perjantai 26. lokakuuta 2018

Hyötykasvien ja perennojen syyskylvöt (ja muistutus arvonnasta!)

Parina syksynä olen kylvänyt osan hyötykasveista jo syksyllä, ja positiivisten kokemusten kannustamana tein niin tänäkin vuonna. Syyskylvöt helpottavat kevään kiireitä, mutta ainakin itselläni esimerkiksi palsternakka ja pinaatti ovat kasvaneet syyskylvöinä paremmin kuin keväällä laitettuina. Rikkakasvitkin erottaa keväällä kylvösten joukosta, sillä syyskylvämiäni lajeja on sen verran vähän, että niiden taimet jo tunnistan pikkuisinakin ja toisaalta ne ovat myös suhteellisen suorissa riveissä, joissa taas rikat eivät yleensä ole.

Niinpä käänsin, lannoitin ja kalkitsin kolme istutuslaatikkoa syyskylvettäviä hyötykasveja varten. Maahan pääsivät jälleen porkkanat, palsternakka, retikka, kehäkukat, pinaatti ja tilli. Sipulin siemenkylvöä kokeilin viime vuonna, mutta se ei onnistunut, joten laitoinkin sitten keväällä sipulit istukkaista ja niin aion tehdä ensi vuonnakin. Valkosipulia sen sijaan kylvin jälleen. Toissa vuonna valkosipulisatoni epäonnistui, ja sain silloin vain yhden valkosipulin ja siitä myös itusilmuja. Nuo itusilmut istutin viime syksynä ja ne ovat pulskistuneet kivasti. Nyt istutin itusilmuista kasvaneet pikkusipulit uudelleen ja toivon saavani niistä lähivuosina jo satoakin. Viime syksynä istutin myös uudet valkosipulin kynnet, joista sain tänä vuonna komeita sipuleita, ja näistä muutaman kynnet pääsivät nyt maahan.

Tämän vuoden syyskylvöjäni kasvimaalle.

Hyvät, säänkestävät nimikyltit helpottavat keväällä pikkutaimien tunnistamista.

Perennojen syyskylvöä sen sijaan kokeilen nyt ensimmäistä kertaa. Toki olen puutarhassa esimerkiksi myskimalvan siemeniä levitellyt kukkapenkissä emokasvien ympärille, mutta muuten en ole perennoja syksyllä aiemmin kylvänyt. Nyt laitoin mm. blogiystävältä siemenvaihdossa saamani kurjenmiekan ja siemenkirjeestä löytämieni harmaamalvikin ja kellokärhön siemeniä muoviruukkuihin, joissa on reilusti reikiä pohjassa, ettei niihin kerry vettä. Nämä ruukut upotin niihin istutuslaatikoihin, joihin aion kylvää/istuttaa esikasvattamiani hyötykasveja vasta keväällä. Ajattelin, että siinä siemenillä on hyvä paikka saada tarvitsemansa kylmäkäsittely ja lähteä keväällä kasvuun, mutta koska ne ovat ruukuissa, minun on helppo keväällä löytää taimet ja toisaalta myös siirtää ruukut pois kevätkylvöjen/-istutusten alta.

Perennojen siemenet pääsivät pikkuisissa ruukuissa istutuslaatikkoon. Laatikon takaosassa satoa tuottavat vielä rukola ja viinisuolaheinä.

Tässä istutuslaatikoiden rivissä etummaisessa laatikossa hyötykasvien syyskylvöjä, keskimmäisessä ja taaimmaisessa perennojen.

Tässä vielä listausta tämän vuoden syyskylvöistäni:

Hyötykasvit
- pinaatti 'Bazaroet'
- porkkanat 'Nantes 2', 'Nantes 6 Fancy', naposteluporkkana 'Sugarsnax 54 F1' ja karottiporkkana
- retikka 'Musta Pyöreä'
- palsternakka 'Guernsey'
- kehäkukka 'Orange King', 'Golden Emperor', 'Lemon Zest'
- talvivalkosipuli nimetön ja (vuoden ikäisistä itusilmuista jatkokasvatukseen) 'Alexandra'
- tilli 'Pikant'

Perennat
- kurjenmiekka violetti, keltainen
- akileija vaal.lila, v.pun.
- harmaamalvikki
- kellokärhö
- kevätesikko, kelt.
- isotähtiputki, pun.
- varjolilja, valk.
Nyt on jälleen muutama syy lisää odottaa kevättä ja jännittää, mitä lumen alta alkaa paljastua.
Oletko sinä tehnyt syyskylvöjä? Jos olet, mitä kylvit?

Tähän lopuksi muistutan vielä blogissani käynnissä olevasta Satokausikalenterin arvonnasta. Käyhän kurkkaamassa, jos et ole vielä osallistunut. :)

Ihanaa viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Voi että, mihinkähän niitä siemenkirjeen siemeniä saisi laitettua kylmäkäsittelyyn? Terassilla taitaa olla liian kylmää talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisitko niitä upotettua ruukuissa vaikka maahan johonkin kohtaan? En tiedä, menisivätkö ne upottamattakin, jos olisivat sellaisessa kohdassa, että jäävät lumen alle.

