli ainakin kaksi, mahdollisesti kolme. Syötäväksi ne ovat toistaiseksi kelpuuttaneet vain näsiän oksia ja lisäksi vuosi sitten sillastamamme omenapuun 'Vuokko' sillasteita oli syöty. 

Saman puutarhavarasto-polttopuuyhdistelmän nurkalta puutarhaan päin. Tähdenlennon polun rinteillä on kauriiden sorkkien jälkiä, mutta elävään pajumajaan ne eivät ole koskeneet ainakaan vielä.

Myös Sydänpolun alueella jälkiä on runsaasti ja esimerkiksi kärhöt on käyty tutkimassa tarkkaan.

Metsäkauriiden torjunta puutarhasta tulikin nyt meille ajankohtaiseksi. Olemme jäniksien varalta suojanneet puuvartiset kasvit ja monivuotisilla versoilla kasvavat kärhöt verkolla ja myös ahkerasti poistaneet lumet näiden ympäriltä. Niinpä osa puuvartisista on näiden suojissa. Kuitenkin esimerkiksi osaan puiden oksista kauriit ylettyvät näiden yli ja omenapuiden "aitaukseen" yksi niistä oli hypännyt verkkosuojauksen yli. Vanhoja cd-levyjä, joita olen kesällä käyttänyt esim. kirsikkapuissa, sekä muutamia ylimääräisiä heijastimia ja lapsille pieniksi jääneitä kirkkaankeltaisia heijastinliivejä kävimme ripustelemassa nyt metsäpuutarhaan ja omenapuihin. Myös harjaan jääneitä hiustuppoja veimme sinne vanhoista sukkahousuista tehtyihin pussukoihin laitettuina. Jostain luin, että keltainen riistanauha tonttia ympäröimässä voisi olla kokeilemisen arvoinen ja sitäkin nyt virittelimme. Lisäksi lisäsimme tontin takaosan valaistusta, jotta heijastimet ja cd-levyt välkkyisivät kunnolla tuulenvireessä ja toisaalta itse näkisimme paremmin, jos eläimiä on tontin takaosassa liikkeellä. Nyt sen jälkeen muutaman päivän aikana uusia merkkejä metsäkauriista ei ole puutarhassamme näkynyt. Näistä keinoista tuskin kuitenkaan kunnon pitkäaikaista apua on, sillä luulen eläimien pian tottuvan näihin karkottimiin. Kaksi metriä korkea aita taitaakin olla ainut pysyvä ratkaisu tähän ongelmaan. Aidan rakentamiseen pääsemme kuitenkin vasta, kun lumet ja routakin on sulanut, joten siihen asti täytyy kokeilla kaikki mahdolliset muut konstit kauristuhojen ehkäisyksi. 

Suurimman tuhon on tähän mennessä kärsinyt vuosi sitten jäniksen runtelemaksi joutunut omenapuu 'Vuokko', jonka sillasteita metsäkauris oli järsinyt. Onneksi osa sillasteista (kuvassa rungon takana) oli vielä ehjiä.

 

Jos sinulla on vielä joitakin kauriiden karkotusvinkkejä, joita emme ole kokeilleet, kuulisin niistä mielelläni!

Iloa päivääsi!

12 kommenttia:

 1. Ammattiviljelijät sanovat kunnon riista-aidan olevan tehokkain suoja sorkkaeläinten tuhoja vastaan. Itse kokeilin vuosi sitten ensimmäisen kerran Trico Gardenia, josta vaikuttaisi olevan hyötyä. En tiedä, suojaako TG:n suihkuttaminen talviaikaan peurojen ja kauriiden tuhoilta. Ainakin sitä kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Metsäkauriit ovat toistaiseksi pysyneet nyt poissa riistanauhan laittamisen jälkeen, tontin rajalla olivat käyneet, mutta nauhasta yli eivät ole vielä tulleet.

