keskiviikko 7. marraskuuta 2018

Yhteenveto viime kesästä: chilit ja paprikat

Minulla kulunut kesä oli paljolti kokeilun aikaa hyötykasvirintamalla, sillä tarkoituksenani oli etsiä hyviä lajeja ja lajikkeita, joita haluaisin kasvattaa jatkossakin. Niinpä kokeilulistalle pääsivät myös chilit ja paprikat, joita testasin yhteensä seitsemän lajikkeen verran. Näistä yksi nousi perheemme ehdottomaksi suosikiksi, jota lapsetkin rakastivat, ja sen siemeniä minulla on runsaasti kerättynä tulevia kylvöjä varten. Kuitenkin myös monet muut chilit osoittautuivat kasvattamisen arvoisiksi, ja varmasti niitäkin tulee löytymään kasvihuoneestamme jatkossa, jos ei kaikkia ihan joka kesä, niin ainakin silloin tällöin.

Viime kesän chilit ja paprikat

- paprika 'California Wonder': Kuluneena kesänä tämän paprikalajikkeen kohdalla jouduin pettymään. Lajike iti hyvin ja lähti kivasti kasvuun tehden vankkoja taimia. Kukinta kuitenkin viivästyi, ja kun kirvat valtasivat kasvihuoneemme kesäkuussa, oli peli menetetty. Ne nimittäin rakastuivat tämän nimenomaisen kasvin taimiin ja vaurioittivat niitä ikävästi. Kun kirvoista päästiin heinäkuun puolella, paprikat alkoivat kukkia uudelleen, mutta yhtään paprikaa näistä ei kuitenkaan kehittynyt, vaan ne jäivät peukalonpään kokoisiksi raakileiksi. Ensi vuonna aion kuitenkin yrittää kasvattaa tätä vielä uudelleen, jos silloin saisimme maistiaisiakin.

- chili 'De Cayenne' (Ring O Fire): Tämän lajikkeen kasvatus oli helppoa ja satoa tuli runsaasti jo heinäkuun puolivälistä alkaen aina lokakuulle saakka. 'De Cayenne' tuo kivaa potkua ruokiin, mutta se ei kuitenkaan ole liian tulinen meidän alle kouluikäisille lapsillemmekaan, kun vain siemenet muistaa poistaa. Siemenien kera tulisuus toki on voimakkaampi. Tätä käytimme mausteena niin ruoan seassa kuumennettuna kuin sellaisenaankin ja loput sadosta kuivasin. Hyvä "peruschili", joka pääsee jatkoon seuraavia kesiä ajatellen.

Kellanvihreät chili 'Hungarian Yellow Wax Hot' ja punainen chili 'De Cayenne' (Ring O Fire)

- chili 'Hungarian Yellow Wax Hot': Tästä tuli ehdoton suosikkilajikkeemme, jota on pakko kasvattaa jatkossakin. Chilin maku on täyteläinen ja tämä sopii sellaisenaankin esim. lämpimien voileipien päälle pilkottavaksi. Tulisuudeltaan tämä on melko mieto ja lapsetkin rakastivat tästä chilistä tehtyä maustevoita, johon kyllä itsekin jäin koukkuun. Osa sadosta päätyi pakastimeen. Ehdottomasti jatkoon!

- paprika 'Mini Bell'-mix: Sekoituksessa piti olla keltaisia, oransseja, violetteja ja punaisia paprikoita. Minulla itäneet sattuivat olemaan kaikki joko punaisia tai violetteja. Näistä violetit olivat mielestäni melko mauttomia, mutta punaiset olivat hyviä ja makeita. Pienet paprikat olivat kauniita ja punaisten paprikoiden siemeniä keräsin talteen tulevia kesiä varten. Violetteja en kasvata enää uudelleen.


Paprika 'Mini Bell'-sekoitus


- chili 'Habanero Lemon': Tässä chilissä oli raakana maussa sitruksinen vivahde, mutta chilien kypsyttyä keltaiseksi sitruksen aromi väheni. Nämä chilit ehtivät kypsyä vasta sisällä huoneenlämmössä. Tulisuutta löytyi, mutta se oli vielä siedettävissä rajoissa. Näitä kuivasin chilijauhetta varten. Jatkoon!

