maanantai 23. heinäkuuta 2018

Puutarha lomareissun jälkeen

Olimme reilun viikon lomailemassa Pohjois-Ruotsissa ja -Norjassa. Meillä ei käynyt ketään kastelemassa kasveja, ja pelkäsinkin, kuinka paljon tuhoa helle ja kuivuus ovat ehtineet reissun aikana puutarhassamme tehdä. Ruotsin metsäpalojen vuoksi lähdimme kotiin pari päivää etuajassa, sillä savua alkoi olla jo mökkikylämmekin seudulla. Tämä parin päivän etuajassa kotiintulo todennäköisesti pelasti kasvihuoneemme kasvit, ruukuissa olevat kesäkukat ja myös vastaistutetut perennat, jotka olivat saapuessamme nuupallaan, mutta kastelun myötä onneksi virkistyivät. Muu puutarha sen sijaan oli reissun aikana vain rehevöitynyt.

Porraspenkin ylimmällä portaalla uskomattoman kirkkaankeltainen, matala värililja ja myskimalva 'Rosea' ovat mielestäni kaunis parivaljakko.

Porraspenkin yläportaalla kukkii myös kultahelokki.

Kirjolupiini 'Edelknaben' ja syyshortensia 'Grandiflora' ilahduttavat keskimmäisellä portaalla.

Leimurakkaus 'Vesuvius' kukkii Porraspenkin alimmalla portaalla...

...seuranaan sulkaneilikka 'Doris'.

Kaaripenkissä kukintavuorossa ovat mm. punaväriminttu, väriminttu 'Fireball', valkoinen myskimalva, verikurjenpolvi, kuunliljat ja loistosalvia 'Blaukönigin'.Kaaripenkissä ilahduttavat myös kaukasiantörmäkukka 'Perfecta'...

...ja lilja LA-hybridi 'Kingdom'.

Kolmiopenkin yli Sydänpolulle päin. Kolmiopenkissä kukassa ovat tällä hetkellä mm. espanjankurjenpolvi 'Wargrave Pink', nimetön ystävältä saatu jaloangervo ja siperianunikko.

Jaloangervo, taustalla O-penkissä kasvava tiukukärhö 'Arabella' levittäytyy turveharkkoreunuksen päälle.

O-penkissä jaloritarinkannuksia kiusaa härmä ja vain 'Bellamosum' pääsi kukkaan asti.

Juurakosta istuttamani perenna osoittautui joksikin aivan muuksi kuin paketissa luvattiin ja päätyi Keltaiseen pisteeseen, taustalla aurinkonauhus. Olisikohan kyseessä jokin osittain kerrottu kesäpäivänhattu? Tunnistusapua otetaan vastaan.:)

Meillä ei edelleenkään ole satanut kunnolla. Toissa päivänä oli pari onnetonta sadekuuroa, joista ei vesimittarin pohja edes peittynyt. Viimeisistä kunnon sateista on jo useita viikkoja ja vettä kyllä toivoisi taivaalta tulevan. Onko teillä päin satanut viime aikoina vai piinaako kuivuus yhä sielläkin?

Kaunista alkavaa viikkoa!

42 kommenttia:

 1. Hienoa että puutarhasi on selvinnyt muutaman päivän kastelutauosta! Meillä satoi yhtenä päivänä, mutta niin vähän, että paljoa hyötyä siitä ei ollut.
  Mukavaa alkanutta uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sateita kyllä kaipaisi jo kovin. Mukavaa uutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Kuivuus ei teidän puutarhassa näy. Kukat ovat elinvoimaisia.
  Minullekin on käynyt niin, että taimikaupan kyltissä ja astian etiketissä on lukenut yhtä. Kasvaessaan kasvi onkin joku muu. Tänä vuonna krassin siemenet olivat tuplapussissa. sisimmäisessä oli oikeat siemenet. Ulommassa pussissa oli jotain "roskia", jotka kippasin kukkapenkin laidalle. Nyt siinä kasvaa mm. ruiskukkaa ja kissankelloja.
  Nautinnollista viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei yhtään hassummat "roskat" siinä ulommassa pussissa.:) Ruiskukat ovat ihania. Nautinnollista viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Hyvä, että kasvit selvisivät :) Sateita on nyt kolmen päivän aikana tullut. Mutta niin pieniä, ettei niistä juurikaan hyötyä ole. Toisaalta, kerryttäävät kuitenkin sadevesitynnyreihin vettä, joten hyvä niinkin. Ja ilma aina vähän raikastuu :) Ihanaa uutta viikkoa Sinulle ja teidän poppoolle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli kyllä vähän pelottavat fiilikset mennä aluksi katsomaan, miltä puutarha näyttää, mutta tosi helpottunut olin, kun hetken aikaa kiertelin istutusalueita katselemassa. Ihanaa uutta viikkoa teidänkin perheelle!<3

