perjantai 4. elokuuta 2017

Kurkkaus hyötykasvien pariin

Olen tänä kesänä innostunut hyötykasveista ihan uudella tavalla. Aiemmin meillä on ollut kesäisin vain yrttiruukkuja, ämpäriperunoita, toisinaan tomaattia tai paprikaa ruukussa. Viime syksynä mies rakensi istutuslaatikot, ja olen mielestäni onnistunut niissä kasvattamieni kasvien kanssa todella hyvin. Liekö aloittelijan tuuria... :)

Syyskylvönä laitetut lamopinaatti ja talvivalkosipuli eivät onnistuneet, lamopinaatti ei itänyt ollenkaan ja talvivalkosipuleista vain yksi kynsi lähti kasvuun. Sen sijaan syyskylvönä laitettu porkkana, pinaatti, palsternakka, tilli ja kehäkukka kasvavat hienosti. Keväällä kylvin mm. silpoydinherneitä, papuja ja mangoldia, ja esikasvatuksen jälkeen laatikoihin pääsivät myös rukola, samettikukka ja nauris. Istutuslaatikoihin jääneisiin aukkopaikkoihin laitoin vielä myöhemmin kasvamaan lehti- ja keräsalaattia ja rukolaa. Satoa olemme saaneet maistella jo harvennetuista porkkanoista, salaateista, mangoldista, pinaatista ja silpoydinherneistä. Ja voi miten ihanaa onkaan hakea ruokapöytään aineksia suoraan omasta hyötytarhasta! Kolmeen laatikkoon ei kuitenkaan suuria määriä mahdu, ja esim. sipuleita minulla ei nyt ollut ollenkaan ja valkosipulikin toivottavasti tulevina kesinä vie nykyistä enemmän tilaa. Tämän seurauksena olen tullut siihen tulokseen, että nykyiset istutuslaatikot eivät riitä. Olenkin toivonut, että mies tekisi vielä tänä syksynä kolme lisää.

Taaimmaisessa laatikossa kasvavat tilli, kehäkukka, nauris "Goldana" ja silpoydinherneet "Onward" ja "Kelvedon Wonder".

Silpoydinherne "Kelvedon Wonder"

Kehäkukka



Keskimmäisessä laatikossa kasvavat pavut, mangoldi "Rhubarb Chard", pinaatti ja palsternakka.

Mangoldi "Rhubarb Chard"

Pavun kukka on herkän kaunis.

Etummaisen laatikon täyttävät ryhmäsamettikukka "Bonita", porkkana, rukola, lehtisalaatti "Australialainen", keräsalaatti "Market Favourite" ja yksi talvivalkosipuli "Alexandra".

Porkkanarivien harvennuksen tulosta. Siemenet ovat sekoituksesta, josta kasvaa erivärisiä porkkanoita.

Avomaankurkku kasvattelee satoaan terassilla ruukuissa.

Miten sinun hyötykasvikasvatuksesi ovat onnistuneet tänä kesänä? Onko tullut iloisia yllätyksiä tai toisaalta pettymyksiä? Onko sinulla hyötykasvirintamalla jokin tietty suosikki, jonka kokeilemista suosittelisit aloittelijalle?:)

Tunnelmallista viikonloppua!

50 kommenttia:

  1. Pinaatti kukki minulla taas kerran ennen kunnon satoa. Porkkana on minusta helppo ja härkäpavusta tykkään. Myös tavallinen sipuli on helppo ja sitä on laitettava joka vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota sipulia täytyy kyllä ensi kesänä kokeilla. Vähän harmitti tänä vuonna, kun sitä ei tullut laitettua, mutta sitä ei vaan olisi mahtunut enää mihinkään. Porkkanaa ja pinaattia laitan varmasti tulevinakin vuosina kasvamaan.

      Poista
  2. Nyt näyttäs satoa tulevan kasvimaaltakin, kun sain rikkaruohot kukistettua. Porkkanaa, purjoa, valkosipulia ja lehtikaalta sekä salaattia. Mangoldia minulla ei ole koskaan ollut, miten sitä käytetään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purjoa kylvin keväällä muutaman siemenen esikasvatukseen, mutta ne eivät itäneet lainkaan. Täytyy joskus kokeilla sitä uudestaan, jos sitten onnistuisi. Mangoldista tykkään paljon, nuoria lehtiä voi käyttää sellaisenaan vaikka salaatissa, vanhemmat lehdet pitää kuumentaa ja niistä tulee hyvä lisuke esim. pannulla paistamalla.

