keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Tämän vuoden talvetettavat

Kelien viilennyttyä oli jälleen aika siivota pois kesäkukat ja siistiä myös kasvihuone. Osa kasveista päätyi kompostiin, mutta talvetettaviakin löytyy. Tänä vuonna talvetan jälleen pelargoneja, ananaskirsikoita, lumihiutaletta ja persikka- sekä aprikoosipuut. Uutena talvetuskokeiluun pääsevät pari chiliä, tomatillot ja tulikruunut.

Chilit, paprikat, tomatillot ja ananaskirsikat muuttivat sisätiloihin kasvivalojen alle. Paprikat hävitän, kunhan niistä viimeinenkin sato on korjattu. Chileistäkin tarkoitus on jättää jäljelle vain muutama.

Chileissä ja paprikoissa on vielä paljon kukkia ja eri kypsyisiä raakileita.

Tomatillot ovat tuottaneet hyvin satoa, ja raakileita ja kukkia on niissä edelleen runsaasti.

Pelargoneja päätyi talvetukseen kolme valkeaa ja kahdeksan punaista. Edellisellä kerralla talvetus onnistui hyvin ja vain yksi pelakuu kuoli talven aikana. Saa nähdä, miten nyt käy.

Osa punaisista pelakuista intoutui aloittamaan kukinnan uudelleen sisälle siirtymisen myötä.

Myös tulikruunut puhkesivat uudelleen kukkaan sisällä. Ne kylvin siemenestä kevättalvella, ja ne kasvoivat melko hitaasti, ensimmäiset nuput aukesivat vasta elokuun puolella. Kovasti toivoisin, että ne talvehtisivat hyvin, jotta kukintakausi olisi ensi kesänä pidempi.

Talvetatko sinä kesäkukkia tai hyötykasveja? Jos talvetat, niin mitä?

Iloa ja aurinkoa päivääsi!

8 kommenttia:

 1. Minullakin on talvetustila eli kuisti täynnä, samoin kärräsin sisälle chilejä ja paprikoita, jotka eivät olleet ehtineet kypsyä. Osa chileistä on keittiön pöydällä, kun kuistilta loppui tila. Aion myös heittää suurimman osan niistä pois kun sato on kypsynyt, että saan kasveja vähän väljemmälle. Tällä hetkellä taaimmaisten kastelu on hieman jännä, akrobatiaa vaativa operaatio. :D

  Minulla oli kolme chiliä viime talven yli kuistilla, ne varmaan säästän edelleen, kun ovat niin isoja kasveja. Talvehtiminen meni muuten ihan hyvin, mutta keväällä niihin tuli aivan kauheasti kirvoja. En tykkää käyttää myrkkyjä, joten kokeilin biologista torjuntaa (harsosääsken toukkia), mutta liekö kirvoja ollut siinä vaiheessa jo liikaa, kun eivät tehonneet. Kun sain kasvit nostettua ulos, luonto hoiti kirvat puolestani alta aikayksikön, mutta kasvien kukinta tietysti viivästyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tuo taaimmaisten kastelu vaatii vähän akrobatiaa, kun kasvit ovat useassa rivissä. Osalla paprikoista näyttää satokausi olevan piakkoin ohi, joten sitten saan kasveille vähän väljemmät oltavat.

   Poista
 2. Minä talvetan pelakuuni osan kellarissa ja osan sisällä mökissä. Ne kukkivat minullakin täyttä päätä mökin lasituksen sisällä. En ole vielä aikonut niitä siirtää mihinkään päin. Odotellaan. Mielenkiintoisia talvetuksia sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pelakuut ovat kyllä ihania ja kuitenkin melko helppoja talvetettavia.

   Poista
 3. Onhan noita talvetettavia kertynyt sinullekin mukavasti. Talvetustouhu, vaikka se tilaa viekin, on kuitenkin niin kannattavaa, sillä kukinta aikaistuu kasvista riippuen jopa parilla kuukaudella. Isoja kasveja on helpompi hoitaakin kuin pikkutaimia. Jostain luin vinkin, että chilit ja paprikat voisi leikata jopa muutaman sentin tapille talvetuksen ajaksi, niin vievät vähemmän tilaa eivätkä tarvitse valoa. Silloin tuskin kyllä aloittavat kukintaa kovin aikaisin... Ajattelin ehkä kokeilla yhdellä, varsinkin jos kirvat taas hyökkäävät niihin. Onnea talvetuksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin luin tuon saman vinkin, mutta en tiedä vielä, alanko leikkaamaan chilejä ja paprikoita niin paljon. Täytyy katsella, miten tilanne etenee. Tällä hetkellä osa chileistä tekee vielä uusia kukkiakin. Onnea sinunkin talvetuksillesi!

   Poista
 4. On tua kellari kohta täynnä. Verililijapuut ja osa jättiverbeenoosta o viäläki terassilla. Pelargooniat o pääsääntöösesti vinttikamaris.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania talvetettavia sinulla! Kellari on varmasti kätevä paikka talvettamiseen. Meillä ei ihan optimaalista paikkaa ole.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...