maanantai 16. heinäkuuta 2018

Terassin istutusalue

Terassin laajennuksen myötä aloin pohtia uudelleen lähistöllä kasvavan suuren tuijan ympäristöä. Allasterassi on tulossa tuolla puolella olevan Rinnepenkin yläreunaan asti, ja terassin toiseen päähän olisi jäänyt hassusti terassia selkeästi matalammalle valkean koristekiven kattama alue, jonka keskellä kasvaa iso tuija. Koska terassillamme tulee olemaan paljon puupintaa, kaipaan alueelle myös kasveja pehmentämään kokonaisvaikutelmaa. Näiden pohdintojen myötä syntyi ajatus poistaa koristekivet tuijan ympäriltä ja istuttaa alueelle sen sijaan kasveja. Kasvivalinnoissa olen yrittänyt saada alueelle vehreyttä, runsautta ja vähän eksoottistakin tunnelmaa. Uima-altaan alueelta meillä terassi on vielä pahasti kesken, mutta tämä istutusalue allasterassin toiseen päähän valmistui jo.

Nurmikentältä Rinnepenkille päin, takana vasemmalla uusi terassinlaidan istutusalue.

Talon nurkalta päin. Oikealle jäävät allasterassin vielä keskeneräiset perustukset.

Terassin suunnalta kuvattuna. Suuri tuija kasvaa istutusaltaan takana. Takarivissä mustaluumu ja alppipaju. Eturivissä mm. maksaruohoa, villapaju, keijunkukkaa ja pensashanhikki 'Tilford Cream'. Puna- ja hopealehtiset kasvit luovat kivaa kontrastia, ja paksu- ja nahkealehtiset tuovat uima-altaan läheisyydessä vähän etelänloman tuntua. Halusin altaan luo myös keskikorkuista heinää heilumaan tuulessa, joten istutin viiruhelpiä kaksinkertaisella juurimatolla reunustettuun kuoppaan, josta se toivottavasti ei lähde leviämään tai muuten se saa lähtöpassit.

Alppipaju, taustalla mustaluumu ja tuija.

Tämä syysleimu 'Early Cerise' on mielestäni upean värinen ja se sopii kivasti mustaluumun ja purppurakeijunkukan lehtien väriin.

Tässä vielä terassin istutusalueen kasvilista:
- pensasangervo 'Double Play Big Bang' (Spiraea x 'Tracy' Double Play Big Bang)
-  alppipaju (Salix helvetica)
- syysleimu 'Early Cerise' (Phlox paniculata)
- purppurakeijunkukka 'Palace Purple' (Heuchera micrantha)
- mustaluumu (Prunus cistena)
- puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum' (Rhododendron)
- pensashanhikki 'Tilford Cream' (Dasiphora fruticosa)
- viiruhelpi (Phalaris arundinacea)
- komeamaksaruoho 'Herbstfreude' (Sedum)
- villapaju (Salix lanata)
- syysmaksaruoho 'Brilliant' (Sedum)

Kaunista alkanutta viikkoa!

30 kommenttia:

 1. Terassit tarvitsevat tosiaan kasveja ympärilleen. Komea tuija sopii mainiosti kokonaisuuteen ja pienemmät kasvit tuovat juuri toivomaasi vaikutelmaa. Olen jo aikaisemmin ihastellut puutarhassasi taitavaa terassien ja kasvien yhdistelemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi, Ansu! Kasvit tosiaan elävöittävät terassia.

   Poista
 2. Kivasti tulee kontrastia erivärisistä lehdistä ja erilaisista kasvutavoista, vaikka kasvit eivät olisi kukassa. Mielenkiintoista nähdä, miten aremmat kasvit, kuten tuo mustaluumu, selviävät talvista. Ainakin tuija ja takana oleva pensasaita antavat suojaa. Helteistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo mustaluumun selviäminen jännittää, mutta paikka on onneksi tosiaan suojaisa ja jonkinlaista talvisuojausta ajattelin sille aikanaan viritellä. Helteistä viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Teillä on varmasti upeat näkymät, katseli pihaa ihan mistä suunnasta tahansa <3 Mukavaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
 4. Hienoja värien ja muotojen yhdistelmiä. Puutarha ei kai koskaan tule täysin valmiiksi. Vaikka minusta teidän näyttää huippuunsa viimeistellyltä.
  Hienoa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Puutarha ei tosiaan taida koskaan olla ihan valmis. Meilläkin on vielä paljon laittamattomia alueita, etenkin metsäpuutarhan puolella, mutta niitä ei tule juuri kuvattua, vaikka taustalla toisinaan näkyvätkin. Hienoa viikon jatkoa sinullekin!

   Poista
 5. Minä tykkään myös värien ja muotojen yhdistämisestä. Hienosti olette onnistuneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Eri väreillä ja muodoilla saa tosiaan hauskaa vaihtelua kasviryhmiin.

   Poista
 6. Näyttää jo nyt hyvältä, saati, kun kasvit kasvavat tuosta isommiksi. :) Oivia kasvivalintoja, tummanpunainen ja hopea tosiaan sopivat hyvin yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Tosi kiva on seurata, miltä alue näyttää tulevina vuosina. :)

   Poista
 7. Hienon värinen leimu. Minulta kuoli viiruhelpi ekasta paikasta johon sen istutin. Se oli vähän ihme juttu, ei levinnyt mihinkään. Nyt kasvaa uudessa paikassa missä saa levitä melko vapaasti jos pystyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla viiruhelpiä on toisessakin kohdin, juurimatolla rajattuna sielläkin, ja se on pysynyt siellä hyvin hallinnassa. Saa nähdä, miten sen käy tässä kohden.

   Poista
 8. Istitusalueet ovat tyylikkään ehjiä ja silti kasvivalikoima on noin laaja - miten saatkaan kasvit noin hyvin sopimaan toinen toistensa kanssa!

  VastaaPoista
 9. Hyvältä näyttää. Kaunis syysleimu, etkö pelekee viiruhelven riehaantuvan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viiruhelpi on kaksinkertaisen juurimaton rajaamana kauttaaltaan ja toivon sen sillä tavoin pysyvän kurissa. Jos se ei pysy, se saa lähteä.:)

   Poista
 10. Hyvältä näyttää. Kiinnostaa mitä puuta olette käyttäneet kukkapenkin reunassa . Me olemme ajatelleet myös jotain puuterassin kukkapenkkien reunaan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä on kukkapenkin reuna samaa terassilautaa, josta muukin terassi on tehty/tekeillä. Reunaan niitatulla juurimatolla olen sisäpuolelta ja pohjalta rajannut istutusalueen, ettei iso tuija vie kaikkea kosteutta.

   Poista
 11. Kaunista on ja kaikki sulautuvat hienosti yhteen <3
  Mukavaa heinäkuuta!

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...