maanantai 12. maaliskuuta 2018

Huonekasvien keväthuolto (ja messulippuarvontamuistutus)

Huonekasvien keväthuollon aika on taas käsillä. Tänä vuonna teinkin vähän isomman huollon ja vaihdoin mullat traakkipuulle ja tuoksutraakkipuulle. Lisäksi avokado sai siirtyä suurempaan ruukkuun, jolloin sen ruukku vapautui edelleen pienelle traakkipuulle. Kuivat oksat karsin taas pois ja pyyhin kasvien lehdet puhtaiksi. Osa kasveista pääsi lämpimään suihkuun puhdistamaan lehtiään pölystä.

Tuoksutraakkipuu

Täytyy tunnustaa, että huonekasveillamme on ollut rankka vuosi, ja menetyksiäkin niiden joukossa on tullut. Kultaköynnös ja aasinkorva kuivahtivat kesälomareissun aikana eivätkä siitä enää toipuneet. Fiikuskin koki kovia, kun innokkaat pikkupuutarhurit olivat salaa kastelleet sen vesisäiliön liian täyteen ja huomasin sen vasta, kun lehtiä alkoi putoamaan urakalla. Onneksi fiikus kuitenkin selvisi.

Fiikus, traakkipuu ja tuoksutraakkipuu ovat edelleen väliaikaissijoituksessa aulassa, jossa ne ovat paremmin poissa pienten kätösten ulottuvilta. Ehkäpä vuoden päästä saan ne jo takaisin olohuoneeseen.

Avokado

Menetettyjen tilalle on kuitenkin tulossa hyvää vauhtia uusia huonekasveja ruokakaupasta ostettujen hedelmien siemenistä, samoin Teneriffalta ostamani palmujen ja kaktuksien siemenet ovat alkaneet itää. Näistä postaan myöhemmin lisää, kunhan taimet ovat vähän vielä kasvaneet. Lisäksi sain mieheltäni myöhästyneenä naistenpäivän lahjana bonsaimallisen fiikuksen "Ginseng".

Traakkipuu ja fiikus "Ginseng"

Huonekasvien keväthuoltoa olen usein pitänyt vähän tympeänäkin hommana, enkä ole sitä välttämättä ihan joka vuosi tehnyt tai sitten olen tyytynyt vain pölyjen pyyhkimiseen lehdistä. Tänä vuonna tämäkin touhu tuntui ensimmäistä kertaa oikeastaan ihan kivalta, ja ainahan kasvien siistiytynyt ilme palkitsee. Ehkäpä tästä lähtien jaksan panostaa huonekasveihimme aiempaa paremmin, ainakin toivon niin. :) Oletko sinä tehnyt huonekasvien keväthuollon vuosittain?

Tähän lopuksi vielä muistutus blogissani käynnissä olevasta Lahden Pihapiiri-messujen lippuarvonnasta, jonka osallistumisaika jatkuu tämän viikon loppuun asti.

Ihanaa uutta viikkoa!

50 kommenttia:

 1. En tee keväthuoltoa vuosittain ainakaan kaikille huonekasveille. Oikeastaan huollan huonekasveja muutenkin vähän silloin kun siltä tuntuu. Parastahan olisi vaihtaa mullat juuri keväällä, mutta nytkin tuli useammalle kasville vaihettua keskellä talvea. Nykyiset huonekasvini ovat sopeutuneet minun tyyliin hoitaa niitä, mutta menetyksiä on välillä tullut uusien hankintojen kanssa. Valitettavasti uusia hankintoja ei voi enää tehdä, kun niille ei ole enää tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin nykyiset kasvit ovat sopeutuneet ajoittain epäsäännölliseen hoitoon. Meille kasveja mahtuisi paljonkin lisää, mutta olen rajoittanut niiden määrää osaksi sen vuoksi, että en tosiaan aina muista huonekasveja hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla. Vähitellen kasvit ovat kuitenkin lisääntyneet ja olen yrittänyt tsempata niiden hoitamisenkin kanssa.:)