   Poista
 2. Nyt kun ne sinne ovat tiensä löytäneet niin paluuta ei enää ole. Meillä on puutarha aidattu 120 cm aidalla ja eivät ole sinne näiden vuosien aikana hypännyt. Ne kyllä pääse hyppäämällä tästä korkeudesta yli jos haluavat mutta jostain syystä ei näin ole käynyt. Kiertävät aidan takaa ja kulkevat sitä pitkin. Minä olen myös suihkuttanut aidan toppiin mitkä on puusta virtsaa ja se toimii kyllä tosi hyvin. Olen merkannut myös muitakin juttuja kuten pensaita mitkä ei ole puutarhan puolella. Toimii hyvin ja virtsan haju haihtuu kyllä nopeasti meidän nokkaan mutta ei niiden. Olen nähnyt kun ovat käyneet haistamassa puutarhan pylväitä ja lähteneet kauemmaksi. Pitäisi muistaa aina silloin tällöin kesälläkin käydä pikkuisen suhauttamassa kuunliljojen lehtiä keskuspenkissä missä käyvät niitä niittämässä mutta ei aina muista. Me myös jatkamme aidanseipäistä tehtyä aitaa keväällä ja sitten ei ole kuin sisääntulo ilman aitaa. Jos ne sieltä tulee pihaan on sieltä myös poistuttava ja sen ne kyllä muistaa.
  En ole millään plandannut virtsaa ja on peräisin ulkohuussista mikä on erotteleva ja pulloa säilytän kellarissa laitan hienon suihkun ja menoksi.

  VastaaPoista
 3. minua taas huolettaa kun metsäkauriit ovat kadonneet.ja rusakkojakin liikkuu vain kerran viikossa.ketun tai ilveksen jäljet kyllä kulkee kauempana.olen kai hassu kun kaipaan vaikka minulla on hyötypuutarhaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmillista! Eläinten liikkeitä on kyllä hauska seurata. Toivottavasti palaavat takaisin puutarhaasi, vaikka meille en niitä haluakaan.:)

   Poista
 4. Kunnon aita puutarhan ympärillä on ainu mikä pitelöö kauriit ja jäniksetkin, jotta eivät puutarhaan tule. Harmi tuo omenapuun siltojen syönti, varmaan kannattas uusia siltoja laittoo keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolme ehjää siltaa jäi puun toiselle puolelle, mutta pitää tosiaan katsoa, jos laittaisi vielä lisää kevään tullen.

   Poista
 5. Ikävää, kun tulee noita puutarhatuhoja. Meillä ei metsäkauriita ole. Rantatalon puutarhassa on nyt yli metrin korkuiset lumikinokset, joiden päällä rusakot pitävät tanssiaisiaan. Herkut on katettu eli omenapuiden oksat, joihin normaalitalvina eivät pitkäkorvat ylettyisi, ovat nyt kuin tarjottimella tarjolla. Väkeä on pupujuhlissa riittänyt ja puiden oksat lyhennetty systemaattisesti. No, kevätleikkausta ei omenapuille meillä ainakaan tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi, että jänikset ovat tehneet tuhojaan! Toivottavasti ylettyvät vain oksiin, ettei tule kasvimenetyksiä.

   Poista
 6. Harmillista että kauriit nyt tupsahtivat pihaasi. Itse en enempää keinoja osaa neuvoa, tuo aita tosiaan on se pätevin tapa. Itse toivon myös, että paikalliset kauriit eivät ala pihassani kuljeskella (on sitä kesällä sattunut ilman vahinkoja). En oikein tiedä miten aitaisin pihani, kun se on ensinnäkin iso ja moniulotteinen. Eli haastetta tulee, jos kauriit päättävät ruveta ruokailemaan meillä 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kauriit pysyvät poissa pihaltasi! Meilläkin on pari haasteellista kohtaa aidan laiton suhteen, mutta niihin täytyy vain nyt yrittää keksiä järkevimmän näköinen ratkaisu.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...