torstai 25. heinäkuuta 2019

DIY: Tuoksujen sadonkorjuu - saunatuoksupussit

Minulle on vuosien aikana kertynyt lukuisia pikkuisia, ohuesta kankaasta tehtyjä pussukoita, joita on tullut esim. rihkamakorujen ostamisen yhteydessä tai lahjaksi. Nyt ajattelin ottaa osan pusseista hyötykäyttöön ja tehdä niistä talven saunomisia varten löylyveden tuoksuttamispusseja, joita liotetaan löylyvedessä ja tämän myötä ihana tuoksu leviää koko saunaan heitettäessä vettä kiukaalle.


Keräsin ja kuivasin koivunlehtiä ja täytin osan pusseista niillä. Rakkain saunatuoksuni on nimittäin vihdan tuoksu. Vihtaa meillä ei tule talvella käytettyä kuin joulusaunassa, jota varten olen aina yhden vihdan pakastanut. On kiva kokeilla myös uusia saunatuoksuja, joten kuivatuksen jälkeen pussukoihin päätyi lisäksi valamonruusun terälehtiä. Laventelin taimeni ovat vielä melko pieniä, mutta myöhemmin kesällä aion kuivattaa myös sitä samaan tarkoitukseen.

Tuoreet koivun lehdet ja ruusun terälehdet. Levittelin lehdet kuvan ottamisen jälkeen vielä ilmavammin aivan ohueksi kerrokseksi kuivatusta varten.

Koska pussit olivat valmiina, ei tehtäväkseni jäänyt kuin lehtien ja terälehtien kerääminen ja niiden kuivattaminen. Lehdet kuivuivat huoneenlämmössä ensin muutaman päivän talouspaperin päällä, jonka jälkeen vein ne vielä yhdeksi yöksi saunan jälkilämpöön. Sitten pääsinkin täyttämään pussit, jotka odottavat nyt talven löylyjä. Jos valmiita pusseja ei kotoa löydy, käyvät vaikkapa suodatinpussitkin tähän tarkoitukseen hyvin, kunhan ne vain sulkee esimerkiksi ompelemalla.

Keräätkö sinä puutarhan tuoksuja talven varalle? Jos keräät, missä muodossa ja mihin tarkoitukseen?

Iloa päivääsi!

12 kommenttia:

 1. Koivunlehtiä olen minäkin joskus keräillyt. Kesäinen tuoksu leviää ihanasti talvisaunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koivunlehtien tuoksu tosiaan tuo ihanan tunnelman saunaan.

   Poista
 2. Empä oo keränny, mut tuo vaikuttaa kyllä hyvältä idealta. Voisi olla tuliainenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti nämä sopisivat tällaisiksikin oiken hyvin!:)

   Poista
 3. Ihana idea!
  Juon paljon teetä, ja iltaisin yrttiteetä, niinpä kerään teeaineksia pihalta: juuri ruusun terälehtiä, mutta myös kamomillan ja mesiangervon kukkia ja lippian lehtiä yms. Koivunlehtiäkin voi kerätä teeksi. Niistä tulee varmasti ihanan tuoksuinen sauna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi, miten ihania teen aineksia. Minäkin olen teenjuoja, mutta puutarhasta en ole osannut kerätä siihen ainesosia. Täytyisikin kokeilla joskus.

   Poista
 4. Kesän maut ja hajut talteen, ihana idea pakkaspäiviin! Eipä ole tullut mieleenkään moinen, tästäpä siis hyvä idea kaikille jakoon :)

  VastaaPoista
 5. Onpa ihana idea ja samalla tulee jatkokäyttöä noille korupussukoillekin:)

  VastaaPoista
 6. Kiva vinkki, näitähän voi tehdä vaikka lahjoiksi.
  Joskus olen tehnyt pussukoita, joissa on ollut kuivattua laventelia.
  Oikein hyvää illan jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Laventelipussukat ovat kyllä ihania. Hyvää illanjatkoa sinullekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...