perjantai 4. tammikuuta 2019

Yhteenvetoa tehdystä ja tekemättömästä - vuoden 2018 puutarhaprojektit

Minulla oli jälleen kuluneelle vuodelle suunniteltuna pitkä lista erilaisia puutarhaprojekteja, joita olisin halunnut toteuttaa. Moni suunnitelmistani ja haaveistani muuttui todeksi, mutta osa jäi vielä odottamaan tulevia kesiä. Nyt vuoden vaihduttua on hyvä aika vetää yhteen, mitä kaikkea kuluneena vuonna tulikaan tehdyksi, ja toisaalta, mitä jäi vielä tekemättä.

Nietospensas 'Yuki Cherry Blossom' oli yksi viime kesän hankinnoistani Sydänpolulle.

Alkuperäinen listani viime keväältä:
"- terassin laajennus. Toissa syksynä upotimme ulkoporealtaan terassiin sille kohdalle, jossa aiemmin oli ollut ruokailuryhmä. Nyt terassia laajennetaan niin, että tilaa tulee uudelle ruokailupaikalle, aurinkotuoleille ja uima-altaalle. Jotta terassi ei olisi pelkkää puista pintaa, siihen on tarkoitus tehdä kiinteitä istutuslaatikoita kesäkukille ja monivuotisille kasveille ja lisäksi Kivikkokasvialueen tyylinen, mutta sitä pienempi alue havuille ja luonnonkiville.
- kasvihuoneen sisustus. Kasvihuoneeseen on tulossa ainakin ruukutuspöytä, hyllyjä ja verhot, ja näistä osa onkin jo tehty itse talven aikana.
- O-penkin sisälle 6-kulmainen istuskelupenkki 
- istutusalue (n. 2x15m) rinteeseen nuotiopaikan läheisyyteen. Tähän syksyn alennusmyynneistä hankin jo mm. rungollisia syreenejä ja mongolianvaahteran. Osan alueen perennoista ja havuista olen jo valinnut, mutta joidenkin kohtien kasvivalinnat ovat vielä harkinnassa. Värimaailmaltaan alueesta on tulossa vaaleanpunaisen, valkoisen, lilan ja vaaleansinisen sekoitus unohtamatta erilaisia kauniita lehtimuotoja ja –sävyjä.
- kauniimpi säilytysratkaisu polttopuille ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille
- etupihan istutusalueen ehostus. Etupihalla koristekiveyksen kattamalla istutusalueella on sinilaakakatajaa, joka levittäytyy maata pitkin ikävännäköisinä lonkeroina, eikä sovi mielestäni alueelle yhtään. Aion siirtää ne jonnekin muualle, sillä esim. Rinnepenkeissä sinilaakakatajat ovat ihan kivan näköisiä. Tilalle olen suunnitellut muotoon leikattavia pensaita, todennäköisesti pensasangervoja, joilla aion rajata etupihaa myös pihaanajoväylän toiselta puolelta.
- etupihan Kivikasan reunan ehostus ja itse kasankin ilmeen pehmennys kestävillä aurinkoisen ja jopa paahteisen paikan maanpeiteperennoilla, ehkä ainakin ajuruohoilla 

Näistäkin haaveilen (tosin todennäköisesti nämä jäävät vasta kesälle 2019, koska edellä mainituissa on jo melkoisesti puuhaa):
- porraspergola 
- yhtenäinen istutusalue omenapuiden alle 
- kiveys kasvihuoneen eteen istuskelualuetta varten 
- nykyistä sievempi ruukkupuutarha monivuotisille yrteille 
- suurempi ja kauniimpi kompostointialue 
- sadevesien talteenottojärjestelmä nykyistä huomaamattomammaksi
- etupihalle uusi istutusalue kohopenkkeineen"

Vaaleanpunainen palavarakkaus 'Carnea' päätyi sulostuttamaan Liljarinnettä.

