keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Joulutähti huonekasviksi

Kotipuutarha-lehdessä oli äskettäin vinkkejä joulutähden hyödyntämiseen myös monivuotisena huonekasvina. Aiempina vuosina olen vain heittänyt pois lehtiään pudottaa alkaneet joulutähdet, mutta hauskaa kyllä olisi, jos niistä saisi pidemmänkin ilon. Meilläkin joulutunnelmaa oli tuomassa yksi punainen yksilö, joten ajattelin kokeilla lehden vinkeillä itsekin jatkaa joulutähden kautta.

Kun kasvi alkoi pudottaa vihreitä lehtiään, lyhensin sen versoja leikkaamalla pois punaiset ylälehdet.
Sen jälkeen siirsin ruukun kasvivalon alle, niukalle altakastelulle lämpimällä vedellä.
Uusien lehtien muodostuminen alkoi noin kuukauden kuluttua.

Nyt joulutähti jatkaa elämäänsä kasvipöydällä toisten huonekasvien joukossa, ja kesäksi se pääsee ulos terassin ruukkupuutarhaan. Syksystä alkaen kasvin tulisi viettää yli 12 tuntia vuorokaudesta pimeässä, jonka myötä ylälehtien pitäisi alkaa taas punertua joulua ajatellen.

Palailen kasvin kuulumisiin myöhemmin. Jännittävä on nähdä, kuinka pitkäaikainen ilo kasvista tulee ja saanko sen punastumaan vuoden loppua kohden. Oletko sinä kokeillut joulutähden kasvatusta huonekasvina?

Kivaa keskiviikkoa!

29 kommenttia:

  1. Olen usein tehnyt joulutähden kanssa kuvailemallasi tavalla.Kerran onnistuin hyvin ja siitä tuli suuri ja hieno huonekasvi.Sitten se yht äkkiä suuttui,tiputti kaikki lehtensä ja kuoli.Punastumaan en ole niitä uudestaan kyllä yrittänyt,jännä kuulla miten sinulla kävi.😊 Amarylliksen olen kerran saanut kukkimaan joulun jälkeen kolmasti kun aina leikkasin vanhan kasvuston pois sipulia myöten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet saanut joulutähden kasvamaan noin hyvin. Harmi, että se lopulta kuoli, mutta sait kyllä varmasti monin verroin sen ostohinnalle vastinetta verrattuna pelkkänä sesonkikasvina käytettäviin joulutähtiin. Upea onnistuminen amaryllikset kanssa! Meillä ei amarylliksiä ole koskaan ollut, mutta täytyy muistaa vinkkisi, jos jonakin vuonna niitä tulee hankittua.

      Poista
  2. Minul on joulutähdes viel reilusti lehtiä. Vienkin sen taas ulkokukka-asetelmaan parin muun ulkokukan kanssa ja siinä se menee vihreänä mukana koko kesän. Yleensä muuttuu vielä voimakkaamman vihreäksi ajan myötä. Takaisin sisään en ole sitä koskaan saanut, kun en oo muistanu ajoissa ottaa sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, miten hyvä idea! Täytyykin katsoa, jos itsekin laittaisin sen jonkin kesäkukan kanssa samaan ruukkuun kesäksi.

      Poista
  3. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että joulutähdestäkin saisi viherkasvin... Mukava seurata sinun kokemuksiasi tästä kaverista ja ehkä sen innoittamana ensi jouluna kokeilla itsekin.
    Mukavaa keskiviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minullakaan ei ollut tullut tämä mieleen, mutta onneksi huomasin puutarhalehdet vinkit ajoissa, ennen kuin ehdin heittää kasvin pois. Mukavaa keskiviikko-iltaa sinulle!

      Poista
  4. Kiinnostava kokeilu! En ole koskaan ajatellut, että joulutähden voisi yrittää säilyttää viherkasvina. Jännä kuulla, miten käy. Amarylliksen uudelleenkukitus on tuttua kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tämä on ihan uutta. Kiva nähdä, miten onnistun.:)

      Poista
  5. Muistan äitini kasvattaneen vuosia joulutähteä ikunalla.
    Lehtien värityksen kanssa tulee pulmia jos ei omaa kasvivaloa jolla sopivat valoisan ja pimeän vaihtelut luodaan.
    Meillä joulutähtiä näkee ihmisten pihoilla valtavina pensaina tai puina ja ovat vielä kauniissa värissään.
    Mukavaa keskiviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Varmasti upeita nuo suuret pensas- ja puumaiset joulutähdet! Kiitos tuosta kasvivalovinkistä! Yritän muistaa syksyllä nostaa sen päiväksi kasvivalon alle ja illalla taas pimeään, jos se nyt elää sinne asti. Mukavaa keskiviikko-iltaa sinulle!