   Poista
 2. Ennen nipotin kaikessa, huonekasvienkin kanssa. Vaihdoin mullat keväisin jne. Nyt kun ei ole pieniä käsiä ja olisi aikaa, meillä ei ole mummonmökissä juurikaan muita huonekasveja kuin orkideoita. Hyvää tätä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orkideat ovat Kauniita! Meillä ei ole niitä yhtään, koska olen ajatellut niiden olevan vaikeahoitoisia enkä siksi ole niitä rohjennut hankkia. Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Onpa kaunis avokado! Pitäisi itsekin yrittää uudelleen idättää, pari vuotta sitten hyvin kasvuun lähtenyt kasvi kärsi parvekekasvien tuholaisista ja oli pakko heittää se pois.

  Keväthuollon olen aloittanut jo asteittain. Jostain syystä kaikki kasvini ovat tällä hetkellä hieman kärsivän oloisia, mutten ole keksinyt mistä se johtuu. Ehkäpä multien vaihto ja lisääntyvä valo saavat ne jälleen piristymään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Avokado on tosiaan aika hauskan näköinen. Toivottavasti kasvisi piristyvät kevään myötä!:)

   Poista
 4. Keväthuolto meneillään, ollut jo jonkin aikaa... Viikonloppuna ostin taas lisää ruukkuja ja multaa ja otin kuvia tulevaan blogipostaukseen. Mulla on niin paljon kasveja, että kaikkia en huolla kunnolla vuosittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväthuollon jaksottaminen eri vuosille kuulostaa ihan järkevältä, etenkin jos kasveja on paljon. Meillä niitä on sen verran maltillinen määrä, että nyt kun huolsin kasveja tarkemmin, aion ensi keväänä mennä vähän kevyemmällä huoltolinjalla.

   Poista
 5. Heheh, talvi on rankkaa aikaa huonekasveille. :D Minä keväthuollan yleensä vain osan kasveista kunakin vuonna. Suurta osaa pyyhin, sumuttelen ja suihkuttelen ympäri vuoden, poistan kuivia oksia ja lehtiä ja niin eespäin, mutta multienvaihtoa ja uusiin ruukkuihin siirtämistä sun muuta tulee tehtyä vain noin kolmasosalle kasveista keväisin. Tänä keväänä olen vaihtanut multaa jo palmuvehkalle, kultaköynnökselle, pullojukalle ja toiselle traakkipuista, mutta ajattelin ehtiä vielä hoitaa ainakin laikkuvehkan ja vanhemman viirivehkan uusiin multiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on tosiaan rankkaa aikaa.:D Meillä melkein joka talvi kuolee joku uusista hankinnoista. Nämä vanhat kasvit ovat sopeutuneet hoitooni. Sinä olet ollut ahkerana mullan vaihtojen kanssa. Minulla kesä ja alkusyksy on aikaa, jolloin unohdan pyyhkiä pölyjä kasveista ja leikata kuolleita oksia yms pois, sitten talvella ja kevättä kohti taas ryhdistäydyn, kunnes puutarha vie voiton.:)

   Poista
 6. Pitäisi ostaa multaa ja ryhtyä kukkien keväthuoltopuuhiin täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväthuolto onkin varmasti monella käynnissä näihin aikoihin.

   Poista
 7. Minulla oli taas kevennetty keväthuolto, vaihdoin vain muutamat mullat. Pikkuposliinikukat aina kärsii amppelista otosta, joten annoin niiden olla nyt rauhassa. Kiinanruusun vaihdoin reiälliseen ruukkuun, kun suunnitelmissa on laittaa se kesäksi ulos. Jos se sitten vihdoin innostuisi kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei amppelikasveja ole vielä yhtään, mutta ihan viime aikoina olen alkanut sellaisia katselemaan sillä silmällä. Jospa tässä kevään aikana jonkin vielä hankkisin. Toivottavasti kiinanruususi puhkeaisi kukkaan!

   Poista
 8. Minäkin limitän mullanvaihtoa siten, että vain osan vaihdan tässä vaiheessa ja loput myöhemmin pihamaalla. Siellä se sujuu helpommin, kun ei tarvitse niin kovin varoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullanvaihto on tosiaan sotkuista puuhaa ja etenkin isoille kasveille vaihto olisi varmasti helpompaa pihalla, jos ne vain saa sinne kannettua.