- chili 'Jalapeño M': Tämä osoittautui tulisimmaksi lajikkeeksi kasvattamistamme chileistä ja meille turhankin tuliseksi tuoreena ruokiin käytettäväksi. Satoa tuli kyllä runsaasti ja kuivasin sitä chilijauhetta varten. Tässä vaiheessa luulen, että ainakaan ensi kesänä en tätä kasvata.

Ylhäällä vasemmalla chili 'Hungarian Yellow Wax Hot' ja oikealla vielä raaka chili 'Habanero Lemon'. Keskellä punainen chili 'Jalapeno M'. Vasemmalla alhaalla osin jo kypsät chilit 'Jamaican Bell' ja oikealla punaiset chilit 'De Cayenne' (Ring O Fire).

- chili 'Jamaican Bell': Tämä chili tuotti runsaasti satoa, mutta kypsyminen tapahtui pääosin vasta lokakuussa sisällä. Chilissä on vähän paprikamainen maku, mutta kivasti kuitenkin potkua. Tätä käytimme ruoanlaittoon ihan sellaisenaan ja osan kuivasimme. Tämäkin chili pääsee jatkoon.

Kasvatitko sinä paprikoita ja/tai chilejä viime kesänä? Mikä on sinun suosikkilajikkeesi?

Iloa ja valoa keskiviikkoosi!

24 kommenttia:

 1. Kiitos chilivinkeistä! Itse kun haen jatkuvasti lisää noita mietoja lajikkeita kasvatukseen. Itse olen tosin mieltynyt kovasti perus-jalapenoon, vaikka onkin aikas hiittinen. Se ei ole pistävän tulinen, vaan maku tulee ennen lämpöä. Olen säilönyt sitä renkaina mausteliemeen ja ovat maukkaita näin käytettynä esim. tortillojen kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä!:) Tuota mausteliemeen säilömistä voisinkin kokeilla. Meilläkin tortillat maistuvat ja niihin tosiaan ne varmasti käyvät hyvin. Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Lasten vuoksi me olemme mieltyneet noihin miedompiin lajikkeisiin.
  Minusta taas viime kesä oli paprikoiden ja chilien kannalta ennätys hyvä.
  Me kasvatamme ne avomaalla, siksi kesällä on merkitystä.
  Kirvoja torjuimme nokkosvedellä.
  Hyvää loppuviikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Meilläkin nuo miedommat lajikkeet olivat mieluisimpia. Monella viime kesä tosiaan taisi olla hyvä chili- ja paprikakesä. Kiva nähdä, miten ensi kesänä käy. Hyvää loppuviikkoa teillekin!

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä. Itse kasvatin viime kesällä vain kaksi Lemon drop -chiliä. Ne ovat myös sopivia ruuanlaittoon - ei liian tulisia. Otin kasvit kuistille ja koitan, jos saisin ne telvetettua. Paprikoista saan aina vain tosi vähän satoa, en tiedä lannoitanko tai hoidanko niitä muuten väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan paprikat eivät ole yleensä olleet kovin satoisia, poikkeuksena nyt tuo Mini Bell -joka teki pikkupaprikoita ihan mukavasti.

   Poista
 4. Kokeilemalla vasta tietää, näin se on. Suurimmaksi osaksi onnistunut satokausi jos unohdetaan kirvat🙄Itse en ole tulisen ystävä ollenkaan enkä ole päässyt chilien makuun. Paprikaa kylläkin olen kasvattanut mutta vaatii kokemukseni mukaan hyvän kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä chilien käyttö oli monta vuotta vähäisempänä lasten vauva-aikoina, mutta kuluneen kesän myötä ne tuntuvat vakiintuneen taas keittiöömme.

