keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Rakas kasvihuone

 Kaupallinen yhteistyö: Kivikangas
Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-merkillä

* Kasvihuone oli pitkään haaveissani, ennen kuin sen sain. Ehdin unelmoida ja miettiä, mitä kaikkea siellä kasvattaisin ja kuinka huonetta sisustaisin. Kun toissa kesänä lopulta hankimme kasvihuoneemme Kivikankaalta, pääsin vihdoin toteuttamaan näitä unelmiani. Ensimmäinen kesä jäi viljelyn suhteen vielä lyhyeksi, mutta viime vuonna pääsin ensimmäistä kertaa hyödyntämään kasvihuonetta koko kasvukauden ajan. Ja kyllähän sieltä saatu sato oli maailman ihaninta! Nyt tänä vuonna olen jo montaa kokemusta rikkaampi ja osaan toivottavasti taas vähän paremmin hoivata kasvihuoneeni asukkeja. 

Kasvihuoneemme Juliana Compact 8.2

Kasvihuoneen päätarkoitus meillä on näin kasvukauden aikana oman sadon viljely. Kasvatan siellä tomaattia, kurkkua, chiliä, paprikaa, ananaskirsikkaa, vesimelonia ja maissia. Kaksi viiniköynnöstä 'Zilga' ja 'Somerset Seedless' kiipeilevät kasvihuoneen takaseinällä. Tänä vuonna uutena lajina kokeilen tomatilloa, joka onkin jo alkanut kasvattaa raakileita. Kasvihuone auttaa myös pidentämään kasvukautta. Kylvin sinne ruukkuun huhtikuun alussa rukolaa, retiisejä, salaattia ja porkkanaa. Kolme ensimmäistä ovat tuottaneet satoa jo pitkään, retiisit on itse asiassa kaikki jo syötykin, ja porkkanat pullistuvat ruukussa lupaavasti. 

Tänä keväänä hyödynsin kasvihuonetta ensimmäisen kerran myös perennojen pikkutaimien kanssa. Varhain keväällä istuttamani perennojen juurakot pääsivät ensin kasvihuoneeseen vahvistumaan, ja siirtyivät sieltä ulos, kun karaistavat kevätkylvöt saapuivat tilalle. Kevätkylvöjen karaisukin on nykyään paljon helpompaa kuin ennen, kun voin huoletta viedä taimet harsojen alle kasvihuoneeseen ja lämpötilasensorilla varustettu lämmitin hurahtaa päälle, jos yölämpötila sattuisikin laskemaan liian alas.

Mm. tomaatit, maissit, chilit, paprikat, ananaskirsikat ja tomatillot ovat jo hyvässä kasvussa.

Hyötyviljelykäytön lisäksi kasvihuone on meillä tärkeä oleskelutila, jonka merkitys korostuu etenkin viileillä ja sadekeleillä. Käytämmekin kasvihuonetta tähän tarkoitukseen ympärivuotisesti. Kesällä on ihana ottaa vähän omaa aikaa ihastellen taimien kasvua ja sadon kehittymistä napsien samalla tomaattien varkaita. Varhaisina kesäaamuina käydessäni avaamassa kasvihuoneen oven minun on pakko pysähtyä hetkeksi nauttimaan kasvihuoneessa vallitsevasta tunnelmasta ja toisaalta myös sen jollain tavalla nostalgisesta tuoksusta. Talvisin taas jäälyhtyjen reunustama polku johtaa sesonkiin sopivilla koristeilla somistettuun kasvihuoneeseemme, jossa kynttilät ja viiniköynnöstukiin kiinnitetyt valosarjat luovat tunnelmaa. Erityisesti tähtikirkkaana talvi-iltana kuppi kuumaa kaakaota tai glögiä maistuu kasvihuoneessa taivaallisen hyvältä.

Kasvihuonetta kiertää nyt pikkupatio, jonka toisella laidalla on laatikko raparperille ja puutarhamansikalle ja takana iso istutuslaatikko yksivuotisille hyötykasveille.

