maanantai 8. heinäkuuta 2019

Puutarhavierailulla: Avoimet Puutarhat, osa 1/5

Meillä oli alun perin tarkoituksena osallistua tänä vuonna Avoimiin Puutarhoihin ensimmäistä kertaa. Lopulta minulla kuitenkin petti pokka, sillä meillä on melkein puolet pihasta enemmän tai vähemmän auki kaivettuna. Neljä uutta istutusaluetta on pahasti kesken, terassin laajennus on edelleen osittain lautakasan asteella ja etupihallakin on kiveystä varten muutama neliö aivan kynnöksellä. Tottakai puutarha on aina kesken, mutta tänä vuonna meillä on kaikki niin vaiheessa, ettei vielä ollut meidän aikamme. 

Ensi vuonna sen sijaan aiomme osallistua Avoimiin Puutarhoihin. Emme ole aiemmin vierailleet tapahtuman aikana auki olevissa puutarhoissa, sillä vauva- ja taaperoikäisten lasten kanssa lähteminen on tuntunut jotenkin hankalalta. Nyt nuorimmaisen ollessa jo 3-vuotias päätimme vihdoin lähteä puutarhakierrokselle. Tämä toimi toisaalta myös jo valmistautumisena ensi vuoteen, sillä puutarhojen ihastelun lisäksi saimme tärkeää tietoa esimerkin muodossa oman puutarhan avaamista ajatellen. Esittelen nyt lähipäivien aikana muutaman kauniin pohjoissavolaisen puutarhan, omistajiensa luvalla tietenkin.

Ensimmäisenä vierailimme Sonkajärvellä Eevan ja Jorman ruusutarhassa, jossa on 170 erilaista pensasruusua ja 70 erilaista pionia, mutta myös valtavan paljon muuta nähtävää. Tervetuloa mukaan kuvakierrokselle tähän vehreään puutarhaan!

Kaariportin alta kulkee tie ruusujen ja pionien rajaamaan puutarhahuoneeseen.

Portin vieressä vahtia pitävät pöllöt ja ehkäpä puutarhatontutkin ovat kotosalla pikkumökissään.

Tämän puutarhahuoneen keskellä on penkki, jossa voi nauttia pionien ja ruusujen tuoksusta ja näyttävyydestä. Suurien kasvinlehtien avulla tehtyjä betonitöitä löytyy puutarhasta useasta kohtaa. Tässä betonilehden keskellä kasvaa keltamaksaruohoa.Puutarhaa kuvaavat pionien ja ruusujen lisäksi valtavan suuret, rehevät, monilajiset istutusalueet.


Suuria kuunliljoja on puutarhassa paljon. Kookkaita koristeheiniä on käytetty kivasti perennojen joukossa tuomassa keveyttä ja korkeutta istutuksiin.

Samaa istutusaluetta toiseen suuntaan. Taustalla avautuu sykähdyttävä peltomaisema.

Liljoja, keltamaksaruohoa ja kesäpikkusydäntä kukassa


Osa pioneista oli tapahtuman aikaan kauneimmillaan, osa vielä nupussa.


Puutarhataidettakin löytyy. Taustalla yksi suurista istutusalueista.

Kukkameren keskeltä löytyy viihtyisä istuskelualue. Kukassa mm. kurjenpolvet ja mooseksenpalavapensas. Taustalla vasemmalla mm. vuorenkilven peittämää maakellaria.

Tässä kelpaa istahtaa ja nauttia ympäröivästä puutarhasta. Levähdetäänkin tässä hetkinen ja jatketaan kierrosta eteenpäin seuraavassa postauksessa.:)

Vierailitko sinä Avoimissa Puutarhoissa? Tai avasitko oman puutarhasi yleisölle?

Aurinkoista uutta viikkoa!

38 kommenttia:

 1. kaunista ja hyvin hoidettua, kyl tuollaista puutarhaa kelpaakin esitellä! kävimme parissa kohteessa ja eka oli iso iso pettymys. mukavaa kuulla, et olet miettinyt myös osallistua itse ensi vuonna tapahtumaan. puutarhanne on kyl esittelemisen arvoinen:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti ensi vuonna pääsisimme tosiaan avaamaan puutarhamme yleisölle.:) Tämä ruusutarha on tosiaan upea ja ehdottomasti käymisen arvoinen.

