keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Minä puutarhurina -haaste

Sain tämän Kukka & Kaali -blogin Pauliinan alulle laittaman hauskan haasteen Sirkulta Kukkia & Haaveita -blogista. Haasteen tarkoituksena on pysähtyä hetkeksi pohtimaan, minkälainen puutarhuri itse on. Haasteeseen voi osallistua valitsemalla kuhunkin aihepiiriin liittyen erilaisista vastausvaihtoehdoista itseään kuvaavat tai kertomalla ja kuvailemalla vapaasti, joista valitsin jälkimmäisen.

Puutarhasuunnittelu
Tykkään suunnitella asioita etukäteen mm. erilaisten listojen ja kaavakuvien avulla. Yleensä talven aikana mietin ahkerasti seuraavan kasvukauden pihaprojekteja ja hion suunnitelmia valmiiksi, jotta lumien sulettua pääsemme heti hommiin. Suunnitelmia käyn läpi myös mieheni kanssa, ja toisinaan yhdessä pähkäilyn myötä lopullinen ratkaisu vielä kohenee ja jalostuu. Toisaalta innostun myös herkästi, ja esimerkiksi tänä kesänä toteutui muutama alue, jota en ollut talven aikana ajatellutkaan tänä vuonna työstettäväksi. Kuitenkin näissäkin tapauksissa ennen lapion varteen tarttumista annan suunnitelmien kypsyä mielessä vähintäänkin viikon tai pari. Suuret linjat pohdin hyvin valmiiksi etukäteen, mutta esim. kasvivalinnat määräytyvät osin tarjonnan mukaan, ja yksittäiskasvien paikat toisinaan selkeytyvät vasta ostamisen jälkeen.

Porraspenkin aluekin vaati pitkällisen suunnittelun mittailuineen ja laskeskelemisineen. Kuitenkin kasvivalinnoista osa kirkastui vasta puutarhamyymälässä.

Ostokset
Taimisto- ja puutarhamyymäläkierrokset ovat kesällä suurta huviani. Minulla on lista kasveista, jotka ehdottomasti joskus haluan puutarhaamme, ja niitä ostan silloin, kun niitä tulee vastaan. Täälläpäin kasvitarjontaa on rajallisemmin kuin esim. Lounais- ja Etelä-Suomessa, joten yleensä kesälomareissuilta tuleekin aina kasveja kotiin tuliaisina kontin täydeltä. Tykkään hyödyntää myös alennusmyyntejä, sillä esim. uusia istutusalueita perustaessa taimimäärät saattavat olla kovinkin suuria, jolloin alesta ostaminen on kannattavaa edellyttäen toki, että valikoimissa on mieluisia kasveja.

Heinäkuun alussa taimia terassilla odottamassa istutusta.

Työkalujen säilytys
Työkaluja haluaisin säilyttää nykyistä paremmin, ja toiveenani tälle kesälle oli pienen pihavaraston rakentaminen säilytysongelman korjaamiseksi. Valitettavasti varaston teko joutui lopulta antamaan tilaa muille projekteille, joten saan odottaa sen valmistumista ensi kesään. Yhden lisähaasteen työkalujen säilytykseen tuovat lapset, jotka ihailevat äidin kivannäköisiä puutarhavälineitä ja nappaavat ne leikkeihinsä, jos vain jostain ne käsiinsä saavat. Lapsilla on omatkin puutarhatyökalunsa, mutta jostain syystä ne minun välineeni ovat kiinnostavampia, tottakai. Niinpä välillä löydän työkalujani esim. herukkapensaiden alta tai hiekkalaatikkoon hautautuneena.


Minä hyötytarhurina
Hyötypuutarhurina olen vielä monessa suhteessa harjoittelija, mutta kovinkin innokas kokeilemaan ja oppimaan uutta. Tykkään testata itselleni uusia lajeja ja lajikkeita, ja näiden kokeilujen myötä jatkoon valikoituvat ne parhaimmat seuraavia vuosia ajatellen. Istutuslaatikoita meillä on ollut nyt muutaman vuoden ajan, ja vuosi vuodelta niiden määrä on vähitellen lisääntynyt positiivisten kokemusten kannustamana. Kasvihuoneviljelyä olen harjoitellut nyt ensimmäisen kokonaisen kesän, ja olen kokenut senkin todella palkitsevana. Toki epäonnistumisia tulee joka kesä ainakin jonkin hyötykasvin kanssa, mutta oman sadon kantamista ruokapöytään ei voita mikään.

