keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Kauan odotettu kukkija

Kasvatin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kelloköynnöstä, jonka siemenet kylvin jo helmikuussa. Taimet lähtivät nopeasti tanakkaan kasvuun, mutta chilien ja paprikoiden kirva-armeija pääsi tekemään tuhojaan myös kelloköynnöksen taimiin ja huhtikuussa niiden kasvu pysähtyi. Istutin taimet ulos touko-kesäkuussa ja siellä köynnökset alkoivat vähitellen kiivetä tukia pitkin ylös. Tummat, viininpunaiseen vivahtavat lehdet ovat olleet näyttävän näköinen lisä tuoksuherneiden ja krassien joukossa, mutta kukintaa olen saanut odottaa aivan viime päiviin asti. Itse asiassa jo syyskuun puolivälistä olen käynyt lähes päivittäin tarkistamassa, josko nuput jo pian avautuisivat. Onneksi pakkasia ei ole meillä vielä ollut, sillä muuten olisi saattanut koko kukinta jäädä näkemättä. Tässäpä nyt muutama kuva tästä kauan odotetusta kukkijasta!

Viime viikolla ensimmäinen nupuista vihdoin avautui kokonaan ja paljasti upean, kermanvaalean kukan.

Tuoksuherneiden ja krassien joukossa kelloköynnöksen versot erottuvat viininpunaisina.

Muutaman päivän jälkeen kukka oli muuttunut violetiksi. Joitakin nuppuja kasvissa on vielä jäljellä, mutta tälle viikolle on jo luvattu yöpakkasia, joten voi olla, että tämä kukka jäi ainoaksi. Se on kyllä saanut ihailua osakseen sitten senkin edestä.:)

 

Oletko sinä kasvattanut kelloköynnöstä? Jos olet, missä kuussa olet sen kylvänyt ja miten se on ehtinyt kukkia?

Iloa päivääsi!

16 kommenttia:

 1. Tämä oli kolmas kelloköynnöskesäni. Ihan samalla tavoin kylvän siemenet ja toimin kelloköynnöksen kanssa joka vuosi, mutta tänä vuonna sain odottaa kukintaa todella pitkään. Olin jo menettää toivoni sen kukkimiseen, vaan syyskuussa se aloitti ja on nytkin täynnä nuppuja ja kukkia. Viime yönä mittari on painunut lähelle nollaa, joten pian taitaa alkaa kelloköynnöksen matka kompostiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, että pääsit nauttimaan kelloköynnöksen kukinnasta! Täälläkin on ollut nyt pari kylmää yötä, joten kelloköynnöskausi jäi meillä tosi lyhyeksi. Ensi vuonna sitten uusi yritys.:)

   Poista
 2. Minulla ensimmäinen kelloköynnös kylvö epäonnistui, taimet kuolivat. Ensi keväänä uudestaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ensi vuonna kylvöt onnistuisivat paremmin!

   Poista
 3. Kasvatin kelloköynnöksiä toista kertaa. Kylvin siemenet 28.1.2020. Taimia oli kasvamassa sekä ruukuissa että maahan istutettuna ja kaikkien taimien kukinta alkoi elokuun alussa ja oli ihmeen runsasta. Blogistani löytyy kelloköynnös / kelloköynnöksen kasvatus - hakusanoilla tarinaa ja kuvia.
  Varmaan tuo ötököiden hyökkäys vaikutti sinulla taimien juromiseen ja myöhäiseen kukintaan. Hyvä, että sait kuitenkin nähdä kukan ennen pakkasia. Ensi vuonna uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvahyökkäys varmasti vaikutti varmasti paljon, sillä kasvu pysähtyi reiluksi kuukaudeksi, osa taimista siihen kuolikin. Ihana, että sinulla onnistuivat noin hyvin!

   Poista
 4. Kelloköynnös vaatii pitkää pinnaa, vaikka taimet lähtevät hyvin alkuun. Kukkien odottelu menee yleensä syksyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan varma, että tuo ei ehtisi kukkia lainkaan, mutta onneksi olin väärässä.:)

   Poista
 5. Onnea on kelloköynnöksen kukka :) Ihanaa, kun saat edes tästä yhdestä nauttia, tiedän tunteen. Tänä vuonna ostin muutaman taimen ja olen saanut nauttia monesta monesta kukasta tässä syksyn aikana ja niistä onkin blogissani ollut kukkia usein. Viime kesänä itse kasvatetusta en kukkailoa ennättänyt saamaan ennen pakkasia, nuppuvaiheeseen jäi. Ensi keväänä yritän kyllä kasvattaa itse taas taimia, jotta saan kivan aidanteen pihaan niistä, mutta taatusti ostan myös valmiita taimia, jos edullisesti niitä löydän. Nämäkin tänä vuonna ostamani olivat vielä pieniä ja maksoivat 5 e kappale, ei huono sijoitus kukkarakkaudesta ;) Joka vuosi kannattaa yrittää ja toivoa, on tuo niin kaunis kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kelloköynnöksen kukat ovat tosiaan hurjan kauniita. Täälläpäin en ole taimia nähnyt myynnissä, mutta aion kasvattaa niitä itse ensi vuonnakin.

   Poista
 6. Upeaa kelloköynnöksen kukintaa <3
  Harmi, että näiden kukinta jää meillä Suomessa kovin lyhytikäiseksi.
  Silti kylvän näitä joka kevät.

  VastaaPoista
 7. Oon kylyväny jo usiana vuanna. Ny oli huanoon tulos ikinä, sama ku sulla, yks kukka. Helemikuus aina yritän niitä laittaa, mutta ny oli itämisen kans ongelmia, enkä saanu ku kaks tainta pihalle asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että sinulle sattui huono vuosi kelloköynnöksen suhteen. Onneksi edes yksi kukka ehti aueta.

   Poista
 8. On siinä vaan kaunis kukka. Onneksi versotkin ovat kauniin värisiä, niin kukkimattomuus ei ehkä haittaa niin paljoa. Ensi vuonna taidan minäkin yrittää kelloköynnöksen kasvatusta, kun sitä niin joka puolella hehkutetaan. Sinua odottaa muuten haaste blogissani :) Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo kelloköynnös oli tosiaan kaunis lisä viherseinässä ilman kukkiakin, joten kylvän sitä varmasti uudestaankin. Kiitos haasteesta ja mukavaa viikonloppua!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...