perjantai 14. syyskuuta 2018

Ihanaakin ihanammat kärhöt

Kärhöpostausta lupailin jo aikaa sitten, mutta sen tekeminen on siirtynyt, kun olen odottanut viimeisimmänkin puhkeamista kukkaan. Odotus kannatti, sillä tänä vuonna kyseinen kärhö on lajissaan yksi puutarhamme kauneimmista.

Kärhöjen kukinta alkoi tänäkin vuonna tarha-alppikärhön, mantsuriankärhön ja loistokärhön 'Miss Bateman' johdolla kesäkuussa. Muut ovat sen jälkeen seuranneet perässä heinäkuun lopun ja elokuun aikana, kunnes vihdoin viikko sitten viimeinenkin, loistokärhö 'John Paul II',  avasi nuppunsa.

Tarhaviinikärhöt 'Etoile Violette' ja 'Madame Julia Correvon' ovat kaunis pari Sydänpolun keskimmäisessä kärhöpylväässä.

Suurin osa kärhöistämme kasvaa Sydänpolun reunalla.

Loistokärhöt 'John Paul II' ja 'Jackmanii Purpurea' kukkivat Sydänpolun reunalla ensimmäisessä pylväässä.

Loistokärhö 'John Paul II':n kukat ovat melkein kämmenen kokoiset.

Kolmannessa pylväässä aloitti tarha-alppikärhö 'Albina Plena' kukintansa uudelleen. Muut tarha-alppikärhömme eivät kukkineet tänä kesänä, mutta kasvattivat hyvin uutta versoa, joten toivottavasti vuoden päästä olisi kukintaakin luvassa.

Sydänpolun portissa ilahduttavat edelleen tarhalyhtykärhöt 'Princess Kate'...

...ja 'Princess Diana', jotka ovat kukkineet jo toista kuukautta.

Kesäkuussa kukassa oli ensimmäisten kärhöjen joukossa O-penkissä sen reunalta roikkuva loistokärhö 'Miss Bateman'.

Mantsuriankärhökin kukki Kaaripenkin viereisessä puutarhaportissa kesäkuussa, mutta aloitti nyt uuden kukintakierroksen.

Tämän kesän kärhöhankintoihini kuuluvat mm. loistokärhö 'Justa', joka tässä kuvassa on aivan kukintansa alussa...

...loistokärhö 'Multi Blue'...

...ja loistokärhö 'Piilu'.

Tänä kesänä lisäsin puutarhamme kärhöjen määrää reilusti, sillä ostin noin kymmenen uutta kärhöä. Mies rakensi kaksi uutta puutarhaporttia uuden Liljarinteen päätyihin, ja näiden porttien juurelle istutin suurimman osan uusista kärhöistä. Pari pääsi lisäksi Sydänpolulle johtavan puutarhaportin luo 'Princess Diana':n ja 'Princess Kate':n seuraksi. Lisään tässä syksyn kuluessa kaikki uudet kärhömme kasvilistausten puolelle, samalla kun päivitän sinne muutkin kasvihankintani.

Onko sinulla puutarhassasi kärhöjä? Mikä on sinun suosikkikärhösi?

Iloista viikonloppua!

44 kommenttia:

 1. Voi miten ihania kärhöjä. Minä kokeilin, mutta eipä siitä mitään tule. Vain Mantsuuriankärhö on pysynyt hengissä toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla kärhöt ovat viihtyneet mukavasti joitain yksittäisiä menetyksiä lukuun ottamatta. Istutan ne noin puolen metrin syvyyteen ja lisään pintamultaan vähän hiekkaa sekaan.

   Poista
 2. Ihania kärhöjä.
  Kärhöt ovat oikukkaita. Toissakesänä kuvittelin kärhöjeni loukkaantuneen kokonaan. Tänä kesänä kaikki muut ovat ilahdutttaneet kukinnallaan, paitsi Mantsurian kärhö, jossa on ollut vain lehtiä.
  Kaikkea hyvää viikonloppuunne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kärhöt osaavat tosiaan oikkuilla. Minulla vaaleanpunainen ja sininen tarha-alppikärhö jättivät tänä vuonna kukkimatta kokonaan. Ihanaa viikonloppua teille!

