perjantai 2. kesäkuuta 2017

Syyskylvöt, kevään kylvöt ja puutarhan hyötykasvit

Hyötykasvipuolellakin on viime viikkoina alkanut  vihdoin tapahtua. Viime syksynä syyskylvöiksi päätyivät talvivalkosipuli "Alexandra", pinaatti "Bazaroet", palsternakka "Guernsey", tilli, kehäkukka "Orange King", uudenseelannin pinaatti ja erivärisiä porkkanoita. Kovasti jännitin, miten nämä lähtevät kasvuun, ja kuten usein käy, osa iti hyvin, osa huonosti. Lisäksi onnistuin hukkaamaan kaavakuvan siitä, mitä olin kylvänyt mihinkin. En ymmärrä, mihin se on joutunut. Onneksi olin merkannut laatikoihin kylvettyjen rivien kohdat, joten suurin piirtein luulen kuitenkin nyt tietäväni, mitä missäkin on. Jatkossa aion syyskylvöjen yhteydessä ottaa kuvat siitä, mitä siemeniä minnekin päätyy, jotta ei enää tarvitse keväällä pähkäillä, mitä on tullut tehtyä.

Pinaatti onnistui syyskylvönä hyvin. Sen vieressä keskimmäisessä laatikossa uudenseelannin pinaatti lähti vähän hitaammin kasvuun, mutta iti kuitenkin hyvin. Pinaatin toiselle puolelle päätyi muistaakseni palsternakka "Guernsey", jonka rivi ammottaa ainakin vielä tyhjyyttään.

Etummaisessa istutuslaatikossa kasvaa talvivalkosipuli "Alexandra", jonka kynsistä iti vain yksi. Tämä oli kyllä pettymys, mutta aion kokeilla sitä kuitenkin ensi syksynä uudestaan. Ajattelin täydentää valkosipulin riviä esikasvattamillani salaateilla. Valkosipulin vieressä pikkuruiset porkkanan taimet vahvistuvat vähitellen.

Viimeisessä istutuslaatikossa tilli ja kehäkukka "Orange King" ovat itäneet hyvin. Kehäkukan viereen kylvin viikko sitten harson suojissa silpoydinherneet "Onward" ja "Kelvedon Wonder".

Istutuslaatikoiden päällä minulla on tosiaan useampi kerros hallaharsoa suojaamassa taimia, ja monta pakkasyötäkin ne ovat sen turvin kestäneet. Lehtisalaatit "Red Salad Bowl" ja "Australialainen", keräsalaatti "Market Favourite", rukola, venäläinen rakuuna, ryytisalvia, nauris "Goldana", avomaankurkku "Rhensk Druv" ja ryhmäsamettikukka "Bonita" odottelevat vielä sisällä säiden lämpenemistä. Näistä avomaankurkut saattavat päätyä kasvamaan isoihin ruukkuihin, jotta tilaa istutuslaatikoissa jää vielä suorakylvöille. Haluaisin nimittäin laittaa kasvamaan myös mangoldia ja jotain papua.

Viime syksynä jätin vuosi sitten kylvämäni mäkimeirami-, timjami- ja ruohosipuliruukut talvehtimaan ulos tuivion oksien alle suojaan. Kaikki selvisivät talvesta, mäkimeirami kaikkein virkeimpänä, mutta myös kahdessa muussa ruukussa on uusia, pikkuisia alkuja.

