maanantai 14. elokuuta 2017

Lehtokotilot

Puutarhassamme ei koskaan ole ollut lehtokotiloita. Olen kuitenkin ollut tietoinen, että todennäköisesti ne tännekin jossain vaiheessa päätyvät, jos ei muuten, niin taimiostosten myötä. Tänä kesänä kävimme useissa uusissa puutarhamyymälöissä ja taimistoilla, ja osassa näissä olikin kyltit, joissa mainittiin lehtokotiloiden mahdollisuudesta. Tarkistan taimet yleensäkin tarkasti, mutta näiden paikkojen taimet vielä normaalia tarkemmin jos mahdollista, ja kyllähän niistä muutamia pieniä lehtokotiloita löytyi, ei kuitenkaan munia. 

Kotilo

Tänä kesänä olen kuitenkin törmännyt lehtokotiloihin muutenkin paikoissa, joissa en ennen ole niitä nähnyt. Sateisena päivänä niitä mateli Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen pihalla asfaltilla useita. Lisäksi olemme joka kesä ostaneet kasveja mökkireissujen yhteydessä Kaakkois-Suomessa olevasta suuresta puutarhamyymälästä, ja koskaan ennen en näistä taimista ole lehtokotiloita tai niiden munia löytänyt. Tänä kesänä huomasin kotona taimissa olevan kotiloita kymmenittäin ja munia vielä enemmän. Osa kotiloista oli lehtokotiloita, osa ilmeisesti meripihkakotiloita. Suurin osa Pohjois-Savon ulkopuolelta tänä kesänä ostamistani taimista onkin ollut karanteenissa useita viikkoja ennen istuttamista, ja olen tuona aikana useampaan kertaan kerännyt niistä pikkukotiloita ja niiden munia. Saattaa kuulostaa liioitellulta, mutta jokainen poissaatu lehtokotilo ja muna on kuitenkin aina pois puutarhasta. Rautafosfaattirakeita olemme nyt jo varmuuden vuoksi sirotelleet etenkin niihin kukkapenkkeihin, joihin on päätynyt uusia taimia, ja toistuvasti olemme alkaneet kiertää istutusalueita kotiloita etsien. Kukkapenkeistä niitä vielä en ole löytänyt, mutta vielä keskenkasvuiset kotilot nyt pääsevät kyllä helposti piiloonkin. 

Kotilon munia

Millainen kesä teillä on ollut kotiloiden suhteen? Nyt on monin paikoin ollut sateinen suvi, joten onkohan kotiloitakin ollut tavanomaista runsaammin. Miten olette pärjänneet kamppailussa lehtokotiloita vastaan?

Ihanaa elokuun puoliväliä, kotiloista huolimatta... :)

44 kommenttia:

 1. Varsinainen riesa nämä! Meillä kotona on kivikkopiha eikä siellä ole niille syötävää. Naapuritonteilla niitä vilisee. Eräskin naapuri kerää niitä joka päivä ja laskee ne. Viime vuonna keräsi 3000 kappaletta! Mökillä, jossa niille olisi syötävää, ei niitä ole. En tuo kotoa päin yhtäkään kasvia tänne. Onnea taistelussa niitä vastaan! Hyvin olet ainakin ennakoinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onnea tässä kyllä tarvitaan, jos näiden taimiostosten jälkeen puutarhamme noilta kotiloilta välttyy.

   Poista
 2. Meillä ei kotiloita ole pahemmin näkynyt, mutta täällä kyllä alettiinkin vasta viime kesänä pihaa laittamaan.Taitaa olla sellaista ainaista taistelua noiden kotiloiden kanssa..sitkeästi vaan yrittävät puutarhoihin tunkeutua..Kaunista alkanutta viikkoa sinne💕🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kauhulla olen odottanut koko tämän viisi vuotta, jonka olemme tässä asuneet ja puutarhaa laittaneet, milloin taistelu kotiloita vastaan alkaa. Toivottavasti nyt mitään suurempaa kotiloesiintymää ei tänne pääsisi kehittymään. Kaunista viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Meillä ei vielä oo näkyny, nuapurkunnassa jo on. Hyvä kun oot ollu ahkera niihen torjunnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyi tosiaan heti ryhtyä torjuntatoimiin. Saa nähdä, miten tämä tästä kehittyy. Hienoa, että siellä ollaan vielä vältytty lehtokotiloilta!

   Poista
 4. Meillä on ollut jonkin verran kotiloita, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Välillä niitä olen sateen jälkeen keräillyt ja tänä keväänä ostin Ferramoliakin, mutta sitten ne katosivat, ennenkuin ehdin sitä käyttää. Täällä on kyllä ollut kuiva kesä, joten liekö se syynä. Olen myös löytänyt runsaasti rikottuja tyhjiä kuoria. Ehkä rastaat ovat alkaneet herkutella niillä. Nyt sateen jälkeen löysin yhden ��. No, saa nähdä mikä tilanne on ensi vuonna. Onnea kotilontorjuntaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Luinkin blogistasi tuosta iloisesta yllätyksestä puutarhassanne. Toivottavasti kotiloita ei teillä enää näkyisi!

