keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Syyspuuhia

Viime viikolla aloitin vihdoin syyspuuhat puutarhassa toden teolla. Jotain pientä olin tehnyt jo aiemmin, mutta nyt oli aika ryhtyä kunnolla toimeen, ja hyvä näin huomioiden viikonlopun pakkasyöt.

Viikko sitten kaivoin kesäkukkaistutuksista pelargoniat ja muratit ylös, ruukutin ne ja toin sisälle talvehtimaan. Myös muutaman lumihiutaleen ja 'Night Sky'-petunian otin nyt ihan kokeilumielessä sisälle. En tiedä, voiko petunian talvetus edes onnistua, mutta olenpahan sitten ainakin kokeillut. Tuo lajike on niin erikoisen kaunis, että toivoisin kovasti edes yhden kasvin saavani hengissä talven yli. Muut petuniat kasvatin tänä vuonna siemenestä ja sama on suunnitelmissa ensi vuonnakin.

Petunia 'Night Sky'

Pelargoniat talvehtivat jälleen huoneenlämmössä kasvivalon turvin. Myöhemmin otan niistä vielä pistokkaita, jotta varmasti keväällä taas olisi omia pelakuita hengissä.

Jostakin luin, että lumihiutalekin voisi talvehtia sisällä, joten sitäkin täytyy kokeilla.:)

Yksivuotisista yrteistä basilikat toin jo aiemmin sisälle. Nyt kaivoin rukolat istutuslaatikoista ja toin nekin keittiöön ruukuissa kasvivalojen alle. Monivuotisista yrteistä leikkasin reilut niput kuivatettavaksi, jonka jälkeen otin ne pois ruukkuistutuksista ja laitoin talveksi istutuslaatikkoon. Talvehtineille yrteille aion ensi kesänä tehdä oman istutusalueensa kasvihuoneen läheisyyteen. 

Iisoppi, venäläinen rakuuna ja timjami...

...sekä sitruunamelissa, viherminttu ja mansikkaminttu päätyivät kuivattaviksi.

Istutuslaatikoista olen lähes kaikista korjannut sadon ja möyhinyt kasvinosat mullan sekaan. Yhdessä laatikossa odottavat vielä loput palsternakat nostamista. Osa laatikoista onkin nyt valmiina tulevia syyskylvöjä varten.

Loput tomaatit keräsin kasvihuoneesta sisälle kypsymään muovipusseihin omenoiden kanssa. Tomaattien, kurkkujen ja maissin ruukut jo tyhjensin ja pesin. Chilit ja paprikat toin kuitenkin vielä ruukuissa sisälle kypsyttämään satoaan. Persikka- ja aprikoosipuut ovat nyt vielä kasvihuoneessa ja tuon ne sitten myöhemmin sisätiloihin talvehtimaan, jonka jälkeen tarkoitus olisi vielä pestä kasvihuone läpikotaisin.

Tomaatteja jäi vielä reilusti kypsytettäväksikin asti. Niiden suhteen olemme olleet omavaraisia jo muutaman kuukauden ja vielä on herkkuja luvassa. Viimeiset kasvihuonekurkutkin keräsin pois.

Myös tämän vuoden toivottavasti viimeistä kitkemiskierrosta aloitin viikonloppuna ja samalla istutin kukkasipulit niihin penkkeihin, jotka sain kitkettyä. Osa kukkasipuleista odottaa vielä istutusta, joka jatkuu, kunhan saan loputkin penkit rikkakasveista vapaaksi. 

Tunnustettakoon, että minulla meinasi jo vähän ahdistus alkaa puskea päälle syystöiden kanssa, sillä tuntui, etten ehdi missään vaiheessa paneutua niihin kunnolla. Nyt ne onneksi ovat jo hyvällä mallilla, etenkin jos saisin tällä viikolla loput kukkasipulit maahan ja mies jänissuojaverkot paikoilleen. Oletko sinä jo aloittanut syyspuuhia?

Iloa keskiviikkoosi!

20 kommenttia:

 1. Sinulla on yrttisatoakin kuivattavaksi. Vähän olen yritellyt syystöitäkin, melkein ovat sipulit maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrttejä tosiaan jäi kuivattavaksi. Viime vuonna kuivasin niitä ensimmäisen kerran ja tykästyin sen helppouteen.