Mäkimeirami

Puutarhan muista hyötykasveista omena-, päärynä-, luumu- ja kirsikkapuut sekä marjapensaat kasvattelevat vielä lehtiään. Osassa herukoista on jo pikkuruisia nuppuja. Pensasmustikat ja puutarhavadelmat säästyivät tällä kertaa hyvän suojauksen ansiosta jäniksiltä. Karhunvatukka "Sonja" ja karviaisetkin heräilevät vähitellen kesään. Kiinanlaikkuköynnökset kasvavat hyvin, ja elättelen toiveita, josko jo tänä vuonna pääsisimme maistamaan minikiivejä. Ilokseni huomasin jalomaaraimien "Beata" ja "Sofia" sekä mesimarjojen "Susanna" ja "Pima" levinneen hurjasti Sydänpolulla, samoin metsämansikan. Myös lakka "Nyby" ja puolukat selvisivät talvesta hyvin, karpalon kohtalosta en ole vielä ihan varma. Koriste- ja kuukausimansikat sen sijaan taitavat kuulua viime talven tappioihin.

Herukkakaaressa nuotiopaikan luona lehtiään kasvattelevat punaherukka "Katri", mustaherukka "Mikael" ja valkoherukka "Valkoinen Hollantilainen".

Pikkuisella kasvimaallani raparperi "Victoria" kasvaa hurjaa vauhtia. Maa-artisokat eivät vielä ole nousseet pintaan, mutta toivottavasti nekin sieltä jo pian tulevat näkyviin.

Raparperi "Victoria"

Ämpäriperunat ovat olleet päivät ulkona jo useamman viikon. Yöksi ne on täytynyt kantaa sisälle viimeisen viikon ajan, mutta ensi viikolla toivottavasti jo lämpenee niin, että ne voisivat olla taas ulkona vuorokauden ympäri.

Tomaatit saivat ruukkuihin kaveriksi basilikaa ja ryhmäsamettikukkaa. Aiemmin pidin ruukkuja jo ulkona päivisin muutaman tunnin, mutta reiluun viikkoon en ole näitä uskaltanut kylmän sään vuoksi viedä ulos lainkaan. Toivottavasti pian lämpenisi, sillä kodinhoitohuoneemme alkaa käymään ahtaaksi... Tomaatti "Roma" on kasvanut hurjasti korkeutta, "Tiny Tim" sen sijaan kukkii ja muutama pieni raakilekin on jo muodostunut. Satoa odotellessa :)
Miten Sinun esikasvatuksesi onnistuivat? Laitoitko syyskylvönä jotain? Entä oletko jo tehnyt suorakylvöjä?

Onnellisia ja aurinkoisia kesäkuun alun päiviä!

P.s. Blogini täyttää muutaman viikon kuluttua puoli vuotta, joten lähiaikoina on luvassa sen kunniaksi mukava arvonta. :)

40 kommenttia:

 1. Myöhäinen jääkausi on lisännyt sinun töitäsi. Paljon sinulla on istutuksia. Minä eksyin hankkimaan ensimmäiset kesäkukat ja harsoja on tarvittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ensi viikolle on luvattu jo lämpimämpää. Toivottavasti ennuste pitäisi paikkansa.

   Poista
 2. Minulla on harsot kovassa käytössä. Silti pelkään koko ajan, että kuinka tässä käy. Harmi, etten älynnyt laittaa ämpäripottuja, näyttävät tosi reheviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen päivittäin käynyt jännityksellä kurkistelemassa harsojen alle, mutta onneksi ne ovat ainakin toistaiseksi olleet riittävä suoja. Ämpäriperunat olivat meillä jo tuossa terassia reunustamassa matalana viherseinämänä, mutta nyt tällä viikolla ne on nostettu vain varaston oven edustalle, jotta päivittäiset siirtomatkat jäisivät mahdollisimman lyhyiksi.