   Poista
 5. Ei ole meilläkään noita kotiloita, onneksi....kaverini kertoi että heillä ollut ihan riesaksi asti ja onkin aikamoinen kiusa jos niitä sattuu tulemaan tuhansia :(:(:(:(.......Aurinkoista maanantai aamua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti vältytte lehtokotiloilta. Kesäistä loppuviikkoa!<3

   Poista
 6. Harmia noista inhottavista olioista on ollut, mutta vähemmän kuin viime kesänä:) Johtuisiko rastaiden runsaasta määrästä?

  Toivottavasti niistä pääset eroon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin niin toivon, että kotilot eivät jäisi tänne riesaksi. Kiva, että tämä kesä on ollut edellistä parempi teille kotiloiden kannalta.

   Poista
 7. Loputon riesa meidän pihalla. Keväällä ja alkukesästä kotiloita oli ihmeellisen vähän ja ehdin jo miettiä, ovatko meidät jättäneet. No, sateiden myötä kotilot ovat kömpineet esiin ja monet kasvit ovat tuttuun tapaan reiällisiä. Kerään näkemäni ja pudotan etikkaliemeen. Käytän myös Ferramolia. Täytyy vain näköjään oppia elämään niiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kuulostaa kurjalta. Mutta tosiaan jos niistä ei millään kokonaan eroon pääse, niin ei kai sitä muu auta kuin yrittää sopeutua tilanteeseen ja torjua niitä sen, minkä onnistuu. Tsemppiä kotilotorjuntaan!

   Poista
 8. Ikäviä öttiäisiä kotilot. Täälläkin niitä on, mutta ei omassa pihassa, vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vältyt niiltä mahdollisimman pitkään!

   Poista
 9. Meillä noita kotiloita löytyy, keväällä näytti olevan vähemmän, mutta nyt niitä nilviäisiä on taas riesaksi asti. Mitkään keinot eivät näytä tehoavan. Keräillään siis edelleenkin.

  VastaaPoista
 10. Meillä on ollut kotiloita riesaksi asti enenevissä määrin. Alkukesällä kerätty kuutisensataa. Sitten meni hermo, ja ostin Ferramolia. Ripottelin sitä tontin niihin osiin, jossa niitä esiintyi. Olen sen jälkeen löytänyt vain muutaman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että Ferramolista oli noin hyvä apu. Toivotaan, että hyöty olisi pitkäaikainen.

   Poista
 11. Kotiloita on syytä vältellä jos niitä ei vielä ole. Kun ne kerran tulevat puutarhaan niin pois ei enää saa. Meillä on ongelmana joutomaat joita täällä maalla riittää, on kesantopeltoa, ojanpohjia, niittylämpäreitä, puron varsia ja muita ruokkoamattomia plänttejä joilla kotilot viihtyvät ja leviävät niistä puutarhoihin. Ferramolia levitän etenkin keväisin, ja kerään kotiloita pois. Massaesiintymien päältä mies ajaa ruohonleikkurin renkailla moneen kertaan, kun uudet tulevat herkuttelemaan kuolleilla lajitovereilla ajetaan taas yli. Näin on saatu tuhansia yksilöitä pois munimasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, kuulostaa hurjalta! Tsemppiä taisteluun kotiloita vastaan!

   Poista
 12. Kyllä meilläkin tuo kotilopelko elää, vielä niitä ei ole näkynyt ja luotettavilta taimistoilta olen taimia hankkinut, kotilotarkastus ilman muuta pitää aina tehdä...ne vietävät kulkevat vain myös monella muulla tapaa salakavalasti pihaan, jopa auton renkaissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä yliopiston pihalla astellessa tosiaan kävi mielessä, mitä mahtaa kengänpohjissa kulkeutua mukana. Tänä kesänä kotilokammo on kyllä varjostanut uusien kasvien istutuksen riemua aiempaa enemmän.

   Poista
 13. Kotilot olivat sadan metrin päässä talostamme vielä kaksi vuotta sitten, kun muutimme pois. Nykyisessä asuinpaikassa niitä löytyy satunnaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot vaikuttavat yleistyneen ja levinneen viime vuosina. Toivottavasti säästytte suuremmilta kotilotuhoilta.

   Poista
 14. Minä vaellan kahden pihan väliä, toisessa kotiloita löytyy joka päivä, mutta ankaralla kitkemisellä ja vahtimisella ollaan saatu pidettyä kohtalaisessa kurissa. Mutta löysivät melkoisen pian uudet lavakauluskasvimaatkin, siellä niitä keikkuu tillinvarsissa:) Omalla pihallani olen viime vuosien aikana tavannut muutaman, mutta pahin aalto on tulematta. Yhtään vaihtotainta en huoli pihalleni, jos en ole varma niiden kotipaikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkuus taimien alkuperässä on varmasti hyödyksi tässäkin asiassa. Tsemppiä kotiloiden torjuntaan!:)

   Poista
 15. Meillä ei ole vielä osunut silmiin, mutta hyvä että varoitit.

