maanantai 7. elokuuta 2023

Unelmana omavaraisempi elämä: Mitä muuttaisin omassa omavaraistelussani?

Tänään on taas omavaraisuusaiheisen yhteispostauksen vuoro. Näitä postauksia koordinoivat Tsajut ja Korkeala.

Tällä kertaa lähden lyhyesti mukaan pieneen ajatusleikkiin, jossa pohditaan, minkä yhden asian muuttaisin omassa omavaraistelussani. Lisäksi tuttuun tapaan postauksen lopusta löytyy juttua omavaraisuussuunnitelmiemme etenemisestä.

Kotipihan hyötytarhamme sai uuden ilmeen tänä kesänä. Muutama viikko sitten saimme alueen valmiiksi köynnöstunnelin viimeistelyn myötä.

Mietin pitkään, että jos voisin muuttaa ainoastaan yhden asian omavaraistelussamme, mikä se voisi olla. Parannettavia tai kehitettäviä asioita kun olisi kuitenkin niin monia. Aiemmin olisin varmasti vastannut tähän säilönnän lisäämisen, jotta omaa satoa riittäisi vielä entistä paremmin ja monipuolisemmin talven varalle. Nyt meillä kuitenkin on maakellariprojekti jo sellaisella mallilla, että toivon saavamme sen valmiiksi lähiviikkoina ja intoa säilönnän lisäämiseenkin löytyy, joten ehkäpä tämä asia on jo meillä riittävästi työn alla. Sen sijaan kalastuksen lisääminen on meillä edelleen jäänyt pelkästään haaveeksi. Tähän olen jo useana vuotena toivonut saavamme muutosta, mutta aika ei vain tahdo riittää kaikkeen, ja kalastamaan lähteminen on se, mistä sitten tulee karsittua. Edelleen silloin tällöin käymme kesäisin ongella narraamassa ahvenia ja talvella pilkillä. Haluaisin kuitenkin ottaa käyttöön myös muita kalastusmenetelmiä, kuten virvelöinti, uistelu, verkkokalastus ja katiskat, jotka sinänsä ovat meille kyllä tuttuja, mutta pitkään, pitkään aikaan emme ole niitä tehneet.

Ahvenien lisäksi olisi kiva jatkossa saada myös vähän isompaa kalansaalista.

Miehen työkaveri harrastaa kalastusta ja tänä kesänä olemme välillä sitten ostaneetkin häneltä ylimääräisiä ahvenia ja kuhia. Tällä hetkellä arkemme on sen verran hektistä, että kalastustilanteemme tuskin vielä muuttuu. Toivon kuitenkin, että lähivuosina jossain vaiheessa tulee sekin hetki, että ehdimme asiaan taas paneutua enemmän.

Ilmasipuleita, silpoydinherneitä, kirsikkatomaatteja, puutarhamansikoita, mangoldia ja lehtikaalia


Omavaraisuussuunnitelmiemme rintamalla meille kuuluu näin elokuun alussa oikein hyvää. Kotipihamme lavatarha, kasvihuoneet ja marjapensaat tuottavat maistuvaa satoa, jota on riittänyt taas jo säilöttäväksikin. Satoa tulee tänä kesänä jälleen aiempia vuosia enemmän, sillä alkukesällä päivitimme lavatarhamme ilmettä, jolloin samalla saimme sinne lisätilaa kolmen neliömetrin verran. Kuvasin viime kuussa lavatarhamme kuulumisista videon, josta näkyy tarkemmin myös sen uusi ilme. Mökkipalstankin kasvimaalta olemme korjanneet jo mm. sipulia. Siellä varastoporkkanoiden ja perunoiden tilanne näyttää myös lupaavalta. Laajensimme mökkipalstan kasvimaatakin keväällä, joten sekin tulee kasvattamaan satomääriämme aiempiin vuosiin nähden.

Marjastus- ja sienestyskauden aloitimme viime kuussa ja näitä metsän herkkuja olemme säilöneet myös talven varalle. Mustikoita pitäisi käydä vielä keräämässä lisää, sillä niitä emme ehtineet ennen lomareissua kerätä kuin piirakkatarpeiksi. Sienien osalta erityisesti kantarelleja ja herkkutatteja olemme löytäneet ilahduttavan paljon, mutta myös punikkitatteja ja vaaleaorakkaita on päätynyt niin lautaselle kuin säilöön talven varallekin.