      Poista
  6. Kiva kokeilu. Joulutähti on niin sanottu lyhyen päivän kasvi. Se tarkoittaa, että se vaatii jopa 14 tuntisia jaksoja täysin pimeässä, jotta ylälehdet värittyisivät punaisiksi tai valkoisiksi, lajikkeesta riippuen. Viherkasvina se näyttää menestyvän jopa sisäkasvina melko pitkään. Olen huomannut, että valkokukkaiset joulutähdet näyttävät pitävän kukkansa varisematta tosi pitkään. Minulla oli monilatvainen yksilö, joka kukki heinäkuun lopulle saakka. Lähes kaikki lehdet kyllä tippuivat,mutta itse kukat pysyivät hyvänä kunnes lopulta kyllästyin ja nakkasin kukan kompostiin.






    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa tosiaan pitkään kukkinut, kun heinäkuulle asti on kukintaa riittänyt! Kiitos neuvoistasi valon ja pimeän vaihtelun suhteen. Noudatan ohjettasi, jos kasvini on elossa vielä syksyllä.

      Poista
  7. Hihi, hyvältä näyttää! Olen yrittänyt samaa pari kertaa, mutta en ole onnistunut. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Saa nähdä, miten tämän minun kokeiluni kanssa käy.:)

      Poista
  8. Minä kokeilin kerran, mutta en onnistunut. Toivottavasti sinulla on parempi tuuri :) Mukavaa keskiviikkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Huonekasvit eivät ole vahvinta alaani, joten vähän jännittää, onnistunko pitämään tuon hengissä.:) Mukavaa keskiviikko-iltaa sinulle!

      Poista
  9. Hauska kokeilu! Tsemppiä tähdelle!

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoista! Toivotaan joulutähdelle menestystä. :)

    VastaaPoista
  11. Mullakin on vielä joulutähti tuossa pöydällä sinnitellyt vaikka aika surkealta se jo näyttää. En ole saanut aikaiseksi heittää pois. Tämä juttusi tulikin juuri sopivaan aikaan! Taidan kokeilla samaa. Sukulaismiehelläni oli vuosia vanha joulutähti nimenomaan huonekasvina ja kokoakin sillä oli pienen pensaan verran. Ei vaan ole tullut itse aiemmin kokeiltua. Kiitos vinkistä Tiiu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sattuipa tosiaan hyvään aikaan! Toivottavasti kokeilusi onnistuu!

      Poista
  12. Enoo itte koskaa kokeelu, ku meinaa kualeentua nua takuuvarmakki. Äiteellä oli monestikki joulutähti viherkasvina, mutten muista, saiko koskaa punaasia lehtiä niihi, tuskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en viherkasvien kanssa ole kovin hyvä, mutta näköjään nykyisin pärjään jo vähän paremmin kuin muutama vuosi sitten.:)

      Poista
  13. Onpa kiva kokeilu ja taidan kokeilla itsekin tuota samaa, josko onnistuisin :)
    Vielä on joulutähti aika hyvässä kunnossa vaikka alalehtiä on kyllä tippunut.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeile ihmeessä! Kiva olisi kuulla, miten onnistut.:)

      Poista
  14. Kertakäyttökulttuuri kaikin tavoin romukoppaan, se on oikein se. Paljon riippuu ajattelutavasta. Ollaan vaan totuttu heittämään sesonkikasvit pois ja ostamaan uutta tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta. Ei tule välttämättä edes ajatelluksi, että sesonkikasvit voisivat hyvinkin elää pitkäänkin.

      Poista
  15. Hei! Jätin joulutähden kukkapöydälle ikkunan eteen tammikuussa. Se alkoi kasvaa hurjaa vauhtia. Vaati paljon vettä, mielellään hörppii vadin kautta. Edelleen se on tosi kaunis, tuuheat vihreät lehdet. Vettä vie nyt vähemmän kuin kesällä. Aion kokeilla pimeähoitoa jotta lehdet punastuisi. Kokeillaan miehen kanssa milloin mitäkin kasvatusta, nytkin kukkapurkeissa muhii omenan ja kirsikan siemeniä. Paprika on pari viikkoa kukkinut, olen koettanut pölyttää käsin jotta lähtisi paprikat kasvamaan. Toisinaan onnistuu, ei aina.

    VastaaPoista

Kiva, kun kävit sivuillani. Kommenttisi piristävät päivääni. Kiitos niistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...