lauantai 16. helmikuuta 2019

Pohdintaa omavaraisuudesta vuonna 2018

Omavaraisuusasiat ovat nykyisin esillä monessa paikassa, ja sen kannustamana aloin itsekin pohtia meidän omavaraisuuttamme. Olen aiemmin ajatellut sen olevan kohdallamme kovin vähäistä, ja ihaillut heitä, jotka varastoivat perunoita ja juureksia talven varalle ja tekevät kellarin täyteen erilaisia säilykkeitä, hilloja, mehuja yms. Alettuani kuitenkin miettiä asiaa tarkemmin yllätyin siitä, kuinka monessa asiassa viime vuonna lopulta olimmekaan omavaraisia. Hyötykasveista suurimman osan kohdalla omavaraisuutta riitti vain satokauden ajaksi, mutta hämmästyttävän monen kohdalla sato piisaakin koko vuodeksi, mitä en olisi tullut ajatelleeksi ilman tätä tekemääni listausta.

Tässäpä omavaraisuuspohdintojani viime vuoden osalta:

- kurkku: Kasvihuone- ja avomaankurkkujen sato riitti heinä-syyskuulle perheemme tarpeisiin. Omavaraisuusaika 3kk.
- mangoldi: Mangoldia söimme runsaasti koko kesän ja alkusyksyn. Syksyllä korjasin lopun sadon, paistoin pilkotut mangoldit ja pakastin annospusseissa. Niistä on jo monet lettutaikinat ja lisukehöystöt tehty, mutta mangoldia on pakastimessa silti riittävästi kesään asti. Omavaraisuusaika 12kk.

Retikka 'Musta Pyöreä', sipuli, ämpäriperuna 'Blue Kongo' ja mangoldi 'Bright Lights'

- vesimeloni: Vesimelonista saimme vain maistiaisia parin melonin verran. Meillä lapset rakastavat vesimeloneja, joten niitä tulee ostettua kaupasta melko usein.
- salaatti ja rukola: Istutuslaatikoissa kasvattamani salaatit riittivät viisihenkisen perheemme tarpeisiin kesän ajaksi. Omavaraisuusaika 3-4kk.
- pinaatti: Pinaatti kasvoi viime kesänäkin mukavasti. Sitä riitti salaatteihin ja lettuihin kesällä, mutta myös ryöpättynä pakastimeen, ja näillä näkymin sitä piisaa seuraavaan satokauteen asti. Omavaraisuusaika 12kk.
- kukkakaali: Kukkakaalin suhteen saimme tyytyä vain yhteen kaaliin, joten sen suhteen omavaraisuudesta ei ole puhettakaan. Kukkakaalia meillä kuluu paljon, sillä sitä syödään viikoittain.
- kurpitsa: Kurpitsasato oli viime kesänä runsas, minkä vuoksi sitä syötiinkin loppukesällä ja syksyllä melkein kyllästymiseen asti niin keitoissa, uunissa kypsennettynä kuin padoissakin. Jonkin verran sitä pakastinkin valmiiksi kypsennettynä eikä kurpitsaa tarvitse ostaa ennen ensi kesää. Omavaraisuusaika 12kk.

Jättikurpitsa

- ananaskirsikka: Ananaskirsikoita emme ole koskaan ostaneet kaupasta, ja pääsimme maistamaan niitä ensimmäistä kertaa viime vuoden loppupuolella. Sato ei ollut suuri, mutta emme todennäköisesti ole ananaskirsikoita myöskään kaupasta ostamassa, joten käytännössä senkin suhteen olimme omavaraisia.
- kyssäkaali: Kyssäkaaliin rakastuimme viime kesänä, vaikkakin omaa satoa riitti vain kuukaudeksi. Sekään ei ole aiemmin kuulunut ruokaostoksiemme joukkoon, mutta nyt kuuluu. Omavaraisuusaika 1kk.
- mukulaselleri: Mukulasellereitä kasvatin vain muutamia ja ne päätyivät suoraan lautaselle. Omavaraisuusaika 2kk.
- nauris: Nauriit ovat itsekasvattamistamme juureksista suosikkilistamme kärkipaikoilla. Omavaraisuusaika 2kk.