   Poista
 2. Kiva kun osallistut avoimiin ensi vuonna. Se kyllä kannattaa. Meillä oli eilinen tosi mukava päivä, avoimiin tulevat ihmiset tulevat niin positiivisin ja iloisin mielin. Kauniissa pihapiirissä olet vieraillut. Mukavia kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla, että teillä oli oikein onnistunut päivä. Mukavia kesäpäiviä sinullekin!

   Poista
 3. Meidän piti alunperin käydä tuolla, mutta aika ei olisi millään riittänyt. Olipa kiva päästä edes kunnon kuvakierrokselle! Innolla odotan seuraavaa osaa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuvienkin välityksellä voi onneksi poimia kivoja puutarhaideoita, vaikkei se toki puutarhavierailua täysin korvaakaan. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Tuolla on tilaa mukavasti, valtavat istutusalueet kuvien perusteella.

  VastaaPoista
 5. Onpa hieno, todella laaja piha! Hattua täytyy nostaa ihmisille, jotka pitävät noin suuria istutusalueita hienossa kunnossa. Mahtava avaruuden tuntu tulee peltomaiseman jatkumisesta heti puutarhasta.

  VastaaPoista
 6. Puutarha avautuu upeasti peltomaisemaan, näyttävää!

  VastaaPoista
 7. Hieno, rehevä puutarha, varmasti mielenkiintoinen kohde! Kävin yhdessä upeassa puutarhassa, josta tulossa myöhemmin juttua blogiinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan upea paikka. Kiva nähdä, millaisessa puutarhassa sinä vierailit.

   Poista
 8. Kauniilta näyttää puutarhassa. Kävin yhdessä puutarhassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhavierailut ovat kyllä tosi mukavia ja antoisia.:)

   Poista
 9. Rehevää, monipuolista, taidettakaan unohtamatta.

  VastaaPoista
 10. Näyttää hienolta! Toivottavasti pääset ensi vuonna esittelemään omaakin puutarhaasi! :)

  Itse kävin Peltolan siirtolapuutarhassa. Oli tosi mahtava paikka, paljon upeita ja erityylisiä puutarhoja! Ihmiset kertoilivat myös todella innoissaan kasveista ja puutarhoistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tosiaan ensi vuonna pääsisimme mukaan oman puutarhamme kanssa.:) Siirtolapuutarhat ovat varmasti mielenkiintoisia kohteita monipuolisuutensa ansiosta.

   Poista
 11. Tuas puutarhas lääniä näyttää riittävän. Mukavan isoja istutusaluehia ja kiva ettei peltonäkymää ollu peitetty. Kävin itte nelijäs paikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin ehtinyt kiertää päivän aikana monta paikkaa. Täällä monet kiinnostavat paikat olivat niin etäällä toisistaan, että hyvän reitin miettiminen oli vähän haasteellista. Nämä kolme, joissa kävimme, onneksi sattuivat melko samalle suunnalle.

   Poista
 12. Todella upeaa katseltavaa, itse kävin täällä ihan kotini lähellä Nekalan siirtolapuutarhan avoimissa ja kyllähän siellä oli monta niin kaunista ja hyvin hoidettua pihaa ja puutarhaa, mutta myöskin jotain vallan toisesta äärilaidasta.
  Tuo kaunis avara peltomaisema tekee minun silmälleni niin hyvää.
  Odottelen innolla lisää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo peltomaisema on minustakin ihana. Siirtolapuutarhassa pääsee varmasti näkemään monia erilaisia puutarhatyylejä.

   Poista
 13. Have a Nice week love Ria ...💕💕

  VastaaPoista
 14. Vain viime vuonna jouduin jättämään avoimien puutarhojen kiertämisen väliin (ja se kyllä harmitti). Lähden usein tarkoituksella ilman perhettä, vain esikoisena voisi jaksaa kiertämisen. Tänä vuonna olin yhdessä kohteessa ystävän kanssa, muuten kävin yksin. Se inspiraation määrä on valtava. Ja sen jälkeen omakin piha näyttää hetken todella rakkaalta, ennen kuin alkaa taas tapahtumaan muutoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin jo kokenut avoimien puutarhojen kiertäjä. Muutamassa tunnissa tapahtuman myötä voi tosiaan saada valtavan määrän puutarhaideoita. Kotiin tultua meidän oli pakko käydä vielä kiertämässä oma puutarha ja sitä tuli katsottua kyllä ihan eri silmällä kuin yleensä.

