maanantai 19. kesäkuuta 2017

Kasvihuoneen perustukset (ja arvontamuistutus)

Meille on tulossa Kivikankaalta Juliana Compact -kasvihuone, ja nyt vihdoin alkaa näyttää siltä, että rakennus nousee puutarhaamme piakkoin. Pääsimme nimittäin viime viikonloppuna lopultakin täyttämään kasvihuoneen perustuksia varten  kaivamaamme kuoppaa. Perustuksien tekemiseen on vierähtänyt reilu kuukausi osittain huonojen säidenkin vuoksi. Kaivoimme kuopan hartiavoimin (täytyy tunnustaa, että mies teki kyllä suurimman työn), mikä tietysti vei myös aikaa. Paikalla, johon kasvihuoneemme tulee, on maa muusta tontista poiketen savista, joten päädyimme vaihtamaan alueelta koko maa-aineksen n. 60cm syvyyteen asti. Lisäksi lapio kolahti toistuvasti kiviin, mikä osaltaan hidasti työtä. Toistaalta kauniita luonnonkiviä kertyi tässä touhussa iso kasa, ja osan niistä olen jo käyttänytkin Sydänpolun yhteen projektiin, josta laitan kuvia myöhemmin. Savisen maan vuoksi myös salaojitus on paikalla välttämätön. Olimme tilanneet perustuksia varten 10 tonnia hiekkaa ja 12 tonnia mursketta.

Kasvihuoneen perustusten teko alkoi nurmikon poistolla ja 60cm syvän kuopan kaivamisella. Kuoppa on metrin leveämpi ja pidempi kuin kasvihuone. Myös salaoja kaivettiin samalla.Tämän jälkeen pohjalle asetettiin suodatinkangas ja sen päälle tasoitettiin hiekkapatja. Salaojaputki asetettiin pakoilleen salaojasoran ja suodatinkankaan kera, oja täytettiin alueelta kaivetulla maa-aineksella ja päälle asetettiin irrotetut nurmen palaset takaisin.

Kuvassa hiekkakerrosta ei ole vielä tiivistetty.

Seuraavaksi oli routaeristyksen vuoro.Ja sitten taas hiekkakerros ja suodatinkangas.Tämän jälkeen alkoi kuopan täyttäminen murskeella. Tässä yhteydessä myös leca-pilariharkot asetettiin sokkelia varten paikoilleen ja rajattiin yhteen reunaan multatila viiniköynnökselle.Jos sää sallii, yritämme saada nyt alkuviikosta laitettua sokkelin paikoilleen ja valettua anturat leca-pilariharkkojen sisään. Juhannusviikonloppuna olisikin sitten tarkoitus aloittaa kasvihuoneen rungon kasaaminen. Toivotaan siis poutaista säätä. :)

Tähän loppuun muistutan vielä blogissani käynnissä olevasta synttäriarvonnasta, johon ehtii hyvin mukaan.

Omenapuu "Pirja"

Lämmintä ja iloista juhannusviikkoa kaikille!

58 kommenttia:

 1. Tsemppiä kasvariurakkaan! Meillä saapuu paketti vasta ensi viikolla, ja pitäisi tilata kivituhkaa ja laattoja myös sitä varten. Saadaan onneksi vähän pystytysapua yhdeltä kirvesmieheltä, ettei tarvitse kahdestaan kasailla, silti jännitän, saadaanko se kasvihuone ehjänä pystyyn :D Päädyttiin siis melko vastaavankokoiseen Julianaan, mutta Premium-malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minuakin jännittää tuo pystyttäminen, mutta toisaalta on tosi kiva, että kohta pääsee vihdoinkin tositoimiin. Onnea teidän kasvihuoneprojektille!

   Poista
 2. Huh, mikä urakka. Teitte tukevan perustan kasvarille. Tsemppiä sinne! Kohta on kasvari pystyssä,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kummasti se ajatus valmiista kasvihuoneesta tsemppasi jaksamaan tuon perustusten teon :)

   Poista
 3. On aikamoinen urakka. Minä olen ajatellut pientä työkaluvajaa, majakanmuotoista, jos sellaisen jostain saisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä mieli nyt, kun tuo urakka on jo takanapäin ja kasvariprojekti etenee. Majakanmuotoinen työkaluvaja kuulostaa hienolta.