Rukola, tilli, salaatteja, avomaankurkku 'Rhensk Druv', nauris 'Goldana'

- mansikka: Kesän mansikat saimme Sydänpolulla maanpeitekasvina kasvavista metsämansikoista ja Liljarinteen kuukausimansikoista. Kuitenkin 10kg puutarhamansikoita ostimme talven varalle pakastimeen. Omavaraisuusaika 2kk.
- sipuli: Kesällä pikkusipuleita tulee meillä syötyä lähes päivittäin niin raakana salaateissa kuin kypsennettynäkin. Kesän ajan olimme sipuleiden suhteen melko pitkälle omavaraisia, muutama nippu täytyi silloin tällöin ostaa. Varastoitavaksi sipuleita ei kuitenkaan riittänyt. Omavaraisuusaika 2kk.
- valkosipuli: Valkosipulit onnistuivat viime kesänä paremmin kuin edellisenä ja jonkin verran niitä jäi myös talven varalle. Omavaraisuusaika 3kk.
- peruna: Perunat kasvatimme jälleen ämpäreissä, ja aina nostettuani edelliset laitoin uudet siemenperunat. Yhteensä saimme kolme perunasatoa. Omavaraisuusaika 2kk.
- maissi: Maissia saimme kasvihuoneesta joitakin tähkiä. Maissia meillä kuitenkin syödään vuoden ympäri, joten jäimme kauas minkään asteisesta omavaraisuudesta.
- papu: Pavut epäonnistuivat viime kesänä ja niistä riitti lähinnä vain maistiaisia. Papuja onkin täytynyt ostaa pitkin syksyä ja talvea.
- herne: Silpoydinherneet päätyivät suoraan suuhun, pakastimeen tai kuivattavaksi asti niitä ei jäänyt, vaan niitäkin tuodaan kaupasta kotiin säännöllisesti. Omavaraisuusaika 2kk.
- porkkana: Porkkanasato oli viime vuonna hyvä. Omavaraisuusaika 3-4kk.
- retikka: Retikkaa emme osta kaupasta, vaikka se osoittautuikin viime kesänä todella maukkaaksi. Varastoitavaksi asti sitä ei jäänyt, mutta silti sen suhteen olimme käytännössä omavaraisia, sillä ostoslistalla sitä ei ole.
- palsternakka: Palsternakat onnistuivat todella hyvin. Omavaraisuusaika 10kk.
- tomaatti: Omia tomaatteja riitti kesäksi ja alkusyksyksi, mutta säilöntään tms. niitä ei jäänyt. Omavaraisuusaika 3kk.
- chili: Chilejä meillä oli viime kesänä kasvamassa paljon ja niitä käytimme tuoreeltaan, mutta myös pakastimme ja kuivasimme. Chilivarastomme riittävät ensi kesään. Omavaraisuusaika 12kk.
- paprika: Paprikoita tuli lopulta melko vähän verrattuna siihen, kuinka paljon taimia oli. Suurin osa meni suoraan lautaselle, mutta syksyn viimeisimmät kuivasin ja jauhoin. Tuoretta paprikaa riitti vain hetkeksi, paprikajauhe kesti helmikuulle. Omavaraisuusaika 1kk.

