maanantai 14. lokakuuta 2019

Puutarhan ruskaa

Puutarhassa moni kasvi on alkanut jo vaihtaa syysväritykseensä. Kauneimpia ruskavärejä tarjoavat mm. ruusumanteli, pensasmustikat, korallikanukka ja japaninhappomarja. Kukinnan vähitellen hiipuessa räiskyvät syysvärit tuovatkin vielä paljon iloa puutarhassa kiertäjälle. Tänä vuonna ruska on kestänyt esimerkiksi isotuomipihlajan ja koivujen suhteen pidempään kuin monena muuna syksynä, sillä kovia tuulia ei ole ollut riepottelemassa lehtiä irti. Tervetuloa ruskakierrokselle puutarhaamme!

Porraspenkissä etualalla kultahelokki alkaa saada violetin ja punaisen sävyjä lehtiinsä, sen takana enkeliperhoangervo hohtaa jo osittain oranssina. Syyshortensia 'Grandiflora' on kukkii edelleen. Taustalla häämöttä upean punaisena Varjoryhmän korallikanukka.

Kohopenkin kasvit eivät lehtiensä väriä ole muuttaneet syksyn tullen, mutta vihreät pionit, tummalehtinen keijunkukka ja vasemmalla alhaalla kukkiva hopeatäpläpeippi 'Beacon Silver' tuovat kivaa kontrastia taustalla hehkuvaan Varjoryhmän korallikanukkaan.

Ruusuangervo 'Froebelii' on muuttunut voimakkaan punaiseksi.

Metsäpuutarhaa peittää keltainen koivunlehtimatto.

Tarha-alppikärhön 'Albina Plena' hennon vaaleankeltainen syysväri on minusta kaunis. Viereisessä kärhöpylväässä tarhaviinikärhöt 'Etoile Violette' ja 'Madame Julia Correvon' kukkivat vielä täyttä päätä.

Sydänpolulla pensasmustikat alkavat vähitellen punastua.

Liljarinteessä kirsikkasorvarinpensas on saanut kauniin syysvärin,...

... samoin sen vieressä kasvava kultaherukka.

Marja-aronia lienee yksi yleisimmistä komean syysasun saavia puutarhapensaita.

Isotuomipihlaja-aita hehkuu kelta-oranssina.

Terassilta katsottuna koivujen ja pihlajien ruska erottuu kauniisti taustan kuusia vasten. Etualalla lamohietakirsikka antaa vielä odottaa hehkuvan punaista syysväriään.

Terassin vieressä olevasta Pensasryhmästä löytyy puutarhamme ehkä kauneinta ruskaa. Keltajapaninangervo 'Goldflame' on vuodesta toiseen yksi näyttävimmistä syyskasveistamme.

Samalla istutusalueella kasvava japaninhappomarja 'Maria' ei jää yhtään edellistä huonommaksi. Sen takana myös mahonia on saanut purppuranpunaisen värin, joka tosin kuvassa erottuu vähän huonosti taustalla olevaa kääpiöpurppuraheisiangervoa 'Little Angel' vasten. Oikealla alhaalla seppelvarpu on vasta muuttumassa keltaiseksi. Sen vieressä pensashanhikki 'Pink Paradise' availee vielä nuppujaan.

Minkä kasvien ruskasta sinä pidät eniten? 

Värikästä uutta viikkoa!

26 kommenttia:

 1. Oi! Miten hurmaava teidän puutarha on syysasussaan.
  Kerrassaan kauniit kuvat.
  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tänä syksynä ruska on ollut erityisen kaunis. Hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Kyllä puutarhasi on syksyllä yhtä kaunis ruskassaan,kuin kesälläkin!❤

  VastaaPoista
 3. Koivunlehtimatto metsäpuutarhassa on hieno - tuskin sitä raaskii haravoida pois! Puutarhassanne on todella hyvin valittu syyskasvit, sillä väriloistoa riittää kaikkialla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Pikku hiljaa olen yrittänyt kerätä kauniin ruskan saavia kasveja eri puolille pihaa.

   Poista
 4. Huikeaa ruskaa! Ei väliä, mikä kasvi, mutta vahva punainen ruskaväri on eniten mieleeni. Tosin nekään eivät niin erottuisi edukseen, jos välissä ei olisi keltaista ja oranssia :D Minun pitää selvästi satsata pakkasenkestäviin ruskakasveihin, sillä moni aiemmin kauniisti ruskaantunut kasvi lähinnä ruskettui tämän syksyn ankarissa pakkasissa. Onneksi pensasmustikat ja atsaleat eivät pettäneet tänäkään vuonna. Värikästä viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin pidän punaisesta syysväristä eniten, mutta toisaalta auringossa hehkuva keltainen ja oranssikin ovat kauniita. Värikästä viikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Syksyn ruska on ihan paras spektaakkeli ennen harmaanruskean pimeyden laskeutumista. Lopulta valkoinen lumihuntu käärii kaiken hiljaiseen huomaansa. Vuodenkierto on hieno kokemus aina vain uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, hyvin sanottu! Pimeyden keskellä valkoista lumipeitettä alkaa vähitellen kaivata.

   Poista
 6. Hienoja ruskan värejä! Mukava oli käydä kierroksella! Tervetuloa blogini uuteen osoitteeseen bloggerin puolelle. kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi! Kiva, kun vinkkasit, että blogisi on muuttanut!

   Poista
 7. Keltainen on ollut erityisen hyvin esillä tänä syksynä, vai mitä tykkäät? Teilläkin polku on peittynyt keltaisiin lehtiin. Jonainen vuosina lehdet vaan ruskettuvat ja tipahtavat tylsästi maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaista on tosiaan ollut nyt paljon ja ainakin meillä koivuissa ja isotuomipihlajassa sitä on saanut ihailla jo suhteellisen kauan. Joinakin vuosina lehdet putoavat heti ensimmäisissä kovissa tuulissa.

   Poista
 8. Sullon kerääntyny palio hianoja ruskapuskia. Kaikki ruskafärit hyvin erustettuna.
  Mustikka, aronia ja atsaleeat, siino kolomen kärki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin pidän noiden kolmen ruskavärityksestä erityisen paljon.

   Poista
 9. Kauniit värit on syksy suanu puutarhaasi! Hieot kuvat ja koivukin keltasena on kaunis!

  VastaaPoista
 10. Kauniita värejä!

  VastaaPoista
 11. Aivan mahtava ruska siellä ja niin kaunista katseltavaa <3 Ihanaa viikonloppua Tiiu <3

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...