   Poista
 4. Melkoinen urakka! Ihanan värinen tuo Pirjan kukka. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siinä sai kottikärryllisen jos toisenkin maa-aineksia siirtää. :) Omenapuiden kukinta on kyllä kaunista katseltavaa.

   Poista
 5. Kunnolla tehdyt pohjatyöt. Tuosta on hyvä jatkaa.
  Mukavaa viikon jatkoa ja lähestyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukavaa viikonjatkoa ja juhannuksen seutua sinullekin!

   Poista
 6. Melkoinen urakka! Mutta kunnon pohjatyöt kannattavat. Hauska seurata projektin etenemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä niin iloinen nyt, kun tuo perustusvaihe saatiin tehtyä!:)

   Poista
 7. Meillä on lasinen Juliana n 12 neliön kokoinen jo vuodelta 2001.Hyvin on kestänyt, joinakin vuosina on laseja vaihdettu. Zilga-viiniköynnös kasvaa peränurkassa ja on antanut erinomaisia satoja. Kärsivällisyyttä kasvihuoneen pystytys vaatii ja useamman käsiparinkin. Onnea urakkaan. Ette ole tehneet huonoa valintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Paljon positiivista olen kuullut Julianan kasvihuoneista, joten luottavaisilla mielin olen sen suhteen. Zilga on meilläkin hankintalistalla, kunhan kasvari on valmis.

   Poista
 8. Nostan niin hattua tuon lapiointiurakan osalta! Me teimme vain kuopat Julianan perustuksia varten ja jessus, että niissäkin oli hommaa kivisessä maassa! Kohta pääsette nauttimaan kasvihuoneesta, tsemppiä kasailuun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Seurasinkin blogissasi päivityksiäsi teidän kasvihuoneenne vaiheista. Teillä olikin sitten toisenlaiset urakat mm. materiaalien kuljettamisen suhteen.:)

   Poista
 9. Kyllä tuossa hommaa riittää, mutta hyvä, että teette perustukset kunnolla. Tsemppiä rakennustöihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Millään en malttaisi odottaa, että saamme kasvihuoneen pystyyn. :)

   Poista
 10. Hyvältä näyttää, raskaimmat hommat taitavat olla takana.. tsemppiä urakalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi tosiaan nyt tuo vaihe on jo takanapäin. Saapa nähdä, miten kasaaminen onnistuu lasten häärätessä ympärillä. Voi olla, että joudumme ajoittamaan kasauspuuhat lasten uniajalle. Perustuksia tehtäessä lapsetkin olivat kärräämässä hiekkaa tai leikkimässä sorakasassa.

   Poista
 11. Meillä on kasvihuone ollut kaksi kesää.Odotan innolla mitä siellä on muuttunut,kun palaan reissusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti jännittävä palata kotiin ja nähdä muutokset puutarhassa ja kasvihuoneessa.

   Poista
 12. Mukana kahdella fb tykkääjänä ja lukijana bloggerissa. Meillekin tuli Julianan Premium kasvari. Hieno on! paperitypy ät hotmail.com

  VastaaPoista
 13. Hienosti olette tehneet perustamistöitä ja nähneet kovan vaivan tuossa kaivamisessa. Mutta sitten hieno lopputulos palkitsee kyllä vaivan. Viiniköynnöstä tekisi minunkin mieleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä meinasi kaivaessa kyllä hermot mennä, etenkin isoimpien kivien kanssa. Mutta kyllä tämä on varmasti kaiken vaivan arvoista.

   Poista
 14. 💫🍀💪🏻 Ihanaa kesää kasvihuoneunelmien toteuttamiseen! 💚 Tuija

  VastaaPoista
 15. Varmasti ihan innoissasi odotat sen valmistumista. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Odotan kyllä tosi kovasti, että saamme kasvihuoneen valmiiksi. Hyvä, etten jo unissanikin sitä kasaile. :D Hyvää juhannusta sinullekin!

