maanantai 7. lokakuuta 2019

Unelmana omavaraisempi elämä: Sadonkorjuuta

Nyt lokakuun ensimmäisenä maanantaina jatkuu taas omavaraisuusaiheinen yhteispostaussarja, jonka aiheena ovat tällä kertaa sadonkorjuu ja omavaraisuussuunnitelmien eteneminen.

Tänä vuonna meillä satoa on tullut kokonaisuudessaan puutarhasta paljon enemmän kuin aiempina vuosina. Osasyynä tähän ovat mm. istutuslaatikoiden määrän lisääntyminen ja marjapensaiden ja hedelmäpuiden kasvu (ovat vasta muutaman vuoden ikäisiä), mutta ne eivät selitä hyvää satoa kokonaan. Monet kasvit onnistuivat nyt paremmin kuin aiempina vuosina. Esimerkiksi papuja olemme tänä vuonna saaneet enemmän kuin muutamana aiempana kesänä yhteensä. Kukkakaalejakin tuli useita ja kukinnoltaan vielä ihan reilun kokoisia. Myös tomaatteja olemme saaneet enemmän kuin ennen. Sadonkorjuuta olemme tehneet pitkin kesää sadon valmistumisen myötä, ja etenkin keskikesästä alkaen on puutarhasta päätynyt päivittäin lautaselle monenlaisia herkkuja. Satokausi jatkuu meillä edelleen, sillä esim. porkkanoista ja palsternakoista osa on vielä nostamatta, samoin maa-artisokista. Lisäksi chilit, paprikat, tomatillot ja ananaskirsikat saavat jatkaa satokauttaan sisätiloissa. Hunajasato oli tänä kesänä viime vuotta parempi, n. 40kg/pesä, eli kaksinkertainen määrä pesää kohden vuoden takaiseen verrattuna. Silloin tosin saimme pesät vasta juhannuksen seutuna ja nyt pääsimme hyödyntämään koko kukintakauden.Tässä muutamia kuvia tämän vuoden sadostamme, tarkemman yhteenvedon teen vielä myöhemmin, kun satokausi on päättynyt.

Meillä satoa on kerätty pitkin kesää, ja etenkin keskikesästä lähtien on puutarhasta päätynyt päivittäin lautaselle itse kasvatettuja herkkuja. Tässä mm. pensasmustikoista, puutarhavadelmia, porkkanoita, kukkakaali 'Erfurter', kyssäkaalia, pensaspapuja, kesäkurpitsa 'Diamant F1', mangoldia 'Rhubarb Chard', punajuuria ja tomaatteja.

Porkkanoita, valkosipuleita, kyssäkaalia, kaskinauriita 'Enon Kanta', tomatilloa, chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot'. Porkkanat ovat tänä vuonna olleet todella suuria ja mehukkaita. Kyssäkaalit onnistuivat tosi hyvin ja nauriitakin vaivasivat madot vähemmän kuin ennen. Tomatillo oli uusi kokeilu ja siihen ihastuimme koko perhe. Chili 'Hungarian Yellow Wax Hot' on jo viime vuonna suosikiksemme noussut chililajike.

Marjatomaatteja kasvatin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Lasten kanssa ihmetystä ja riemua herätti, miten tomaatit voivat olla pienempiä kuin (pensas)mustikat ja melkein yhtä makeitakin.

Kukkakaalit 'Erfurter' onnistuivat paremmin kuin aiemmin ja saimme niistä hyvän sadon.

Mangoldi 'Rhubarb Chard' tuotti jälleen suuren sadon, josta viimeiset korjaamani rippeet ovat kuvassa. Nämä ryöppäsin ja pakastin hienonnettuna, käytän ne sitten talvella pinaatin tapaan esim. letuissa. Kesäkurpitsa 'Diamant F1' oli kurpitsoista ainut, joka teki mukavasti satoa. Muista sato jäi lähinnä yksittäisiksi kurpitsoiksi. Tomaateista viimeiset keräsin sisälle kypsymään ja onpa niiden joukkoon kulhoon eksynyt yksi kypsä tomatillokin.

Yksi ihanista sadonkorjuuapureistani.<3 3-vuotiaamme esittelee vastanostettuja palsternakkoja ja porkkanoita yrttimaan edessä.

Ananaskirsikan satokausi alkoi vasta reilu viikko sitten ja jatkuu sisällä kasvivalojen alla, kuten myös tomatillon, chilien ja paprikoiden.

Kuluneen kuukauden aikana omavaraisuusrintaman projekteista kompostointialue valmistui vihdoinkin. Nyt kaksi lämpökompostoria on käytössä, ja laatoituksen ansiosta alueella on myös säilytystilaa vaikkapa polkupyörille tai mehiläisten pesälaatikoille. Alueen tienpuoleiseen reunaan syntyi Viherseinäpenkki häivyttämään kompostoreita tielle päin. Postasin viime kuussa sekä kompostointialueen että Viherpenkin esittelyn, joten en nyt tarkemmin enää esittele niitä tässä. Yllä olevista linkeistä pääsee kurkkaamaan postaukset kummastakin.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen:
- kesäkuu: Puutarhan marjat
 
Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:
Tsajut
Kohti laadukkaampaa elämää
Sarin puutarha
Sorakukka
Elämää korvessa
Rakkautta ja maan antimia
Riippumattomammaksi
Laura eli Javis
Villa Kotiranta
Caramellia
Harmaa torppa

Kauniita, kuulaita lokakuun päiviä!

30 kommenttia:

 1. Herkullista ja terveellistä satoa. Kaikille osallistujille tulee hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lapsetkin tosiaan tykkäävät paljon sadonkorjuun ajasta.