Ja tässäpä viime vuoden aikana toteutuneet puutarhaprojektit:
-terassin laajennus toteutui suurelta osin, vaikka se jäikin vielä kesken. Oleskelualue sohvaryhmää varten valmistui suunnitellusti, samoin terassi aurinkotuoleja varten. Myös pieni kivikkokasvialue tuli uudellekin terassin osalle. Sen sijaan terassiin upotettava uima-allas jäi vielä kuluneelta kesältä puuttumaan, kuten myös suurehko monivuotisille kasveille tarkoitettu istutuslaatikko rajaamaan allasterassia ja terassin portaita toisistaan.
-kasvihuoneen sisustus toteutui suunnitellusti.
-O-penkin sisälle 6-kulmainen istuskelupenkki oli kevään ensimmäisiä projekteja.
-istutusalue rinteeseen nuotiopaikan läheisyyteen toteutui ja sai nimekseen Liljarinne.
-polttopuiden kauniimpi säilytysratkaisu ja pikkuinen varasto puutarhatarvikkeille jäi vielä pahasti kesken. Ne on tarkoitus rakentaa vanhojen polttopuukehikoiden tilalle, ja viime vuonna saimme ainoastaan raivattua tilaa kyseiselle kohdalle. Edelleen alueella on jonkin verran halkoja, jotka on tarkoitus polttaa talven aikana pois.
-etupihan istutusalueen ehostus toteutui suunnitelmien mukaisesti.
-etupihan Kivikasakin sai uuden ilmeen siemenistä kasvattamieni kivikkokasvien myötä
- jälkimmäisen listan haaveista ainoastaan yhtenäinen istutusalue omenapuiden alle pääsi alkuun Kivikkolaakson muodossa. Alue jäi vielä kesken niin istutusten kuin kivien asettelunkin osalta.
- mansikkamaa syntyi ex tempore –tyyppisesti nopeassa tahdissa istutuslaatikoihin
- Angervo- ja Pionirinne syntyivät Liljarinteen inspiroimina nuotiopaikan läheisyyteen. Mies rakensi alueelle myös kaksi uutta puutarhaporttia kärhöjä ja köynnösruusuja varten.
- kaikki istutuslaatikot, köynnöstukien puuosat ja puutarhaportit sekä Kukkiva penkki käsiteltiin mustiksi
- meille muutti pari mehiläispesää miehen käytyä keväällä mehiläistarhaus-kurssin
-istutin metsäpuutarhan puolelle useita puuvartisia yksittäiskasveja ja pari pientä pensasryhmääkin tuomaan runsautta
-metsäpuutarhan alueelle aloimme muokata pientä kumpua erästä ensi kesän puutarhaprojektia varten.
-hankimme katolle aurinkopaneelit

Etupihan kivikasa ja uudet kivikkokasvit

Turveharkkoreunainen O-penkki sai koivun ympärille istuskelupaikkansa ja puutarhaportit mustan värin.

Mansikkamaa. Oikeassa reunassa näkyy valmisteilla olevaa Kivikkolaaksoa.

Kivikkolaakso toisesta suunnasta. Loppusyksyllä sain kiviä ladottua tähän tilanteeseen nähden vielä jonkin verran lisää, mutta paljon jäi tekemistä ensi kesäänkin.

Viime vuoden projektien kanssa kävi varsin samalla tavalla kuin edelliselläkin kerralla. Monet suunnitelmat toteutuivat, osa jäi vielä kesken tai kokonaan aloittamatta ja toisaalta aika paljon tuli tehtyä myös sellaista, jota en vielä keväällä ollut lainkaan osannut ennakoida. Kesken ja tekemättä jääneistä asioista saan taas hyvän pohjan tämän vuoden projektilistalle, joka alkaa pian olla valmis. Postailen näistä suunnitelmista ja haaveista lähiaikoina lisää.:)

Iloista viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Upeat kuvat, teillä on kyllä niin ihana piha! Erilaisten projektien suunnittelukin on mukavaa ja sitten niiden toteutus:) Ihanaa alkanutta vuotta sinne♥

