maanantai 5. kesäkuuta 2017

Kirjaesittely: Suomalainen piha ja puutarha

Sain keväällä Gummerukselta kirjapaketin ja vielä viimeinen sen kirjoista on esittelemättä. Siispä asiaan! Suomalainen piha ja puutarha (Pentti Alanko, Taina Koivunen, Elina Regårdh, Meeri Sainio, 2014, Gummerus, 504 sivua) käsittelee puutarhan perustamista ja hoitoa erittäin laajasti eikä sitä suotta mainosteta takakannen esittelyssä suomalaisen kotipuutarhurin perusteokseksi. Kirja jakautuu kuuteen lukuun. Ensimmäisessä keskitytään puutarhan suunnitteluun ja mietitään pihaa eri kannoilta, mm. maisemassa, maankäytössä, rakennuksen jatkeena ja elämän näyttämönä. Myös pihasuunnittelun perusteita käydään läpi ja annetaan vinkkejä pihan tilanteen kartoittamiseen, tavoitteiden asettamiseen, ideointiin ja lopulta suunnitelman tarkentamiseen ja tulostamiseen. Esimerkkikaavakuvat erilaisista pihasuunnitelmista havainnollistavat asiaa.

Yksi mallipihasuunnitelmista

Seuraavaksi käydään läpi pihan rakentamisen vaiheita ja vaihtoehtoja. Opastusta löytyy mm. pihan maalajeista ja pihalla jo olevien vanhojen kasvien poiston, siirtämisen ja toisaalta rakennusaikana niiden erilaisten suojausmenetelmien suhteen. Tästä luvusta löytyvät myös selkeät ohjeet erilaisten pihapolkujen, kiveysten, portaiden ja tukimuurien tekemiseen asian hahmottamista helpottavien piirrosten kera. Lisäksi vesiaiheen perustaminen, istutusten muotoilu ja kasvien ryhmittely käydään seikkaperäisesti läpi.

Kirjan piirretyt kaavakuvat ovat erittäin selkeitä.

Kauniita, värikkäitä kuviakin löytyy.Kolmannessa luvussa keskitytään puutarhan kasvilattioihin, joiden eri vaihtoehtoina esitellään perinteinen nurmikko, kotipihan kukkaniitty ja maanpeitekasvit. Lisäksi rikkakasveja käsitellään tässä yhteydessä lyhyesti, sillä luonnossa ei ole tyhjiä tiloja ja rikkakasvit pyrkivät valtaamaan puutarhan tyhjät alueet.

Neljäs luku käsittää yli sata sivua asiaa pihan koristekasveista, joita esitellään niin tekstissä kuin kuvien ja taulukoidenkin avulla. Erilaiset puut, pensaat, ruusut, köynnöskasvit, perennat kuin myös yksi- ja kaksivuotiset puutarhan kukat sekä puutarhaan sopivat luonnonkasvit käydään läpi. Tästä luvusta löytyvät myös istutus- ja hoito-ohjeet, mm. puuvartisten kasvien leikkaamisohjeet ja vinkit koristekasvien tavallisimpien tauti- ja tuholaisongelmien torjuntaan. 

Kasvitaulukoihin on koottu paljon tärkeää tietoa helppolukuiseksi kokonaisuudeksi.

Viides luku keskittyy kattavasti hyötypuutarhaan aina kasvimaan suunnittelusta, tarvittavista työkaluista, maanparannuksesta ja viljelymenetelmistä kasvukauden erilaisiin tärkeisiin töihin ja sadonkorjuuseen asti. Myös kasvimaan syksyn ja talven töitä käsitellään ja annetaan vinkkejä mm. syyskylvöihin. Lopuksi esitellään hyötypuutarhan vihanneksia kylvö- ja hoito-ohjeineen sekä yrttejä ja parvekkeen hyötykasveja. Lopuksi annetaan vielä vinkkejä harrastajan kasvihuoneeseen.Viimeinen luku on omistettu puutarhan hedelmille ja marjoille. Tässä tuhdissa paketissa käydään läpi kotipuutarhan hedelmätarhan perustamista, hedelmäpuiden leikkaamista ja taivuttamista, kasvinsuojelua, lajikkeiden valintaa ja hedelmäpuiden eri muotoja, mm. säleikkö-, pilari- ja riippaoksaisia hedelmäpuita. Lisäksi käsitellään mansikkamaan perustamista ja vuotuista hoitoa, vadelmien kasvattamista, herukoita ja karviaisia ja esitellään myös uudempia puutarhan marjalajeja, kuten mesimarja, jalomaarain, mustikka, puolukka, karpalo ja makeapihlaja. Osansa saavat myös kiinanlaikkuköynnös, palsamiköynnös, marjasinikuusama ja viiniköynnös.