   Poista
 4. Hyvä kun kerkesittä kottiin pelastamaan kasvihuonetta. Kyllä sais kunnon satteet tulla Ruotsiinkin, mehtäpalot voip jiähä kytemään turvemaille pitkäks aikoo.
  Hehkuu oikein nuo keltaset liljat. Sulkaneilikka miullakin kukkii kovasti ja kaukaasiantörmäkukka hävis miulta talavella. Pittää kylyvee uuteen paikkaan . Kaikenlaista kaunista kukkivoo siulta löytyy!
  Mukavoo alakanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Sadetta tosiaan jo toivoisi tulevan, on niin kovin kuivaa. Sulkaneilikat ovat kyllä upeita. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Upeasti kukkii näköjään puutarhasi!
  Kyllä meillä tuli viime viikolla vettä ihan hyvin,joten meilläpäin raikastuttiin kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Onneksi siellä on satanut! Toivottavasti vettä saataisiin pian täälläkin, vaikka ainakin sääennuste lupaa ihan muuta.

   Poista
 6. Onneksi tulitte aikaisemmin kotiin, vaikka aikaisen paluun syy onkin niin kurja. Ruotsissa eletään nyt ihan katastrofikesää, vielä kuivempaa kuin täällä ja sitten vielä nuo karmeat metsäpalot päälle.
  Tänne tuli silloin toissapäivänä sentään 4 mm mittariin, mutta on sekin vähän - niin vähän, että hortensiat ja imikät eivät lopettaneet lurpottamista edes sen sateen aikana! Surkealta näyttää.
  Mutta teidän puutarhassa näyttää todella kauniilta!
  Olen tosi huono tunnistamaan noita monenlaisia hattuja ja kaunosilmiä ja sädekukkia, kaikki saman näköisiä ja lisäksi menen suomenkielisissä nimissä sekaisin ;-) Mulla on joku Gaillardia, onko se nyt sitten se sädekukka, jossa on tuollaiset samanlaiset siksakit terälehtien kärjissä. Muuta en osaa sanoa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsissa on tosiaan ihan hirveä tilanne kuivuuden ja metsäpalojen vuoksi. Toivottavasti kunnon sateita saataisiin pian. Kiitos tunnistusavusta! Täytyy googlettaa tarkemmin tuota Gaillardiaa, josko sieltä löytyisi tuolle kasville nimi.:)

   Poista
 7. Puutarha näyttää voivan hyvin.
  Lauantaina satoi täällä n. 10 mm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpa kiva, että siellä on satanut edes tuon verran. Tuosta määrästä saisi katoltakin edes jonkin verran kerran kerättyä vettä sadevesitynnyriin.

   Poista
 8. Perennat kestävät, kun ovat juurtuneet kunnolla. Näin kuivallakin illalla saa tallustella kasteisella nurmikolla. Se tuntuu kivalta.
  Meillä oli satanut perjantaina, edellisen kerran heinäkuun alussa kunnolla. Lauantaina odotin ukkoskuuroja, mutta aamun tihkusadetta enempää ei tullut. Äiti onneksi oli saanut sadevettä kastelusaavit täyteen, jopa 20 milliä satanut. Jäi niin huolissaan kukkien kastelun suhteen, sadepilvet kun kiertävät sitä seutua vesistön takia.

  Omat kasvini olivat poissaollessa kasvaneet ihan mahottomasti, reilussa viikossa. Kiitos lämpimien ilmojen ja naapurin kasteluavun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi äitisi luona satoi kunnolla. Voi, kun itsekin saisi sadevettä taas talteen, tynnyrit kun ovat olleet tyhjillään jo pitkään. Kiva, että sait kasteluapua! Tosi paljon ehtii tosiaan puutarhassa viikonkin aikana tapahtua.

