perjantai 18. helmikuuta 2022

Luonnonkasvit puutarhassa, osa 4/4

Olen viime viikkoina postaillut puutarhamme luonnonkasveista. Näistä postauksistani löytyvät puutarhamme puuvartiset luonnonkasvit ja syötävät luonnonkasvit, kukkivat luonnonkasvit ja ostotaimina hankkimani luonnonkasvit. On kuitenkin monia luonnonkasveja, joita haluaisin puutarhaamme, ja keräsinkin nyt tähän listaa niistä.

Kanerva olisi ihana puutarhaankin sopiva luonnonkasvi.

- Kanerva: Kanerva on tosi kaunis kuivan paikan kukkija, ja talvehtivien lehtiensä ansiosta se tuo maisemaan viherrystä myöhään syksylle ja jo heti keväällä lumien sulettua. Meillä esimerkiksi etupihalta tai kivikkokasvialueilta löytyisi varmasti sopiva paikka kanervalle. Kanervan kukista saa teetä ja sen kukkia ja nuppuja voi käyttää myös ruokien koristeena.

- Kissankäpälä: Kissankäpäläkin on kuivan paikan kasvi ja sopii hyvin esimerkiksi kivipuutarhaan. Jossakin olen nähnyt joskus myynnissä kissankäpälän taimia, mutta silloin en tullut ostaneeksi.

- Mäkitervakko: Kesä-heinäkuussa komean tummanpunaisin kukin kukkiva mäkitervakko on myös kuivien paikkojen ja hiekkaisten niittyjen kasvi. Meillä se sopisi erinomaisesti "Pikkuniityn" alueelle, jossa vähän samansävyistä kukintaa tarjoaa puna-ailakki. Mäkitervakon sukulainen pikkutervakko meiltä löytyy Kivikkolaaksosta.

- Kallioimarre: Saniaisia meillä on metsäpuutarhan puolella, johon on kerännyt niitä erityisesti Kantopuutarhan alueelle. Meillä on suunnitteilla metsäpuutarhaan luonnonkivinen katseenvangitsija, jonka koloissa ja pinnalla kallioimarre voisi hyvinkin viihtyä. Kallioimarteen lakritsinmakuista juurta käytetään myös villivihanneksena.

Kantopuutarhan luona olisi tilaa myös kallioimarteelle.

- Rantakukka: Purppuranpunaista rantakukkaa olen ihaillut monissa puutarhoissa ja puistoissa esimerkiksi puutarhalampien äärellä. Meilläkin on suunnitelmissa joskus lähivuosina nykyistä suuremman vesiaiheen tekeminen, ja rantakukkaa on ehdottomasti tulossa sen äärelle.

- Osmankäämi: Osmankäämi on minulle lapsuudesta tuttu kasvi, josta tulee hyviä muistoja mieleen. Meillä on myös kotona sen erikoisen näköisiä, kuivattuja kukintoja suuressa ruukussa koristeena. Osmankäämiä haluaisin myös tämän tulevan vesiaiheen luo.

Mitä luonnonkasveja sinä haluaisit puutarhaasi?

Hauskaa viikonjatkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...