keskiviikko 1. elokuuta 2018

Hyötytarhan kuulumisia

Meillä istutuslaatikoista on kerättyä satoa pitkin kesää ja ajattelinkin nyt kertoa laatikkotarhan kuulumisia. Meillähän on tällä hetkellä kuusi laatikkoa, joissa kasvatan hyötykasveja. Olen kuitenkin sen verran hurahtanut tähän touhuun ja omaan satoon, että olen toivonut mieheni rakentavan laatikoita vielä lisää. Näillä näkymin laatikoiden määrä lisääntyykin vielä tänä syksynä, jotta uudetkin laatikot ovat sitten hyvin käyttövalmiina ensi kevään kylvöjä varten. Osan istutuslaatikoiden kasveista laitoin jo syyskylvönä, osan esikasvatin keväällä ja loput suorakylvin. Pääasiassa kaikki on kasvanut hyvin lukuunottamatta papuja, jotka tänä vuonna ovat olleet hitaita kasvamaan. Tässäpä kuvakierros hyötytarhassamme:

Kaaripenkin reunalta talolle päin. Tästä suunnasta etummaisissa laatikoissa vasemmalla mm. palsternakka 'Guernsey' ja retikka 'Musta Pyöreä', oikealla taas jättikurpitsa, mangoldi ja kerrottu isoauringonkukka.

Jättikurpitsa
Osasta laatikoista olen jo korjannut hyvin satoa. Mm. iso osa sipuleista on nostettu, samoin nauriit ja myös pinaatit olen napannut talteen. Tyhjentyneisiin kohtiin olen kylvänyt mm. rukolaa, mangoldia, salaatteja ja istuttanut viinisuolaheinää. Tässä laatikossa viinisuolaheinän ja rukolan pikkutaimien takana kasvaa porkkanaa, jota olemme myös päässeet herkuttelemaan jo useasti.

Retikka 'Musta Pyöreä', sipuli ja mangoldi 'Bright Lights'. Lisäksi ämpäristä nostettua perunaa 'Blue Kongo'.

Kukkakaali 'Erfurter' on vähän kärsinyt ötököistä, mutta mukavassa kasvussa se on kuitenkin.

Samettikukat ovat istutuslaatikoiden väriläiskiä.

Silpoydinherne 'Kelvedon Wonder' tuotti hienon sadon, josta riitti herkuteltavaa moneksi viikoksi. Laitoin herneitä muutama viikko sitten lisäksi ruukkuihin kasvamaan kasvihuoneen edustalle, joten niiden satokausi alkaa vielä loppukesällä uudestaan.

Talolta päin. Vasemmalla mm. kukkakaali 'Erfurter', silpoydinherne 'Onward' ja patty pan -kurpitsa 'Sunburst'. Oikealla porkkanoita ja parsasalaatti, jonka sadonkorjuu on todennäköisesti lähipäivinä.

Patty pan -kurpitsa 'Sunburst' on ollut todella satoisa, ja mm. paahdetusta kurpitsasta on tullut lasten toiveruokaa. Tämä kurpitsalajike päätyy ehdottomasti jatkossakin kylvettävien hyötykasvien listalle.

Kehäkukkaa kasvaa useassa istutuslaatikossa.

Miltä sinun kasvimaallasi/lavatarhassasi näyttää? Onko kesä ollut hyötykasvien kannalta hyvä?

Kivaa keskiviikkoa!

22 kommenttia:

 1. Oi miten ihanalta siellä näyttää! Niin kaunista ja vehreää! On kyllä huippua saada omasta maasta kesäherkkuja ja kiva kun ahkera työ palkitaan. En kyllä tiedäkkään mitään niin hyvää kun suoraan puutarhasta otetut kesäherkut, ovat olevinaan niin eri makuisia kuin kaupassa ja tosiaan varsinkin jos ne on ihan itse kasvattanut:) Ihanaa alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Oma sato on tosiaan ihan parasta.:) Ihanaa alkanutta viikkoa sinullekin!❤

   Poista
 2. Ihana sato! 💚
  Miten saat retikat ja nauriit onnistumaan? Meillä tuppaa kirpat ne syömään! 😡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä retikoissa ei ole ollut kirppoja lainkaan. Laitoin ne syyskylvönä ja kivasti ovat kasvaneet. Nauriissa kirppoja oli reilusti ja nostinkin ne sen vuoksi etuajassa, etteivät kirpat leviäisi laatikoissa laajemmalle. Olin esikasvattanut nauriit, joten ne ehtivät silti ihan mukavan kokoisiksi ja niiden noston jälkeen kirpat hävisivät hyötytarhasta.