Herkkutatteja ja vaaleaorakkaita

Mehiläistarhauksen kannalta tämän kesän säät ovat olleet haastavat. Alkukesän viileä jakso ja nyt parhaimman mesikasvien kukinta-ajan sateet ovat vaikuttaneet hunajamääriin, jotka jäänevät tavanomaista pienemmiksi. Meillä hunajan sadonkorjuu on edessä lähipäivinä, joten sen jälkeen tiedämme hunajan määrän tarkemmin.

Maakellariprojektimme tosiaan etenee nyt myös. Osallistuimme heinäkuun alkupuolella ensin valtakunnallisiin Avoimiin Puutarhoihin ja viikkoa myöhemmin vielä paikalliseen vastaavaan tapahtumaan. Niiden jälkeen pääsimme vihdoin aloittamaan muurauspuuhia ja toivonkin pikkuisen maakellarimme valmistuvan lähiviikkoina. Postailen siitä vielä myöhemmin tarkemmin, kunhan asia etenee.

Maakellariprojektimme on taas Avoimia Puutarhoja edeltäneen tauon jälkeen nytkähtänyt eteenpäin, kun pääsimme muuramaan kiviseinämiä.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheeseen yhteispostaussarjaan liittyen:

- Heinäkuu: Satokauden pidentäminen syksyyn
- Kesäkuu: Monimuotoisuutta puutarhassa
- Toukokuu: Kasvihuoneen monipuolista käyttöä
- Huhtikuu: Sadeveden kerääminen hyötykäyttöön
- Maaliskuu: Siemenet kiertoon ja juttua omavaraisuudesta
- Helmikuu: Esikasvatuksen iloja
- Tammikuu: Suunnitelmia vuodelle 2023
Aiempien vuosien omavaisuussarjan postaukset

Tässä vielä lista muista tämän kuukauden yhteispostaukseen osallistuvista blogeista:

Vyöhyke 1:Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2023Kakskulma https://kakskulma.com/mita-haluaisin-osata-ja-kesan-raksakuulumisetKrutbacken https://www.krutbacken.fi/ankat-ja-kanat-suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023/

Vyöhyke 2: Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/07/kotitarpeilun-suuret-ilot.html

Vyöhyke 3: Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2023-osa-8/Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023-osa-8.htmlPilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2023/07/suuntana-omavaraisuus-elokuu-2023.htmlMetsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2023/08/suuntana-omavaraisuus-2023.htmlVilla Varmo https://www.villavarmo.com/post/kotivaraelo-asioita-kalastuksesta-ja-elukoistaSininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2023/08/kotitarvekalastus-koko-perheen-yhteinen.html

Vyöhyke 4: Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-kotitarve-elaimet/Mustikkamaitoa https://mustikkamaitoa.fi/oman-sadon-sailonta-ja-sadeveden-keruuta-vihdoinkin-suuntana-omavaraisuus/

Vyöhyke 7: Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2023/08/07/elokuu-23-evasta-koko-talven-varalle/

Kaunista, satoisaa elokuuta!

4 kommenttia:

 1. Kalaa minäkin toivoisin enemmän ruokavalioon, mutta jotenkin kalastus on jäänyt ihan kokonaan. Hyvältä näyttävät teidän jo korjatut sadot! :)

  VastaaPoista
 2. Maakellari kuulostaa ja näyttää upealta! Mielenkiinnolla luen, jos sen rakentelusta kerrot jossain vaiheessa lisää.

  VastaaPoista
 3. Täältäkin iso peukku maakellarille! Itsellä kellari talon alla. Toimii loistavasti säilykkeille ja perunalle, mutta juureksille ihan liian lämmin.

  VastaaPoista
 4. Kävin katsomassa tässä samalla videon ja se oli taas todella ihana. Kiva kun mainitsit siitä, olin jotenkin onnistunut sivuuttamaan sen.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...