maanantai 19. maaliskuuta 2018

Kirjaesittely: Linnunpöntöt ja lintulaudat + arvonnan voittajat

Nyt on hyvä aika rakentaa hienoja ja yksilöllisiä linnunpönttöjä kesän pesintää varten, joten esittelen teille ajankohtaisen, hauskan kirjan, jonka sain Minerva Kustannus Oy:lta esiteltäväksi. Kyseessä on Linnunpöntöt ja lintulaudat. 35 persoonallista mallia (Michele McKee-Orsini, 2017, Minerva Kustannus Oy, 144 sivua). Lämmin kiitos Minervalle kirjasta!Kirjassa ohjeistetaan aluksi ihan perinteisen linnunpöntön teko. Sen jälkeen päästään maanläheisten linnunpönttöjen pariin, joissa rakennusmateriaalina käytetään luonnonmateriaaleja, esim. kaarnaa, keppejä ja sammalta. Näitä maanläheisiä pönttöjä esitellään yhteensä yksitoista erilaista. 

Sammaleinen linnunpönttö maastoutuu ympäristöönsä.

Seuraavassa luvussa neuvotaan seitsemän erilaisen nykyaikaisen linnunpöntön teko. Ohjeita löytyy mm. värikkäisiin, monikerroksisiin, suoralinjaisiin ja teollistyylisiin rakennelmiin unohtamatta erilaisia koristelutapoja.

Loft-linnunpönttö

Kolmas luku keskittyy kierrätysmateriaaleista tehtyihin pönttöihin, joihin voi käyttää esim. viinipullonkorkkeja, komposiittilevyjä, kattopeltiä, katkenneita ketjuja ja vanhoja pöydänjalkoja. 

Korkkitalo

Oma lukunsa löytyy myös uudenlaisille linnunpöntöille, joiden ohjeissa mielikuvituksen on annettu lentää. Tässä luvussa esitellään esim. linnun näköinen ja laivanmuotoinen linnunpönttö.

Kukka-aiheinen linnunpönttö

Viimeinen luku on omistettu erilaisille lintulaudoille. Lisäksi luvusta löytyy ohje laatikolle, josta linnut voivat hakea pesätarvikkeita.

Männynkäpylintulauta

Kirjan lopussa annetaan vielä tiivistetyt ohjeet esim. linnunpönttöjen ripustamiseen, kunnossapitoon ja pöntön valintaan eri lintulajeille.

Kirjassa jokaisesta pöntöstä on kuva, ja ohjeissa edetään selkeästi vaihe vaiheelta. Linnunpöntöt ja lintulaudat esittelee niin monia erilaisia linnunpönttöjä, että tästä valikoimasta jokaiseen pihaan ja puutarhaan löytyy varmasti sopiva. Itse ainakin ihastuin moneen malliin niin paljon, että miehellä taitaa olla nikkaroitavaa luvassa.:)

Sitten vielä Lahden Pihapiiri-messujen lippuarvonnan tulosten pariin! Arvonta toteutettiin tälläkin kertaa perinteisenä lappuarvontana, ja onnetar-vuorossa olivat nyt nuorin ja vanhin lapsemme. Lippupaketin Pihapiiri-messuille voittivat Sirpa ja Ulla. Lähetättehän minulle yhteystietonne osoitteeseen puutarhahetki@gmail.com, niin  laitan palkinnot postiin.:)

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille!
Lämpimät onnittelut voittajille ja hyvää uutta viikkoa kaikille!

46 kommenttia:

 1. Onnea voittajille! Onpa ihania lintupönttöjä!

  VastaaPoista
 2. Tämä on ihana kirja. Olen vähän odotellut, että HerraMies inspiroituu sen pohjalta tekemään meille uusia pönttöjä, joita pääsisin koristelemaan :D Mukavaa uutta viikkoa teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin olen miehelle vihjaillut, että tuollainen voisi olla kiva, ja tuollainen, ja... :D Mukavaa uutta viikkoa teillekin!<3

   Poista
 3. Onnea Sirpa! Onnea Ulla!
  Hieno kirja. Ihanat pöntöt. (Noin voisi sanoa joskus rakkaille teineillekin)
  Hyvää tätä viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuota fraasia voisi tosiaan käyttää välillä vähän muussakin tilanteessa.:) Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Onpas upea kirja! Juuri sopivaa puuhastelua mökille. Täytyykin laittaa ostoslistalle. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pönttöjen tekeminen on tosiaan mukavaa ja aika nopeaa puuhaa. Me olemme aiemmin tehneet vain perinteisiä pönttöjä, mutta tämän kirjan lukemisen jälkeen syntyy varmasti vähän tuunatumpia pönttöjä. Hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Hienoja pönttöjä! Sammal-risupönttö on ihana, sen jos omalle pihalle saisi. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin ihastuin juuri tuohon sammaleiseen pönttöön. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Upea kirja tämän voisi itselleen hankkia ilomielin. Me putsasimme mökin kaikki 10 kpl linnunpönttöä sunnuntaina .Pitäisi jossain vaiheessa tehdä lisää ,ehkä ei kerkiä tänä vuonna .Mukavaa alkanutta viikkoa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin oli viikonloppuna pöntönputsaustalkoot. Minä haaveilen parista uudesta pöntöstä tälle vuodelle, mutta miehellä on jo niin paljon nikkaroitavaa, että saa nähdä, ehtiikö. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Oho, odotin linnunpönttökirjalta lähinnä perinteisiä pönttöohjeita eri lintulajeille ja erilaisiin ympäristöihin, mutta tämä yllättikin! Tosi luovia ratkaisuja. Itse olen aina tehnyt niitä perinteisiä, koristelemattomia puisia pesäbokseja, joissa ainoa ulkoinen erikoisuus on korkeintaan vahvikelevy lentoaukon suulla... :D Erikoisesti koristelluilla pöntöillä saa kieltämättä juuri omaan pihaan sopivaa tunnelmaa, ja ne ovat ihanan persoonallisia. Itse linnuthan eivät siitä varmaan paljoakaan tajua. Kunhan vain erikoispönttöjen rakentamisessakin mennään linnut edellä - että ei tehdä lauluorsia lentoaukon suulle eikä koristella myrkyllisillä tai nopeaa lahoamista edistävillä materiaaleilla tai mitään vastaavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ollut vain noita perinteisiä pönttöjä, mutta kiva olisi kokeilla nyt jotain uuttakin, kun on selkeät ohjeet. Olet ihan oikeassa siinä, että pöntöt täytyy kuitenkin aina muistaa tehdä turvallisiksi linnuille.:)