   Poista
 5. Alakouluikäinen poikani on innokas chilien kasvattaja. Tänä vuonna saimme huippusadon Champion-chilistä. Otimme niistä tapamme mukaan pari tainta sisälle pari viikkoa sitten ja ne kukkivat jo uudelleen vaikka viimeiset chilit juuri poimimme oksilta. Ensivuonna satoa tulee ennätysaikaisin! Kiitos lajikevinkeistä. Ainakin Hungarian Yellow Wax Hot on listalla, kun tammikuussa kylvämme ensi vuoden chilit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Kiitos sinulle vinkistä tuon Championin suhteen. Taidankin kokeilla sitä. Minäkin meinasin ensin tuoda osan taimista sisälle pari viikkoa sitten, mutta löydettyäni niistä jälleen kirvoja, en uskaltanut, etteivät ne leviäisi huonekasveihin. Hauska olisi kyllä joskus kokeilla talvettaa chilejä.

   Poista
 6. Olipa sinulla monenlaista paprikaa! Sain kerran pienen chilin taimen, istutun sen kasvimaan kohopenkkiin, mutta peura kävi syömässä senkin, yllätys :-D

  VastaaPoista
 7. Kiitos kokemusten jakamisesta, näitä on aina ilo lukea! Minä olen kasvattanut Hungarian hot wax -lajiketta, joka näyttää ja kuulostaa melko samantapaiselta kuin sinun kasvattamasi yellow hot wax. Oli hyvä ja käyttökelpoinen, riittävän mieto meidän makuun. Tämän vuoden chilit valitsin ulkonäön perusteella ja sato on suurimmaksi osaksi vielä keräämättä. Kasvatin chilejä ruukuissa, jotka nostin ensimmäisten pakkasten aikaan sisälle. Ehkä koitan talvettaa muutaman. Täytyykin muistaa niistä tehdä myös jotain koontia blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäänkin odottamaan postaustasi! Uusia lajikkeita torstaisin mielelläni ensi vuonnakin ja kaikki vinkit ovat tervetulleita. :)

   Poista
 8. Muutamana vuonna olen yrittänyt paprikoita kasvatella mutta eivät ole minun laji, satoa tulee erittäin niukasti tai ei ollenkaan. Niinpä pitäydyn tomaateissa joiden kanssa pärjään erinomaisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin ollut ihania postauksia tomaateista. Minullakin tomaatit onnistuivat paremmin, mutta ihan mukavan sadon sain näistäkin.

   Poista
 9. Chilien kanssa olen hyvin arka huonojen kokemusten myötä, kiitos tästä vertailusta! Paprikaa kasvatan joka vuosi, chilejäkin joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla chilit ovat onnistuneet paprikoita paremmin. Nyt kasvatin ensimmäistä kertaa niitä kasvihuoneessa, mutta olen joskus aiemmin kasvatellut molempia ruukussa terassilla ja silloinkin oli sama juttu. Paprikaa meillä kuluu paljon, joten olisi kiva löytää siitä maukas ja helppo lajike.

   Poista
 10. Kokeilen kyllä uuessa kasvihuoneessa ens kesänä,Chili ja paprikaa!!.
  Laitan muistiin tämän jutun ja palaan lukemaa tapaninpäivänä ,jolloin kukkasiementen ym tilaus käynnistyy;))
  Valo ja iloa teidänkin marraskuun päiviin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Ei ole enää pitkä aika seuraavan esikasvatuskauden käynnistymiseen.:) Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 11. En ole kasvattanut kumpaakaan en chiliä en paprikaa . Meillä ei ole vielä kasvihuonettakaan ja avomaalla en halua niitä kasvattaa ainakaan toistaiseksi . Mutta mukavaa tietoa tulevalle . Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli hyötyä sinulle!:)Minäkään en ole kokeillut chilien tai paprikoiden kasvattamista avomaalla.

   Poista
 12. Kiitos vinkeistä jospa ensi kesänä kasvattelisi enemmän chilejä kuin yhden lajikkeen :) ja paprikoita en kasvattanut ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä!:) Kiva, jos löysit tästä vinkkejä uusiin lajikkeisiin.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...