      Poista
  3. Peruna onnistuu aina. Samoin salaatti, sipulit, tillit ja persilja. Meillä ei valkosipuli onnistu sitten millään. Yritetään taas syksyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy minunkin yrittää tuota valkosipulia uudelleen, jos se seuraavalla kerralla onnistuisi paremmin.

      Poista
  4. Ihana herkkupostaus, sinähän saat puutarhastasi monenlaista satoa roppakaupalla vaikka kesä on ollut kylmä ja sateinen. Minäkin tykkään noista kasvatuslaatikoista ja tuntuu siltä ettei enää ole paluuta entiseen kasvimaasysteemiin. Minä tykkään eniten talvivalkosipulista - kanta on varmaan 30-vuotta vanhaa, ja kasvaa melkein itsestään, kun pidän ne maassa ja korjaan vain vihreät osat. Mukavaa elokuun ensimmäistä viikonloppua sinulle Tiiu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvatuslaatikot vaikuttavat tämän lyhyen kokemukseni mukaan kyllä tosi käteviltä. Nopeasti lähti kaikki kasvuun keväällä harson alla, vaikka olikin vielä viileää. Pitää tuota valkosipulia yrittää vielä uudelleen. Se olisi kiva saada onnistumaan. Ihanaa sunnuntaita sinulle!<3

      Poista
  5. Rehevän näköistä on sinulla.
    Emme ole koskaan kokeilleet syyskylvöä.
    Me olemme kasvattaneet omaan tarpeeseen koko talven perunat, lantut, porkkanat ja valkosipulit ja keltasipulit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, teillä onkin kaikkea ollut kasvamassa sitten runsaat määrät! Pinaattia sain pakastimeen ihan hyvin, mutta muu sato taitaa mennä suoraan kasvatuslaatikosta lautaselle. :)

      Poista
  6. Näyttää niin herkulliselta ja kaikki on siistiä. Saat olla tyytyväinen hyvään satoon, on niin mukava kun satoa saa omasta puutarhasta. Onpa jännän näköinen kehäkukka, näyttää niin daalialta. - Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuo kehäkukka on tosiaan kaunis. Pussin mukaan se olisi "Orange King", mutta ei kyllä yhtään näytä pussin kuvalta. Täytyykin ottaa siemeniä talteen tulevia kesiä varten. Hyvää alkanutta viikkoa!

      Poista
  7. Hyvin ovat kasvaneet.Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  8. Onpas hyvännäköisiä kasveja ja satoa! Minä sain kaikki kaalien taimet tapettua yhtä lukuunottamatta. Muiden kasvien tämänhetkistä tilannetta en tiedä, koska kasvimaamme on vanhempieni luona. Porkkanaa ainakin pitäisi kai olla tulossa ihan hyvin. Aivan ihana tuo sinun kehäkukka, mikähän lajike lie..? Hyvää viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kaalille ei minulla vielä tänä vuonna ollut tilaa. Olisi kiva joskus kokeilla sitäkin. Toivottavasti kaalintaimesi kasvaa komeaksi. Kehäkukan pitäisi siemenpussin mukaan olla "Orange King ", mutta taitaa olla jotain ihan muuta, oikeastaan parempaa.:) Mukavaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  9. Hienosti näemmä kasvavat laatikossakin. Itsellä kasvit ovat avomaalla ja vain yrtit lavassa. Minulla on noiden mainitsemiesi lisäksi on kesä- ja spagettikurpitsaa, mustajuurta, tavallista sipulia, salaattisipulia, purjoa, pensaspapua ja lehtikaalia. Jos tykkäät lehtikaalista ja kesäkurpitsasta, suosittelen niiden helppouden vuoksi. Hyvää kesän jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Täytyykin kokeilla noita. Mustajuurta olisi myös kiva kokeilla. Hyvää kesän jatkoa sinullekin!

