maanantai 24. syyskuuta 2018

Maissin kasvatusta

Tänä vuonna kasvatin ensimmäistä kertaa maissia, ja tämän onnistuneen kokeilun myötä maissi tulee kuulumaan jatkossakin kevätkylvöjeni listalle. 

15.9.2018 ensimmäiset kypsät maissintähkät

Kylvin sokerimaissit 'Golden Bantam' kylvömultaan huhtikuussa, ja ne lähtivät nopeasti vankkaan kasvuun. Toukokuun lopulla istutin taimet ruukkuun, jonka kannoin kasvihuoneeseen. Noin 30 litran ruukkuun laitoin yhteensä viisi taimea, ja mietin kyllä, tulikohan laitettua ne liian tiheään. Kasvu on kuitenkin ollut todella hyvää, ja näistä viidestä taimesta näillä näkymin tulemme saamaan yhteensä kahdeksan, ihan mukavan kokoista maissintähkää. 

22.4.2018 pienet taimet kurkottavat puolikkaista maitotölkeistä.

17.6.2018 kasvihuoneessa maissit ovat päässet jo hyvään kasvuvauhtiin.

11.7.2018 korkeimmat taimet kurkottelevat jo kasvihuoneen kattoa.

11.7.2018 hedekukintoja alkaa näkyä latvoissa.

16.8.2018 varren tyvessä sijaitsevissa emikukinnoissa alkavat tähkät pullistua ja isoimmissa tähkissä päässä olevat "karvat" alkavat jo vähitellen kuivumaan ruskeiksi.

Maissien hoito on ollut todella vaivatonta verrattuna muihin kasvihuoneemme kasveihin. Istutusvaiheessa laitoin varastolannoituksen ja sen jälkeen olen vain huolehtinut kastelusta. Ensimmäiset tähkät keräsin reilu viikko sitten, kun tähkän päässä olevat "karvat" olivat muuttuneet kokonaan ruskeiksi ja tähkän pää tuntui käteen pyöreähköltä. Loput kuusi tähkää ovat sadonkorjuukunnossa aivan lähiaikoina. Söimme maissit keitettyinä, ja yllätyimme siitä, kuinka makeita ne olivat. Ostamme usein, etenkin kesäisin, kaupasta maissintähkiä, mutta kyllä nämä itse kasvatetut veivät niistä voiton.

Oletko sinä kokeillut maissin kasvatusta?

Mukavaa syyskuun viimeistä viikkoa!

22 kommenttia:

 1. Tehän olette kohta ihan omavaraisia, kun kaikenlaista tullut kasvatettua ja mehiläisiäkin hunajaa antamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruokaa tuntuu menevän viisihenkisessä perheessä niin kauheasti, että omavaraisuudesta olemme vielä todella kaukana.:D Mutta hauska on, jos edes muutaman kuukauden ajan vuodessa pystyy kasvikset, marjat ja hedelmät poimimaan omalta pihalta. Säilötyksi on marjoja lukuun ottamatta jäänyt lähinnä vain maistiaisia talven varalle.:)

   Poista
 2. Meillä maissia on kasvatettu vain avomaalla. Ja todella vaihtuvalla menestyksellä! Tänä vuonna alkukesän kylmä tuuli katkoi maissintaimet kahta lukuunottamatta. Toinen kärsi koko kesän, mutta toisessa on nyt tähkä. En ole vielä tutkinut, mitä se sisältää.

  Joskus ollaan saatu kyllä ihan komeakin sato maisseista. Niitä jopa pakastettiinkin! Mutta sanotaan nyt, että 1/10 maissikesistä on ollut onnistunut! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, on teillä ollut mahtava sato, kun pakastimeenkin on tähkiä riittänyt! Minä olen ajatellut kasvattaa maissia vain kasvihuoneessa, jotta niin pystyisin edes vähän kompensoimaan, jos kesä sattuu olemaan kylmä. Tämä kesä oli ainakin lämmön puolesta hyvä. Saa nähdä, miten käy ensi kesänä.

