lauantai 2. maaliskuuta 2019

Aurinkopaneelikuulumisia (+ muistutus siemenarvonnasta)

Hankimme aurinkopaneelit viime vuoden lopulla, ja lupasin palata niiden kuulumisiin, kunhan sähköntuotto on alkanut. Myyjän mukaan joulu-tammikuu on yleensä aikaa, jolloin sähköä ei tule juuri lainkaan, mutta sen jälkeen sähköntuotannon pitäisi lisääntyä.

Mies onkin ahkerasti poistanut paneelien päältä lumia talven ajan, sillä sähköä ei tietenkään voi tulla, jos paneelit ovat täysin lumen peitossa. Kaikkea jäätä ja siihen tarttunutta lunta on kuitenkin ollut vaikea saada pois. Jännittyneinä olemme seuranneet, milloin tuotto alkaisi, ja vihdoin 17.2. tuo päivä koitti. Silloin paneelien päällä oli vielä ohut jääkerros, ja päivä oli harmaa, joten tuotto oli kovin vähäistä, vain 3 kWh, verrattuna sähkönkulutukseemme näin talvisaikaan (n. 50-200 kWh/vrk riippuen paljon ulkolämpötilasta, sillä meillä on sähkölämmitys varaavan takan lisänä). Nyt parin viikon aikana tuotto on jatkuvasti vähitellen lisääntynyt, ja alkuviikon aurinkoisina, plussakelipäivinä se oli parhaimmillaan jopa 20% vuorokauden kokonaissähkönkulutuksestamme.On mielenkiintoista seurata, miten sähköntuotto lisääntyy kesää kohti mentäessä. Aurinkopaneelien invertterissä on näyttö, josta helposti näemme sähköntuoton kunakin päivänä, ja toisaalta sähköyhtiön verkkosovelluksesta näemme päivittäisen kulutuksen, joten päiväkohtaisia vertailuja sähkön omavaraisuuden suhteen on tämän ansiosta todella yksinkertaista tehdä. Palailen aurinkopaneeliasioihin myöhemmin keväällä, kunhan tuotto tästä edelleen lisääntyy.

Tähän lopuksi muistutan vielä blogissani käynnissä olevasta siemenarvonnasta, jonka osallistumisaika päättyy huomenna. Vielä ehdit mukaan!:)

Aurinkoista viikonloppua!

27 kommenttia:

 1. Varmasti mielenkiintoista seurata sähkön syntyä paneeleista.
  Toivotaan aurinkoisia päiviä maaliskuulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin näin alkuvaiheessa tuottoa on käyty kurkkimassa invertteriltä lähes päivittäin. Olisipa maaliskuu tosiaan aurinkoinen, tältäkin kannalta ajatellen.:)

   Poista
 2. Kiinnostavaa kuulla, miten päivän piteneminen ja auringon korkeammalle kipuaminen vaikuttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on minustakin tosi kiinnostavaa. Ainakin näin kevättalvella jo yhdellä viikolla näyttää olevan selvä vaikutus sähköntuottoon.

   Poista
 3. Sinänsä harmi että kipakimpien pakkasten aikaan paneleista ei tule apuja. Mutta kokoanaistuotto tietenkin ratkaisee. Mielenkiintoista lukea kokemuksianne👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovemmilla pakkasilla ainakin meillä tosiaan sähkönkulutus on sähkölämmityksen vuoksi sen verran suuri, että aurinkosähkön osuus päivän kulutuksesta jää pakostikin pienemmäksi. Säiden lämpeneminen kuitenkin korjaa tilanteen.

   Poista
 4. Meillä on ollut aurinkokeräimet jo kuuden vuoden ajan ja niistä tulleen energian turvin emme lämmitä käyttövettä lainkaan puilla kesäaikaan. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä. Sähköä tuottavien panelien hankinta on ollut mielessä jo pitkään, mutta vielä pitää säästää rahaa.
  Onnittelut hankinnastanne! Toivomme monia aurinkoisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo keräimet ovat kyllä varmasti kätevä konsti lämmittää vettä. Aurinkoisia päiviä toivotaan!:)

   Poista
 5. Maaliskuu pitäisi olla jo hyvää aikaa sähköntuotannolle kun valoisuus lisääntyy. Keski-Euroopassa aurinkopaneleita on lähes joka katolla, siellä sähköä voi myydä verkkoon pieniäkin määriä. Mutta kunhan pääsisi edes omavaraisuuteen osan vuodesta niin sekin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaliskuun alussa sähköä näyttää tosiaan tulevan jo selkeästi paremmin kuin pari viikkoa sitten. Meilläkin on sopimus sähköyhtiön kanssa, että ostavat "ylimääräisen" sähkön.

   Poista
 6. Aurinkopaneelit ovat hyvä juttu,!!
  vaikka osankin omista sähkömenoista sais katettua:)
  Katsoin tuota sinun taimenien kasvatusta joka on niin hyvällä tolalla !!! :)):(minulla kaikki vielä siemenet pusseissa:(
  Aurinkoista ja mukavaa laskiais-sunnuntaita!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Kiva on nähdä, kuinka paljon sähkökuluista paneelien avulla lopulta saa katettua. Mutta olen samaa mieltä, jo osankin kattaminen on hieno juttu. Onneksi vielä ehtii hyvin kylvöpuuhiin.:) Aurinkoista alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 7. Mielenkiintoista seurata tätä projektia.
  Meillä ovat vanhat aurinkopaneetit lämmittäneet ison lapsijoukon suihkuvedet uimapaikalla. Nykyaikaiset ovat tehokkaammat.
  Aika-ajoin olemme miettineet uusien hankkimista talon katollekin, mutta vielä emme ole isoa investointia raskineet tehdä.
  Hyvää jatkoa projektille. Ja erittäin hyvää maaliskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! On kyllä hauska nähdä, miten sähköä alkaa tässä kevään kuluessa tulla. Erittäin hyvää maaliskuuta teillekin!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Thank you very much, Ria! Happy Sunday evening to you!❤

   Poista
 9. Aurinkopaneelit ovat kyllä hyvä juttu, vaikka itsellä ei niistä olekaan kokemusta. Hyvää alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
 10. Tosi mielenkiintoista, odotan innolla jatkoraportteja! Meilläkin on sähkölämmitys ja aurinkopaneelit harkinnassa. Paneelien hankinta toteutuu todennäköisesti vasta kattorempan yhteydessä, milloin se sitten lieneekään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että aihe kiinnostaa. Postailen tästä myöhemmin lisää, kunhan kevät etenee ja päivä pitenee.

   Poista
 11. Auinkopaneelit kyllä kiinnostaa, mutta hinta on vaan vielä aika korkea. Hyvää kevättä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kertasijoituksena ne ovat tosiaan melko arvokkaat. Hyvää kevättä sinullekin!

   Poista
 12. Mukava kuulla, että aurinkopaneeinne tuottaa jo sähköä.Varmasti mielenkiintoista seurata tiannetta päivittäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan hauskaa seurattavaa, etenkin näin alkuvaiheessa, kun kaikki on vielä uutta.:)

   Poista
 13. Mielenkiinnolla seuraan päivityksiä aurinkopaneeleista, koska meilläkin ne suunnitelmissa. Saanko olla utelias, että mitä kautta otitte paneelit ja asennuksen? Kasvuvyöhykkeestä ja Kukkatarhan myyjäisistä päätellen asutaan samoilla seutuvilla:).

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...