keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Varjossa hohtavia kaunottaria

Vaikka tykkäänkin puutarhassa kauniista kukinnasta erityisesti vaaleanpunaisen ja violetin sävyissä, olen viime aikoina alkanut aina vain enemmän arvostaa valkolehtisiä ja -kukkaisia varjon kasveja. Ne nimittäin herättävät varjoisat paikat eloon ja tuovat valoa sinne, minne aurinko ei paista. 

Kirjavalehtiset kuunliljat, valkotäpläimikät ja rotkolemmikit tuovat valoa ja vaihtelua Tähdenlennon polun rinteille. Niiden seassa kukkii valkeana pilvenä ihana alaskankleitonia.

Meidän puutarhassamme esimerkiksi kuunliljat, rotkolemmikit ja valkotäpläimikät piristävät katveisia paikkoja kirjavilla lehdillään. Myös monet hortensiat ovat upeita varjon kaunottaria, ja esimerkiksi kuutamohortensia ja mustilanhortensia viihtyvät hyvin varjossa ja tuovat meilläkin valkeilla kukillaan toivottua vaihtelua hämyisään metsäpuutarhaan. Köynnöshortensiakin meillä kasvaa tontin takaosassa varjoisalla paikalla, mutta se on vielä sen verran nuori, ettei se ole vielä kukkinut kertaakaan. 

Mustilanhortensian valkeat kukat tulevat puolivarjossa hienosti esille...

... samoin kuutamohortensian.

Puolivarjossa himalajanjalkalehden valkoiset kukat korostuvat kauniisti, ja myös hopeatäpläpeipin nimensä mukaisesti hopeisen kirjavat lehdet hehkuvat upeasti. Varjon kaunis maanpeitekasvi on tuoksumatara, jonka valkoinen kukkamatto ilahduttaa alkukesäisin. Myös rönsytiarellan valkea kukkapilvi tuo valoa katveisiin paikkoihin.

Vasemman reunan tuoksumatara tuo valoa varjoon ihanalla, valkoisella kukkapilvellään. Myös keskellä kasvavat kielot ovat varjon kaunottaria. Puolikuun penkissämme viihtyy myös valkoinen särkynytsydän 'Alba'.

Mitkä ovat sinun lempikasvejasi puolivarjoon tai varjoon?

Kaikkea hyvää päivääsi!

P.s. Vielä tänään ehdit mukaan blogissani käynnissä olevaan siemenarvontaan.:)

1 kommentti:

  1. Varjoisissa paikoissa ihania ovat juurikin valkoiset kukat tai kasvit, joilla on valkoista lehdissään, kuten kuunliljat ja kalliokielot. Meillä varjossa kasvaa hyvin myös kotkansiipisaniaiset.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...