maanantai 7. tammikuuta 2019

Yhteenveto viime kesästä: Kesäkukat

Olen nyt talven aikana tehnyt koosteita viime vuoden kylvöistä ja kasvatuksista ja niiden pohjalta mietin myös tämän ja tulevienkin vuosien kylvöjä. Aiemmin postasin jo tomaateista ja chileistä sekä paprikoista, ja nyt on aika paneutua viime vuoden kesäkukkakasvatuksiini.

Viime vuonna kylvin kesäkukkia reilusti, sillä halusin kokeilla eri lajikkeita ja etsiä niiden joukosta hyviä luottokasveja tuleville vuosille. Suurin osa kesäkukistani oli ruukuissa esim. terassilla, osa kasvoi kuitenkin kukkapenkeissä ja terassiin upotetuissa istutusaltaissa. Olinkin kesäkukkien suhteen lähes omavarainen, sillä kaupasta ostimme ainoastaan muutaman petunian ja lumihiutaleen taimen vanhimman lapsemme heinäkuussa nikkaroimaan istutuslaatikkoon. Omat taimeni oli siinä vaiheessa jo istutettu muualle. 

Ruiskaunokki-sekoituksessa on mm. sinisen, violetin ja punaisen eri sävyjä sekä valkoista, mutta myös kirjavia kukkia.

Tässäpä yhteenvetoa viime vuoden kesäkukkakasvatuksistani:
- ruiskaunokki, sekoitus: Yksi suosikeistani. Helppo, kukkii pitkään ja onnistuu hyvin suorakylvönä. Ruiskaunokkia on minulla ollut rusoikikukan kaverina Kukkivassa Penkissä jo muutaman vuoden ajan. Houkutteli runsaasti pölyttäjiä.
- rusoikikukka, sekoitus: Aina yhtä ihana! Kylvän rusoikikukat suorakylvönä Kukkivan Penkin selkänojaan ja kukkaloisto on taattu. Sekoituksessa on vaaleanpunaisia, purppuranpunaisia ja valkoisia kukkia. Kauniita ja kestäviä myös leikkona ja kuivakukkina.

Rusoikikukka
- aitoelämänlanka, sekoitus: Tätä olen kasvattanut usein, ja se kuuluukin lähes jokakeväisiin kylvöihini. Kauniit kukat ja helppo kasvattaa. Sekoituksesta kasvoi sekä vaaleanpuna-, violetti- että sinikukkaisia köynnöksiä.
- tuoksuherne, vaal.pun.: Kuten edellinen, tämäkin on yksi luottokasveistani. Helppo kasvattaa, suloiset kukat ja tuoksu aivan ihana. Sopii hyvin myös leikkokukaksi.
- päivänsini: Tätäkin olen kasvattanut usein, enkä joutunut pettymään tälläkään kertaa. Kaunis köynnös.
- hopeavillakko: Ei itänyt, vaikka kylvin useammassa erässä.
- tarhaneito "Miss Jekyll": Kaunis, tekee paljon siemeniä, jotka on helppo kerätä talteen. Siemenkota on todella koristeellinen ja sopii hyvin esim. kuivakukka-asetelmiin. Suorakylvö, joten kasvattaminen suhteellisen helppoa. Kukinta-aika oli melko lyhyt.

Tarhaneito
- kiinanasteri "kääpiöasteri", sekoitus: Iti hyvin, kaunis ja pitkäänkestävä kukinta, joka kesti pakkasiin asti. Kestävä myös leikkokukkana. Ehdottomasti jatkoon!
- tsinnia, sekoitus: Kylvin useammassa erässä, mutta siemenet itivät heikosti ja muutamat, jotka itivät, näivettyivät nopeasti jo pikkuisena taimena. En saanut yhtään kasvia pihalle asti. Tänä vuonna aion yrittää uudestaan.
- maloppi, sekoitus: Suorakylvö, joka keventää keväällä jo muutenkin olevaa kylvö- ja koulimisurakkaa. Todella kauniit punaiset kukat, mutta taimista kukkivaksi kasvoi vain muutama.

