tiistai 1. tammikuuta 2019

Kirjaesittely: Viherseinät - Uutta ilmettä puutarhaan

Talvi on hyvää aikaa puutarhakirjojen lueskeluun ja uusien pihasuunitelmien tekemiseen. Tällä hetkellä olen innostunut kasvatusalan laajentamisesta myös ylöspäin ja toisaalta tämän myötä erilaisten tilanjakajien luomisesta. Sainkin Minerva Kustannus Oy:lta esiteltäväksi mielenkiintoisen vertikaalisesta puutarhasta erilaisten viherseinien muodossa kertovan kirjan, Viherseinät - Uutta ilmettä puutarhaan (Shawna Coronado, 2016, Minerva Kustannus Oy, 160 sivua). Lämmin kiitos Minervalle kirjasta!Kirjan ensimmäinen, noin parinkymmenen sivun pituinen osa käsittelee viherseinän perustamista yleisesti. Osassa annetaan aluksi vinkkejä oikeanlaisen viherseinätyypin valintaan, jonka jälkeen käydään läpi yleisimmät työkalut, joita viherseinän tekemiseen tarvitaan. Neuvoja annetaan myös sopivan paikan, kasvualustan ja kasvien valintaan sekä viherseinän hoitoon ja kasteluun.

Kirjassa on ilahduttavan paljon kauniita, värikkäitä kuvia erilaisista viherseinistä.

Viherseinä sopii monenlaiseen tilaan.

Kirjan toinen osa käsittää suurimman osan kirjasta, ja siinä esitellään 23 erilaista viherseinämallia tarvittavine työkaluineen, materiaaleineen, kasvilistoineen ja yksityiskohtaisine rakennusohjeineen. Osasta löytyvät ohjeet esimerkiksi niin yrtti-, vihannes- kuin sammalseinän tekoon, kuten myös pölyttäjäystävällisen vesiviljelyseinän, eristävän viherseinän sekä aromaterapiaseinän tekemiseen. 

Penninvenytysseinä on nimestään huolimatta rehevä ja näyttävä.

Kirjan ohjeet erilaisten viherseinien rakentamiseen ovat selkeät ja helppolukuiset. Kuvat eri työvaiheista helpottavat ohjeiden ymmärtämistä.

Kokonaisuudessaan kirja pursuaa hauskoja ideoita ja toinen toistaan upeampia, vehreitä viherseiniä. Kauniit, värikkäät kuvat inspiroivat ja kannustavat kokeilemaan. Ohjeita löytyy niin pienen kuin suuremmankin budjetin ratkaisuihin. Myös auringon ja varjon seinille on omat ohjeensa, ja vinkkejä on tarjolla niin pikkuisiin kuin todella suuriinkin viherseiniin. Kuhunkin seinään tarvittavat kasvit ja tarvikkeet on selkeästi listattu ja numeroitujen, vaiheittaisten ohjeiden ja mallikuvien avulla seinien rakentamisvaiheet on helppo hahmottaa.

Värikäs viherseinä, jossa on kukkivia yksivuotisia kasveja puolivarjoon.

Meillä tämän kirjan esittelemien seinien tyyppisiä ratkaisuja ei vielä ole. Sen sijaan terassilla ja tontin laidalla on pari seinämäistä rakennetta, jotka on toteutettu leveän, tilaa jakavan köynnöstuen ja köynnöskasvien avulla. Lisäksi sain äidiltäni viime kesänä pari viherseinän perustamiseen sopivaa, pussukoista koostuvaa seinävaate-tyyppistä ratkaisua, joiden käyttöön en ehtinyt vielä silloin tarkemmin perehtyä. Ensi kesänä toivon kuitenkin saavani nekin käyttöön.

Onko sinulla puutarhassasi viherseiniä? Jos on, minkälaisia?

 Iloa päivääsi!

30 kommenttia:

 1. Viherseinät kiinnostavat täälläkin niillä saa hyvin myös lisää kasvutilaa ja näyttävyyttä. Noiden rakentamiseen ja hoitamiseen olisi hyvä saada lisää opastusta. Kiitos kirjavinkistä, pistetään hakuun.
  -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Viherseinillä tosiaan saa kivasti lisättyä kerroksellisuutta puutarhaan.

