tiistai 23. elokuuta 2022

Sadonkorjuukuulumisia mökkipalstalta

Viime viikonloppuna kävimme taas parin viikon tauon jälkeen mökkipalstallamme. Tällä kertaa olimme lähinnä sadonkorjuuajatuksella liikkellä. Elokuun alkupuolella keräsin nimittäin puna- ja valkoherukat, mutta noin 10 mustaherukkapensasta ja kolme karviaispensasta jäi vielä silloin osin kypsyttelemään marjojaan. Nyt tarkoituksena olikin ahkeroida marjat talteen niistä ja lisäksi nostaa sipulit kuivumaan.

Keltasipulia

Palstan herukka- ja karviaispensaat ovat olleet edellisellä omistajalla huonolla hoidolla ja sen vuoksi ne eivät tee parasta mahdollista satoa. Silti marjoja kertyi reilut kymmenen litraa, joten mehuakin on niistä luvassa talven varalle. Oman puutarhan mustaherukoita pakastin jo aiemmin muutamia litroja. Aikomuksenani on pikku hiljaa uudistaa osa mökkipalstan marjapensaista kokonaan. Osan sen sijaan onneksi saa varmasti säännöllisillä hoitoleikkauksilla asialliseen kuntoon.

Mustaherukka

Omassa puutarhassamme sipuleita ovat aina vaivanneet sipulikärpäset, vaikka kuinka yritän suojata lavat harsoin ja hyönteisverkoin. Lähellämme on sipulipeltoja, joten sipulikärpäsiä varmasti onkin alueella liikkeellä jo siitäkin syystä. Mökkipalstalle laitoin toiveikkaana alkukesällä kelta- ja punasipulin istukassipuleita. Niiden istuttaminen jäi vähän myöhäisemmäksi kuin olisin toivonut, sillä kasvimaan perustamiseen meni aikaa. Jatkossa, kun pääsemme laittamaan istukassipulit maahan vähän keleistä riippuen jo touko-kesäkuun vaihteessa, sipulit ehtivät kasvaa vielä tätä vuotta paremmin. Kesän aikana olen aina tuonut mökkipalstalta muutamia "kesäsipuleita" lähipäivien ruoanlaittoa varten, mutta sipuleita jäi reilusti myös nyt kerralla korjattavaksi. Nostimme sipuleita riemulla, sillä ne olivat kaikki ihan priimakuntoisia ilman mitään merkkejä tuholaisten jäljistä. Nyt pääsimme myös ensimmäistä kertaa kuivaamaan sipuleita varastoimista varten.

Kelta- ja punasipulit saavat kuivua nyt noin viikon ulkona, ja sen jälkeen jatkan kuivatusta sisällä. Pisimpiä vihreitä sipulinvarsia leikkasin pakastettavaksi silppuna, jota on kätevä lisätä mm. erilaisiin pata- ja kastikeruokiin. Osa sipuleista olikin ehtinyt tuleentua hyvin jo kasvimaalla.


Iloa ja aurinkoa päivääsi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...