   Poista
 2. Syyskylvöt on melkein tehty. Hyötykasveista kylvin porkkanaa ja palsternakkaa sekä istutin valkosipulia sekä itusilmuista että kynsistä. Kehäkukkaa ja pinaattia en edes hoksannut kokeilla, mutta eihän se vieläkään liian myöhäistä olisi. Perennoja tuli kylvettyä n.15 eri lajia ja niiden lisäksi neljästä eri jalokärhöstä kerättyjä siemeniä. Vielä kylvöä odottaa siemenvaihdossa saamani pari puupionin siementä. Toivottavasti tulee suotuisa talvi ja kylvökset itävät hyvin keväällä :) Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jännittävää odotettavaa sinullakin, miten kylvökset itävät.:) Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

   Poista
 3. Tämä on kiinnostava postaus.
  Koskaan en ole kokeillut syyskylvöä, vaikka olen viljellyt kotitarpeiksi vuosikymmenet.
  Oli myös aika jolloin minulla oli tuoretukun kanssa sopimus 40 000 purjosta vuodessa.
  Odotan mielenkiinnolla, miten sinun kylvökset pärjäävät.
  Kaikkea ihanaa viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tuo purjon kasvattamasi vuotuinen purjomäärä on kyllä mahtava! Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 4. Hymm, porkkanoiden syyskylvöä voisinkin kokeilla! :D Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Aivan ihailtavaa ennakointia ja järjestelmällisyyttä! Minä olen syyskylvänyt joskus perennoja ihan kohtalaisella menestyksellä. Porkkanaa ja palsternakkaa en ole kokeillut - ehkä tosiaan pitäisi! Talvivalkosipulin kynnet olen sentään työntänyt maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisa! Porkkana ja palsternakka ovat ainakin minulla itäneet syksyllä kylvettynä tosi hyvin. On kiva nähdä, miten omat perennakylvöni nyt onnistuvat. Jos ne itävät hyvin, voisin kyllä jatkossakin kylvää syksyisin niitä perennoja, jotka siihen sopivat.

   Poista
 6. Tuo on kyllä hyvä systeemi syyskylvöille. Minulla ruukut on saunan seinustalla isoimmilta sateilta suojassa, mutta voisinkin oikeastaan siirtää ne talveksi ensivuoden kurkku/kesäkurpitsapenkkiin. Perennoja on kylvetty sen verran, etten viitsi kaikkia tässä luetella. Ehkä teen myöhemmin oman postauksen, kun alkaa olla valmista. Porkkanaa ja palsternakkaa olen joskus syyskylvänyt, mutta en viimevuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti perennasi itävät hyvin! Siemenkirjeessäsi oli kyllä upeita syyskylvettäviä.

   Poista
 7. Hieno panostus tulevaa kasvukautta varten. Minulla on joitakin perennoja kylvettynä, joista osa jo itänytkin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between! Toivotaan hyvää menestystä kylvöillesi. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 8. Syyskylvöjä pitäisi itsekin ehdottomasti kokeilla. Postauksesi antoi pontta sille.
  Minäkin kaivoin jo loppukesästä kylvetyt, osin itäneet pienet neilikkapotit kasvimaan lankkukehikkoon talveksi. Toivon mukaan lähtevät keväällä hyvään kasvuun.
  Mukavaa alkanutta viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti neilikkasi talvehtivat hyvin. Syyskylvöjä kannattaa kyllä testata. Ainakin itselleni tulee hyvä mieli, kun tiedän, että esim. osa ensi kesän hyötytarhan sadosta on valmiina jo odottelemassa kasvuunlähtöä. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 9. Onnea kylvötouhuihin! Kiva kuulla, miten lähtevät talven jälkeen. Pitääkin laittaa omia perennansiemeniä vielä maahan...

  VastaaPoista
 10. Taas uusia,vinkkejä:) Kiitos!
  Mukavia ootuksia:)) keväälle.
  Sinulle toivotan Hyvää talvi-aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisa! Kiva, jos sait postauksestani vinkkiä!:) Hyvää talviaikana ja ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 11. Helepottaa kovasti kevväällä kun oot kylyväny jo nyt. Miulla ois tarkotus tulevalla viikolla tehä kylyvöksii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväisin olen tosiaan ollut aina iloinen, kun muutama istutuslaatikko on ollut jo valmiiksi kylvettynä. Onnea sinun syyskylvöillesi ja mukavia kylvöhetkiä!

   Poista
 12. Toivotaan, että talvi kohtelee siemeniä lempeästi ja ensi kesänä tulee runsas sato!
  Minullakin on muutamia jalokärhön siemeniä maahan kaivetuissa ruukuissa odottamassa kevättä. Myös osan keräämistäni jalokellon siemenistä kylvän nyt syksyllä, osan jätän kevääseen. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Toivottavasti syyskylvösi itävät hyvin. Mielenkiintoisia nuo Kärhöjen siemenkylvöt. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 13. Syyskylvöt ovat ihan uusi juttu minulle, joten kiitos tästä postauksesta! Jään mielenkiinnolla odottamaan, kuinka perennat itävät. Syyskylvö voisi olla hyvä juttu etenkin esikoille, joita en ole tähän mennessä saanut itämään sisällä ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Kiva, jos postauksestani oli hyötyä! Minuakin jännittää, miten etenkin perennojen kanssa käy. Hyötykasvien uskon lähtevän kasvuun hyvin tälläkin kertaa. Postailen keväällä kylvöjen kuulumisia.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...