tiistai 15. marraskuuta 2022

Puutarhan syystöitä ja syksyn puutarhaprojektien kuulumisia

Loka-marraskuun aikana olemme taas vähitellen tehneet puutarhan syystöitä. Aurinkokennovalaisimet keräsin varastoon talvisäilytykseen ja niiden tilalle laitoin polkujen varsille merkkikepit helpottamaan polkujen hahmottamista lumenluontia ajatellen. Myös syksyn viimeiset kukkasipulit istuttelin marraskuun alussa. Kasvihuoneet siivosimme lokakuun loppupuolella ja ruukkupuutarhan ruukut on siistitty talvisäilytykseen. Istutuslaatikoihin silppusin kasvien jämät ja lämpökompostoreista tyhjensimme kompostimultaa laatikoihin kasvisilpun päälle. Nyt lämpökompostoreissakin on taas hyvin tilaa talven biojätteitä varten. Perennojen annan olla sellaisenaan talven yli ja keväällä lumien sulettua silppuan kukkapenkkeihin sen, mitä niistä on jäljellä. Mies on viritellyt ahkerasti jänisverkkoja puutarhan puuvartisten ympärille. Myös ensimmäiset kausivalot pääsivät jo takapihalle tuomaan iloa pimeisiin iltoihin.

Puutarhan polut merkitsin jälleen valkoisilla kepeillä helpottamaan lumienluontia poluilta.

Pikkuinen maakellari jää meillä kesken. Sen päälle maamassoja olemme kaivelleet kesäkeittiön edustalta, johon on tulossa aikanaan maahan ainakin osittain upotettava uima-allas. Näistä projekteista pääsemmekin jatkamaan sitten ensi keväänä.

Kesäkeittiön edustalla uima-altaan kaivamistyöt jäävät kesken. Tällä hetkellä kuopalla on kokoa noin 2.5 x 4 metriä ja syvyyttä puolisen metriä.


Vähitellen puutarhapuuhat alkavat lähestyvän talven edessä hiipua ja tilalle tulee sen sijaan jouluvalmisteluja ja tulevan kasvukauden suunnittelua. Kuitenkin jo puolentoista kuukauden päästä aion tehdä taas ensimmäiset kevätkylvöt, joten kovin pitkäksi ei tauko mullan kuopsuttelusta jää.:)

Aurinkoista tiistaita!

2 kommenttia:

  1. Tuota uima-allasprojektia on tuosta hyvä talven jälkeen jatkaa. Nuo valkoiset kepit polkujen merkkinä on hyvä juttu. Tänään käyn hakemassa kepit etupihan kukkalaatikoihin. Otankin keppejä useamman, niin laitan niitä takapihalle vievän polun merkiksi. Siis kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan! Kummasti sitä ainakin meillä aina talvella tarkat polkujen paikat unohtuvat, jos ei niitä tule etukäteen merkittyä.

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...