  VastaaPoista
 16. Kotilot ovat hiipineet kotipihaan ja minua harmittaa se todella paljon, Joudun miettimään talven aikana uudestaan puutarhasuunnitelmia. Kannattaako lisätä kasveja ja etsiä niistä kotiloita? No, onneksi on aikaa miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa todella kurja juttu. Varmasti vaatii pohdintaa, millä tavalla jatkaa eteenpäin. Toivottavasti löydätte sopivan ratkaisun. Tsemppiä taistelussa kotiloita vastaan!

   Poista
 17. Ihmeen vähän on lehtokotiloita meidän pihalla tänä vuonna näkynyt, vaikka siiliä ja sammakoita en ole nähnyt lainkaan. Nyt elokuussa olen kerännyt pieniä kotiloita ja vain muutamia isoja esim. sireenin lehdiltä ja nokkosissakin noita näkyy herkuttelevan. Täällä eteläisessä Suomessa niistä ei koskaan eroon pääse, pitää vain napata pois kulkemasta jokainen jonka sattuu huomaamaan. Ja silmä on kyllä harjaantunut vuosien saatossa ne ihan pikkuruisetkin erottamaan :D
  Kyllä kannattaa pitää lehtokotilot pois puutarhasta jos vain suinkin pystyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tämä kesä on ollut kotiloiden suhteen parempi. Etelä-Suomessa ne tosiaan taitavat olla tutumpi pulma kuin täällä pohjoisemmassa.

   Poista
 18. Mökillä ei ole kotiloita ja aina uudet istutus tulokkaat upotan veteen melko syvään muutamaksi päiväksi. Ja varmuudeksi ripottelen vielä kotilo kiteitä silloin kun kuukirja neuvoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin hyvät torjuntakonstit. Toivottavasti ne pitävät kotilot poissa.

   Poista
 19. Toistaaseksi oon kotiloolta välttyny. Yritän tarkistaa taimet tarkasti oikee rillien kans. Kuarin osan taimien mullasta pois. Viälä en oo löytäny yhtäkää kotiloa, enkä niiren munia.....toivon ainaki, ettei olisi menny ohi.
  Muutama perenna on reijis, mutta niison tavallisia etanoota tai muita öttiääsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti puutarhasi säilyy kotilottomana jatkossakin! Tarkasti ainakin kuulostaa käyvän taimet läpi.

   Poista
 20. Meillä niitä on laajalla alueella ympäristössä, ilmestyivät kolme, neljä vuotta sitten. Lähimetsikössä niitä on suuret määrät. Omassa puutarhassa onneksi vain vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne vaikuttavat olevan tosiaan laajalle levinnyt riesa. Toivotaan, etteivät ne jatkossakaan lisäänny puutarhassanne.

   Poista
 21. Minun on myönnettävä, että olen todella huoleton noiden uusien taimien suhteen. Ehkä teen pikavilkauksen, mutta en mitenkään tarkkaan syynää. Edellisessä puutarhassa kotiloita oli paljon ja toin sieltä taimia. Ne kyllä yritin syynätä, kun täällä en ollut niitä havainnut. Mutta kuvittelisin, että niitä on voinut tulla esimerkiksi puukuormien yhteydessä. Tässä puutarhassa olen muutamia kotiloita nähnyt, mutta pääsääntöisesti kotelot ovat olleet tyhjiä. "Vaarattomia" kotiloita olen nähnyt enemmän ja niiden antanutkin elellä eloaan. Etanat häviävät kanojen suuhun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanoilla onkin herkut!:) Toivottavasti puutarhasi säästyy suuremmilta lehtokotiloesiintymiltä jatkossakin. Itse olen nyt tämänkesäisten löytöjen myötä alkanut tarkistaa taimia entistä tarkemmin, jos vain sillä saisin vältettyä kotiloiden pesiytymisen puutarhaamme.

   Poista
 22. Meillä ei ole havaintoja kotiloista ja taimet olen yrittänyt tarkastaa. Muita pieniä etanoita kyllä tänä kesänä on paljon - sen huomaa lehtien reikäisyydesta. Niitä ei päivisin juuri näy, sillä ne pakenevat silloin maahan. Ne eivät onneksi ole sellainen riesä kuin kotilot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on pikkuetanoita näkynyt ajoittain tänä kesänä ja parin kuunliljan ja kurjenpolven lehtiä ne ovat vähän rei'ittäneet. Niistä tosiaan ei suurta haittaa ole. Toivottavasti kotiloita ei eksy teille jatkossakaan!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...