29.7.2018 istutuslaatikoissa rehevässä kasvussa olivat mm. porkkanat, kurpitsat, kukkakaalit, herneet ja mangoldit.

Kitkeminen
Kitkemistä inhosin aiemmin, mutta tänä kesänä se on ensimmäistä kertaa ollut jopa ihan mukavaa. Joka tapauksessa sitä saisin kyllä useamminkin tehdä.


Puutarhapuuhat
Kesällä vietämme puutarhassa lähes kaiken mahdollisen ajan, jonka vain olemme kotosalla. Puutarhasta tulee ikään kuin toinen olohuoneemme, minkä kyllä huomaa sisällä, sillä kotitöille aikaa jää kesällä tämän vuoksi normaalia vähemmän. Puutarhassa touhuamista riittää pitkälle syksyyn, ja kiva siellä on käydä talvellakin. Puutarhatöiden vastapainona mm. käymme piknikillä takapihan nurmikolla, paistamme nuotiopaikalla makkaraa tai tikkupullaa, ihmettelemme lasten kanssa lintuja, ötököitä, kasvien kasvamista ja keräämme omasta pihasta luonnon materiaaleja askartelua varten.

Uusi terassi on ollut kesän ajan toinen olohuoneemme ja myös ruokailutilana ahkerassa käytössä.

Kasvivalikoima
Kasvien suhteen tunnustaudun ”järkeväksi” hamstraajaksi. Tykkään keräillä eri lajeja ja lajikkeita, mutta yritän pitää ostoksissa myös maltin mukana. Esimerkiksi erilaisia perennalajikkeita meiltä löytyy tällä hetkellä arviolta n. 350-400. Syksyn aikana tarkoituksenani on päivittää puutarhamme kasvilistat ajantasaisiksi, jolloin tarkat lukumäärätkin taas varmistuvat. Selkeästi suurin osa hankinnoistani lähtee siitä, että minulla on valmisteilla istutusalue, johon tarvitsen kasveja. Kuitenkin toisinaan mukaan tarttuu myös sellaisia, joiden paikka selviää vasta, kun kuljen puutarhassa katselemassa ja miettimässä niille lopullista istutuspaikkaa. Minusta on hauska toisinaan kokeilla myös harvinaisuuksia tai eteläisempien vyöhykkeiden kasveja, ja onnistumiset näiden suhteen palkitsevat, vaikka toki menetyksiäkin tulee. Meiltä löytyykin useita I-II –vyöhykkeen puuvartisia kasveja, joille IV-vyöhykkeellä sijaitsevasta puutarhastamme on löytynyt suotuisa mikroympäristö.  

Kirsikkasorvarinpensas on yksi puutarhamme "arkajaloista", mutta se on viihtynyt todella hyvin ja ilahduttaa syksyisin upeilla siemenkodillaan.

Minä ja sää
Sään suhteen en ole nirso. Sopivissa varusteissa voi puutarhassa touhuta lähes säällä kuin säällä. Toisaalta, jos tiedän, että kyseessä on viikon ainoa kaatosadepäivä ja koko loppuviikon on ennustettu auringon paistavan, siirrän suosiolla puutarhapuuhailuni seuraavalle päivälle.

Suhtautuminen vuodenaikoihin
Minusta Suomen kaikki neljä vuodenaikaa ovat omalla tavallaan ihania ja kauniita. Toki puutarhaharrastajan kannalta kasvukausi on monella tavalla sitä antoisinta aikaa, mutta paljon hyvää löytyy myös sen ulkopuolisesta ajasta. Kirpeät ja kuulaat syyspäivät ulkoiluineen, talvella lumileikit, lintujen ruokinta, puutarhakirjojen ja -lehtien lukeminen ja seuraavan kesän suunnitelmien laatiminen ja kevään hento lupaus tulevasta kesästä ja kasvukauden alusta ovat kaikki antoisaa, nautinnollista aikaa, ja toisaalta vuodenaikojen vaihtuminen saa aina kulloisenkin ajankohdan tuntumaan erityiseltä.

Myös talvella puutarha vetää puoleensa, ja esimerkiksi pulkkamäen jälkeen on kiva istua nuotiolla ja vaikkapa paistaa makkaraa.

Itse haastan mukaan tähän kivaan pohdiskeluun seuraavat ihanat blogit: Kivisen Vilman piha, Keijunkukkaset ja Rakkautta ja maan antimia.