   Poista
 2. MInäkin olen useampana vuotena miettinyt tuollaista viherseinää hyötykäyttöön, esim. Kuormalavan viritettyinä. Paikkaa vain ei ole oikein löytynyt ja toistaiseksi olemme tyytyneet rakentelemaan niitä villiviiniviherseiniä tilanjakajaksi pihalle.
  Kummasti alkaa tuo tuleva kevät jo mielessä siintämään ja antamasi kirjavinkki tulee taatusti käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuormalavasta tehtyä viherseinää minäkin olen pohtinut istutuslaatikoiden rinnalle.

   Poista
 3. Viherseinästä haaveilin :) jo -90 luvulla ;)ja suunnittelinkin sellaista pihan jakamiseksi omiin käyttö kohteisiin.
  Tyssäs aika ja raha kysymyksiin....mutta nyt vois harkita pienempi muotoista....
  talvi-ovea pihamaalleni on ollut haaveessa jo monta monituista vuotta:)
  Oisko siitä hyvä aloittaa...
  ...meillä lunta tuiskutti koko eilisen illan,nyt vesitihkua:(
  oi tule vanha talvi takaisin...
  Oikein ihanaa alkanutta uutta vuotta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Viherseinät ovat kyllä kiinnostavia. Tuo talviovi kuulostaa hauskalta!:) Täälläkin lunta on pyryttänyt vuorokauden, pakkasella on onneksi kuitenkin pysynyt, vaikkakin juuri ja juuri. Oikein ihanaa uutta vuotta sinullekin!

   Poista
 4. Olen aina ollut retkussa viherseiniin, kun olen niitä jossain nähnyt.
  Kiitos kirjavinkistä.
  Kiitokset viime vuodesta ja
  Paljon onnea tälle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin viime vuodesta ja oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta!

   Poista
 5. Olen tätä kirjaa jo kerran kaupassa katsellutkin.. Viherseinät kiinnostaa täälläkin ja nyt olisi hyvää aikaa lukea niistä! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan luettuani minun on pakko saada viherseinä ensi kesänä!:D Mies tosin ei ole asiasta yhtä innoissaan, mutta jospa saisin suostuteltua hänet mukaan projektiin.:)

   Poista
 6. Kiinnostava aihe. Meillä pari vanhaa omenapuuta ovat kesällä suojana ja jakajina, mutta jossain vaiheessa on aika kehittää niiden tilalle uusia ratkaisuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin viherseinät kiinnostavat ja oli hauska nähdä esimerkkejä niiden toteuttamisesta.

   Poista
 7. Mielenkiintonen kirja, vois kokkeillakkin joskus viherseinee!

  VastaaPoista
 8. Tuollaisista viherseinistä saisi rakennettua hauskoja tiloja puutarhaan. Jotain visioita päähäni humpsahti välittömästi :) Noissa voisi jotenkin hyödyntää risuaitaakin.....hmmmmmm. Täytyypä alkaa suunnittelemaan. Onneksi on vielä kevättalvi aikaa.....Nyt ainakin tulee lunta ihan sakeesti ja maassa on jo paksu kerros. Käääääk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherseinissä on tosiaan vaikka mitä mahdollisuuksia. Täälläkin on lunta tullut vuorokauden aikana reilusti lisää. Onneksi puutarhakirjojen ja -lehtien yms. avulla pääsee vierailemaan kesätunnelmissa.:)

   Poista
 9. Ei oo köynnöksiä kummempaa viherseinää, mutta johonaki vaihees tuloo varmasti ajankohtaaseksi joku toisellaanenki ratkaasu.

  VastaaPoista
 10. Viherseinät kuulostavat hauskoilta ja näyttävät kivoilta. En vain itse saisi vaataavaa tehtyä. Kirjassa on onneksi otettu ihmisten erilaiset budjetit huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherseinät ovat minustakin nättejä ja sellaisia olisi kiva saada puutarhaan. Kirja tosiaan kivasti huomioi erilaiset viherseinävaihtoehdot.

   Poista
 11. Ehkä jossain päin ainoa tapa lisätä kasvutilaa? Tämmöinen tuli vaan aiheesta mitään tietämättä mieleen😊

  VastaaPoista
 12. Ihanan rehevän näköinen kirja! Tuollaiset seinät on niin kivoja.
  Kukkivaa ja ihanaa tätä vuotta sinulle!

  VastaaPoista
 13. Tilan jakajina viherseinät ovat mainioita! Pienehkö seinä köynnöstueksi olisi tarpeen 😉. Mukavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...