torstai 3. lokakuuta 2019

Syyskukkijoita

Tänä vuonna viileät kelit tulivat varhain, mutta puutarhasta löytyy kuitenkin vielä monenlaisia syksyn kukkijoita aiemmista yöpakkasista ja hallasta huolimatta. Loppuviikoksi on tosin luvattu yöpakkasten paluuta ja ehkä jo ensimmäisiä lumisateitakin, joten voi olla, että nämä ovat viimeisiä hetkiä nauttia kukinnasta. Keräsin sen vuoksi eilen muutaman kimpun sisälle maljakkoon, jotta saisimme iloita näistä syyskukkijoista vielä tovin. Tervetuloa syksyiselle kierrokselle puutarhaamme lokakuisten kukkijoiden pariin!

Kivikkolaaksossa mätäsharso 'Rosea' on kukkinut jo heinäkuusta lähtien.

Saman istutusalueen vuoriarho pistää vielä paremmaksi, sillä se avasi ensimmäiset nuppunsa jo kesäkuun puolivälissä.

Siemenestä kasvattamani laventelit olivat elokuun alkupuolella vielä melko pieniä taimia, mutta loppukesän aikana ne kasvoivat vinhaa vauhtia ja ehtivät ilokseni vielä kukkaankin.

Keltaisessa Pisteessä tiikerililja, syyspäivänhattu 'Herbstsonne' ja päivänsilmä kukkivat yhä. Taustalla köynnöstuissa mm. tarhaviinikärhö 'Etoile Violette', tarhalyhtykärhöt 'Princess Kate' ja 'Princess Diana' sekä kärhöistä viimeisenä kukkaan puhjennut loistokärhö 'John Paul II' eivät ole kärsineet pakkasista.

Viime syksynä laitoin Keltaiseen Pisteeseen valeistutukseen pipon, joka on siellä edelleen odottamassa siirtoa muualle. Toisaalta vaaleanvioletti väri sopii kyllä kivasti keltaisten kasvien kanssa yhteen. En tiedä, uskallanko sitä siirtääkään, sillä pipo taitaa olla melko arka kasvi. Voikin olla, että se saa jäädä sijoilleen, kun kerran näyttää viihtyvän siellä.

Vuorikonnantatar 'Darjeeling Red' sulostuttaa Pionirinnettä. Sen kukat avautuvat vaaleina ja muuttuvat tummanpunaisiksi kukinnan edetessä.

Kaaripenkissä syysleimu 'Laura' alkaa vasta päästä vauhtiin kukintansa kanssa.

Asteri 'Kesseler' kukkii komeasti Angervorinteessä. Taustalla Porraspenkin syyshortensia 'Grandiflora' ja Kohopenkin syysleimu 'Europa'.

Nuotiopaikalle johtavien puutarhaporttien pielessä kasvavat köynnösruusut yllättivät minut todella iloisesti eilen. Kukkia niissä ei ole ollut pariin viikkoon, mutta nuppuja kylläkin. En olisi uskonut niiden kylmän jakson jälkeen alkavan enää uudelleen kukkia, mutta niinpä vain tekivät.<3

Myös valkoinen köynnösruusu on availemassa nuppujaan.

Terassin istutusalueella kukkii komeamaksaruoho 'Herbstfreude'.

Saman istutusalueen toisessa laidassa nuppujaan availee syysmaksaruoho 'Brilliant'. Taustalla alppipaju hohtaa hopeisena.

Syysmaksaruoho 'Brilliant'

Terassin laidallakin kukkivat vielä tuoksuherneet, keijunmekot ja köynnöskrassit. Olen suojannut niitä harsoilla kylmimpinä öinä.

Keijunmekkoa ja köynnöskrassia

Äskettäin istuttamani ale-löytö, Endless Summer -jalohortensia 'Summer Love', on suloistakin suloisempi.

