perjantai 17. elokuuta 2018

Hunajan sadonkorjuu

Tässä kuussa meillä on ollut monia kiehtovia ja riemastuttavia päiviä, kun mies on käynyt keräämässä mehiläispesiltä hunajakehiä. On ollut jännittävää nähdä, minkä verran hunajaa on kesän aikana tullut, ja miten määrät ovat vaihdelleet eri paikoissa sijaitsevien pesien välillä. Yksi pesä tuottaa hunajaa keskimäärin 30-35 kg kesän aikana, mutta parhaimmissa paikoissa voi olla jopa 100 kg:n pesiä. Meillä hunajaa tuli noin 20kg/pesä, mutta saimme pesät vasta juhannuksen seutuna, joten emme ehtineet heti kauden alusta mukaan. Niinpä tämäkin on tosi hyvä määrä, sillä yksi vaihtoehto olisi ollut, ettei hunajaa olisi välttämättä ehtinyt tulla vielä lainkaan. Mehiläisten täytyy nimittäin aluksi tehdä mehiläisvahalevyyn kennorakenne, jonka jälkeen ne vasta voivat kerätä siihen hunajaa.
Valmis kehä, jossa vaaleat alueet ovat mehiläisvahalla peitettyä hunajakennorakennetta. Edessä vielä peittämätöntä kennoa.

Peittämättömissä kennoissa näkyy hunajaa.

Me viemme hunajakennot suoraan lähistöllä olevalle hunajayritykselle lingottavaksi ja eteenpäin jalostettavaksi. Tätä valmista hunajaa saamme sitten lunastaa omaan käyttöön haluamamme määrän. Yksi kennoista oli kuitenkin sen verran painava, että nostettaessa se hajosi valuttaen hunajaa kaikkialle. Vaikka syntynyt sotku aluksi harmitti, lopulta tässä oli se hyvä puoli, että pääsimme maistamaan juuri pesästä otettua hunajaa, ja se kyllä on aivan uskomattoman hyvää.

Tässä sitä on: omaa hunajaa!

Kun pesistä haetaan hunajat, tilalle laitetaan sokerilientä, jonka turvin mehiläiset pärjäävät talven yli. Meilläkin tuota lientä on viime aikoina valmistettu urakalla, sillä sitä laitetaan noin 25 litraa/pesä. Nyt ensimmäinen talviruokintakierros on tehty, ja lähiviikkoina on vielä toinen kierros edessä. Sokeriliemi viedään pesälle kahdessa erässä, sillä mehiläiset keräävät sitä kennostoihin, mutta samalla kennostoissa täytyy säilyä tilaa munintaa varten. Jakamalla liemen vieminen useampaan kertaan pystytään varmistamaan paremmin, että munintatilaa on riittävästi.

Näitä sokeriliemikanistereita meillä on nyt täytetty ja kuljetettu pesille kymmeniä.

Puutarhassamme mehiläiset ovat tällä hetkellä todella innostuneita pioniunikoista. Myös auringonkukat, värimintut, sikuri ja etelänruusuruoho ovat niiden suosiossa.

Kerään mehiläisiin ja mehiläistarhaukseen liittyvän tietopaketin kasaan syksymmällä vastaten samalla jo esittämiinne kysymyksiin. Niitä ehtii hyvin esittää edelleenkin, joten jos mieltäsi askarruttaa jokin mehiläisiin liittyvä asia, kysy ihmeessä!:)

Rentouttavaa viikonloppua!

32 kommenttia:

 1. Onpa hienosti lähtenyt homma käyntiin. Herkullisia hunajahetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tosi iloinen yllätys oli, että hunajaa tosiaan jo tuli. Tästä on hyvä jatkaa harjoittelua.:)

   Poista
 2. Mielenkiinnolla odotin tätä postausta, kun kesällä mainitsit tästä uudesta harrastuksestanne.
  Upea herkullinen sato.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti Kaija! Tämä on kyllä mielenkiintoinen harrastus ja tosi paljon se on lyhyessä ajassa opettanut uutta. Hyvää viikonloppua sinne teillekin!