   Poista
 15. Kaunis puutarha, kiitos esittelykierroksesta! Minulla jäi tänä vuonna tapahtuma kokonaan väliin, ei vain aikatauluihin mahtunut. Ehkä ensi kesänä :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minustakin tämä on tosi kaunis puutarha. Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 16. Olemme käyneet eri vuosina puutarhoissa, mutta nyt se jäi meiltä väliin. Kotkassa oli ilmoitus vain yhdestä avoimesta puutarhasta, Haminassa ei yhtään.
  Sinun kuvistasi pidin eniten siitä, jossa avautui peltomaisema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peltomaisema puutarhan taustalla on tosiaan todella hieno. Harmi, että siellä ei ollut montaa puutarhaa mukana tapahtumassa.

   Poista
 17. Rehevä ja hyvin hoidettu puutarha. Kiitos kierroksesta!
  Kannustan sinua/teitä osallistumaan avoimiin puutarhoihin.
  Itse vierailin tällä kertaa Pihakuiskaajan matkassa-blogin Annelin ihastuttavassa puutarhassa.
  Hyvää heinäkuista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinulla on ollut varmasti ihana puutarhakierros. Annelin puutarha on ainakin kuvien perusteella aivan upea. Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 18. Kiitos kauniista pihakatselmuksesta.
  Nyt jäivät avoimet käymättä.

  VastaaPoista
 19. Minä en ole koskaan käynyt muissa kuin Ruusulehdessä ilmoitetuissa pihoissa ja noistakin vierailuista on jo aikaa... Ei voi kuin hämmästellä siisteyttä ja monipuolisia istutuksia.

  VastaaPoista
 20. Minun silmiini särähtää aina, kun keneenkään viittaamattakin moititaan jonkun pihaa pettymykseksi. Älkää kiltit tehkö niin. Se nostaa kynnystä osallistumiseen, ja jos avattujen pihojen määrä vähenee, kävijöitä tulee pihaa kohti liikaa. Pettymys myös näkyy pihojen omistajille ja saattaa heidät häpeämään. Sekä kansainvaellus että kävijöiden ylikriittisyys johtavat kierteeseen, jossa kävijöitä kyllä riittäisi tapahtuman vakiintuessa aina enemmän, mutta kierrettävää on vähemmän. Ei hyvä. Parempihan kai olisi, että pihoja olisi niin paljon, että niissä voisi piipahtaa ja etsiä ihan vain jotain yksityiskohtaa, johon silmä mieltyisi. Sitä paremmaltahan silloin kai tuntuisi, jos sen löytäisi pihasta, joka ei muuten niin miellytä. Kaikessa on kysymys asenteesta ja odotuksista. Mennäänkö ihailemaan upeita tuloksia vaativan kuluttajan asenteella, vai mennäänkö sivistäytymään ja ymmärtämään laajemmin erilaisia pihantoteutuksen ongelmia ja vaihtoehtoja. Enemmänhän tässäkin asiassa oppinee vaikeuksista kuin onnistumisista, joita ei kuitenkaan pysty välttämättä kopioimaan.

  Kaiken kaikkiaan olisi aina parempi, mitä enemmän erilaisia puutarhanäkemyksiä saa kukkia rauhassa muiden suuremmin paheksumatta. On kaikille eduksi ja iloksi, mitä monimuotoisemmin erilaisia pihoja itse kunkin sielu sietää. Nyt nostetaan jalustalle erittäin vaativa ja anteeksiantamaton puutarhatyyppi, joka aikansa ruokkii tekijänsä ylpeyttä mutta voimien tai ajan vähetessä muuttuu pettymyksen ja pahan mielen lähteeksi ja taakaksi tekijälleen. Kunnes sen ostaa joku, joka hävittää sen asteittain, koska työllistävyysvaikutus tulee yllätyksenä.

  Siisteys ja ahkeruus ovat hienoja ominaisuuksia, mutta ne saattavat syrjäyttää vielä tärkeämpiä. Puutarhan ei pitäisi olla kaikilta vähemmän siisteiltä ja ahkerilta paheksunnan uhalla kielletty harrastus. Etenkään kun se monelle on joka tapauksessa pelkkä pihanomistajuuteen liittyvä pakko. Asiaan liittyy aivan liikaa umpimieltä ja tarpeetonta taivastelua. Kuin myös luonnon kieltämistä. Oikein puunatussa puutarhassa ei ole välttämättä lainkaan tilaa millekään, miltä puuttuu lajikenimi - eläimiä myöten. Onko sen oikeasti pakko olla näin?

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...