   Poista
 9. Keltainen ja vaaleanpunainen on kyllä hyvä yhdistelmä. Muutenkin ihania kukkia. Kyllä kuivuus jatkuu edelleen, on vain pahentunut, vaikka viikonloppuna satoikin "jopa" 4mm. Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keltaisen ja vaaleanpunaisen yhdistelmä miellyttää minunkin silmää ja sitä löytyykin meillä useammastakin kukkapenkistä. Keltainen ei kuulu lempiväreihini puutarhassa, mutta vaaleanpunaisen kanssa siitä tykkään. Toivotaan, että sateita tulisi jo pian. Kuivuus on kyllä tosi kurja juttu ihan luonnon ja maanviljelyksenkin puolesta. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 10. Ihanasti kukki teillä :) Mekin ollaan tällä hetkellä lomamatkalla, ja vähän jännittää, missä kunnossa puutarha on kun keskiviikkona palaamme kotiin. On taas ollut aikamoinen hellejakso...
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti puutarhassanne ovat kaikki kasvit voimissaan, kun palaatte kotiin! Mukavaa alkanutta viikkoa ja ihanaa lomareissua!

   Poista
 11. Yellow flowers are so stunning, I love how vibrant they are! Such wonderful photos of beautiful flowers. Thanks for the share. Hope you had a wonderful weekend, keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much for your kind comment! Have a lovely week!

   Poista
 12. Hyvältä näyttää! Ei uskoisi, että ovat olleet ilman kastelua. Yritin muuten saada meillä kasvamaan lupiinia, mutta ei siitä oikein mitään tullut. Muutama aloitti ja sitten lopetti. Meidän maaperä on kai jotenkin vääränlainen, esimerkiksi raparperi täällä ei kasva ollenkaan.

  Toivottavasti oli kiva reissu metsäpaloista huolimatta. Ja ihanaa, kun pihamaakin lomasta selvisi ☀️☀️☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Reissu oli tosi kiva, vaikka nuo metsäpalot ovatkin hirveä asia. Jännä juttu tuo lupiini ja raparperi, vaikka onhan siellä olosuhteet tosi erilaiset tänne verrattuna. Ihanaa viikkoa sinulle!

   Poista
 13. Oi sinulla on todella kaunis puutarha.Meillä ei ole satanut ollenkaan pitkään aikaan on aika paljon saanut kastella kasveja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Irma! Tosi kuivaa on ollut täälläkin. Toivottavasti pian sataisi.

   Poista
 14. Tyylikkät ja kekseliäät penkit👌ihmeesti pärjäilevät kuivuudessa. Täällä vettä tuli reippaasti mutta helle sen päivissä haihduttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Meillä luonnonkiviä riittää pihassa, joten niille on kiva aina löytää jotain uutta käyttöä.:)

   Poista
 15. Kaunista kukintaa helteistä huolimatta! Meillä on hyvin nuupahtanut meno puutarhassa. Perjantaina satoi muttei riittävästi. Lisää sadetta todella kaivataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihmeen kuivaa on nyt ollut. Toivotaan, että pian sataisi!

   Poista
 16. Kauan ei kärsi olla poissa näillä keleillä. Onneks kasvit selvisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta. Meillä kävi kasvien kanssa hyvä tuuri.

   Poista
 17. Tämä kesä on kyllä haasteellinen kastelujen suhteen, olisi kiva olla mökillä ja marjassa, mutta kotiin pitää kiitää kasteluhommiin. Välillä kasvit lurpattavat, mutta onneksi vesi helpottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä on tosiaan ollut poikkeuksellinen. Sateita kaivattaisiin jo kovasti.

   Poista
 18. Kaunista väriloistoa! Onneksi puutarha pysyi hyvällä mallilla lomareissunne aikana. Täällä on onneksi satanut muutaman noin 1-2 kertaa viikossa, eli juuri sopivasti. Toivottavasti sama meno jatkuu, koska näillä helteillä puutarha kuivuu nopeasti. Toivottavasti myös teille saadaan pian sadetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi miten onnekkaita olette, että sateita on ollut. Toivottavasti niitä tosiaan saataisiin pian täälläkin ja muualla, jossa on ollut kuivaa.

   Poista
 19. Kaunista, kaunista, niin kaunista!

  VastaaPoista
 20. Hyvin kukkasesi selvisivät poissaolostanne. Täällä ei ole satanut moneen viikkoon, joten sadettajaa saa käyttää aamusta iltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillisen vähän on tänä kesänä satanut. Toivotaan, että asia korjaantuisi pian.

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...