   Poista
 2. Teillä onnistui palsternakat tosi hyvin. Kauniita yksilöitä. Palsternakasta on tullut yksi omista lemppareistani

  VastaaPoista
 3. Onpa mielettömän näköisiä palsternakkoja ja porkkanoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Palsternakat ovat meillä aina kasvaneet hyvin, mutta näin isoja porkkanoita ei ole ennen ollut.:)

   Poista
 4. Miten porkkana voi edes olla noin pitkä!! Ihania sadonkorjuukuvia. Kävin kurkkimassa tuon teidän kompostialueen ja sen viherseinänkin samalla, näyttää kyllä tosi hyvältä ja loppuunasti mietityltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tuli siitä kompostialueesta tosiaan paljon parempi, mitä edellinen oli.

   Poista
 5. Vau mikä kukkakaali! <3 Toivottavasti ensi vuonna onnistuisin minäkin kaalien kanssa. Marjatomaatteja olisi myös hauska kokeilla, ne ovat tosiaan hurjan makeita. Täytyypä laittaa muistilistalle tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin ihmettelin kukkakaalien kokoa, sillä viime vuonna ne jäivät nyrkin kokoisiksi. Nyt onnistuivat hyvin.

   Poista
 6. Ihana mikä sato <3
  Ihmettelen muiden mukana porkkanoiden pituutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Porkkana 'Sugarsweet F1' innostui tosiaan tänä vuonna kasvamaan kunnolla pituutta.

   Poista
 7. Mahtava, mikä sato! Hyvä tuo mittakaava-assistentti - valtavan kokoiset palsternakat ja porkkanat! Ihastelen myös kaalien täydellisyyttä, kyssäkaali ja kukkakaali noin virheettömiä ja kauniita. Ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Saila! Tänä vuonna meillä tosiaan onnistui moni kasvis paremmin kuin ennen.

   Poista
 8. Ihanaa ja värikästä satoa olet saanut korjata

  VastaaPoista
 9. Värikkäitä ja herkullisia vitamiinipommeja.
  Tuo 3-v apulainen on oiva sato-mannekiinni <3
  Monipuolisesti olette hyödyntäneet puutarhaanne.
  Vuodet eivät ole veljeksiä sadonkaan suhteen.
  Meillä tuli tänä vuonna heikosti omenoita, Tomaateista on viimeiset itsekasvatetut käsissä. Muuten oli suht'koht' hyvä satovuosi.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sato tosiaan vaihtelee vuodesta toiseen. Meillä oli nyt huono kurpitsavuosi, mutta monet muut taas yllättivät ja kasvoivat aiempaa paremmin. Mukavaa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 10. Uoeaa kokoluokkaa kukkakaali, porkkanat ja palsternakka. Ja toki pensasmustikat. Hyvää satoa teille tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kukkakaali ja porkkana onnistuivat tänä vuonna erityisen hyvin.

   Poista
 11. Aivan ihana postaus. Tuollainen sato pistää varmasti hymyn herkästi kasvoille. Pikkuruiset tomaatit ja tuo kolmevuotias palsternakkojen kanssa ovat hurmaavia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi, Birgitta! Kyllähän sadonkorjuu on upeaa aikaa, etenkin vielä lasten kanssa.:)

   Poista
 12. Nyt täytyy sanoa että oon kade noista kukkakaaleista! 😂 Meillä ne epäonnistuivat tänä vuonna.. Isoja ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ne ovat aiemmin jääneet noin nyrkin kokoisiksi, joten olin kyllä tosi iloinen, kun onnistuivat nyt näin hyvin.:)

   Poista
 13. Vautsi, miten mahtavia porkkanoita! Noista kukkakaaleista suorastaan viherryn kateudesta, tästä sain rohkaisua kokeilla kukkakaaleja taas pitkästä aikaa ensi vuonna. Aiemmissa kokeiluissani ei toistaiseksi ole ollut kehumista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minullakaan kukkakaalit eivät ole aiemmin onnistuneet. Ihan samalla tavalla ne kasvatin kuin aiempinakin vuosina, mutta nyt sain ne ensimmäisen kerran kasvihuoneen taakse lievään varjoon uuteen istutusaatikkoon. Joko oli vain hyvä tuuri tai sitten paikan vaihto kannatti.:)

   Poista
 14. Ihana, että jossain päin on tänä vuonna saatu ihan kunnolla satoa. Suurin osa #suuntanaomavaraisuus-blogeista näyttää esittelevän sadon puutetta tälle kaudelle. Myös hunajasta sanotaan, että sato on ollut paikoitellen jopa huono. Meillä tuli mehiläispesistä tänä vuonna noin 60 kg per pesä Kouvolan suunnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on tosiaan kertonut huonosta satovuodesta. Teillä onkin tullut tosi hyvin hunajaa!

   Poista
 15. Upeat kukkakaalit, palsternakat ja porkkanat, wau! Onkohan tuo kyseinen kukkakaalilajike helppo viljeltävä vai osaatko sinä vaan tämän homman? �� Minun kukkakaalit lähtivät hyvään kasvuun, mutta sitten pieni kukinto kasvatti pitkät varret ja ns. räjähti käsiin. Vähän maistelin valkoisia palluroita varsien päässä ja kyllä ne ihan kukkakaalilta maistui muttei niissä syötävää ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä olen tuota 'Erfurter'-kukkakaalia muutamana kesänä kasvattanut ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun se kasvoi näin hyvin. Aiemmin kukinnot ovat jääneet selvästi pienemmiksi, mutta pitkiä varsia ei kyllä ole ollut.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...