   Poista
 3. Vaikuttaa todella kiehtovalta ja jännältä hommalta:) Erittäin kiva ja hyödyllinen harrastus:)
  Ihanaa viikonloppua<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tämä on tosiaan mielenkiintoista hommaa ja kasvitkin kiittävät pölyttäjistä. Ihanaa viikonloppua sinullekin!<3

   Poista
 4. Oho! Tuloopas palio hunajaa yhyrestä pesästä. Nyt saitta maistaa taatusti tuaretta hunajaa. Oli varmasti hyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yllätyin siitä, kuinka paljon yhdestä pesästä hunajaa voi tulla. Oma hunaja on kyllä herkkua.:)

   Poista
 5. Hienosti käynnistynyt tuo mehiläistarhaus teillä :) Ällistyttävää, että jopa 100kg voi tulla hunajaa yhdestä pesästä! Ja on tuo 30 kiloakin aika iso määrä noin pienten otusten tekemäksi. Miten sokeriliemi muuten laitetaan mehiläisille tarjolle? Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yllättävän isoja määriä mehiläiset tosiaan hunajaa voivat tuottaa per pesä. Sokeriliemen tarjoiluun on erilliset syöttölaatikot. Laitan niistä vaikka kuvan sitten siihen myöhempään postaukseeni. Mukavaa viikonloppua sinnekin!

   Poista
 6. Hunaja on ihanaa. Itselläkin on se onni, että ihan perhepiiristä voipi hakea pari purkkia lisää, jos pääsee kaapissa oleva loppumaan! Hienoa, että mehiläistarhureita on! Tärkeää ja mielenkiintoista hommaa. Ja makeaa ja tahmeaa myös. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hunaja on minustakin herkkua! Tosi kiva, että saat sitä ihan lähipiiristä. Tämä on tosiaan monipuolista hommaa.:)

   Poista
 7. Oi```,millaista herkkua,luomua taatusti!
  Hieno harrastus:)
  meidän S-marketissa oli yllätys.yllätys oman kylän hunajaa.:)
  Rentouttavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Onpa hienoa, että kauppa on ottanut lähituotetta myyntiin. Rentouttavaa viikonloppua sinullekin!:)

   Poista
 8. Minulla on sukulainen, jolta ostan hunajaa. Arvostan kovasti tarhaajia. Samalla ihmettelen perheesi ahkeruutta. Teillä on upea puutarha, josta tulee aina vaan upeampi. Lisäksi mehiläisiä ja pieniä lapsia. Paljon puuhaa, mutta taatusti myös antoisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva, että sinullakin on läheisissä mehiläistarhaaja! Kyllähän tässä meilläkin puuhaa tosiaan riittää, mutta eipähän ainakaan aika tule pitkäksi ja hauskoja muistoja kertyy, kun yhdessä touhutaan.:)

   Poista
 9. Teillähän olikin sitten onnistunut kokeilu. Varmasti tavallista hunajaa parempaa tuo itse kasvatettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan oikein kivasti tämä on lähtenyt käyntiin. Toivotaan, että ei kovin paljon talvitappioita tulisi. Oma hunaja on kyllä hyvää.

   Poista
 10. Juoksevana suap omista pesistä hunajan. Myö käyvvään lähellä olevalta tarhalta hunajat. Mukava kun teillä onnistu mehiläisiin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin meni tämä kesä. Nyt seuraavaksi jännätään, miten ensimmäinen talvi sujuu.:)

   Poista
 11. Oi ihana, tuo ois munki haave! <3 Hunaja on niin hyvää!
  Joskus ku ehdin perehtyä niin aikomus ois hankkia kyllä pesä tai kaks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva on, että tätäkin vihdoin pääsimme kokeilemaan. Toivotaan, että haaveesi toteutuu!:)

   Poista
 12. Minun haave olisi olla hunajafarmari, mutta...taitaa haaveeksi jäädä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka se joskus toteutuisikin.:)

   Poista
 13. Mmmmmmmm...i like honey......happy weekend love Ria x ☀️

  VastaaPoista
 14. Oi mahtavaa mikä postaus! En tiennytkään että teillä on mehiläisiä. Pitkäaikainen haaveeni joka tuskin koskaan toteutuu sillä mieheni ei ole kiinnostunut mehiläisten hoidosta☹️ Ehkä kuitenkin joskus lähden edes kurssille sillä aihe kiinnostaa myös yleisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Minna! Tosiaan vasta pari kuukautta meillä nuo pesät ovat ollet, joten tosi uusi juttu tämä on vielä. Toivottavasti haaveesi toteutuisi, jos ei muuten, niin edes kurssinmuodossa!

   Poista
 15. I see your blog daily, it is crispy to study.
  Your blog is very useful for me & i like so much...
  Thanks for sharing the good information!
  หนังออนไลน์

  VastaaPoista
 16. Thank you so much for your kind comment. I really appreciate it.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...