   Poista
 3. Tosi hyvältä näyttää! Meillä pavut kasvoivat tänä vuonna kaikkein parhaiten, kun muut kärsivät kuivuudesta. Tuo pikku kurpitsa täytyy laittaa muistiin - sitä ensi vuonna! Hyviä satohetkiä edelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä juuri pavut jäivät aivan kitukasvuisiksi ja nyt vasta muutama kukka on tulossa eli ehkä vain jokunen palko saadaan niistä satoa. Tuota kurpitsaa kannattaa kokeilla, se on maukas ja satoisa. Hyviä satohetkiä sinnekin!

   Poista
 4. Vau miten kivalta näyttää!!!!
  Minulla on vain kaksi laatikkoa ja toisessa jäljellä enään auringonkukat...salaatit syöty meidän ja ötököiden toimesta ja herneetkin jo nyhdin pois, kun sato käytetty. Toisessa kasvaa porkkanaa ja punajuurta lehtikaalien ja kehäkukkien lomassa ja perunat kasvaa ämpäreissä. Viinisuolaheiä kasvaa kukkapenkeissä, samoin loput lehtikaaleista. Kasvihuone pullistelee tomaateista ja kurkuista. Enempää en nyt tänä kesänä laittanutkaa ja hyvä niin, koska olen ollut paljon pois kotoa....ehkä ensi kesänä uusia kokeiluja.
  Mahtavaa elokuuta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Satu! Kivaa satoa olette tekin saaneet. Lehtikaalia en itse ole vielä kokeillut, mutta sehän taitaa olla aika koristeellinenkin kasvatettava. Sitä voisi joskus testata. Mukavaa elokuuta teillekin!

   Poista
 5. Ihanaa saada satoa omasta puutarhasta.

  VastaaPoista
 6. Todella hyvin siellä on kaikki onnistunut kasvamaan. Kyllä meilläkin ihan hyvin on kaikki kasvanut, mitä on laittanutkin. Kun vaan on muistanut kastella. Muuten olisi kaikki kuivuneet ihan karrelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivat ja kuumat kelit ovat tosiaan olleet hyötykasvienkin kannalta haasteellisia. Tänne on viikonlopuksi lupailtu sadetta, joten jospa sitä vettä vihdoin saataisiin.

   Poista
 7. Mahtavaa, että laatikoita on tulossa lisää, lisätila kelpaa varmasti aina :) Ihanalta näyttää ja oma sato maistuu aina paremmalta kuin kaupan vihannekset. Kukkakaalisi on jo todella iso, meillä ei näy vielä muuta kuin pelkkiä lehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisätila on tosiaan tervetullutta.:) Olen samaa mieltä, että oma sato maistuu kaupan vihanneksia paremmalle ja on niin kiva käydä hakemassa ruoanlaittotarpeet omalta pihalta. Lapset ovat innokkaita apureita sadonkorjuussa.:) Kukkakaali on meillä tosiaan kasvanut kivasti, keräkaali sen sijaan on vasta ihan pikkuinen sykerö.

   Poista
 8. Hyötykasvejen kasvattaminen on palkitsevaa. En lainkaan ihmettele, että haluat laajentaa harrastusta. Ihmetteltävää on, että kasvit kestävät tämän kesän poikkeuksellisia olosuhteita näinkin hyvin.
  Meillä kasvatetaan hyötykasvit latva-artisokkaa lukuunottamatta perinteisesti pikkuisella peltotilkulla.
  Ihanaa elokuuta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yllättävän hyvin tosiaan hyötytarhakin on voinut huomioiden kuumuuden ja kuivuuden. Ihanaa elokuuta sinullekin!<3

   Poista
 9. Laatikoistahan on tullut hienosti satoa, niitä on helpompi kastella kuin kasvimaata.

  VastaaPoista
 10. Upeaa satoa on sinulla lavatarhasta jo tullut ja tulossa!
  Minulla on neljä viljelylaatikkoa. Kahteen niistä kylvin alkukesällä herneitä: sokeri-, tarha- ja taittoydinhernettä. Niistä on kivasti jo satoa tullut, ja lisääkin on tulossa. Yhteen viljelylaatikkoon kylvin rukolaa ja porkkanaa, mutta helle ja laiskanpuoleinen kastelija pitivät huolen, ettei niistä satoa ei tänä vuonna tule. Aina ei kaikki onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä on tosiaan tuottanut omat haasteensa puutarhan kanssa. Meilläkin lomareissun aikana etenkin sipulit kärsivät kuivuudesta, mutta onneksi kastelulla tilanne vielä korjaantui. Mukavaa satoa on sinullakin tullut ja vielä tulossa.

   Poista
 11. Runsasta satoa siellä! Upeasti ovat kypsyneet monet kasvikset. Hienoa olla noin omavarainen!
  Ihanaa elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On kyllä ihanaa saada päivittäin edes jotakin pöytään omasta maasta. :) Ihanaa elokuuta sinullekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...