perjantai 7. syyskuuta 2018

Etupihan ehostus

Olen käsitellyt postauksissani kovin vähän etupihaamme. Yksi syy siihen on se, että sitä on vaikea kuvata niin, ettei samalla taustalle tule naapureiden pihoja. Toinen syy on kuitenkin se, että en ole ollut tyytyväinen siihen enkä ole pitänyt sitä juuri postaamisen arvoisena. Keväällä tein tälle kesälle listaa toteutettavista projekteista, ja etupihan istutusalue ja myös Kivikasa kuuluvat kyseiselle listalle. Kivikasasta postasin jo aiemmin ja nyt on varsinaisen istutusalueen vuoro. 

Takapihan puolella touhuttavaa on riittänyt, mutta olen pikku hiljaa muiden projektien lomassa puuhastellut myös etupihan parissa. Etupihamme on aurinkoisella säällä todella kuuma, paahteinenkin, ilman minkäänlaista varjoa, joten helteiden vuoksi etupihan ehostus siirtyi aivan loppukesälle. Etupihalla olosuhteet ovat haasteelliset monelle kasville.

 Vaaleaa koristekiveä reunustaa pyöreähköistä luonnonkivistä tehty kaistale. Oikealla näkyvä kuiva nurmialue on tarkoitus jatkossa muuttaa istutusalueeksi. Multapatja nurmen alla on todennäköisesti aivan liian ohut paahteinen sijainti huomioiden, sillä nurmi kellastuu alueella tavallisinakin kesinä, saati sitten tänä vuonna.

Etupihan istutusalueen muokkauksen aloitin poistamalla vanhat sinilaakakatajat, jotka kasvoivat valkean koristekiveyksen päällä ikävästi jo todella suurina muistuttaen kauempaa katsottuna sammalta. Halusin rajata ja selkeyttää istutusaluetta ja sisääntuloa istuttamalla kävelyväylän reunaa myötäillen keijuangervopensaat, jotka on suunnitelmissa pitää pallonmuotoon leikattuina. Vastaavia keijuangervoja tuli lisäksi kaksi kappaletta rajaamaan etupihaa autopaikkojen toiselta puolelta. Mehitähdet ja patjarikko saivat myös lähteä ja siirtyä takapihalle paremmille paikoille, sillä koristekivien joukossa niiden kasvustot alkoivat olla epämääräisen muotoisia niiden kuoltua toisaalta ja taas levittyä toisaalle. Toinen riippahernepensaista kärsi talvivaurioita, joten myös ne molemmat kaivoimme pois, ja tilalle istutimme rungolliset syyshortensiat 'Limelight'. Riippahernepensaat taas päätyivät metsäpuutarhan puolelle jatkamaan kasvuaan. Pilarikatajat saivat jäädä, ja vähän vehreyttä tuomaan istutin muutaman yksittäisen aurinkoisen paikan kuunliljan, joiden toivon kasvattavan rehevät lehtimättäät. 

Etupihalla kasvaa nyt mm. rungollisia syyshortensioita 'Limelight', pilarikatajia ja kuunliljoja 'Wide Brim'. Kivikasa näkyy taka-alalla rajaamassa autopaikkoja ja kävelyväylää toisistaan. Taustalla kuormalavat ovat vähän ikävän näköisesti odottamassa pääsyä mehiläispesien alle.

 Osa ottamistani kuvista on vähän hassun näköisiä, kun peitin niistä naapurien taloja ja pihoja.:)

Vaaleasta koristekiveyksestä kunnolla ylöspäin nousevat kasvit sopivat alueelle mielestäni paremmin kuin matalalina kivetyksen seassa suikertavat. Alue on nyt paljon selkeämmän näköinen kuin aiemmin.

Keijuangervojen rivistö johdattaa ajotieltä etuovelle.

Keijuangervo 'Little Princess'

 Tässä vielä etupihan istutusalueen päivitetty kasvilista:
- pilarikataja 'Suecica' (Juniperus communis)
- keijuangervo 'Little Princess' (Spiraea japonica)
- syyshortensia 'Limelight' (Hydrangea paniculata)
- kuunlilja 'Wide Brim' (Hosta)

Tämän kesän osalta etupihan ehostus alkaa olla valmis. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus vielä tehdä hieman suojaa ja yksityisyyttäkin antava istutusalue tien ja nykyisen istutusalueen väliin ja  rakentaa kivinen istutusallas talon edustalle, mutta niiden toteutus jää parin seuraavan kesän hommiksi.

Iloista viikonloppua!

36 kommenttia:

 1. Kivaltahan tuo näyttää! Minulla sama ongelma:vaikea kuvata ilman, että naapureiden pihat tulevat näkyviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On tosiaan vähän kiusallista etupihaa kuvata, kun naapureiden pihat tulevat väkisinkin kuviin mukaan. Meillä on etupiha ihan avoin, ei minkäänlaista pensasaitaa tms., mutta ensi kesänä olisi tarkoitus vähän suojaa siihen saada.