      Poista
  10. Minulla oli myös laatikoissa monet hyötykasvit oamakotilon puutarhassa ja niissä on hyvät ja lämpimät kasvuolosuhteet. Ainoa huono puoli oli se, että niitä piti kastella melko paljon, mutta tänä kesänähän siinäkään ei ole ollut ongelmaa:). Hyvin näkyvät kasvit viihtyvän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelua ei tosiaan tänä kesänä juuri ole tarvinut miettiä, vettä on piisannut riittämiin. Meillä on sadevesitynnyrit muutaman metrin päässä laatikoista kastelun helpottamiseksi, mutta viimeisen kuukauden aikana en ole tainnut käyttää niitä lainkaan.

      Poista
  11. Ihanan paljon hyötykasveja ja kauniisti istutettuja ❤️Minulla oli tänä kesänä kasvarissa vain yrttejä ensi kesäksi suunnittelen puutarhahoitoa vähän enemmän ja sitä myötä jotakin kivoja kasvatettavia 😃Mukavaa lauantaita 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihania suunnitelmia sinulla ensi kesäksi. Mukavaa alkanutta viikkoa!❤

      Poista
  12. Ihanan näköstä! Hyvin olet onnistunut ensikertalaiseksi 😊 minulla kasvaa aina perunaa, sipulia, papua ja salaattia, mutta porkkana ei koskaan onnistu! Upean värinen kehäkukka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen kyllä tosi yllättynyt, miten hyvin niin monet hyötykasvit onnistuivat. Laitoin kokeilumielessä pieniä määriä, mutta montaa erilaista. Tuo kehäkukka on minustakin tosi kaunis.

      Poista
  13. hyvältä näyttää! Ihanan värinen kehäkukka!

    VastaaPoista
  14. Äkkiä sitä hyötyviljelyyn voi tosiaan hurahtaa, niin kuin kaikkeen muuhunkin viherturaamiseen💚

    VastaaPoista
  15. Hyvin olet onnistunut, rehevältä näyttää! Mulla salaatit, herne, kasvihuonekurkku ja kesäkurpitsa onnistuivat hyvin ja niistä ollaan päästy satoa maistelemaan. Harmikseni minitomaatit ovat vasta kukassa ja nyt alkaa näyttää siltä, ettei sato ehkä kerkiä valmistua ollenkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti ehdit saada satoa tomaateistasi. Minulla tomaatintaimet kylmettyivät heinäkuun alkupuolella ulkona, mutta muutama tomaatti saatiin silti maistiaisiksi.

      Poista
  16. Hienot laatikot! Ihan pikkuisen minullakin on hyötykasveja. Juuri aamulla kävin hakemassa salaatinlehtiä leivän päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! On kyllä tosi kiva, että mies niin auliisti suostuu rakentamaan kaikkea ihanaa puutarhaan. Itsekasvatetut salaatinlehdet kruunaavat leivän:)

      Poista
  17. Monivuotiset yrtit kuten ruohosipuli ja oregano ovat todella helppoja. Vain yhtenä vuonna talvi tappoi oreganon. Niillä voi kyllä olla leviämisongelmia. Olen myös pitänyt kesäkurpitsasta, vaikka se viekin paljon tilaa kasvaessaan. Tänä vuonna lehtikaali on ollut helppo, kun ei ole ollut kaalien tuholaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistäsi! Ruohosipulia laitoin viime vuonna siemenistä ruukkuun kasvamaan ja se kasvaa tosi kituliaasti. Selvisi kuitenkin talvesta. Ajattelin ensi kesänä ostaa valmiin taimen, jos ei tuosta piristy. Oreganoa pitäisikin laittaa, se on monikäyttöistäkin.

      Poista
  18. Hienosti on lavakasvimaasi tuottanut kelvollista satoa.
    Yksi ihana kaalikasvi olisi minulla ehdottaa, siis kyssäkääli ja lehtikaali jota jo sinulle suositeltiin ja varsinkin tämä kesä on ollut kaalikasveille suotuisa kun "öttiäiset" ovat olleet vähissä.
    Ihastuttava minun lempparini sinulla on eli mangoldi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Noita kaalikasveja täytyy kyllä ensi vuonna kokeilla ainakin jotakin. Jotenkin olen mieltänyt ne hankaliksi, varmaan juuri ötököiden takia.

