lauantai 23. helmikuuta 2019

Puutarhasuunnitelmia ja -unelmia kesälle 2019 (+ muistutus siemenarvonnasta!)

Jo parina keväänä olen postannut listauksen tulevan kesän puutarhasuunnitelmistani ja -haaveistani, ja kyseisen postauksen teko on yksi blogivuoteni kohokohdista, kun saan täysin uppoutua tulevan kesän odotukseen ja antaa unelmien lentää. Suunnitelmien tekemisen aloitin taas jo syksyllä, ja nyt ne alkavat vihdoin olla valmiina. Ensi kesän projektien suunnittelussa käytin taas pohjana viime puutarhavuoden yhteenvetoa, josta keskeneräiset ja tekemättä jääneet projektit suurilta osin siirtyvät tälle vuodelle, osa tosin edelleen jalostuneena. Kuitenkin myös täysin uusia, syksyn ja talven aikana vähitellen kehkeytyneitä suunnitelmia on luvassa.

Kohopenkin tulppaaneita

Tässäpä listausta ensi kesän puutarhaprojekteistamme:
- terassin laajennus jatkuu edelleen. Nyt vuorossa on allasterassi, jota erottamaan portaista tulee pitkä, kaidemainen istutusallas kesäkukkia ja/tai monivuotisia kasveja varten. Myös aurinkoterassi kaipaa vielä viimeistelyä, ja esim. aurinkotuolit ovat ensi kesän ostoslistalla. Pikkuinen terassialue tulee myös toisen Rinnepenkin yläreunaan asti pientä hyötykasvien ruukkupuutarhaa varten.
- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille.
- Kivikkolaakson jatkaminen ja viimeistely. Alueelta puuttuu vielä osa istutuksista ja lisäksi kivien latomista riittää.
- kasvihuonetta ympäröivän pation jatkaminen valmiiksi. Lisäksi pation toiseen reunaan tulee vielä yksi puutarhamansikkalaatikko ja taakse pitkä istutuslaatikko hyötykasveille.
- nykyistä sievempi ruukkupuutarha monivuotisille yrteille. Tämän ruukkupuutarhan olisi tarkoitus olla "talven kestävä", jotta minun ei enää tarvitsisi upottaa ruukkuja/valeistuttaa yrttejä istutuslaatikoihin talven ajaksi. Yrttitarha on tulossa reunustamaan kävelyreittiä portaiden alaosasta kasvihuoneen luo mukaillen laatikoissa olevan mansikkamaan toista päätyä. Haluaisin alueelle myös kaunista koristekiveä ja pikkuisen puutarhasillan, jonka kautta tulisi kulku mansikkamaalle.
- suurempi, käytännöllisempi ja kauniimpi kompostointialue ja vihdoin se lämpökompostorikin
- uusi kumpumainen istutusalue, jonka keskelle tulee pajumaja
- Rinnepenkin kivireunuksen korjaus, uusi kivireunus Kaaripenkille

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2020, koska edellisissäkin on jo melkoisesti puuhaa):
- porraspergola
- kiveys kasvihuoneen eteen istuskelualuetta varten
- sadevesien talteenottojärjestelmä huomaamattomammaksi
- etupihalle uusi istutusalue talon eteen kivimuurireunaisine kohopenkkeineen
- etupihalle uusi rehevä, vehreä ja runsas istutusalue vastapainoksi koristekiven peittämälle istutusalueelle
- pieni vertikaalinen puutarha
- nykyistä isompi hyönteishotelli
- nuotiopaikan ehostaminen, mm. kiveyksen tekeminen

Tässä vielä toissakesäiseen ilmakuvaan merkittynä ensi kesän projekteja. Täytyy tänä vuonna ottaa uusi kuva, sillä piha on tästä tilanteesta muuttunut jo tosi paljon.

Malttamattomana odotan jälleen lumien sulamista, jotta vihdoin pääsemme toteuttamaan suunnitelmia. Onko sinulla jo ensi kesälle puutarhasuunnitelmia?

Tähän loppuun muistutan vielä blogissani käynnissä olevasta kivasta kevään uutuussiemenien arvonnasta. Käyhän kurkkaamassa, jos et ole vielä osallistunut.:)

Tunnelmallista viikonloppua!

34 kommenttia:

 1. Ei ihan vähän suunnitelmia olekaan! Sinut tuntien, kaunista tulee jälleen! Kevät on ihanaa suunnittelun aikaa ja blogi oiva väline siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Suunnittelu on tosiaan todella hauskaa puuhaa.