   Poista
 2. Wautsi, upean näköistä <3 Ihanaa viikonloppua teidän poppoolle <3

  VastaaPoista
 3. Hienolta näyttää tosi siistiltä .

  VastaaPoista
 4. Hieno tuli! Koristesoran sekaan sopii minustakin paremmin juuri tuollaiset kiltisti paikoillaan pysyvät kuin itsekseen seikkailemaan lähtevät maksaruohot yms. Syyshortensiat ovat hyvä valinta tuohon ja kunhan ne kasvavat kokoa, ne myös antavat katajien ohella lisävarjostusta kuunliljoille. Naapurien pihat ovat meilläkin välillä hieman ongelmallisia kuvaamisen kanssa, mutta noin ne saa näppärästi piiloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin tuosta tuli nyt paljon parempi. Muutama vuosi piti kasvivalintoja ja sommittelua mielessä kypsytellä.:)

   Poista
 5. Hienolta näyttää kaunis tuo keijuangervo:)

  VastaaPoista
 6. Erittäin siisti kaunis piha,keijuangervo tosi nätti;)
  Edellisen jutun kukkapylväs näyttää,oikein tunnelmalliselta,pienellä muutoksella kauniita yksityis kohtia!
  Oikein Hyvää viikonloppua!!

  VastaaPoista
 7. Hieno tulee ja aina vain paranee, kunhan kasvit kasvavat. Tuo keijuangervo on todella kaunis. Pitääpä laittaa nimi muistiin.

  VastaaPoista
 8. Keijuangervot on hyviä kasveja ja helppo kasvattaa pallon muotoon. Meillä sen hoitaa jänikset jotka parturoivat kaikki keijuangervot talvisin mataliksi.
  Hieno ja niin siisti alue.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Katja! Pitkään mietin juuri noiden pensaiden valintaa, ja tuntuu, että nuo keijuangervot osuivat kyllä ihan nappiin.

   Poista
 9. Oikein kivalta näyttää siellä♥ Tuo keijuangervo on kaunis! Kiva kuulla:) Leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
 10. Tykkään erityisesti siitä, että olet reunustanut kaiken hieman isommilla kivillä. Se tuo ryhtiä yleisilmeeseen. Hyvältä näyttää 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ansu! Talven jäljiltä isoista kivistä aina osa on siirtynyt pienten päälle, mutta kun ne keväällä siirtää takaisin paikoilleen, ne pysyvät siinä aika mukavasti taas seuraavaan talveen asti.

   Poista
 11. Kivalta näyttää jo nyt vaikka ymmärrän että haluatte saada näkösuojaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän turhan avonaiselta etupiha on tosiaan alkanut tuntua. On kiva päästä suunnittelemaan, mitä kaikkea ihanaa siihen näkösuojaksi laittaisi.:)

   Poista
 12. Keijuangervo on kiitollinen kasvi ainakin puolivarjossa. Vähitellen löytyvät oikeat ratkaisut, vaikka paahdepaikat ovat vaativimpia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti tosiaan ne ensimmäiset ratkaisut eivät ole niitä lopullisia, vaan istutusalueet muuttuvat ajan myötä.

   Poista
 13. Oikein kaunis etupiha <3 ja hortensiat sopii hyvin sinne, kuin myös tuijat sekä kuunliljat vaikka en tiedä miten ne kestävät paahdetta.
  Minun lempi perenoihin kuuluu keijuangervo ja sama värikin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!<3 Rungollisia pikkupuita vertailin vaikka mitä ja valinta tuntui olevan tosi vaikea, kunnes eräässä puutarhamyymälässä näin nuo rungolliset hortensiat: Kasvivalinta oli kerralla selvä!:D

   Poista
 14. Hei ja kiitos taas kivasta päivityksestä! Kunpa olisin yhtä taitava kuin sinä, aina on jotakin kaunista kattsottavaa kun blogissasi käy. Mukavaa syksyä! Terveisin Ulla Annika, http://simpukkajameriheina.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi!<3 Mukavaa syksyä sinullekin!

   Poista
 15. Hyvännäköinen alue ja tykkään kovasti luonnonkivireunuksista. Keijunangervo sopii alueelle varmasti hyvin, on vaatimaton ja sinnikäs kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piparminttu! Olen tosi iloinen, että sain alueen vihdoin uudistettua. On kyllä kiva nähdä, miltä se näyttää, kunhan kasvit vielä vähän kasvavat.

   Poista
 16. Kyllä on kaunista ja niin siistiä ♥️ Olet kyllä melkoinen taituri pihasuunnittelussa ja toteutuksessa.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...