perjantai 8. maaliskuuta 2019

DIY: Lintujen pesätarvikeautomaatti

Esittelin aiemmin blogissani kirjan Linnunpöntöt ja lintulaudat, jonka DIY-ohjeista inpsiroiduin kovin. Vanhojen linnunpönttöjen siistiminen meillä on edessä tänä viikonloppuna, ja toivoisin, että jonkin kirjan esittelemistä pönttömalleistakin ehtisimme vielä tässä kevään aikana toteuttaa. Aiemmin tällä viikolla sain kuitenkin jo pihalle kirjan ohjeilla miehen nikkaroiman lintujen pesätarvikeautomaatin. 

Puuhun kiinnittämistä varten pesätarvikeautomaatissa on katossa pienet rengasruuvit, joihin saa pujotettua esim. ketjun tai ohuen köydenpätkän. Automaatti täytetään pohjassa olevasta luukusta.

Pesätarvikeautomaatti on varsin yksinkertainen rakentaa. Siihen tarvitaan vain ohutta rimaa, pari pientä puulevyä pohjaksi ja katoksi ja pienisilmäistä metalliverkkoa.  Automaattiin laitoin jouluistutuksista jäljelle jääneet sammaleet ja lyhytkarvaisen koiramme karvoja. Sen karvanlähtöaika sattuikin nyt sopivasti.

Jouluistutusten sammaleet pääsivät vielä hyötykäyttöön.

Tarkkana täytyy kuitenkin olla, ettei linnuille anna pesätarpeiksi jotakin sopimatonta. Esimerkiksi pitkät koiran karvat, hiukset tai muut vastaavat voivat olla linnuille vaarallisia tarttuessaan niiden jalkoihin.

Oletko sinä jo puhdistanut linnunpöntöt tämänvuotisia asukkaita varten?

Kaunista viikonloppua!

30 kommenttia:

 1. Enpä ole tällaisesta automaatista kuulutkaan! Minä vien aina keväisin keräämiäni koiran karvoja, joita tulee koiran turkin siistimisestä. Linnut hakevat niitä ahkerasti kannon päältä, jonne niitä vien. Karvat eivät ole pitkiä, joten eivät sotkeudu poikasten jalkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin olemme aiemmin laittaneet niitä vain pihalle esille, mutta kun näin tällaisen kirjassa, niin olihan se saatava itsekin.

   Poista
 2. Voi, miten ihana juttu! Kerrostaloasukkina ihailen noita juttuja.
  Keväistä viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Mainio idea! Joskus aikanaan, kun lapsuudenkodin pihassa oli runsaasti pönttöjä, vein aina hiustenleikkuujätteen lyhyeksi pätkittynä pihalle, että linnut saivat kerätä sitä pesiinsä - ja aika nopeasti se menikin - mutta tuollainen automaatti olisi tehnyt hommasta siistimpää ja helpompaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin aiemmin vain vietiin koirankarvat takapihalle, mutta nyt eivät tosiaan pyöri tuulen mukana ympäri pihaa.

   Poista
 4. Kätevä! Harmi, että heitin rikkinäisen kynttilälyhdyn pois. Siitä olisi tuunaamalla saanut tuollaisen.
  Hyvää Naistenpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between! Kynttilälyhdystäkin voisi tosiaan tuunata tällaisen. Hyvää naistenpäivää sinullekin!

   Poista
 5. Hyvä idea!
  Hyvää Naistenpäivää!

  VastaaPoista
 6. Mainio idea, eikä varmaan kovin vaikea toteuttaakaan.

  VastaaPoista
 7. Kätevä! Kaikkehen sitä löytyy automaattia :)
  Hyvää Naistenpäivää!

  VastaaPoista
 8. Pöntöt on puhdistettu, pesätarvikkeita laitetaan tarjolle myöhemmin! Viime vuonna laitoin esille kuivaa heinää, sammalta ja kissankarvaa. Heinä ja sammal eivät lintuja juuri kiinnostaneet, mutta karvat katosivat alta aikayksikön. Meillä on puolipitkäkarvaisia somalikissoja, joiden aluskarva on mukavan pehmeää höttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä! Minulla sammalta oli nyt ihan sattumalta, mutta voisin kyllä jatkossa jo syksyllä ottaa talteen automaattiin keväällä laitettavia luonnonmateriaaleja.

   Poista
 9. Kiva idea! Meillä aina pihalta keräävät koiran karvat kun harjataan koiraa. Hyvää naistenpäivää! <3

  VastaaPoista
 10. Kiva idea. Tuonne voisi lykätä myös neulomisesta jääneet langanpätkät, kunhan ne on silputtu niin lyhyiksi, etteivät pysty kiertymään lintujen jalkojen ympäri. :)

  VastaaPoista
 11. Kiva idea. Olen monesti miettinyt, kun koirilta irtoaa tuota pohjavillaa, miten pehmoista täytettä se olisi pesän pohjalle. Se ei ole pitkää, joten ei olisi vaaraksi takertua kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pohjavilla olisi varmasti hyvää pesämateriaalia.

   Poista
 12. Hyvä idea!!
  eilen aattelin kun keräsin terassilta koiran repimästä,ikivanhasta täkistä hahtuvia,ovat lankasia,että kuinka pieni lanka/hius voi kietoutua lintulapsen kaulan ympärille,päätökseni ...roskiin...?tai jospa kokeilisin jotain värkätä;))
  Oikein Ihanaa Naistenpäiväää,sinulle Tiiu:)

  VastaaPoista
 13. Hieno ajatus, upea toteutus! Meillä mökillä isäni puhdisti linnunpöntöt helmikuun lopussa. Täällä jo talitintit virittelevät kevätpesintää, niin alkoi olla viime hetket käsillä hoitaa putsaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Täällä en ole huomannut, että linnut ihan vielä pesintäpuuhia olisivat aloittelemassa, mutta ei siihen varmasti kauaa mene.

   Poista
 14. Onpas hauska idea tuo automaatti, ihan uusi juttu minulle:) Ihanaa naistenpäivän iltaa ja mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ihanaa naistenpäivän iltaa ja mukavaa viikonloppua sinullekin!❤

   Poista
 15. No tuosta ei tuuli pöllyttele pesätarvikkeita sinne sun tänne. Mukavata viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...