   Poista
 3. Varmaan huomasitte saman kuin meilläkin, omat maissit ovat todella hyvän makuisia.
  Kasvihuoneessa kasvatus on varmaan hyvä idea.
  Olen kasvattanut aiemmin maissia avomaalla. Tällaisena lämpimänä vuonna sato olisi ollut varmaan hyvä, mutta nyt en laittanut niitä kuin huviksenikolme tainta . Harmi.
  Kiitos haasteesta. Onnekseni pääsin taas sivuillesi.
  Hyvää syyskuun viimeistä viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Maissit olivat tosiaan oikein makoisia. Ajattelin, että kasvihuone on varmempi valinta. Tosin ruukkuahan voisi siirtää ulos ja tarvittaessa kasvariin, mutta hyvin ne menivät koko kesän kasvihuoneessakin.
   Kiva, että otit haasteen vastaan! Minullakin oli muutaman päivän ajan ongelmia päästä lukemaan blogeja. Jospa tuo vika olisi nyt korjattu.
   Hyvää syyskuun viimeistä viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Tätä oli rohkaisevaa lukea. Meillä maissin kasvatus on pitkälti feilannut kahtena viime kesänä, joina olemme yrittäneet. Tänä vuonna tuli tähkiä, mutta jostain syystä ne kuivuivat irti ennen kypsymistään - ehkä maissit kärsivät kuivuudesta, vaikka yritettiin kastella niin paljon, kuin pystyttiin. Viime vuonna saatiin yksi tähkä, jossa oli ihan muutama jyvä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kurja, että maissinne eivät ole tuottaneet kunnon satoa. Minulla tänä kesänä maissin kasvatus oli tosi vaivatonta, mutta toisaalta kesäkin oli poikkeuksellinen, joten mistäpä sitä tietää, kuinka maissini olisivat onnistuneet normikesänä. Hyvin sujunut ensimmäinen yritys kuitenkin kannustaa kokeilemaan jatkossakin.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen tarina.
  Maissitkin ovat taatusti eri makuisia kuin tuonti maissit? :)
  Tuo omavaraisuus:) on hatun nosto asia ,ainakin uusien kokeilu tuo ilon tunnetta onnistuessaan:)
  Koriste -Maissia olen kasvattanut ?sain siemenet lahjaksi:)
  ...ja vielä palatakseni siihen hopean harmaisiin kutreihin,sehän oli vain:))leikkiä.minun pihalla rastas ym karkotteina cd-levyjä ja niistä,aikaan saa auringon kanssa noita hohtoja:))),ehkäpä hiukan minulla "keitti yli tuo kirjoitus" ANTEEKSI:))
  Oikein ihanaa syyskuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat maissit ovat tosiaan herkkua!:) Uusia kasveja on kiva ja jännittävä kokeilla ja joskus sieltä löytyy sellaisia, joita kasvattaa sitten aina jatkossakin.
   Niin ajattelinkin, että lasket leikkiä.:) Se oli hauskasti kirjoitettu.:)
   Oikein ihanaa syyskuun viimeistä viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Wau! Olen kokeillut kasvattaa maissia parina vuonna, mutta epäonnistuneesti. Tämän tarinan luettua, ehkä ensi vuonna uskaltaudun taas kokeilemaan kasvatusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tämän yhden kesän perusteella maissi vaikuttaa minusta kasvattamisen arvoiselta. Toivotaan, että seuraavalla kerralla maissisatosi onnistuu, jos päädyt vielä yrittämään.

   Poista
 7. Hienosti on onnistunut teillä maissin kasvatus! Minä kokeilin kahtena vuonna avomaalla ja hyvin ne kasvoivatkin, mutta pölytys epäonnistui täysin, sillä hedekukinnot karistivat siitepölyn viikko-pari ennen kuin emikukinnot edes ilmestyivät lehtihangoista esiin. Toisella kerralla saimme kuitenkin yhteensä vajaan kourallisen makeita jyviä kaikista tähkistä :D Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin parissa maississa heteet olivat tosi aikaisessa, mutta lopuissa kolmessa ne tulivat sopivaan aikaan ja ravistelin niistä siitepölyä sitten niille kahdellekin. Kiva, että pääsitte kuitenkin maistamaan omaa maissia! Mukavaa viikkoa teille!

   Poista
 8. Komeat tähkät. Ja varmasti makoisat maissit omasta puutarhasta.

  VastaaPoista
 9. Vaude! Toihan onnistu hyvin. Mielenkiintosta :) Voisi olla jopa kokeilemisen arvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kannattaa kokeilla! Oman maissin maku on vertaansa vailla.:)

   Poista
 10. Kasvimaan ekoina vuosina kokeilin avomaalla ja kerran kasvihuoneessa. Sato jäi aina niin vähäiseksi että nykyään en enää laita, taisivat kylmät kesätkin verottaa sadon määrää. Mutta hyviä olivat kaikki ne tähkät mitä saatiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä kesä tosiaan asettaa varmasti haasteensa maissin kasvatukselle ainakin avomaalla. Mielenkiinnolla odotan, miten onnistun maissien kanssa tulevina kesinä, sillä tämähän saattoi olla vain poikkeuksellisen hyvä maissikesä.

   Poista
 11. Yhtenä vuonna kasvatin kasvarissa maisseja, mutta ne kasvoivat niin isoiksi, että puskivat kattoluukuista ulos asti. Tähkät olivat taivaallisen makoisia! Avomaalla esikasvatettuina ne lämpiminä kesinä onnistuvat, mutta kylminä eivät. Tänä vuonna olisi kannattanut laittaa avomaalle, mutta jäi laittamatta. Satoa olisi varmasti tullut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä tosiaan avomaallakin olisi lämpö varmasti riittänyt. Minä ajattelin pelata vähän varmemman päälle ja päädyin kasvihuonekasvatukseen. Jossain vaiheessa mietin, siirränkö ruukun ulos, mutta maissit olivat jo niin korkeita, että ajattelin niiden vain vaurioituvan siirrossa. Minunkin piti loppuvaiheessa työntää ruukku seinustalta katon harjan kohdalle, jolloin kasvihuoneen korkeus riitti nipin napin.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...