Kaiken kaikkiaan Suomalainen piha ja puutarha on tosiaankin erittäin kattava opas jokaiselle kotipuutarhurille ja sisältää niin perustietoa puutarhan perustamisesta ja hoidosta kuin myös ilahduttavan paljon asiaa harvemmin vastaan tulevista aiheista, kuten puun juuristoalueelle tehtävästä maatäytöstä, pihan erikoispuista ja vähän erikoisempien marjalajien kasvattamisesta. Havainnollistavat kaavakuvat esimerkiksi kiveysten, portaiden ja vesiaiheen rakentamiseen ovat kirjan parasta antia, kuten myös helppolukuiset kasvitaulukot. Kauniita kuviakin löytyy, vaikkakin kirjan pääpaino on ehdottomasti varsin kattavassa ja perusteellisessa asiasisällössä. Jos aikoo hankkia vain yhden puutarhakirjan, tämä kirja olisi kaikessa kattavuudessaan varmasti hyvä valinta!

Suuret kiitokset kirjasta Gummerukselle ja lämmintä, kesäistä viikkoa kaikille!

24 kommenttia:

 1. Kyllähän puutarhaa hoitaessa kannattaa välillä vilkuilla asiantuntijoiden ohjeitakin, ettei mene ihan kokeiluksi kaikki. Puutarhakirjat käyvät myös iltalukemiseksi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään selailla puutarhakirjoja ja -lehtiä teehetken yhteydessä:)

   Poista
 2. Paljon hyvää asiaa noissa kirjoissa:)

  VastaaPoista
 3. Olen joskus tuon kirjastosta lainannut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmaan aika tunnettu puutarhakirja. Minäkin olin kuullut siitä aiemmin ja harkinnut lainaavani sen kirjastosta.

   Poista
 4. Tutunnäköinen kirjankansi. Olen selaillut kirjaa kirjakaupassa. Puutarhakirjoista saa kyllä mukavia vinkkejä ja ohjeita sekä paljon kasvitietämystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, aina niistä oppii jotain uutta ja saa uusia ideoita.

   Poista
 5. Onpa tietopaketti! Pitääpä katsastaa kirja jos osuu kohdalle.

  VastaaPoista
 6. Pentti Alangon nimi on tuttu. Olen varmaan huomannut sen luonnonmukaisen puutarhan aiheissa. Kirjan kansikuva on ihmeen tutun näköinen.

  VastaaPoista
 7. Suomalainen piha ja puutarha on todellakin perusteos, joka varsinkin jokaisen aloittelijan olisi hyvä hankkia hyllyynsä. Itselläni on jo vuosia ollut tuo kirja ja parille tutulle olen ostanut sen puutarhatuliaisiksi. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Tämä kirja kyllä lunastaa paikkansa kirjahyllyssä.

   Poista
 8. Minäkin olen harkinnut perusteoksen ostamista. Kiitos tästä vinkistä. Kirjoja on niin paljon, että on vaikea tietää, mikä kannattaisi ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tästä esittelystä oli apua kirjaostoksillesi.

   Poista
 9. Tutun näköinen kansikuva myös minusta. Onkohan kirja anopilla kuvatkin on tutun oloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kansi oli tutun näköinen, en tiedä, missä olen sen aiemmin nähnyt.

   Poista
 10. Kivan oloinen kirja josta taitaa löytyä kaikkea tarpeellista tietoa :) Minullakin on joku puutarhanhoito kirja, pitääkin etsiä ;) Aurinkoista loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
 11. Hyödyllinen teos. Täytyykin katsoa seuraavan kerran olisiko kirjastossa saatavilla. Ootko jo saanut kasvit kasvihuoneeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on vielä ihan vaiheessa. Sille suunniteltu alue on tiukkaa savimaata, joten joudumme kaivamaan kunnon kuopan ja tekemään salaojituksen. Viikonloppuna pääsemme toivottavasti täyttämään kuoppaa ja sitten lopulta kokoamaan kasvihuonetta. Jospa sen nyt kesäkuun aikana saisi pystyyn, kasvit kaipaisivat jo kovasti pääsyä sinne, ja niin minäkin!:D

   Poista
 12. Tällainen kattava opus olisi paikallaan. Jo ihan senkin vuoksi, että mies ei kitkisi kaikkia kukkia penkeistä :) Muutama ilta sitten aloin ihmetellä minne meidän kaikki kukat ovat kadonneet, viime kesänä kokosin niistä kimpun pari. Tänä keväänä mies kitki penkit ja sinne meni sekä kukat että rikkakasvit.

  VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...