   Poista
 8. Hillittömän hienoja pönttöjä! Näistä olisi meidän pihan tipuset innoissaan, mutta niin olisin minäkin :) Pitäisi kai tänä vuonna tehdä uusia taloja siivekkäille ystäville muutoinkin, joten tässähän on ideaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihastuin tämän kirjan pönttöihin. On kyllä hyvä idea yhdistää linnunpönttö ja puutarhakoriste samaan pakettiin.

   Poista
 9. Oih, onpa ihania linnunpönttöjä!!! Ihania koristeita samalla tuonne pihalle olisivat, hyödyn lisäksi! :)

  VastaaPoista
 10. Hauskat linnunpöntöt.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 11. Ompa hienoja pönttöjä! Oikein luksusta linnuille.
  Kiitos paljon, kun onni suosi Lahen messulipuilla. Laitan osoitteeni sähköpostiin. Junaliputkin on nyt tilattu!
  Mukavoo alakanutta viikkuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea voitosta! Laitan kirjeen huomenna postiin. Mukavaa uutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 12. No jo on monenlaisia pönttöjä. Tosi hyviä ideoita ihan peruspöntönkin naamiointiin. Ihan suuaukon eteen en laittaisi mitään. Mutta on hienoja! Olispas mielenkiintoinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa on tosiaan monia hauskoja ideoita, joilla voi ihan peruspönttöäkin tuunata.:)

   Poista
 13. Olipa kiva yllätys. Hyvä minä! Kiitokset onnettarille ⚘⚘Hienoja on pöntöt. Varsinkin tuo sammalkattoinen 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea arvontavoitosta! Kirje on lähdössä huomenna postiin.:)

   Poista
 14. Onpa hauskoja linnunpönttöjä.
  Onnea messulippuvoittajille!

  VastaaPoista
 15. Upeita linnunpönttöjä! :)
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 16. Onnea voittajille! Aivan ihania pönttöjä:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
 17. Vau mikä kirja. Juniori innostui tekemään jo kaksi pönttöä lisää kun toinkaupasta malliksi valmiin...nyt meillä on pihapiirissä 10 pönttöä, mutta aina olisi tilaa yhdelle kauniille pöntölle.
  (tulikohan kommentti kahteen kertaan, kun ensimmäinen katosi johonkin näppis virheen vuoksi?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva, että hän innostui nikkaroimaan pönttöjä itse! Itse tehdyt tuntuvat varmasti rakkaammilta kuin kaupasta ostetut, etenkin vielä jos ne ovat lapsen tekemiä.<3

   Poista
 18. Tuo sammalainen on upea! Aivan mahtava. Ja tykkään punaisestakin. Sekään ei olisi hassumpi. Meillä tässä pihapiirissä pesii aika paljon lintuja, rakentavat pesänsä puihin aika korkealle. Mun suosikkeja on punaiset kardinaalit, ovat kyllä kauniita lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin nuo pöntöt ovat tosi hienoja! En yhtään ihmettele, että kardinaalit ovat suosikkejasi. Ne ovat upeita!

   Poista
 19. Voi miten ihania linnunpönttöjä <3.. noita kun saisi meidän pihapuihin! Muutaman pöntön tarvisin lisää, mutta ostohommiksi menee.Vallan mainio kirja!
  Hyvää alkuviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin ovat kaikki pöntöt olleet ostopönttöjä tähän asti, mutta luulen, että nyt siihen tulee muutos. Hyvää viikkoa!<3

   Poista
 20. Kylläpä oli monta herkullisen näköistä linnunpönttöä, tekee mieli alkaa rakennuspuuhiin:)

  VastaaPoista
 21. Hauska pönttökirja! Meillä kesämökillä on mahdoton määrä linnunpönttöjä, mutta pääasiassa sellaisia taviksia. Tuossapa olisikin oivan näköisiä, voisi tehdä vaikka asuntomessut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen asuntomessut omassa pihassa olisivatkin hauska idea!:)

   Poista
 22. Onnea voittajille :) Hieno kirja ja hienoja pönttöjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykästyin noihin pönttöihin. Kiva kirja tosiaan.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...