   Poista
 3. Noita ämpäriperunoita pitäisi kyllä kokeilla joskus. Hienon näköinen tuo herukkakaari. Itse juuri pohdin, mihin istuttaisin muutaman marjapensaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ämpäriperunat tuovat kivaa vihreyttä alkukesään ja ensimmäisiä pääsee varmaankin juhannuksen aikoihin maistelemaan. Kannattaa ehdottomasti joskus kokeilla niitä! :)

   Poista
 4. Minullakin oli kasvihuoneessa harsot daalioiden päällä,mutta silti pakkanen pääsi puremaan. No daaliat ovat jo ulkona. Komeita perunanvarsia jo sinulla. En ole vielä ostanut tomaattia enkä kurkkua kasvihuoneeseen, koska on niin kylmä. Muutoin kyllä olen kylvänyt erilaisia salaatteja, kukkia, tilliä, persiljaa, ruohosipulia. Tuo valkosipulin kasvatus olisi mielenkiintoista, mutta kerran yritin, eikä mitään tapahtunut. Mukavaa viikonloppua sinne puutarhaasi. Toivottavasti lämpenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi daaliasi selvisivät pakkasen puremasta huolimatta. Paljon on sinullakin kaikenlaista kivaa kasvamassa. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Syyskylvöinä en laittanut mitään mutta porkkanaa tekisi mieli kokeilla. Varastossa on iso pussi vanhaksi menneitä porkkanan siemeniä ja ne ajattelin uhrata kokeiluun. Lakka on tehnyt minulla hurjasti sivuversoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkana näyttää onnistuneen syyskylvönä tosi hyvin, joten kannattaa kyllä kokeilla. Minulla lakka ei parina ensimmäisenä vuonna juuri levinnyt, mutta nyt tänä keväänä sivuversoja on ilmestynyt ihan mukavasti.

   Poista
 6. Huikea hyötykasvitarha sinulla, monenlaista kasvatettavaa, muuraimet ja karpalotkin, vau! Kylmyys sotkee nyt täysin alkaneen kasvukauden, kun ei pääse kasvit oikeille paikoilleen, vaan joutuvat viettämään aikaa sisätiloissa1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tämäkin määrä hyötykasveja häviää puutarhaan, sillä suurin osa marjoista ja hedelmäpuista on muiden istutusten seassa, etenkin Sydänpolulla rhodojen seurassa. Saapa nähdä, miten käy sadon kanssa, kun säät ovat olleet nyt niin viileät.

   Poista
 7. Paljon sinulla on hyötykasveja, harmi vaan kun on näin kylmää saa jatkuvasti peitellä. Mukavaa viikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa tosiaan jo tympiä tämä koleus. Jospa ensi viikolla sitten jo säät lämpenisivät. Mukavaa viikonloppua sinullekin!:)

   Poista
 8. Nam, siellähän on kasvamassa vaikka mitä herkkuja! :)
  Täällä tomaatit ovat kasvaneet melko hyvin ja muita hyötykasveja ei tänä vuonna esikasvatettukaan.
  Koristekasveista jännittää eniten kultasade. Taimet näyttävät hyviltä, mutta niiden talvehdittaminen jännittää. Aion kokeilla sekä ulkona että sisällä...
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kultasade on kyllä upea! Harmi vain, täällä on varmasti jo liian pohjoista sille, ellei sitten sisällä onnistuisi talvettamaan. Ihanaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 9. Toivotaan lämpimämpiä ilmoja ja aurinkoa sinne, että taimet pärjäävät!
  Ihanaista viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 10. Sinulla on hienosti kasvanut kasvit ja perunatkin on noin ihanasti kasvaneet.Lämpöä kovasti kaivattaisi Hyvää viikonloppua Tiiu:)

  VastaaPoista
 11. Ei voi kuin ihailla! Minäkin haaveilen kunnon keittiöpuutarhasta, mutta toistaiseki entisen asukkaan sitruunamelissa ja piparminttu ajavat asiaa. Tomaatit varmastikin kasvaisivat aika vauhtia. Pitäisi ryhdistäytyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin koristekasveja tuli hankittua ensin. Nyt parin viime vuoden aikana hyötykasvit ovat vähitellen ujuttautuneet puutarhaan koristekasvien sekaan.