Maloppi
- riippapetunia, sekoitus: Kylvin runsaasti, useassa erässä, mutta itäminen oli haastavaa. Lopulta sain yhteensä n. 10 taimea, jotka kasvoivat hyvin ja kukkivat runsaasti ja pitkään. Aion kasvattaa uudelleenkin.
- isosamettikukka "Vanilla F1": Vain n. 1/3 siemenistä iti, mutta kukka oli todella kaunis, kermanvaalea ja iso. Kukki pitkään. Kiva vaihtoehto perinteisten samettikukkien rinnalle. Jatkoon!

Isosamettikukka 'Vanilla' F1
- tarhakukonkannus: Lupaavan oloinen kesäkukka, joka ehti aloittaa kukinnan, mutta kasvit pääsivät kuivumaan pahasti lomareissun aikana. Kokeilen uudestaan tänä vuonna.

Tarhakukonkannus
- punakosmoskukka "Sensation": Tätä olen kasvattanut nyt muutamana peräkäisenä kesänä ja se jälleen kukki tosi myöhään, vasta syyskuussa, ja kukinta jäi vaisuksi. Kasvatti kuitenkin rehevät puskat. Pidän nyt ainakin tämän vuoden taukoa punakosmoskukasta. Ehkä kokeilen joskus myöhemmin uudestaan.
- isoauringonkukka, kerrottu: Noin kaksi metriä korkea, voimakkaasti haaroittuva auringonkukka. Kasvatin tilanpuutteen vuoksi vain yhden taimen, joka teki kymmeniä kukkia. Upean näköinen ja helppo kasvattaa. Kukinta kesti pitkään. Houkutteli runsaasti pölyttäjiä.

Isoauringonkukka, kerrottu

- auringonkukka 'Teddy Bear': Suloinen, vajaan metrin korkuinen auringonkukka. Kukat pörröiset, keltaiset. Helppo kasvattaa, pölyttäjien suosiossa. Hyvä esim. kasvimaalle.
 - kukontöyhtö, sekoitus: Iti melko hyvin. Vaaleanpunaiset, pörröiset kukinnot. Suloinen kesäkukka, mutta kukinta-aika jäi melko lyhyeksi.

Kukontöyhtö
- ryhmäsamettikukka "Bonita", sekoitus: Kuuluu peruskylvöihini, sillä käytän tätä kasvimaalla kumppanuuskasvina. Keltaisia, oransseja ja ruosteenpunaisia samettikukkia.
- ahkeraliisa, punainen: En saanut itämään, vaikka kylvin useammassa erässä. Kokeilen tänä vuonna uudestaan, toivottavasti paremmalla menestyksellä.
- tähtisilmä, sekoitus: Iti hyvin. Melko vaivaton ja vaatimaton hoidon suhteen. Sekoituksessa oli valkoisia ja eri violetinsävyisiä kukkia. Kukki todella pitkään, pakkasiin asti. Ehdottomasti jatkoon!

Tähtisilmä

- pioniunikko "Paeoniflorum": Iti tosi hyvin, ihana, näyttävä, pionia muistuttava kukka ja helppo kasvattaa, suorakylvö. Houkutteli pölyttäjiä. Jatkoon!

Pioniunikko 'Grandiflorum'
- silkkiunikko "Shirley": Iti hyvin, suorakylvön vuoksi helppo kasvattaa. Nätti punainen kukka, kimalaisten ja mehiläisten mieleen.
 - tuoksupielus 'Rosie O'Day': Helppo kasvattaa, kukki koko kesän. Osan taimista istutin ruukkuihin, osan kukkapenkkeihin reunuskasviksi, mihin tarkoitukseen sopii erittäin hyvin. Pienet punaiset kukat, joita todella runsaasti. Hyväntuoksuinen.