  VastaaPoista
 2. Kauniista kuvista näkee, että puutarha on teille sydämen asia ❤️
  Kun hommat on suunniteltu, on keväällä helppo alkaa ja jatkaa unelmien toteuttamista.
  Ihailen ihmisiä, jotka osaavat edetä projekteissaan suunnitelmallisesti.
  Ilon ja onnen hetkiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Kirsti Kaija! Suunnittelu on mukavaa puuhaa, kun sen myötä talvellakin pääsee puutarhatunnelmiin. Ilon ja onnen hetkiä teillekin!❤

   Poista
 3. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanovat. Tai ainakin se helpottaa tekemistä, kuten sinun puutarhasta hyvin näemme, upea jälkeä syntyy. Tekemisen riemua keskeneräisiin ja uusiin projekteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Valmiit suunnitelmat tosiaan helpottavat hommiin ryhtymistä keväällä. Ihanaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 4. Monta isoa urakkaa saitte kesän aikana tehtyä. Ja vaikka olisi miten hyvin suunniteltu ja aikataulutettu tehtävät työt, aina näissä puutarhahommissa tuntuu tulevan uusia ideoita matkan varrella ja niin työlista laajenee huomaamatta. Ei tarvita kuin muutama kasvilöytö jostain alelaarista (tai vaikka normaalihinnallakin :D), niin on jo saman tien tulossa uutta istutusaluetta. Mielenkiintoista nähdä tämän vuoden työlistasi. Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusia ideoita tulee tosiaan usein matkan varrella ja nuo kasvilöydöt ovat siinä monesti taustalla.:D Mukavaa alkavaa viikkoa teille!

   Poista
 5. Kauniita kuvia ja hienoja saavutuksia.
  Mahtavassa pihassa riittää varmasti puuhaa.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Kaunis piha teillä on!
  ihanat suunnitelmat...odottavat kevättä.
  Haaveita vain minulla:))
  Hyvää loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Hyvää loppiaisiltaa ja ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 7. Nietospensas on todellinen kaunotar! Onneksi en ole törmännyt livesti:) Kun näin Viherlandiassa ensimmäiset kukkivat atsaleat, siitä tulin elämää isompi juttu.

  Hyvää alkanutt vuotta sinulle!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nietospensas on tosiaan upea. Pakko oli ostaa se, kun sen myymälässä näin.:D Hyvää alkanutta vuotta sinullekin!❤

   Poista
 8. Hieno postaus! Minä istutin viime kesänä tyttärelle vaaleanpunaisia ja itselle valkoisia nietospmensaita. Odotan kovasti, miten selvisivät ensimmäisestä talvesta ja miltä kukinta näyttää tänä kesänä. Virtaa ja intoa suunnitelmien toteuttamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Minuakin jännittää, miten nietospensas selviää talvesta. Yritin kyllä suojata sen hyvin. Toivottavasti saamme molemmat nauttia ensi kesänä runsaasta nietospensaiden kukinnasta. Ihanaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 9. Saittapa palio aikahan. Onneksi puutarhanhoito ei oo nii vakavaa. Aina sopii joukkohon joku orottamaton projekti ja osan töistä voi siirtää seuraavahan tai sitä seuraavahan kesähän :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olet ihan oikeassa. Nyt on kiva keväällä jatkaa siitä, mihin on syksyllä jäänyt.:) Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 10. Oi miten kaunista ja ihana katsella kesäisiä kuvia puutarhasta <3 Kaikki ei aina mene suunitelmien mukaan,mutta toteutuu varman vähän myöhemmin kun aikataulut antaa myöten :)
  Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
 11. Olettepa saaneet paljon aikaan, vaikka kyllä siinä on joutunut uurastamaankin. Pihanne on kyllä niin kaunis. Pihahan ei ole koskaan valmis, eikä kai sen pidäkään olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Valmista ei tosiaan varmasti koskaan tule, ja se on toisaalta tosi kiva, koska muuten loppuisivat projektit kesken.:D

   Poista
 12. Ihana kesätuulahdus tuli kauniiden kukkakuviesi myötä. Pioniunikot ovat kesäkukista lemppareitani varsinkin tuo tumma punainen. <3 Hyvää vuodenalkua.
  ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Pioniunikot ovat ihania. Hyvää vuodenalkua sinullekin!

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...