   Poista
 3. Ihanat kärhöt! Albina Plena on niin söpö, täytyykin tutkia, jos siinä olisi uusia kukkia. Toisaalta se on vasta niin pieni, että ehkä se ei vielä jaksa.
  Princess Kate on täälläkin tehnyt pari uutta nuppua! Tänä kesänä kärhöt ovat aina niukkoja, kun on ollut niin kuivaa ja kuivuus tuntuu jatkuvan, vaikka pari päivää sitten satoikin.
  Omat suosikit ovat pienikukkaisia. Olen kasvattanut mantsuriankärhön siemenestä, se ei ole vielä kukkinut. Se on tosi nätti! Princess Kate on aivan hykerryttävän suloinen, ja viinikärhö ja sen risteymät kans suosikkeja, ja monet tarha-alppikärhöt. Ei voi valita vain yhtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöistä on tosiaan vaikea valita suosikkia! Niitä on niin paljon upeita ja eri vuosina eri kärhöt ovat usein upeimmillaan.
   Vau, siemenestä kasvatettu mantsuriankärhö! Sen kukinta kyllä varmasti ilahduttaa moninkertaisesti, kun taimea on useamman vuoden hoivaillut ja odottanut kukintaa.

   Poista
 4. Aivan ihanasti kukkivia kärhöjä ja paljon upeita lajikkeita kaunistamasta puutarhaanne. Suurena kärhöjen ystävänä minua ilahduttaa aina todella paljon se, että ne ovat alkaneet löytää tiensä jo niin monen puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Kruunu Vuokko! Kärhöt ovat kyllä ihania.

   Poista
 5. Tätä postausta olenkin jo odotellut, ihania kaikki <3 Sinulla ilmeisesti 'Miss Batemanin' versot talvehtivat, kun oli jo kesäkuussa kukassa? Äidilläni on myös sama kärhö ja se on kukkinut yhden suotuisan talven jälkeen heti alkukesällä, muuten myöhäisimpien joukossa, jos on ehtinyt ollenkaan. Sille maata myöten kasvaminen taitaakin näillä korkeuksilla sopia paremmin kuin korkeuksiin kohoaminen. 'Jan Pawel II'/'John Paul II' on meillä edelleen täydessä kukassa. Nyt, kun on ollut selvästi kosteampaa kuin muiden kärhöjen kukkiessa, sen kukkien kokokaan ei ole pienentynyt yhtään kukinnan alkamisesta. 'The President' lähtee uudelle kierrokselle ja 'Piilukin' kukkii edelleen. Lisäksi kesällä alennuslöytö 'Voluceau' on alkanut tehdä nuppuja. Jee! Olisipa pitkä, aurinkoinen syksy, niin saisi nauttia kärhöjen kukinnasta mahdollisimman pitkään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Miss Batemanin' versot tosiaan talvehtivat lumipeitteen alla ja sen vuoksi se varmasti kukkikin niin aikaisin. 'John Paul II' on tänä kesänä kukkinut meillä suuremmilla kukilla kuin koskaan aiemmin. Toivottavasti 'Voluceau' ehtisi avata nuppunsa! Aurinkoinen syksy olisi kyllä ihana juttu.:)

   Poista
 6. Ovat kyllä ihania.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 7. Sinulla on paljon kauniita kärhöjä. Olen näiden kasvien ihailija. Minä mietin hiukan surkeana vuosi sitten tekemääni ratkaisua, kun hävitin kaikista kauneimman Fujimusumen. Olimme sairaita emmekä jaksaneet kuljettaa tätä ruukkukärhöä kellariin kiemuraisia portaita pitkin. Nyt olen terveempi ja mietin, miten korvaan sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Harmillinen juttu tuo 'Fujimusumen' menetys, mutta toki asiat täytyy laittaa tärkeysjärjestykseen ja aina ei vain pysty kaikkia pihatöitä hoitamaan. Meillä jäi muutama vuosi sitten kuopuksen synnyttyä syksyllä mm. pensasmustikat vauva-arjen tuoksinassa verkottamatta ja jäniksethän ne sitten talvella kalusivat lähes maan tasalle.

   Poista
 8. Kärhöt ovat kauniita.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Happy weekend....love Ria x ❤️

  VastaaPoista
 10. Sinulla on upea kokoelma kauniita kärhöjä. Vaikea sanoa, mikä kärhöistä olisi kaikkein kaunein. Ihania on niin paljon. Olen itse lisännyt kärhöjä vuosittain ja tänä kesänä ne kukkivat runsaasti ja melko aikaisin. Ehkä tämän kesän suosikkeja ovat olleet Warszawska Nike ja Madame Julia Correvon. Ja tietenkin lumikärhö.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kärhöt ovat tosiaan kauniita kaikki. Minäkin olen sen vuoksi niitä vuosittain ostanut ainakin pari lisää. Tämä oli tosiaan hyvä kesä kärhöille. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 11. Kauniita kärhöjä ja näyttäisivät viihtyvän teillä. Meillä savimaa on ongelma, sitä kun on joka paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin savea on paikoitellen, mutta kärhöt olen istuttanut tontin takaosaan, jossa on hyvää metsämaata ja sitä olen sitten vielä parannellut.