   Poista
 2. Siellähän on hommat edistyneet huimasti! Minä olen talvettanut sekä lumihiutaletta että kerrannaiskukkaista miljoonakelloa noin 10-asteisessa, valoisassa eteisessä. En tiedä, miten talvehtivat huoneenlämmössä, mutta kasvivalon luulisi auttavan. Lumihiutale oli minulla ensimmäisen talven jälkeen ihan hyvän näköinen sellaisenaan, kunhan lähti kunnolla uudestaan kasvuun, mutta toisen talven jälkeen tyvillä oli jo sen verran pitkälti kaljua osaa, että otin latvoista pistokkaat ja viskasin emokasvin kompostiin. Miljoonakello lähti hyvin tuuheutumaan juuresta uudelleen. Onnea talvetusyritykseesi! Jos saat yhdenkin oksan talvehtimaan, voit ottaa siitä keväällä pistokkaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olipa kiva kuulla positiivisista kokemuksistasi talvettamisen suhteen. Jospa minäkin onnistuisin.:)

   Poista
 3. Olet ollut ahkera. Minulla on vielä aika paljon pihatöitä tekemättä, vielä on osa kukkasipuleistakin istuttamatta. Hienoa satoa olet saanut! Mukavaa alkanutta lokakuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Anneli! Mukavaa lokakuuta ja kivoja hetkiä syyspuuhien parissa sinulle!

   Poista
 4. Meillä pihatöitä vielä riittää, mutta paljon on myös tehtynä. Hyvä muistutus.....minunkin pitää kerätä yrttejä kuivattavaksi. Vasta vähän lempiyrttiäni timjamia on kuivattuna.
  Kuulakasta viikonjatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timjami on yksi minunkin suosikeistani. Sitä kuluu etenkin syksyllä ja talvella liharuoissa paljon. Kivaa viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 5. Sinullakin on syystyöt hyvällä mallilla. Minäkin sain kasvarista tomaatteja hirmuisen määrän vielä sisälle tuotavaksi ja kypsytettäväksi. Ainoastaan yrttejä minulla on enää kasvarissa. kaikki muuta olen kerännyt pois. Mukavaa lokakuun alkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo sisällä kypsyvät tomaatit ovat ihana pidennys tomaattikaudelle. Lähes päivittäin saa pusseista napsia kypsiä tomaatteja syötäväksi. Mukavaa lokakuun alkua sinullekin!

   Poista
 6. Hyvällä mallillahan nuo teidänkin syystyöt ovat.
  Meillä on lähes kaikki tehty. sipuleiden suhteen pääsin helpolla, kun laitoin vain tulpaaneita, joiden sipulit otin kesällä talteen lehtien tuleennuttua.
  Hyvää jatkoa viikolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tulppaanit kuuluvat lempisipulikukkiini ja tuo konstisi kuulostaa kyllä fiksulta. Hyvää loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Oletpa ahkeroinnut. Hyvällä mallilla siellä.

  VastaaPoista
 8. On tuossa hommaa! Eipä ihme, että puutarhasi kukkaloisto on niin mykistävän kaunis!
  Mukavaa puuhailua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi!<3 Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 9. Monesti tekemättömät työt ahdistavat mutta kun pääsee tarttumaan toimeen, työt sujuvat nopeammin kuin on ajatellut. Vaikka monenlaista huolehdittavaa sinulla kyllä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä ihan oikeassa! Hurjan nopeasti sitä loppujen lopuksi tuli melkein valmista, ja huomasin, että olinkin ollut huolissani ihan turhaan.:)

   Poista
 10. Monta hommaa on jo tehty, mutta monta on vielä tekemättä. Päivänvaloa on niin vähän aikaa työpäivän jälkeen jäljellä, pimeässä syysillassa en viitsi enää puuhailla. Mutta tehdään ne, mitä ehditään ja jatketaan keväällä loput:) En ole noita kesäkukkia koskaan talvettanut, aina kannattaa kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä lyhenee tosiaan hurjan nopeasti ja hämärä tulee jo varhain. Kerron sitten keväällä, miten talvetettavieni kanssa kävi.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...