   Poista
 12. Hyvällä mallilla on hyötykasvisi, nyt kun vain saataisiin lämpöä lisää.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöä tosiaan kaivattaisiin jo kipeästi. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 13. HYvävoimaisessa kasvussa kaikki ♥

  VastaaPoista
 14. Monipuolinen hyötykasvivaliokoima! Monet talvehtivat kasvit selvisivät viime talvesta hyvin. Onpa sinulla mahtavat ämpäriperunat! Aurinkoista viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 15. Syyskylvöjä en ole koskaan kokeillut. Sulla on jo paljon siellä kasvun alulla ja perunat jo varsin komeita.
  Ihanan laaja pihamaa pihakoivuineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nina! Minäkin kokeilin syyskylvöjä nyt ensimmäistä kertaa ja varmasti laitan ainakin porkkanat ja pinaatit jatkossakin syksyllä.

   Poista
 16. Tulin vastavierailulle blogiisi. Kylläpä sinulla on hienoja viljelyksiä. Itselläni on pieni mökkipiha, jota vaihtelevalla innostuksella hoidan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tulit vastavierailulle! Tervetuloa käymään uudelleenkin!:)

   Poista
 17. Onpa sinulla perunat jo komeassa kasvussa. Minulla perunat vasta itämässä ja maahan menossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on vielä viimeinen erä perunoita itämässä ja odottamassa multiin pääsyä:)

   Poista
 18. En ole koskaan harrastanut syyskylvöjä, taidanpa kokeilla tänä vuonna. Toivottavasti nämä pakkaset jo hellittävät ja päästään kunnolla istutuspuuhiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä kokeilla! Jospa tosiaan keli jo lämpenisi, on ollut niin kurjan kylmää parin viime viikon ajan.

   Poista
 19. Onpas outoa, että talvivalkosipulisi ei ole itänyt. Minulla lähti käyntiin jo huhtikuun alussa. Omassa pihassani on hyvin vanhaa kantaa ja olenkin ollut omavarainen yli 20 vuotta. Niitä alkaa olla joka puolella pihaa, jopa kukkapenkissä.

  Mielenkiintoisia nuo syyskylvöksesi. Porkkanaa olen joskus laittanut syksyllä. Kun etsin silloin kaupasta syksyllä porkkanan siemeniä, sanoi myyjä hämmästyneenä, että yleensä heillä on keväällä siemeniä, ei syksyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy kokeilla tuota talvivalkosipulia uudelleen ensi syksynä. Jospa itäisivät paremmin ensi vuonna. Minä ostin syyskylvösiemenet siementen sesonkiloppuunmyynnistä ja sain ne vielä paljon halvemmalla kuin jos olisin keväällä hankkinut ne. Monista kaupoista siemenet olivat tosiaan tuolloin jo siirretty pois.

   Poista
 20. Minulta on mennyt puhti puutarhaan. En ole riittävän viherpeukalo, että jaksaisin toimia tarpeeksi kasvien parhaaksi. Meidän paikkamme kun on sellainen, ettei mitään ollut valmiina. Tuli mieleen tuosta raparperista, että sellainenkin meillä on ollut monta vuotta, mutta se ei menesty. Maa-artisokkaa sain joskus ystävältäni ja se oli kyllä yksi niistä kasveista joka minua ilahdutti suuresti, koska se kasvoi niin mahtavan korkeaksi. Sen tuhosivat muutaman vuoden jälkeen jänikset, mutta haaveilen kyllä uudesta sellaisesta. Vuorenkilvistä tykkään myös, koska se on yksi niistä minullakin menestyvistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menetyksiä tulee varmasti kaikille, mutta olosuhteet tekevät tosiaan erilaisia haasteita. Minulla on istutuslaatikot nyt ensimmäistä kesää ja ainakin vielä olen tosi innoissani kasvattamassa kaikkea. Saa nähdä, mitkä ovat fiilikset, kun sadonkorjuun aika olisi käsillä:)

   Poista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...