Tuoksupielus 'Rosie O'Day'

- tuoksupielus 'Snowcloth': Kuten edellinen, mutta kukat valkoiset. Näitä molempia aion kylvää jatkossakin.
Mikä on sinun lempikesäkukkasi?

Ihanaa ja aurinkoista alkanutta viikkoa!

52 kommenttia:

 1. Heti, kun vuosi vaihtui alkoivat monen bloggaajan mielet kääntyä tulevaan kesään. Niin minunkin. Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puutarhurin talvi jää lyhyeksi, kun vuodenvaihteen jälkeen on jo kevät mielessä.:) Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Aah mitä kuvia!
  Minulla oli myös kesällä paljon ruiskaunokkeja kasvihuoneen ympärillä ja ne ovat mielestäni niin valtavan kauniita kaikissa väreissään.

  Tammikuu houkuttelee jo suunnittelmaan kesää :) ...ja tämä postauksesi innosti vielä lisää!

  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Ruiskaunokit ovat kyllä aivan ihania. Kesää on hauska suunnitella, talvikin menee nopeammin. Hyvää alkanutta vuotta sinullekin!

   Poista
 3. Kauniita. Hyvää alkanutta viikkoa:)

  VastaaPoista
 4. Kaunis kattaus kesäkukkia. Tuoksupielusta kasvatin joskus ja jäi hyvä kokemus, olisikohan aika laittaa ensi vuonna sitä uudelleen kun nyt mieleen tuli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minulla nuo tuoksupieluksen siemenpussit olivat odottaneet laatikossa pari vuotta, kun aina oli olevinaan jotain mielenkiintoisempaa kylvettävää. Onneksi tuli viime keväänä laitettua, sillä se on tosiaan oikein kiva kesäkukka.:)

   Poista
 5. Amazing! I am thrilled to see your beautiful photos.
  Happy New Year to you!

  VastaaPoista
 6. Oikein hyvä postaus, tuli sopivaan aikaan, sillä olen juuri selaillut siemenkuvastoja ja miettinyt kesäkukkia. Kiinnostaisi kuulla, kylvitkö suorakylvönä Punakosmoskukan vai esikasvatitko? Haluaisin jälleen itselleni valkoisena kosmoskukkaa ja mietin, mihin aikaan esikasvatus pitäisi aloittaa. Ostin viime keväänä kosmoskukkani läheiseltä kasvihuoneelta ja ne kukkivat kerrassaan upeasti toukokuusta pakkasin asti. Muistan, että vuosia sitten suorakylvönä kukkivat vasta tosi myöhään. Tuoksupielus palasi mieleen uudelleen, on aikaa siitä, kun sitä viimeksi kasvatin. Hyvin onnistuit omissa kasvatuksissasi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, että postauksestani oli hyötyä! Esikasvatin punakosmoskukat sekä viime että sitä edellisenä vuonna. Jostain fb:n puutarharyhmästä luin, että kovin myöhäinen kukinta saattaisi olla lajikkeeseen liittyvää, joten ehkä kokeilen joskus jotain toista lajiketta.

   Poista
 7. Pitkä ja mielenkiintoinen listaus kesäkukista. Tuoksupieluksen siemenpussi on ollut kädessä joka kevät, kun kauppojen siemenhyllyjä selailen, mutta aina olen syystä tai toisesta jättänyt sen ostamatta. Olisikohan vihdoin tänä vuonna aika sitä kokeilla? :D Samettikukkia kasvatan joka vuosi kasvimaalle, vaikken erityisemmin pidä niiden väristä. Jos isosamettikukka 'Vanillasta' olisi kääpiökokoinen versio, kuuluisi se varmasti vakiokalustooni. Siinä on niin kaunis väri. Lobeliaan olen tykästynyt, mutta voi olla, etten kylvä sitä tänä keväänä yhtään. Pelargoniruukuissa näyttävät talvehtivan hyvin, joten ehkä saan sieltä taimet valmiina, jos johonkin haluan niitä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kokeile ihmeessä tuoksupielusta! Lobeliaa minulla ei ole ollut aikoihin. Pitäisiköhän minun vuorostani kokeilla sitä?:D Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 8. How i miss summer...i really am a outside person...love sitting outside enjoying everything i see here....but i have to wait....hope spring wil come soon....love Ria 💕💕💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I love summer, too. It's so nice to make gardening plans for the next summer during the winter. Have a lovely week!💕

