perjantai 26. marraskuuta 2021

Yhteenvetoa viime kesästä: Chilit ja paprikat

Minulla on ollut tapana kerätä aina talven aikana yhteen kokemuksiani kuluneen kasvukauden kasvatuksistani. Tälläkin kertaa aloitan yhteenvedot perinteisesti chileistä ja paprikoista, joiden uusiin kylvöihin ryhdyn jo reilun kuukauden kuluttua. Tämän vuoden kylvöissä oli monia lajikkeita, joita kasvatan vuosittain. Kuitenkin mukana oli myös muutama uusi, mielenkiintoinen tuttavuus. Tässäpä yhteenvetoa viime kesän chileistämme ja paprikoistamme!

Vasemmalla chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot' ja 'Jalapeno M', oikealla ylhäällä paprikaa 'Mini Bell' ja alhaalla keskellä chiliä 'de Cayenne' (Ring O Fire)


- vihannespaprika 'Pusztagold': Tämä lajike kasvaa aina vähän nihkeästi, mutta rakastan tämän makua. Paprikat sopivat erinomaisesti esim. salsaan, tortilloihin ja kasvissosekeittoihin. Muistuttaa maultaan vähän chiliä 'Hungarian Yellow Wax Hot'. Kuuluu vakiokylvöihini.

- maustepaprika 'Lombardo': Yksi suosikeistamme. Iti ja kasvoi hyvin, teki satoa runsaasti aina säilöttäväksi asti. Erittäin maukas, aromaattinen maustepaprika, jossa vähän makeahkokin maku. Kuuluu vakiokylvöihini.

- paprika 'Patio Red': Iti ja kasvoi hienosti. Punaiset, maukkaat paprikat. Lasten suosikkipaprika. Kylvän jatkossakin.
 
Paprika 'Patio Red'


- paprika 'Mini Bell' punainen: Nämä siemenet ovat peräisin 'Mini Bell'-siemensekoituksesta, jota kasvatin muutamia vuosia sitten. Sekoituksessa oli erivärisiä paprikoita, mutta ainoastaan punainen oli minusta kasvattamisen arvoinen, ja keräsinkin sen siemeniä silloin talteen. Nimensä mukaisesti tämä lajike tekee pieniä, punaisia paprikoita, jotka ovat maultaan melko makeita. Iti hyvin, teki runsaan sadon. Ehdottomasti jatkoon!

- paprika 'Gourmet': Iti hyvin ja teki satoa enemmän kuin aiemmilla kerroilla. Kuitenkin sato jäi vähäisemmäksi kuin edellisellä ja seuraavalla paprikalajikkeella. Kellanoranssit, melko suuret paprikat, jotka olivat ihan hyvän makuisia. Hyvä peruspaprika.

- suippopaprika, nimetön (pieni, oranssi, makea): Kasvoi jälleen hyvin. Satoisa, maukas lajike, n. 6-7cm pituiset paprikat. Pitkä satokausi heinäkuulta loppusyksylle. Edelleen suosikkipaprikalajikkeeni.

- chilipaprika 'Hungarian Yellow Wax Hot': Tämä on ollut jo usean vuoden ajan kasvattamistani chililajikkeista voittamaton ja ansaitsi ykkössijan kyllä tänäkin vuonna. Täyteläinen, tulisuudeltaan melko mieto. Iti hyvin, satokausi alkoi jo varhain kesä-heinäkuussa ja jatkui pitkälle syksyyn. Jo parina vuonna olen varannut tälle lajikkeelle useita ruukkuja, jotta satoa riittää ahkeran tuorekäytön lisäksi kuivattavaksi ja pakastimeen.
 
Chili 'Hungarian Yellow Wax Hot' kasvatteli ensimmäisiä chilejään jo toukokuussa.


- chilipaprika 'Serrano': Iti huonosti ja lopulta sain vain yhden taimen kasvihuoneeseen asti. Taimi kuitenkin jurotti, kukinta alkoi vasta loppukesästä ja jäimme ilman satoa. Kokeilen joskus uudestaan.

- chilipaprika 'Jamaican Bell': Tästä chilistä olen aina välillä pitänyt taukovuosia, mutta nyt olen kasvattanut sitä kahtena vuonna peräkkäin ja taidanpa kylvää ensi vuonnakin. Satoa tuli jälleen todella runsaasti parista taimesta, mutta kypsyminen tapahtui taas vasta lokakuussa huoneenlämmössä. Vähän paprikamainen maku, mutta kivasti potkua. Nyt säilöin tätä ainoastaan kuivaamalla.

- chilipaprika 'Jalapeno M': Iti hyvin ja teki mukavasti satoa. Muutama vuosi sitten tämä oli meille tuoreena käytettäväksi turhan tulinen, mutta nyt lajikkeen potku olikin juuri sopiva. Tosi hyvä peruschili, jota myös kuivasin chilijauhetta varten. Jatkoon!

- chilipaprika 'de Cayenne' (Ring O Fire): Tämäkin on vakiintunut vuosittaisten kylvöjeni joukkoon ja huomaan tykkääväni tästä vuosi vuodelta enemmän. Todella hyvä peruschili, satoisa, helppo kasvattaa. Tuo kivaa potkua ruokiin, mutta ei liikaa lastenkaan makuun. Tätä päätyi runsas satsi myös kuivattavaksi.

- chilipaprika 'Habanero Lemon': Tämä lajike kypsyy tosi myöhään, ja joinakin vuosina kypsyminen on tapahtunut vasta huoneenlämmössä lokakuussa. Tänä vuonna saimme muutamia keltaisia chilejä jo kasvihuoneesta, vaikka pääsatoa kypsyttelinkin sitten myöhemmin sisätiloissa. Tulisuutta löytyy, mutta se on vielä siedettävyyden rajoissa. Lisäksi chileissä on kiva sitruksinen vivahde. Jatkoon!
 
Chili 'Habanero Lemon'


- chilipaprika 'Starfish Yellow': Iti nihkeästi ja lopulta vain yksi taimi selvisi kukkaan asti. Sato jäi niukaksi, vain pariin chiliin, jotka tosin olivat hyvänmakuisia, makeahkoja ja sopivan tulisia. Kokeilen joskus uudestaan.

- chilipaprika 'Tabasco Greenleaf': Iti jälleen hyvin ja kasvoi mukavasti. Jo yksikin taimi teki runsaasti satoa. Pienet, punaiset, kohtalaisen tuliset chilit, joita riitti myös kuivattavaksi. Jatkoon!

- chilipaprika nimetön (mieto, täyteläinen): Tätä chiliä olen kasvattanut nyt muutamana vuonna ja jäänyt joka kerta ilman satoa. Nyt taidan luovuttaa tämän kanssa.
 
Kasvatitko sinä chilejä tai paprikoita viime kesänä? Onko sinulla jokin lempilajike, jota kasvatat vuosittain?

Rentouttavaa viikonloppua!

3 kommenttia:

  1. Mainio yhteenveto. Mini Bell onkin hyvä vinkki. Etsin keväällä samantyyppistä. Löytämäni Koral on ulkonäöltään samanlainen, mutta liian tulinen. Pieni pala riittää.

    VastaaPoista
  2. Hyviä vinkkejä. Meillä chilit välillä onnistuu ja välillä ei tule juuri mitään.

    VastaaPoista
  3. Minulla oli ihan yhtä hutivuosi Serranon kanssa. Sen kanssa pidän välivuoden.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...