lauantai 6. heinäkuuta 2019

Suuria linjoja

Tänä kesänä puutarhamme on tarjonnut aivan uusia näkymiä, sillä monella istutusalueella kasvit ovat vihdoin rehevöityneet ja kasvaneet kunnon mittoihin. Voi, miten olenkaan riemuinnut puutarhakierroksillani huomatessani, kuinka puutarhassamme alkaa lopultakin monin paikoin näyttää siltä, mitä olen suunnitellut! Ero viime kesään on useassa kohdassa huima, vaikka vanhimmat, seitsemän vuotta sitten perustetut istutukset olivat vuosi sittenkin jo kauniisti kasvaneet. Nyt yksittäisten kukkijoiden lisäksi olen entistä enemmän päässyt ihastelemaan myös suuria linjoja, kokonaisia istutusalueita ja niiden yhdistelmiä. Tervetuloa kanssani kuvakierrokselle puutarhamme suurien linjojen pariin!:)

Kaaripenkki on ensimmäinen perustamamme istutusalue. Pionit 'Shirley Temple', 'Karl Rosenfield', ja 'Sarah Bernhardt' ovat kukintavuorossa. Kuunliljat ovat vihdoinkin kasvaneet komeiksi ruusukkeiksi, ja niistä muutama pääsee pian jaettavaksikin. Värimintun 'Fireball' kasvuston keskeltä kurottelevat korkeuksiin nuppujaan kasvattelevat puuliljat 'Pink Palace'.

Kaaripenkki toisesta suunnasta. Kuunliljojen ympärillä ovat helmililjat ja posliinihyasintit kypsyttelemässä siemeniään, joita levittelen loppukesällä taas entistä laajemmalle alueelle.

Kaaripenkin takaosaa. Tuoksukurjenpolvi ja idänkurjenpolvi 'Plenum' kukkivat. Niiden välissä punaväriminttu kohoaa tiiviinä kasvustona.

Varjolilja aloittelee kukintaansa Keltaisessa Pisteessä rinnallaan vielä nupussa oleva aurinkonauhus. Taustalla Kaaripenkkiä.

Metsäpuutarhan takaosasta kohti O-penkkiä, Puolikuunpenkkiä ja Sydänpolkua aukeava näkymä on tällä hetkellä yksi suosikeistani.

Porraspenkissä värililjojen nuput lupailevat runsasta kukkaloistoa. Niiden taustalla kukassa mm. vaaleanpunainen myskimalva 'Rosea' ja suloinen enkeliperhoangervo. Kiinanpioni 'Kansas' kukkii tänä vuonna ensimmäistä kertaa, muut  Porraspenkin pionit antavat vielä odottaa kukintaansa tuleviin vuosiin. Vasemmalla takana Kohopenkissä violettina hehkuu hopeatäpläpeippi 'Beacon Silver'.

Terassin edustalla neilikkaruusut 'Pink Grootendorst' ja valamonruusu muodostavat vaaleanpunaisen aidanteen. Oikealla maanpeitekasvina kasvava tuoksuköynnöskuusama 'Serotina' aloittelee kukintaansa. Vasemmalla Rinnepenkin yläosaa peittää lamohietakirsikka.

Aamuaurinko leikittelee Kivikkokasvialueen ja neilikkaruusujen yllä. Kivikkokasvialueella hopeatoppo on kasvattanut kauniit kukinnot, edessä oikealla tiivinä kasvustona kohoaa euroopanalppitähti.

Tästä postauksesta jäivät puuttumaan Lilja-, Pioni- ja Angervorinne sekä Kivikkolaakso, joiden kuulumisiin palailen lähiaikoina. Niistä ei vielä samanlaista tunnelmaa löydy kuin vanhemmista kukkapenkeistä, sillä ne on perustettu vasta viime vuonna. Useita kauniita kukkijoita niistä kuitenkin löytyy, joten kuvia on ehdottomasti luvassa!:)

Lämmintä ja lempeää viikonloppua!