   Poista
 16. Voi, minä niin muistan tuon vaiheen. Hartiavoimin kaivoin itse kuopan. Teidän projektista poiketen minulla valettiin valmissokkelia varten pilarit, joten en tarvinnut ihan niin syvää kuoppaa koko pohjan alalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ensin mietittiin pilareita, mutta kun näimme keväällä, kuinka routa oli muokannut maata, päädyimme laajempaan maa-aineksen vaihtoon.

   Poista
 17. Siinä onkin aika työ, noissa perustuksissa. Minkähänlaista homma meillä mahtaisikaan olla, varmaan jatkuvasti osuisi lapio kiviin, kallioon tai puunjuuriin. Minäkin joskus haaveilin kasvihuoneesta, mutta nyt se haaveilu on jäänyt hiukan vähemmälle. Ihailen kyllä edelleenkin niitä, mutta kun itse en ole viherpeukalo, niin epäilyttää jaksaisinko huolehtia siitä. Tänä kesänä tytär laittoi meillä kukkia ulos, minulta olisi jäänyt varmasti tekemättä se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen laittaa jaksamisensa mukaan. :) Pienikin kesäkukkasommitelma tuo jo ihanaa tunnelmaa ja hyvän mielen. Meillä mies on myös innoissaan kasvihuoneesta, joten jospa toinen jaksaisi sitten ottaa enemmän vastuuta kasvien hoidosta, jos toista väliaikaisesti ei niin kiinnosta.

   Poista
 18. Hyvä postaus. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
 19. Onnea uudesta kasvihuoneesta, stemppiä kyllä se siitä aikanaan valmistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Molley! Pitää vain malttaa rauhassa ja huolella viedä projekti loppuun.:)

   Poista
 20. Mä haaveilen omasta kasvihuoneesta, mutta tänä kesänä ei vielä, ehkä ensi tai sit seuraava Suvi ..

  VastaaPoista
 21. Kyllä nyt pysyy kasvihuone tukevasti pystyssä. On teillä ollut urakka kaivamisessa, huh huh. Kokemusta on täälläkin kivisen maan kaivamisesta, miehellä enemmän. Minä olen vain huudellut isompi, isompi :D Tsemppiä loppurutistukseen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin se meilläkin muuttui työn edetessä siihen, että minä siirryin kannustusjoukkoihin.:D

   Poista
 22. No jopa tulee tuju kasvihuone... huh, huh ja minä valitin pikku peltotilkun tekemistä... mies auttoi siinä alkuun. Olenko kommentilla mukana arvonnnassa. Hyvää Juhannusta, se on jo ovella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pysyy näillä perustuksilla tukevasti aloillaan. :) Näyit liittyneen lukijaksi, joten ainakin yhdellä olet mukana. Seuraatko Fb:n tai blogit.fi:n kautta? Hyvää juhannusta sinullekin!

   Poista
 23. Hienot perustukset tuli ja kunnon salaojitus on kyllä tärkeää kaikessa rakentamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon on huomioitavia asioita jo ihan perustuksia tehdessä. Sähköt vedettiin kanssa samalla, että saa johdon menemään siististi sokkelin alapuolelta sisään.

   Poista
 24. Mielenkiintoinen projekti! Meillä on parvekelaseja, jotka jäivät ylimääräisiksi jostain miehen työmaalta. Niistä olisi tarkoitus tehdä jonkinlainen pikku kasvihuonekoppero. Tuskin meille noin perusteellista perustusta tulee :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti saatte ihanan kasvihuoneen parvekelaseista! Olisi kiva lukea blogistasi lisää, kunhan projektinne etenee. :)

   Poista
 25. Perusteellista työtä, oikein hyvältä näyttää. :)
  Ihanaa juhannusta teille! <3

  VastaaPoista
 26. Melkoinen urakka takana, mutta kohta olette jo voiton puolella! Ja täytyy sanoa, että todella siistit reunat teidän montussa. Tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piparminttu! Kuopan yläreunasta tuli aika siisti, koska poistin nurmen kanttausraudan avulla. Sillä saa melko helposti suoraa linjaa aikaiseksi. Alaspäin mentäessä reunat ovat vähän aaltoilevammat lapiohommien jäljiltä. Olen kyllä tosi helpottunut, että perustusten teko on nyt takana.:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...