Viimeinen chilisato kasvihuoneesta



- basilika: Basilikaa minulla oli kasvamassa isossa ruukussa, mutta eipä se riittänyt mihinkään. Kuivattavaksi ei jäänyt yhtään, ja ainakin siinä aion petrata tänä vuonna. Omavaraisuusaika 3kk.
- minttu: Minttuja jäi runsaasti kuivattavaksi asti, vaikka niitä käytimme tuoreeltaankin. Omavaraisuusaika 12kk.
- rakuuna: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- timjami: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- sitruunamelissa: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- iisoppi: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- raparperi: Raparperisato oli hyvä ja pakastimessakin sitä on vielä runsaasti. Omavaraisuusaika 12kk.
- omena: Omenoilla herkuttelimme tuoreeltaan ja pakastimeen ja soseeksikin niitä päätyi hyvä määrä. Sose riittänee kesään asti. Tuoreita omenoita olemme kuitenkin ostaneet pitkin syksyä ja talvea. Omavaraisuusaika 3kk.
- kirsikka: Kirsikkasato jäi huonoksi viime vuonna eikä niiden kohdalla omavaraisuudesta juuri voi puhua.

Kirsikka 'Latvian matala'


- herukat: Puna-, valko-, viher- ja mustaherukoita tuli enemmän kuin aiempina vuosina ja niitä on pakastimessa vielä useita litroja. Omavaraisuusaika 12kk.
- vadelma: Vadelmasato oli kohtalainen. Omilla vadelmilla olemme kuitenkin tähän asti pärjänneet ja vähän niitä on vielä pakastimessakin jäljellä. Omavaraisuusaika 10kk.
- karviainen: Karviaissato jäi viime vuonna huonoksi, vaikka niitä vähän pakastimeen päätyikin. Niitä emme kuitenkaan osta mistään, joten olemme periaatteessa omavaraisia niidenkin suhteen koko vuoden.
- lakka: Lakkoja tuli muutamia lähinnä naposteltavaksi, joten niiden suhteen omavaraisuudesta olemme todella kaukana.
- mesimarja: Näitä tuli mukavasti. Omavaraisuusaika 12kk.
- jalomaarain: Kuten edellä. Omavaraisuusaika 12kk.
- mustikka: Pensasmustikkapuskamme ovat vielä nuoria ja satokin on sen mukainen. Pensasmustikat häviävät puskista suoraan suuhun. Metsästä keräsimme mustikoita kuitenkin vuoden tarpeiksi.
- hunaja: Ensimmäinen mehiläistarhauskesämme onnistui hyvin ja hunajaa tuli kivasti. Omavaraisuusaika 12kk.

Omaa hunajaa

Tähän listaukseen aion palata vuoden kuluttua ja verrata sitä tämän vuoden omavaraisuusasteeseemme. Tavoitteenani olisi, että tänä vuonna olisimme taas hieman omavaraisempia kuin edellisenä. Saa nähdä, miten siinä onnistumme. :) Oletko sinä miettinyt omavaraisuusasioita?

Iloista viikonloppua!

32 kommenttia:

  1. Kerrassaan valtavasti olet saanut puutarhasta satoa. Tämä pistää ajattelemaan, josko tänä vuonna taas kylväisi yrttimaan salaattitarpeiksi. Niitä kumminkin kuluu joka aterialla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Listasta tuli tosiaan yllättävän pitkä, kun kaikki lajit kokosi yhteen. Salaatteja tosiaan kuluu paljon ja niitä on hauska käydä napsimassa lautaselle.

      Poista
  2. Voi miten ihana postaus. Ja hyödyllinen. Eli aikamoiseen omavaraisuuteen voi päästä aika pienelläkin palstalla ja kasvihuoneella. Aurinkoa viikonloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Meillä ei tosiaan kovin suurta viljelytilaa ole, minkä vuoksi itsekin yllätyin listauksen tuloksista. Kylvön kuitenkin pitkin kesää aina korjattuani satoa ja kasvatan paljon myös ruukuissa ja jonkin verran koristekasvienkin seassa, mikä mahdollistaa runsaamman sadon. Aurinkoista alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  3. Enhän minä juuri muuta mietitään !😂
    Miten saat nauriit onnistumaan ? Meillä kirpat syövät taimet ja jotkut keltaiset madot juuret. On kokeiltu tuhkat kylmät vesisuihkut ja kumppanuus kasvit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä nauris 'Goldana' onnistui melko hyvin, kaskinauris 'Enon kanta' jäi niukemmaksi kirvojen takia, vaikka ihan samalla tavalla hoidin molempia. Kaskinauriin kimpusta en kirvoja saanut pois ja lantut menivät kirvojen takia ihan pilalle. Harsot minulla on kasvustojen päällä yleensä pitkälle heinäkuuta.

