perjantai 4. kesäkuuta 2021

Esittelyssä sadevedenkeräyskontin viherkatto

Kerroin aiemmin, että meillä on tulossa sadevedenkeräyskontille viherkatto. Kesäkeittiön perustusten kaivuutyöt ovat vähän hidastaneet viherkaton etenemistä, mutta vihdoinkin saimme sen valmiiksi. Tästä viherkatosta tuli maksaruohokatto, ja taimet otin oman puutarhan maksaruohokasvustoista. Valitsin viherkatolle mm. kaukasianmaksaruohoa 'Summer Glory', joka kasvaa ja leviää hyvin todella kuivassa paikassa suuren koivun juurella. 
 
Kaukasianmaksaruoho 'Summer Glory'

Viherkattoa varten teimme ensin sadevesikontin päälle puisen levyn katoksi ja siihen reunat. Kehikon keskelle piti jättää reikä, josta pääsee avaamaan IBC-kontin päällä olevan korkin ja esimerkiksi pesemään kontin tätä kautta. Reiänkin ympärille tuli reunat. Seuraavaksi levitimme levyn päälle kattohuopaa estämään kosteuden kertymistä puiselle levylle, toisaalta sitä myös sattui sopivasti jäämään yli lasten leikkimökin kattohommista. Sen päälle tuli patolevyä, sitten suodatinkangas. 
 
Patolevyn laittamisen jälkeen viherkatto näytti tältä.

Tämän jälkeen mies teki katolle vielä matalat poikittaiset pienat estämään maamassojen valumista. Toki tämän viherkaton kulma on tosi pieni, joka sekin jo osittain hillitsee maan liikkeellelähtöä. Sitten vuorossa olivatkin enää istutushommat. Kehikon keskelle jääneen reiän piilotimme vielä luonnonkivien avulla. 
 
Maksaruohon pistokkaat heti multaan tökkimisen jälkeen.

Viikkoa myöhemmin IBC-kontin kehikko oli jo saanut uudet maalikerrokset ja viherkatto kivet peittämään keskellä olevaa huoltoaukkoa.

Nyt kelien lämmettyä istutin kontin juurelle krassia ja päivänsiniä. Köynnöksiä varten viritimme juuttinarusta tuet kehikon ylä- ja alareunaan nakutettujen naulojen välille. Vasemmalla puolella kasvaa maisemointitarkoituksessa myös kellokärhö, jonka versot alkavat vähitellen pilkistellä mullasta.

Saa nähdä, miten maksaruohot viihtyvät nyt uudella kasvupaikallaan. Nyt alkuvaiheessa kattoa täytyy kastella ajoittain, jotta kasvit juurtuisivat kunnolla, sillä viherkatto jää osin talon katoksen alle. Joka tapauksessa kasvien täydentäminen on tarvittaessa helppoa, sillä näitä maksaruohoja meillä on isoina kasvustoina. Palailen tämän viherkaton kuulumisiin kesän edetessä. Lisäksihän meillä on tulossa toinen viherkatto varastorakennuksen päälle, joten siitäkin on postauksia luvassa jatkossa, kunhan asia etenee.:)
 
Rentouttavaa kesäviikonloppua!

4 kommenttia:

  1. Hei, tuo on kyllä tosi kiva idea! On mukava nähdä myöhemmin kesällä, kuinka maksaruohot ovat täyttäneet katon. Kastelun kanssa saa tosiaan alkuvaiheessa olla tarkkana. Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Hieno idea tuo viherkatto.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...