Eilen oli kaunis syksyinen ilta, jonka vietin istuttaen vielä muutamia ale-hankintojani, tuoden viimeisiä talvetettavia sisälle ja siistien kasvihuonetta. Chilit, paprikat, ananaskirsikat ja tomatillot ovat vielä kasvihuoneessa, muiden ruukut odottavat jo pesua. Pari tulppaanipussia minulla olisi vielä istutettavana, syyskylvöt tehtävänä ja miehellä jänissuojat laitettavana, mutta sitten "pakolliset" syyshommat alkavat olla tehtynä. Istutusalueiden reunat ajattelin vielä kantata, jos viitsin. Lisäksi muutamia askareita voisi tehdä jo ennakkoon helpottamaan ensi keväällä aloitettavia puutarhaprojekteja, jos aikaa (ja motivaatiota) vielä jää. Kummasti sitä iltojen hämärtyessä alkaa kotisohva vetää yhä enemmän puoleensa. :)

Kauniita lokakuun alun päiviä!

22 kommenttia:

 1. Aika jännää, että teillä on vielä meitä enemmän kukkivia kukkia, vaikka puutarhasi on pohjoisemmassa.
  Eihän noita pois raski ottaa, kun ovat vielä kauniita.
  Meillä kolme peräkkäistä pakkasyötä vei lähes kaikki. No, bellikset ja myrkkyliljat vielä sinnittelevät kiinankärhön lisäksi.
  Mukavaa torstai-iltapäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin pakkasia oli, mutta takapiha taitaa olla sen verran suojaisa metsän ansiosta, että monivuotiset eivät vielä kärsineet. Etupihalla pakkaset veivät jo monen kukkijan. Paraikaa sataa lunta, joten pian on kukinta varmasti loppu täälläkin. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 2. Kaikkea kaunista siellä vielä on! Ihana syksy. Päivä alkaa olla lyhyt, ja pitää olla nopea, jos meinaa ehtiä monta puutarhaprojektia yhden päivän aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo on ihan totta, hämärä tulee jo varhain. Tänään on lumi-/räntäsadepäivä, mutta viikonloppuna pitää olla tehokas, että saa hommat hoidettua.:)

   Poista
 3. Sohvan vetovoima kasvaa samaa vauhtia kun pimeys lisääntyy. Yllättävän moni kasvi kukkii pienistä pakkasista huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän kestäviä tosiaan monet kasvit ovat. Kasvukauden jälkeen on kyllä ihana vähän kotoillakin.:)

   Poista
 4. Beautiful happy fall ...love Ria....🧡🍂🌾🌻🍁🌽🍄🧡

  VastaaPoista
 5. Ihana Endless Summer ja viimeiset ruusut! Keijunmekotkin ovat kohonneet kesän aikana korkeuksiin, kasvatitko ne siemenestä? Nyt voi hyvällä omallatunnolla jo aloittaa hyggeilyt ja vetäytyä sohvan nurkkaan:) Mukavaa viikon loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keijunmekot kasvatin tosiaan siemenestä, nyt ensimmäistä kertaa. Ihastuin kyllä niihin ja aion kylvää niitä ensi keväänäkin. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 6. Kauniita viimeisiä sinnittelijöitä. 🍁🍂🍃

  VastaaPoista
 7. Sinulla on kyllä ihana puutarha, kun näin myöhään syksylläkin löytyy vielä monenlaista silmänruokaa:) Täällä meillä muuten oli juuri tämä aamu ensimmäinen luminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Meilläkin oli perjantaiaamuna maa valkeana.

   Poista
 8. Kauniita kukkia näin syksyllä.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Kaisa! Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Teillä onkin vielä paljon kukkia, vaikka on ollut näin kylmää. Meillä syysleimut ovat lopettaneet jo ajat sitten kukinnan muista puhumattakaan. Mutta syysasteri kukkii uskollisesti! Suloinen hortensia <3 Mukavaa viikonloppua! Toivottavasti sää suosii puutarhatöiden tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Hyvin sain onneksi viikonloppuna pihatöitä tehdyksi. Vähän olisi vielä pakollisia askareita jäljellä, mutta hyvässä vaiheessa jo ollaan. Mukavaa alkanutta viikkoa koko perheelle!

   Poista
 10. Onpa ihanan kukkaisaa yhä vain lokakuussa! Meillä kävi eka pakkanen toissayönä, mutta monet kukkijat eivät pahastuneet siitä vielä ensinkään. Ihanaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita! Yllättävän hyvin monet kukkijat kestävät pientä pakkasta ainakin lyhyen aikaa. Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...