      Poista
  19. Minulla on kuusi laatikkoa ja ajateltiin myös lisätä niitä. Lehtikaali on helppo ja sitä olen kuivattanut kuivurissa käytän sitä leipomisessa sämpylöihin ja jauhelihapihveihin ja pyöryköihin. Nyt istutin keväällä lipstikkaa, sitä minä pakastan ja käytän keittoihin. Tuo ihanaa makua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, että vinkkasit suosikkejasi! Alan vähitellen kallistua lehtikaalikokeilun kannalle, kun niin moni sitä on jo suositellut. :)

      Poista
  20. Oma hyötytarha on niin ihana, vaikka pienikin. Minulla onnistui peruna tänä vuonna tosi hyvin, mutta papusato jää olemattomaksi. Laitan joka vuosi paljon papuja. Niitä voi sitten laittaa moniin ruokiin, mutta ei tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pavut ovat tosiaan monikäyttöisiä. Minä laitoin kahta eri papua ja toinen lajike näyttää ihan lupaavalta, toisen taimet ovat pikkuriikkisiä vieläkin. Saa nähdä, saanko niistä satoa.

      Poista
  21. Itse on koskaan ymmärtänyt kuinka suuren työn isäni teki kasvattaessaan potut ja porkkanat, nauriit ja retiisit, salaatit, punajuuret. Sitä piti vain sellaisena normaalina toimintana. Kurpitsankin isä sai kasvamaan huikean kokoiseksi. Ja mansikat olivat maittavia. Harmi, kun näyttää se viherpeukalogeeni kulkeutuneen jonnekin muualle. Mutta sitä piti sanoa, että näyttää herkulliselta! Iloa alkavalle viikollesi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varmasti on isäsi tosiaan paljon vaivaa nähnyt, mutta itsekasvatetun sadon maku ja sen tuottama ilo palkitsevat. Iloista viikkoa sinullekin!

      Poista
  22. Todella hyvännäköiset ja rehevät viljelylaatikot! Meillä on tänä vuonna laatikoissa hieman hiljaista, salaatit itivät heikosti, lehtikaali ei ollenkaan ja herneet jäivät kitukasvuisiksi. Retiisit ja porkkanat näyttävät kuitenkin menestyneen ja nyt kesäkurpitsa on puskemassa ensimmäistä satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä, että retiisit, porkkanat ja kesäkurpitsa tuottavat teillä hyvän sadon, vaikka osa kasveista ei menestynytkään. Minäkin paikkasin aukkokohtia myöhemmillä siemenkylvöillä.

      Poista
  23. Hyvältä näyttää sinun hyötykasvit Kaunis tuo kehäkukka Minullakin on kurpitsaa ja ollaan jo syöty muutama kesäkurpitsa, salattia ja perunaa Hyvää alkavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva, että olette päässeet jo maistelemaan omaa satoa. Mukavaa uutta viikkoa sinullekin!:)

      Poista
  24. Minäkin vasta opettelen tätä hyötykasvihommaa, eikä siinä oikeastaan tänä kesänä ole kehumista ollut :D No, lehtikaali ja pinaatti onnistuivat jokseenkin. Minullakin talvivalkosipulit eivät onnistuneet. Laitoin 30 kynttä, 7 lähti kasvuun. Hautasin ne liian syvään.
    Joo, oppia ikä kaikki ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisinkohan minäkin laittanut talvivalkosipulit liian syvään vai mistäköhän johtuu, etteivät ne minullakaan onnistuneet. Täytyy katsoa tarkemmin nyt tulevana syksynä, miten ne tulee laitettua. Kiva, että sinulla jotain kuitenkin onnistui. Niinhän se tuppaa olemaan, että virheistä oppii.:)

      Poista
  25. Hyvännäköistä kasvua sinulla, taitaa tosiaan laatikkoviljely viedä mennessään! Laatikkoviljelyn ensimmäinen vuosi on menossa täälläkin, ja ihan mahtavasti ovat kasvit kasvaneet. Tapani mukaan laitoin laatikoihin tietysti kukkia, ja hyvin ovat kehäkukat ja kosmokset kasvaneet! Mutta myös salaatti, retiisit ja tilli ovat upeita, kuten myös kesäkurpitsa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että sinullakin ovat viljelykset onnistuneet! Tämä kyllä koukuttaa ja pahasti:)

      Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...