      Poista
  4. Wau,minusta tuossa oli jo todella hienoa omavaraisuutta ja monipuolisuutta!♡
    Unelmani olisi asua paikassa,jossa olisin koko kesän paikalla kastelemassa ja kuopsuttelemassa.😊
    Nytkin kyllä pidän maalla kasvimaata ja kasvulaatikoita,mutta ovat aika oman onnensa nojassa ja sateista riippuvaisia,kun sahaamme kaupungin ja maaseudun väliä ja joskus tulee pitkiäkin välejä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo kahden paikan välillä kulkeminen tosiaan tuo omat haasteensa hyötytarhan pitämiseen.

      Poista
    2. Moikka, Minä ratkaisin viime kesänä mökillä kastelun poissaollessani tihkuletkulla, joka ottaa vesipumpulla järvestä veden ja hyvin toimi.

      Poista
    3. Kuulostaa kätevältä konstilta, jos on järvi lähellä.:)

      Poista
  5. Yllättävän paljon olette saaneet satoa loppujen lopuksi melko pieneltä alalta. Tällä tarkoitan siis sitä, ettei teillä ole ison pellon puolikasta kasvimaana eikä valtavaa kasvihuonekompleksia, vaan sen kokoiset viljelykset, jotka melkein kuka tahansa voisi omalle pihalleen perustaa. Tämä kyllä herätti miettimään omaa hyötytarhailuakin omavaraisuuden kannalta. Meillä sadon määrää rajoittaa vähän kasvimaan varjoisa sijainti, mutta viime vuosien maanparannuksen eteen tehty työ on kannattanut, sillä joka vuosi satoa tulee hieman enemmän kuin edellisenä. Tsemppiä omavaraisuustavoitteiden toteuttamisessa! Iloista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Meillä tosiaan hyötytarha ei ole valtavan kokoinen. Vähän lisätilaa tulee ruukkupuutarhasta ja koristekasvien sekaan ripotelluista hyötykasveista. Kivaa alkanutta viikkoa teille!

      Poista
  6. Omavaraisuus vaikka vain vähäisemmässäkin määrin on hieno ja suositeltava asia. Teillä se onkin jo pitkällä.
    Kaikilla ei valitettavasti ole mahdollisuuksia omavaraisuuteen ihan sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta aina jotain sentään. Esim. yrttejä jokainen haluava voi kasvattaa vallan mainiosti keittiössä tai parvekkeella.
    Mukavaa ja aurinkoista viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo on ihan totta, monia hyötykasveja voi vallan mainiosti kasvattaa ilman puutarhaakin. Jo pienikin oma sato on hieno juttu. Mukavaa ja aurinkoista viikkoa!

      Poista
  7. Hieno tulos! Kylläpä sinä olet nähnyt vaivaa kaiken dokumentoinnissa, ihailtavaa! Omavaraisuuteen pyrkiminen on kiinnostavaa, vaikka sen tekisi pienessäkin mittakaavassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Omavaraisuus on tosiaan kiinnostava aihe ja jo pienillä teoilla voi lähteä liikkeelle.

      Poista
  8. No onhan tuossa jo pitkä listaus omavaraisuudesta. Enpä tiennytkään että tarhaatte myös myös mehiläisiä. Oletko tehnyt siitä jotain postausta, sillä olen itsekin todella kiinnostunut tarhauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille tuli tosiaan mehiläispesiä viime kesänä. Olen niistä pari postausta tehnyt, ne löytyvät esim. tunnistelistauksesta tai blogin haku-kentän avulla "mehiläistarhaus" hakusanalla.