   Poista
 9. Joillekin sisäkukille olen jo vaihtanut mullat ei niitä paljon ole kun eivät tunnu viihtyvän meillä. Mukavaa alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin huonekasvit viihtyivät ennen vielä nykyistä huonommin. Ehkä olen jotain niiden hoidosta oppinut.:) Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 10. Hyvinvoivan näköisiä viherkasveja. Talviaika rokottaa aina, mutta ne jotka pysyy hengissä, toipuu nopeaan. Olen myös huomannut että ulkona on helpointa vaihtaa mullat. Sisällä kun häärää, multaa on jokaikisessä mahdollisessa paikassa. Hedelmien siemenistä saa tosiaan helposti ja halvalla kasveja. Mielenkiintoista seurata niitten kasvua. Kaikkea kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen ihan samaa mieltä, ettei kokeilemalla ainakaan mitään häviä ja näitä testejä on hauska seurata, niin omia kuin toistenkin. Kevät ja lisääntyvä valo elvyttävät huonekasveja tehokkaasti ja kesäisin olen osan niistä vienyt ulos virkistymään.

   Poista
 11. Sisäkukilla saa kivaa ilmettä kotiin. Minulla vaan ei ole niitä yhtään, kun olen niin usein mökillä kesäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen vasta ihan hiljattain alkanut kaivata sisäkasveja enemmän. Ennen olin ihan tyytyväinen parista traakkipuusta, mutta nyt tekisi mieli vihersisustaa joka huonetta.:)

   Poista
 12. Isompien kasvien mullanvaihdossa voi vierähtää muutama vuosikin. Pienenpiä pyrin vaihtamaan uuteen multaan sen mukaan kuin tuntuvat tarvitsevan uutta ruukkua ja multaa. Keväällä käytän yleensä suihkussa kaikki vettä sietävät kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suihkutus on kyllä kätevä tapa pitää kasvien lehdet puhtaina. Fiksulta kuulostaa tuo mullanvaihtotaktiikkasi.:)

   Poista
 13. Meillä odottaa multapussit kuistilla. Joitakin viherkasveja pitäisi vaihtaa uusiin multiin, mutta toistaiseksi olen kerennyt istutella vain kesäkukkien siemeniä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin siirsin aluksi huonekasvien huoltoa, kun kylvötouhut veivät voiton.:)

   Poista
 14. Kauniita ja hyvinvoivan näköisiä kukkia sinulla. Ukkokulta hoitaa meidän kasvit, osaan on jo vaihtanut mullat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinulla onkin kätevä mies. Meillä kasveista päävastuu on minulla, mutta mies toki auttaa esim. isompien kasvien siirtelyssä.

   Poista
 15. Oletpas ollut reipas! Minulla oli tarkoitus viikonloppuna vaihtaa mullat muutamalla viherkasville, mutta jotenkin se homma muutti suuntaansa niin, että laiteltiinkin pojan kanssa vihertämään alkaneita helmililjan sipuleita multaan. Saa nähdä miten ne lähtee kasvamaan kun haettiin niitä pakkasesta sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania istutuspuuhia! Toivottavasti helmililjat innostuvat kukkimaan!

   Poista
 16. Mullanvaihtorulijanssi on mullaki menos. Avokaaron siämen orottaa irätystä, saa nähärä saanko aikaaseksi. Ihana naistenpäivälahaja :)

  VastaaPoista
 17. Kauniita vihreitä :) Minä arvostan taitoa hoitaa viherkasveja, koska minulla sitä ei ole. Meidän perheessä siis nautitaan leikkokukista :)
  Iloa uuteen päivään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakin nuo viherkasvit ovat se heikoin osa-alue, mutta vähitellen näyttäisi edistymistä tapahtuvan silläkin saralla. :) Leikkokukat ovat ihania! Iloista alkanutta viikkoa!<3

   Poista
 18. Minäkin olen vaihtanut muutamalle sisäkukalle mullan . Vielä pitää vaihtaa ,mutta odotetaan kuun sopivaa ajankohtaa. Muuten en saa blogiluittelooni enää uutta päivitystä sinulta . Mikäköhän on kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä osaa sanoa, mistä tuo blogiluettelon pulma johtuu. Olisikohan se joku ohimenevä Bloggerin ongelma. Ainakaan itse en ole tietääkseni vaihtanut mitään asetuksia tms, jotka voisivat siihen vaikuttaa.