"Eläköön puutarhojen ja puutarhureiden monimuotoisuus! Meitä kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan!
Haasta muutama blogiystäväsi mukaan. Kerro, keneltä sait haasteen ja voit myös mainita, että alunperin haasteen pani alulle Pauliina blogista Kukka & Kaali. https://kukkaetkaali.blogspot.com/
"

Iloa keskiviikkoosi!

20 kommenttia:

 1. Tämä on kiva haaste.
  Kiitos Tiiu tästä hauskasta postauksesta. Osan jo sinusta puutarhurina tiesinkin, silti oli mukava lukea, miten itse vastaat.
  Tuo talvikuva sulattaa sydämen. Tuli elävästi mieleen aika, kun omassa perheessä on ollut noin pieniä lapsia.
  Oikein ihanaa tätä viikkoa sinulle1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tätä haastetta oli kyllä kiva pysähtyä hetkeksi pohtimaan ja hauska on ollut lukea muiden postauksia aiheesta. Oikein ihanaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 2. Kivasti vastattu :) Tämä oli todella mukava haaste sekä itse vastata, että lukea toisten vastauksia. Meilläkin muuten äidin puutarhatyökalut löytyvät lasten jäljiltä välillä ties mistä. Varsinkin istutuslapio seikkailee ahkerasti. Vautsi, mikä määrä eri perennalajikkeita! Itse en ole edes tullut koskaan laskeneeksi omiani, mutta tuskin vielä noin paljoa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on tosiaan hienosti keksitty haaste Pauliinalta. Perennoja tuli tänä kesänä hankittua ennätysmäärä, sillä loppujen lopuksi päädyimme tekemään viisi uutta istutusaluetta, joista osa on todella laajoja. Kiva nähdä, mikä todellinen tämänhetkinen lukumäärä on, kunhan saan päivitettyä kasvilistat ajantasalle. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Mukava oli lukea:)
  Kauniisti kirjoitit.
  :)Talvi piha, ihana makkaranpaisto paikka ja "niin topakoita ,"makkaranpaistajia":)
  iloa tähän keskiviikko päivääsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi! Ihanaa loppuviikkoa sinulle!<3

   Poista
 4. Kiitos haasteesta! Vastailen siihen jossain vaiheessa ! 😃

  VastaaPoista
 5. Oli tosi kiva lukea vastauksesi. Minun puutarhatyökaluni ovat niin näkösällä, että miehenikin mielellään lainailee jotakin ja minä saan pelätä, ettei nyt vaan mitään betonia mene sekoittelemaan hienolla istutuslapiollani ;) Hieno kasvihuone teillä! Ja talvikuva on tosiaankin suloinen ♥ Kiitos kun osallistuit haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle tämän ihanan haasteen alulle laittamisesta!

   Poista
 6. Mukavaa luettavaa. Teillon ihanan palio terassialaa. Siinä voiki aloottaa pihaelämän keväällä varahin, vaikka nurmikko olis viälä iha märkä ja osittain lumen peitos. Vai hariootteleva hyätypuutarhuri, kaikkihan ihan pursuaa kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terassia on tosiaan nyt mukavasti. Monta vuotta tässä menikin, että sitä pala palalta laajennettiin ja nyt tuntuu, että tila alkaa riittää eri toimille. Istutuslaatikot minulla on nyt toista kesää, joten pitkää kokemusta ei ole, mutta kivasti olen hyötykasvien kanssa onnistunut.:)

   Poista
 7. Mukava haastevastaus. Jotenkin tekstistä paistaa ihanan positiivinen asenne. :) Kiitos haasteesta, tässä riittääkin pohdittavaa.

  VastaaPoista
 8. Todella mukava lukea näitä tämän haasteen haastevastauksia.
  Tuo talvikuva on todella kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näitä haastepostauksia on tosiaan ollut hauska lukea.

   Poista
 9. Mukavan rennot, mutta silti asialliset vastaukset ja hienosti aiheeseen liittyvä kuvakertomus!

  VastaaPoista
 10. Ihanat vastaukset! Porraspenkki on toteutettu tosi upeasti - laitathan siitä kuvia, kunhan se tuuhetuu täyteen voimaansa?

  VastaaPoista
 11. Hyvät vastaukset, kiva, kun otit haasteen vastaan! Sinulla tuo kasvivalikoima alkaa olla komean kokoinen! Ihana tuo viimeinen kuva, mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...