      Poista
  9. Osittain tai täysin omavarainen talous käyttää ainakin sitä paljon puhuttua lähiruokaa.
    Hienosti olette onnistuneet täydentämään ruokavaliota omilla tuotteilla.
    Itse aina ajattelen, että lapsille on pääomaa, kun he tietävät, miten ruokaa voi tuottaa itse. Sellainen oppi lapsuudenkodista auttaa heitä tekemään valintoja aikuisina.
    Ihailen dokumentointi-intoasi. Niin pysyy kyllä hyvin kärryllä kaikesta. Muisti on tunnetusti epäluotettava.
    Ihanaa viikonloppua sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! On tosiaan palkitsevaa, kun lapset oppivat samalla uutta puutarhassa pyöriessään. Meillä vanhimmainen halusi tänä vuonna tehdä ihan omia kevätkylvöjä ensimmäistä kertaa, aiemmin hän on ollut apuna minun kylvöissäni. Ilman ylöslaittamista näitäkään asioita ei tosiaan muistaisi millään enää vuoden kuluttua. Ihanaa alkanutta viikkoa teille!

      Poista
  10. Omavaraisuus on palkitsevaa. Itse arvostan sitä varsin korkealle. Toisaalta se on meillä vain viitseliäisyyden takana, sillä hyvää viljelymaata on runsaasti, ja oma maakellari auttaa tosin paljon sadon säilömisessä. Mehiläiset meitä puuttuu, mikä olisikin sangen kiintoisa harrastuskohde. Kotikanala meillä on juurikin omavaraisten munien vuoksi. Ja onhan kanat tosi vaivattomia ja hupaisia seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma maakellari olisi kyllä ihana ja tosi kätevä. Oma kanala on hieno asia. On varmasti mahtava saada aivan tuoreita munia.

      Poista
  11. Valtava määrä eri lajikkeita!! Kuulostaa tosi kärsivälliseltä ja viitseliäältä toiminnalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuoneen ja ruukkupuutarhan kasvit vaativat tosiaan jonkin verran hoitoa, mutta istutuslaatikoiden suhteen pääsin viime kesänä aika helpolla.

      Poista
  12. Mmmmmmm delicious food....happy sunday love Ria ❤️

    VastaaPoista
  13. Onnittelen valtavasti omavaraisuutta! Lapsuudessa omavaraisuuteen tottui ja niinpä sitä myös itse suosin. Kaikkea uutta on kiva kokeilla.T. puutarhurintytär

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Olen ihan samaa mieltä, kaiken uuden kokeilu on mukavaa.

      Poista
  14. Vau mikä määrä omavaraisuutta. Minulla se tulee sivutuotteena, kiva lisä kun kasvattaa itse ruokaa. Maku ja mahdollisimman ekologisesti kasvattaminen on listalla ykkösenä. Ensi kesänä jotain ehkä lisää ja jotain saattaa listalta poistua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Maku ja ekologisuus ovat tosiaan tärkeitä asioita. On kiva, kun on tiettyjä luottokasveja ja -lajikkeita, joiden rinnalla voi kokeilla uusia tuttavuuksia.

      Poista
  15. Oho, mikä määrä sullon ollu kasvatukses. Nualla päriää jo pitkälle, vaikka parantamisen varaa on aina, ainaki omasta miälestä. Moon nii koristekasvien lumoos, että hyätykasvit laahaa kaukana kaukana peräs. Mehut ja mustikat on eres omastatakaa, lähes koko vuarelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina voi tosiaan vielä parantaa. Minullakin koristekasvit ovat ykkössijalla, mutta hyötykasveihinkin hurahtaminen tuntuu pahenevan vuosi vuodelta.:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...