Kasvihuone merkitseekin minulle sekä mahdollisuutta kasvattaa itse omaa satoa että paikkaa, jossa voin viettää rauhaisia, tunnelmallisia hetkiä niin yksin kuin koko perheenkin kanssa. Kasvihuonettamme ympäröivä alue on toki edelleen keskeneräinen. Pari viikkoa sitten mies sai valmiiksi kasvihuonetta kiertävän pikkupation, johon yhdistyy myös yksi iso viljelylaatikko kasvihuoneen takana ja matalampi laatikko puutarhamansikoita ja raparperia varten kasvihuoneen toisella sivulla. Nyt saan laajennettua ruukkupuutarhaani myös kasvihuoneen pikkupatiolle. Jatkossa kasvihuoneen merkitys viihtyisän oleskelualueen osana tulee vielä lisääntymään, kun ensi kesänä on vuorossa kasvihuoneen eteen tulevan istuskelualueen päivitys. Uskon, että sen jälkeen tulemme viihtymään pitkät tovit kasvihuoneen edustalla istuskellen ja välillä käyden nappaamassa avonaisesta ovesta mm. makeita tomaatteja. Haaveenani olisikin, että kasvihuoneen alueesta tulisi puutarhamme sydän.

Onko sinulla kasvihuone? Jos on, mitä kasvihuoneesi sinulle merkitsee?

Iloa ja aurinkoa päivääsi!

16 kommenttia:

 1. Varmasti kasvihuone tuottaa iloa ja luonnollisesti myös omavaraista satoa. Niille, jotka ovat hyötypuutarhasta innostuneita ja kiinnostuneita, kasvihuone on varmasti todella hyvä panostus. Toivotaan, että saat hyvän sadon. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen ihan samaa mieltä kanssasi. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 2. Ihana kasvihuone! Minulla on monta vuotta ollut haaveena kasvihuone. Paikka on suunniteltu ja kasvihuonekin valittu. Elämä on kuitenkin heitellyt eteen haasteita, enkä ole päässyt kasvihuonehaavetta vieläkään toteuttamaan. Mutta jos sitten ensi keväänä:) Tomaatit ja kurkut ovat minulle ykkösjuttu. Myös viiniköynnöksen kasvatus kiinnostaa. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti kasvihuonehaaveesi toteutuu pian. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 3. Kasvihuone tuo valtavasti lisää iloa ja mukavaa puuhaa pihapiiriin. Meillä kasvihuone on itsetehty ja enemmänkin huvimaja, mutta kyllä viiniköynnös ja tomaatit sielläkin vahvasti ovat kasvussa. Nautitaan kasvihuoneistamme!

  VastaaPoista
 4. Ensimmäistä satokauttaan viettävä Juliana Premium (myös Kivikankaalta hankittu) on ollut loistojuttu. Ja siitä on jo tullut puutarhan sydän. Olen ihan haltioissani kasvihuoneen tuomista mahdollisuuksista ja kauniskin se on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta! Ihan samalla tavalla olen ollut täpinöissäni meidän kasvihuoneestamme.:)

   Poista
 5. Kasvihuone on ihana lisä. Minä haaveilen kasvihuoneesta myös. Se saattaa jäädä ikuiseksi haaveeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on tosiaan kiva lisä puutarhaan. Toivotaan, että kasvihuonehaaveesi toteutuisi joskus.

   Poista
 6. Kasvihuone on ihan huippu, tomaatit, chilit ja paprikat viihtyvät hienosti. Meillä se oli pitkä projekti mutta huolella harkittu ja toteutettu kasvihuone on ollut kaiken vaivan väärti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, kasvihuone on mahtava sijoitus puutarhaan.

   Poista
 7. Patio ja istutuslaatikot ovat hyvännäköisiä ja järkeviä. Kuten kerroin, samanlaisia olen isännälle ehdottanut☺
  Itse kasvatetut ovat jopa parempia kaupan luomut! Tomaatit kiinteitä ja maukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) Itse kasvatettu sato on tosiaan hurjan hyvää.

   Poista
 8. kasvihuoneesi on tyylikäs ja tuottaa Sinulle varmasti paljon iloa kuten omani minulle! meidän kasvihuone (ansari kuten itse sitä usein nimitän) on vanhoista ikkunalaseista ja talon rempasta yli jääneistä harkoista rakennettu noin 25 vuotta sitten. vuosien varrella se on tuottanut runsaasti syötävää. aiemmin minulla oli tapana nukkua jopa päikkärit siellä. lepolassi sopi juuri sopivasti keskikäytävälle. nyt keväällä uusiessamme kasvulavat käytävästä tuli sen verran kapeampi, ettei lepolassi sovi enää siihen. ansarin päädyssä on tilaa kahdelle tuolille ja pienelle pöydälle eli edelleen juomme kahvit usein ansarissa kasvun ihmettä seuraten ja lintujen sirkutusta kuunnellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ansarinne kuulostaa ihanalta ja nuo päiväunet kasvihuoneessa ihan huippujutulta!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...