   Poista
 19. Hyvännäköisiä viherkasveja sinulla. Tuo fiikus on kiva.
  Multia en ole vielä vaihtanut ja saa nähdä tuleeko vaihdettua. Lehtiä pyyhin pölyistä.
  Mukavaa tiistaita sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pölyjen pyyhkiminen lehdistä virkistää kasvien ilmettä kyllä tosi paljon ja onnistuuhan se yhteyttäminenkin varmasti paremmin puhtailla lehdillä. Mukavaa tiistai-iltaa!:)

   Poista
 20. Monenmoista viherkasvia :) Pakko tunnustaa, etten omista yhtään viherkasvia. Minulla on kyllä aina tuoreita kukkia maljakossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin nämä ovat lisääntyneet vasta ihan muutaman viime vuoden aikana. Aiemmin niitä taisi olla vain pari-kolme. Leikkokukat ovat tosi kauniita ja luovat huolitellun ilmeen kotiin.

   Poista
 21. Olen aika huono huonekasvien vuosihuoltaja;)
  Joskus vaihdan mullan, samalla kun vaihdan isomman ruukun siis. Toisinaan vain lisään vähän uutta multaa ruukkuun. Aika hyvin silti ovat viihtyneet;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen useimmiten mennyt juuri tuolla samalla linjalla.:) Tänä vuonna innostuin panostamaan vähän enemmän ja yritän pitää tästä ainakin jossain määrin kiinni jatkossakin.:)

   Poista
 22. Kyllä olet ollut ahkera ja viherkasvit on ihania <3 ..minulla vielä mullat vaihtamatta ja pölyt pyyhkimättä!Jokohan saisin tällä viikolla jotain aikaiseksi ;)
  Hyvää alkuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi näillä kasvien huoltopuuhilla ei ole kiire, vaan niitä voi jakaa sopiviin rakoihin tehtäväksi.:) Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!<3

   Poista
 23. Voi ei, nyt iski huono omatunto! Mä inhoa mullan vaihtoa yms..muutamalle olisi se pakko tehdä pian. Sulla kasvaa kaikkea kivaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tämä keväthuolto on yleensä ollut vähän kuin inhokkilistalla, mutta tänä vuonna se oli ihan mukavaa. Tsemppiä mullanvaihtoihin! Kasvit kyllä kiittää.:)

   Poista
 24. Minä olin samoissa puuhissa eilen. Alkuaikoina en tehnyt huonekasveilleni minkäänlaista keväthuoltoa, mutta nykyään vaihdan osalta mullat ja siirrän tarvittaessa isompaan ruukkuun. Samalla puhdistan lehdet ja siistin saksien kanssa kasvien yleisilmettä. Saintpaulioille ja kaktukselle en ole multia vaihdellut. Minusta on ihanaa, kun saa keväthuollon tehtyä. Huonekasvit näyttävät sen jälkeen niin paljon paremmilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväthuolto on tosiaan palkitsevaa hommaa, kädenjälkensä kyllä huomaa.:)

   Poista
 25. Minäkin hoidin viime viikonloppuna kasvejani. Mullan vaihtoa ei ollut, mutta lehdet saivat pesun ja voivat hengittää nyt paremmin. Minulla pärjäävät parhaiten orkideat, ne jaksavat kukkia uudelleen ja uudelleen. Vuoden sisällä olen hankkinut pari uutta isompaa kasvia ja toivon, että niiden elo kestää pidempää kuin sen yhden, jonka tapoin kuukaudessa (ups).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitäisi kyllä kokeilla noita orkideoja. Olen monta kertaa miettinyt sellaisen ostavani, mutta se on aina jäänyt. Toivotaan pitkää ikää uusille huonekasveillesi!:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...