maanantai 4. maaliskuuta 2019

Huonekasvien keväthuolto ja siemenarvonnan voittaja

Nyt on taas hyvä aika huonekasvien keväthuollolle. Viime vuonna panostin siihen vähän paria edellisvuotta enemmän, sillä monella kasvilla ruukut olivat käyneet liian pieniksi ja siirsinkin niitä isompiin ruukkuihin. Tuolloin ajattelin pääseväni tänä vuonna helpommalla, mutta eipähän siinä niin käynyt.:D Esimerkiksi avokadopuu oli vuoden aikana kasvanut niin paljon, että se piti jälleen vaihtaa isompaan ruukkuun, ja sama oli edessä traakkipuillakin. Loput kasveista saivat uuden multakerroksen vanhan päälle, ja kaikkien lehdet pyyhin pölyistä kostealla rätillä.

Mm. fiikus 'Ginseng' pääsi isompaan ruukkuun.

Pölyjen pyyhkiminen raikastaa huonekasvin ilmettä todella paljon. Tuoksutraakkipuun oikeanpuoleiset lehdet on jo pyyhitty puhtaiksi, vasemmanpuoleisten päällä on vielä ohut pölykerros.

Avokadopuu otti aluksi nokkiinsa siirrosta suurempaan ruukkuun ja roikkui aivan nuupallaan. Nyt ylhäältä alkaen lehdet ovat vähitellen alkaneet taas näyttää virkeämmiltä.

Tässä vielä keväthuollon muistilista:
-  Mullanvaihto. Hyvinvoiville ja isoille kasveille riittää kuitenkin uuden multakerroksen lisääminen edellisen pinnalle. Tarvittaessa vanhaa multaa voi ensin poistaa esim. muutaman senttimetrin paksuudelta. Mullanvaihdon yhteydessä kasveja on kätevä myös jakaa.
- Huonokuntoisten oksien ja versojen leikkaaminen. Kasvia voi myös muotoilla samalla ja ottaa pistokkaita.
- Pölyjen pyyhkiminen kostealla rätillä. Vaihtoehtoisesti kasvit voi halutessaan käyttää suihkussa.
- Lannoitusta on hyvä lisätä kevään edetessä. Itse lannoitan huonekasveja loka-helmikuussa noin kerran kuukaudessa, mutta kevään aikana lisään sitä vähitellen noin yhteen kertaan 1-2 viikon välein. Mullanvaihdon jälkeen lannoitusta tarvitsee miettiä vasta 1-1.5 kuukauden kuluttua.

Myös pieni tuoksutraakkipuu ja traakkipuu saivat uudet ruukut. Etenkin traakkipuu on alkanut tuuheutua ihan silmissä ruukunvaihdoksen myötä.

Onko sinulla tapana tehdä huonekasvien keväthuolto vuosittain?

Lopuksi on vielä keväisen siemenpakettiarvonnan tulosten aika. Arvontaan osallistui 39 lukijaa yhteensä 70 arvalla. Arvonta toteutettiin tälläkin kertaa perinteisenä lappuarvontana, ja onnettarena toimi vanhin lapsemme. Onnettaren suosiossa oli Unelmia Keltaisessa Talossa KatjaS. Laitathan minulle yhteystietosi osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com, niin siemenet pääsevät postin matkaan.:)

Onnea voittajalle ja kiitos arvontaan osallistuneille!
Iloista uutta viikkoa kaikille!

24 kommenttia:

 1. Hei ihanaa, kevät tulee kyllä varmasti aivan pian! Pienet lumirymistelyt kuulemma vielä tulossa, mutta huonekasveista on kivaa aloittaa. Onnea arvonnan voittajalle ja kivaa viikkoa sinulle <3. Terveisin Ulla Annika http://simpukkajameriheina.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana ajatella, että täälläkin ensi kuussa saattaa jo vihertää ja ensimmäiset kevätkukkijatkin avata nuppunsa. Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Mukavaa maaliskuuta ja ”pitkiä pellavia”.

  VastaaPoista
 3. Ihana avokado! <3 Meiltä kaikki avokadot ovat kuolleet - pitäisi taas ostaa hedelmä ja koittaa saada itämään. :D Huonekasveja on tässä asunnossa niin paljon, etten mitenkään saa tehtyä keväthuoltoa kaikille joka kevät. Vien kasveja suihkuun pölyjen pesua varten tuon tuostakin pitkin vuotta. Vaihdan multia ja ruukkuja kevättalvesta kesään silloin tällöin tarpeen mukaan. En ole kertaakaan onnistunut tekemään kunnon keväthuoltoa keväällä yhdellä kertaa kaikille kasveille. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen vähän laiska huonekasvien hoitaja, ja en yleensä joka vuosi välttämättä tee keväthuoltoa kaikille, jos ne voivat hyvin. Sinä oletkin ahkera viherkasviesi kanssa!:)

   Poista
 4. Onnea voittajalle!! Minun ei tarvitse tehdä keväthuoltoa kukille, kun en omista yhtään viherkasvia. Aurinkoa viikkoosi :)

  VastaaPoista
 5. Onnea Katjalle!
  Meillä on vain muutama kaktus ja orkidea huonekasveina. Keväthuolloksi on riittänyt suihkutus, kun kummatkaan eivät multaa kaipaa.
  Hyvää tätä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä oli aiemmin melko kookas kaktus, joka kuitenkin yhtenä talvena kuoli. En oikein tiedä, mikä sille tuli. Olisi kuitenkin kiva jossain vaiheessa ostaa uusi. Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Onnea voittajalle!
  Huonekasvien keväthuolto on sunnitelmissa. Myös pölyjen pyyhkiminen lehdiltä. Hyvä, että mainitsit asian. Se tuppaa välillä unohtumaan, vaikka sen aina ohi kulkiessa näkee ja muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, se helposti unohtuu. Pitäisi itsekin useammin pyyhkiä pölyjä kasvien lehdiltä. Nykyisin se tahtoo jäädä pariin kolmeen kertaan vuodessa, mutta etenkin tuoksutraakkipuuta saisi kyllä puhdistaa parinkin kuukauden välein.

   Poista
 7. Beautiful green plants ...happy week love Ria x 💚

  VastaaPoista
 8. Huonekasveja ei sovi unohtaa, ja ilme tosiaan muuttuu suuresti, kun saavat uudet mullat juurilleen ja pölyt pois lehdiltä. Sinulla on arvokkaita eksoottisia puita, niistä kannattaakin pitää hyvää huolta. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Herkästi huonekasvit tahtovat etenkin kesällä jäädä puutarhapuuhien varjoon, mutta talvella niiden hoito on erityisen kivaa, sillä se helpottaa puutarhahommien kaipuuta. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 9. tosi kauniit nuo traakkipuiden suojaruukut. osan kukista olen jo käynyt läpi, viel olisi muutamia huollettavana.
  mukavaa laskiaisviikkoa Sinulle:))

  VastaaPoista
 10. Onnea voittajalle!
  Pölyjen pyyhkimisen huomaa, mikä ero värissä ja kiillossa! Ja kasvikin tykkää. Aivan mielettömät ruukut alimmaisina, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minäkin tykkään noista ruukuista erityisen paljon.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...