28 kommenttia:

 1. kaaripenkki onkin jo todella näyttävä, myös metsäpuutarhasi on todella kutsuva. mukava oli poluilla kulkea kesäaamun tuoksuista nauttien. vielä kuului myös lintujen liverrystä, melkoinen työ on emolinnuilla ruokkia pesueitaan. kiitos nautinnollisesta pihakierrokseta, mukavaa heinäkuista viikonloppua myös Sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kauniita näkymiä. Puutarhaan istutettujen taimien kasvaminen niiden lopullisiin mittoihin on aina kärsivällisyyttä kysyvää, mutta mikä ilo toisaalta on seurata niiden kasvun kehitystä. Pitkällä aikavälillä puutarhan kasvien kasvun ja kehityksen muodostuminen usein hämmästyttää suuresti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Työ ja odotus tosiaan palkitaan ajan kuluessa. Kasvien kasvun seuraaminen on tosiaan kiehtovaa.

   Poista
 3. Aivan mahtavan rehevää! :) Omassa puutarhassani on vasta kolmas kesä menossa, joten kaikki istuttamani on vielä hyvin pientä. Joidenkin kasvien kehitys tuntuu todella hitaalta ja välillä odottavan aika on todella pitkä. Joskus taas tulee nopeastikin iloisia yllätyksiä. Esimerkiksi viime kesänä istuttamani nauhukset ovat jo tänä kesänä melkoisen suuria ja täynnä nuppuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osa kasveista yllättää tosiaan nopeastikin ja toisia saa odottaa vuosikaudet.:)

   Poista
 4. Kaunis puutarha!😍
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kiitos upeasta puutarhakierroksesta! Niin kauniita alueita ja näkymiä<3 Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Kauniilta näyttää. Hyvää viikonloppua:)

  VastaaPoista
 7. Ihana puutarhakierros kuvina! Jatko-osaa odotellaan tietenkin malttamattomina...

  Hieno kasvien runsaus, rehevyys ja kukinta palkitsee aina puutarhuria. Sinulla on ollut silmää ja vissiä tyylitajua visioita toteuttaessasi. Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
 8. Hurjan tyylikäs ja hieno kokonaisuus jonka osat ovat upeita itsenäänkin, onnittelut puutarhurille.

  VastaaPoista
 9. Tänään onkin Avoimet puutarhat teemapäivä. On hienoa tutustua sinun upeaan puutarhaasi postauksesi kautta!

  VastaaPoista
 10. Näyttäviä yksityiskohtia, jotka sulautuvat toisiinsa luoden kauniin kokonaisuuden. Puutarhaunelmat vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä toteutuakseen :)
  Suloisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti Kaija! Olet ihan oikeassa, lopullinen kädenjälki näkyy vasta ajan kuluessa. Suloisia kesäpäiviä sinullekin!

   Poista
 11. Upeita perannapenkkejä. Minut perennat pitävät varpaillaan. Koskaan ei tiedä, nouseeko kaikki keväällä pintaan. Yhdessä penkissä kuunlilja voi niin hyvin, että se jo vie nauhukselta tilaa. Toiseen penkkiin istutin mielestäni 2 eri liljalajiketta, mutta sieltä nousee 3...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puutarha on tosiaan yllätyksiä täynnä ja kevät on kyllä jännittävää aikaa, kun saa seurata, selvisivätkö kasvit talvesta.

   Poista
 12. Runsahat perennapenkit antaavat ihanaa rehevyyttä puutarhahan, mutta pitää sitä joku vuasi orottaa. Teillä "valamistuuki" joka vuasi uusia penkkiä. Ja sittekku non hyviä, nonki pia liian tiheetä..... ja niitä pitää ruveta uuristamahan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, tuo on ihan totta! Ensin odotetaan rehevöitymistä ja hetken kuluttua pitää jo alkaa rajoittamaan leviämistä.:)

   Poista
 13. Kaunista ja rehevää. Monipuolisen kasvuston kasvua on kiva seurata.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...