   Poista
 12. Upeita ja ihania kärhöjä <3. Minulla kaikki kärhöt jo kukkineet ja niitä on neljä,mutta en muista kaikkien nimiä ;).. vaaleanpunainen,sinilila,pinkki sekä alppikärhö on sinisenä,haluaisin myös valkoisen.Kaikki ihania <3.Taisi muuten alppikärhössä olla pari kukkaa.. kukkii toistamiseen :)
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kärhöt ovat tosiaan kaikki upeita. Valkoinen alppikärhö kukkii minullakin uudestaan. Ihanaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 13. Ihanat kärhöt. Prinsess 'Kate' meilläkin vielä ihastuttaa kukillaan, se ja mantsuriankärhö on tämänhetken suosikit. Meillä 'Piilu' piilottel keskikesälle ennen kuin nous mullasta ja muutaman kukan kerkis tehä. Pittää miun varmaan paikka sille muuttoo kun iso kiintokivi on siinä lähellä ja varmaan talavella hyötää kylymee. Kaikki siun kärhöt on kauniit kukkansa näyttäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä onkin monta samaa kärhölajiketta.:) Minullakin yksi kärhöistä on sellaisessa paikassa, että olen miettinyt sen siirtämistä toisaalle, kun tuntuu, ettei sen kasvi ja kukinta oikein tahdo lähteä vauhtiin minään kesänä.

   Poista
 14. Kärhöt ovat kuin pieniä (tai vähän isompiakin) tähtiä ja kauniita väripilkkuja puutarhassa. Minulla on kaksi kärhöä, joiden nimiä en ikinä muista. Kuvittele, vain kaksi, enkä muista nimiä. Kärhöt tulevat kauniisti esille pylväissä. Jotain sellaisia minäkin haaveilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöille saa tosiaan kivasti korkeuseroja istutuksiin. Minullakin kärhöjen nimet tahtovat unohtua helpommin kuin muiden, mutta onneksi ne on otettu ylös muistin tueksi.:)

   Poista
 15. Komeeta kärhöjä! Vaikia sanua suasikkia, ku kärkipaikka muuttuu kukinnan eretes monta kertaa kesäs. 'Etoile Violette' oliski parempi pari Correvonelle, mullon vaalian sinine 'Prinssi Charles'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Eri kuukausina ja jopa viikkoina voi olla eri kärhö kauneimmillaan. Ihanaa, että kärhöt tarjoavat upeaa kukintaa melkein koko kesän, kun lajikkeet kukkivat eri aikaan.

   Poista
 16. Kiitos herkullisista kuvista. Ihana polku! Ja niin monenlaisia kärhöjä, vau. Joudut suojaamaan ne hyvin talveksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! En suojaa kärhöjäni lainkaan. Olen istuttanut ne 40-50cm:n syvyyteen, ja ne ovat pärjänneet tosi hyvin ilman suojaustakin.:)

   Poista
 17. Tuollainen kärhöparatiisi on ylellisen kaunis! Ilmeisesti kasvupaikka on suhteellisen tuuleton, kun ne viihtyvät ilman suojaavaa seinustaa tai aitaa. Kannattaa todella lisätä valikoimaa, kun kärhöt todella viihtyvät noin hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Tuo on tosiaan suojainen paikka, sillä koivut ja hedelmäpuut ovat lähettyvillä käytännössä joka suunnalla.

   Poista
 18. Onpa todella upeita kärhöjä! Ihailen niitä aina, jos vaan pääsen niitä näkemään.

  VastaaPoista
 19. Kärhöjä löytyy meiltäkin, lähinnä viinikärhöjä, jotka jaksavat kukkia täällä vähän pohjoisemmassakin.
  Upeaa kukintaa sinun puutarhassasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minullakin viinikärhöt olivat aluksi enemmistössä, mutta nykyään taitaa loistokärhöjä olla jo eniten, kun olen niitä vähitellen rohkaistunut lisäämään.

   Poista
 20. Paljon upeita kärhöjä! Mahtavan kokoinen tuo 'John Paul II' ja suloinen valkoinen alppikärhö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! 'John Paul II' teki tosiaan nyt upean näyttäviä kukkia.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...