   Poista
 9. Ovatpa kauniita kaikki. Samettikukka Vanillasta miullakin on hyvät kokemukset viimekesältä! Kohta alakaa siemenpussien tutkiminen ja uusien hankinta tiälläkin. Kesäkukat on mukava lisä ruukkuihin ja perennojen sekkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kesäkukat ovat tosiaan monikäyttöisiä. Ihana päästä kylvöpuuhiin!:)

   Poista
 10. Kyllä sinulla on paljon erilaisia upeita kukkasia puutarhassasi. Tykkään tuosta pioniunikosta todella ja se kukkii meillä koko kesän.

  VastaaPoista
 11. Kivoja kesäkukkavinkkejä! Taidanpa panostaa minäkin suorakylvöihin. Nuo kuvat saavat kesän kaipuun entisestään kasvamaan....

  VastaaPoista
 12. Kauniita kukkia ja kuvia. Minä taasen olen haaveillut punakosmoksesta. Oletko kokeillut talvettaa sitä sisällä? Jos sinulla sattuu olemaan ylimääräisiä siemeniä, olisin kiinnostunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun nyt menee kosmokset sekaisin. Se on suklaakosmos, mitä olen ajatellut kokeilevani.

   Poista
  2. En ole kokeillut punakosmoksen talvetusta, mutta se voisi tosiaan olla yksi vaihtoehto kukinnan aikaistamiseen.

   Poista
  3. Tuota suklaakosmosta minäkin haluaisin joskus kokeilla.:)

   Poista
 13. Suoraan maahan kylvetyt siemenet on käteviä. Kesästä riippuen ne joko onnistuu tai sitten ei. Mieluiten kylväisin itse kaiken maahan suoraan, koska meillä on vähän huono esikasvattaa sisällä. Esikasvatan kyllä, mutta olen yrittänyt vähentää sitä, koska tila loppuu kesken. Hyvin teillä onnistuneet kukat kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorakylvö on tosiaan näppärä tapa kasvattaa. Minä hankin viime vuonna esikasvatuksia varten hyllyköt ja niille kasvivalot, kun ikkunalautatila loppui kesken. Siltikin tila on rajallinen, jolloin suorakylvettävät kasvit ovat pelastus.:)

   Poista
 14. Poistin ainemman kommentin, koska posti toi juuri äsken ihanan kukkakirjan, kiitos vielä sinulle Tiiu arvontavoitosta.
  (aika hidasta tuo postin kulku nykyisin)

  Kauniita ovat kukkasi viime suvelta, ihastuttavia kuvia!

  Omaa suosikkia on vaikea valita, mutta ehkäpä viime kesän uutuus, maljaköynnös on yksi monista! Muutkit köynnöskukat niiden helppohoitoisuuden takia ovat nousseet suosituiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Minttuli! Hyvä, että kirja vihdoin löysi perille! Maljaköynnöstä en ole vielä kokeillut, mutta se on kyllä tosi kaunis ja varmasti kokeilemisen arvoinen.

   Poista
 15. Upea postaus helppohoitoisista kesäkukista. Veikkaan, että tästä moni saa ideoita tuleviin kesiin.