   Poista
 2. No siinä on puuhaa kerrakseen. Mutta te olette kyllä niin ahkeria, että lista pienenee syksyyn mennessä nopeasti. Omat suunnitelmat pyörivät vielä päässä, enkä ole raapustanut niitä paperille. Tämähän on hyvä postaus idea 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran on ainakin taas jo intoa kertynyt talven aikana, että varmasti lumien sulettua alkaa nopeasti tapahtua.:D Kiva olisi lukea sinunkin suunnitelmiasi.:)

   Poista
 3. Aika paljon tapahtuu teillä ensi kesänä. Nyt onkin vielä tovi miettiä suunnitelmat valmiiksi, niin ei sitten kevään tullen tule häsellettyä asiaa ajattelematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millään en malttaisi odottaa, että pääsemme taas pihalle touhuamaan.:)

   Poista
 4. Paljon on hienoja suunnitelmia. Töitä riittää ja kaunista tulee.

  VastaaPoista
 5. Ihanat tulppaanit <3 hyvää viikonloppua Sinulle :)

  VastaaPoista
 6. Huh huh - on siinä listaa kerrakseen! Mutta iloa puuhaamiseen! Hyvin organisoituna saa paljon aikaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvät suunnitelmat tosiaan vievät pitkälle. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 7. Hyvät suunnitelmat! Erityisesti odotan yrttitarhan ja pajumajakummun toteutusta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Sinulla on upeita unelmia ja niihin suunnitelmia valmiina. Et päästä itseäsi (etkä miestäsi) helpolla. Mutta uskallan sanoa näin vanhana mummona, että omien kätten aikaansaannosten katselu on palkitsevaa. Täällä blogissasi saamme muutkin nauttia teidän työnne hedelmistä.
  Aurinkoisia päiviä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi miestäkin on puutarhakärpänen päässyt puraisemaan, niin nykyisin hänkin jo odottaa innolla näitä projekteja. Muuten voisi tulla sanomista tekemisen määrästä. Aurinkoisia päiviä teillekin!

   Poista
 9. Hienoja suunnitelmia! Ja paljon työtä tiedossa :)
  Olet kyllä ahkera! Oikein hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Satu! Jotenkin nämä listat aina paisuvat pitkiksi, mutta toisaalta aika paljon olemme aina kesäisin saaneet aikaan, joten jospa tänäkin vuonna ainakin suurin osa listasta toteutuisi.:) Oikein mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 10. Kivoja suunnitelmia ja varmasti riittävästi tekemistä kesälle. Tästä oikein innostuin itsekin pohtimaan omia ensi kesän suunnitelmia. Pitää varmaan tehdä tällainen postaus itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Olisi tosi kiva lukea sinunkin suunnitelmiasi!

   Poista
 11. Onpa pitkä lista suunnitelmia, mutta toisaalta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja jos ei aseta tavoitteita, niin ei saa läheskään yhtä paljon tehtyä. Tai näin ainakin meillä :) Kumpumainen istutusalue ja pajumaja kuulostaa kiinnostavalta!
  Minullakin muhii päässä useampia suunnitelmia ja yritän olla myös osin järkevä ja maltillinen, jotta ei tulisi heti paniikki projektien kanssa. Tässä vaiheessa kevään odotus on kova, olisi hienoa päästä jo iskemään lapiota maahan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pihapuuhiin olisi tosiaan jo kiva päästä, vaikka kai sitä joutuu odottamaan vielä yli kuukauden. Mutta sitten niihin käydään sitäkin suuremmalla innolla.:)

   Poista
 12. Mukavia suunnitelmia,niitä pitää olla ...ja haaveita:)
  ...kyllä kevät tulee ,maltetaan vielä:))) hetki odottaa:))
  Mukavia helmikuun loppusia!

  VastaaPoista
 13. Ompa tulos palio miälenkiintoosia projektia. Pian pääsettä lyhentämähän listaa, jos lämpöaalto kestää tarpeheksi kauvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormet syyhyten odotan, että vihdoin pääsemme tarttumaan toimeen.:)

   Poista
 14. Kovasti on suunnitelmia. Toivotaan hyviä ilimoja totteutukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulisipa tosiaan kaunis kesä. On se silloin mukavampi touhuta kuin sateessa.

   Poista
 15. Aika huikeaa, jostakin syystä ensimmäisenä silmiin sattui tuo terassin ja uima-allas :)

  VastaaPoista
 16. Hyvä juttu kun on suunnitelmia, eihän ihan kaikkia tarvitse toteuttaa nopeasti loppuun asti. Joskus on hyvä, kun saa homman edes alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta. Eiköhän sitä taas jotain jää kesken, aina tuntuu talvi tulevan liian varhain.:)

   Poista
 17. Kivaa puutarhapuuhaa on siis riittämiin! Ihanaa! Myös meidän puuhalista alkaa venyä - on isoa ja pientä puuhaa. Tuo yrttitarha-asia on muuten meilläkin pohdinnassa. Kiva nähdä, miten toteutat sen ruukkutarhasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näitä on kyllä tosi kiva miettiä kevään lähestyessä. Kiva nähdä, mitä projekteja teillä on tulossa!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...