  VastaaPoista
 16. Ihanaa, kesäistä kukkaloistoa talven keskelle!
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 17. Tuolla konstilla säästää paljon rahaa kun vaan on tilaa ja intoa esikasvattaa ja koulia. Noh, monille suorakylvö onnistuu että sikäli helpottaa😊Kiitos kun jaoit vinkkisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä!😊 Suorakylvö kyllä helpottaa kevätkiireitä.

   Poista
 18. On varmaa, että kun sinun puutarhablogiisi kurkistaa saa aina paljon kaunista katseltavaa! Ihanaa alkanutta vuotta Tiiu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ihanasta kommentistasi! Oikein hyvää ja onnellista alkanutta vuotta sinulle!

   Poista
 19. Kevät ja kylvöpuuhat alkavat olla täälläkin mielessä. Olen jo ahkerasti selaillut siemenvalikoimia ja alkanut tehdä suunnitelmia tulevaa kasvukautta varten. Itse suosin suoraan maahan kylvettäviä siemeniä, sillä meillä on tosi vähän esikasvatustilaa. Onneksi niissäkin on runsaasti valinnan varaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorakylvettävät lajit kyllä helpottavat kevään esikasvatusruljanssin keskellä. Minulla kertyy esikasvatettavia melko paljon, joten jokainen suorakylvettävä on helpotus etenkin koulimis- ja istutusvaiheisiin.

   Poista
 20. Mikä määrä! Ei ihime, että olit lähes omavaraane. Ihanan färine tuaksupialus ja jännä kukontöyhtö. Mullei suarakylyvöt onnistunu. Olis tiätenki pitäny kastella enemmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä kylvöt tosiaan kuivuivat erityisen herkästi. Toivotaan parempaa onnea kylvöillesi tänä vuonna!:)

   Poista
 21. Suloisia kesäkukkia. Tähtisilmä on ihana. ❤️

  VastaaPoista
 22. Paljon silmälle iloa!!
  itse kasvatan ahkeraliisat,petuniat,samettikukat.
  ja muutamana vuotena olen tehnyt "jotain erikoista",kylvän harsokukan purkkeihin/amppeleihin,ikäänkuin lobeliaksi (kerätyt siemenet oottelevat),lisään siemeniä ,kukkivat pitkälle syksyyn:valkoista ,v.pun.harsoa nuo etupäässä:) ja minä ainaski tykkään ,ovat erikoisia istutuksia,eikä aina sitä lobeliaa kukan juurella.

  Mutta sinun pihasi on kukkien taivas!!
  ihanaa viikkoa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Onpa tosiaan hauska idea tuo harsokukan kylvö! Nyt tekisi mieli kokeilla sitä joskus itsekin.:) Ihanaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 23. Kyllä sinulla on ollut paljon kesäkukkia kylvössä. Siemenet kannattaa ottaa talteen niin on taas omavarainen . Minulla ei ole ollut yhtään kesäkukkia kylvössä joten lempikukkia ei ole . Mutta kiitos näistä vinkeistä jos kesäkukkapenkki vaikka jonain päivänä ilmestyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan!:) Suurimmasta osasta keräsin siemenet talteen tulevia vuosia varten. Parin suhteen myöhästyin.

   Poista
 24. Hyvä ja inspiroiva lista kesäkukkia, jossa mukana monta uutta tuttavuutta! Esimerkiksi rusoikikukka, tarhakukonkannus ja tuoksupielus ovat aiemmin tuntemattomia, mutta mielenkiintoisia. Täytyy pistää vinkit ylös :)
  Punakosmos taitaa tykätä enemmän laihemmasta maasta, mutta välillä sen onnistuminen tuntuu olevan ihan arpapeliä. Edelliskesänä kosmokseni olivat ihan säälittäviä. Paras kukinta niillä oli pari vuotta sitten hurjana sadekesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ehkä vielä joskus kokeilen tuota punakosmosta uudelleen. Tosi kaunis kukinta sillä kyllä on, kun sen vain saisi onnistumaan.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...